در پي بي رحمانه ترين جنايات در بالکان؛
محکومیت جنایتکار جنگی کشتار صربرنیتسا به حبس ابد
دادگاه تجدید نظر دیوان بین المللی دادگستری لاهه با اشاره به شرارت هاي کارادزيچ در خلال جنگ قومیتی بوسنی، محکومیت وی را چهل سال به حبس ابد افزایش داد.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما به نقل از خبرگزاری فرانسه؛ رادوان کارادزیچ جنایتکار جنگی و یکی از عاملان کشتار صربرنیتسا به حبس ابد محکوم شد.
بازماندگان و اقوام قربانیان قتل عام صربرنیتسا از تصمیم مقامات قضایی دیوان بین المللی دادگستری جهت صدور حکم حبس ابد برای رادوان کارادزیچ سرکرده صرب های بوسنی به دلیل ارتکاب جنایات جنگی و نسل کشی در خلال درگیری های دهه 90 قدردانی کردند.
دادگاه تجدید نظر دیوان بین المللی دادگستری لاهه با اشاره به شرارت های کارادزیچ در خلال جنگ قومیتی بوسنی محکومیت وی را چهل سال به حبس ابد افزایش داد.
وی به اتهام قتل عام صربرنیستا در 1995 که در آن بیش از 8 هزار مسلمان از سوی نیروهای نظامی صرب های بوسنی کشته شدند، محکوم شده است.
دیوان بین المللی دادگستری کشتار مسلمانان در دهه 90 میلادی بالکان را که از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون بی رحمانه ترین جنایت به شمار می رود، نسل کشی توصیف کرده است. در پی جنگ سه ساله بین کروات های بوسنی، مسلمانان و صرب ها در 1995 صد هزار نفر قربانی شدند.
بیدا عثمان ویچ که فاروق فرزند 22 ساله اش قربانی نسل کشی بالکان شده است در بین بیش از دهها نفر از مادران، خواهران و بازماندگان خشونت های بالکان در صربرنیستا، ضمن ابراز خوشحالی از صدور چنین حکمی درباره کارادزیچ گفت: صدور حکمی دیگر چه بسا به قیمت جان ما تمام می شد.
نورا علیسپاهیچ 74 ساله که از سارایوو به صربرنیستا آمده است و همسر و فرزند 15 ساله اش در قتل عام صربرنیستا از دست داده بود، گفت: نمی دانم چگونه خوشحالی خود را از صدور چنین حکمی ابراز کنم.
بسیاری از بازماندگان قتل عام صربرنیستا پیش از آن که درباره صدور حکم چیزی بدانند بر سر مزار عزیزان خود اجتماع کردند.
قربانیان نسل کشی بالکان تاکید کردند انتظار صدور حکم حبس ابد را برای کارادزیچ داشته اند و از تصمیم مقامات قضائی بسیار قدردانی می کنند.
حجریجیا اوریک 63 ساله که الویر، فرزند 17 ساله و همسر خود را در قتل عام بالکان از دست داده و اجساد آنان سالها پس از پایان جنگ شناسایی شده اند، گفت: اگرچه چیزی جز مشتی استخوان و جمجمه از این عزیزان باقی نمانده است اما حبس ابد برای قاتل بالکان مایه خوشحالی است.
این در حالی است که بسیاری از صرب های بوسنی و صربستان کارادزیچ را قهرمانی می دانند که از مردم حفاظت کرده است.
این در حالی است که میلوراد دودیک ملی گرای صرب بوسنی در آستانه صدور حکم دیوان بین المللی دادگستری تاکید کرد کارادزیچ هرگز به شهروندان غیر نظامی حمله نکرده است و دادگاه لاهه را برای صدور چنین حکمی فاقد مشروعیت خواند.
همچنین پرونده راتکو ملادیچ فرمانده سابق ارتش صربرنیتسای بوسنی در زمان کارادزیچ که به قصاب بالکان مشهور است و به اتهامات مشابه به حبس ابد محکم شده است، در تجدید نظر این دادگاه در حال بررسی است.
نگاهي به سرنوشت نقش آفرينان در جنگ هاي يوگسلاوي سابق
خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه با ارائه گاه شماری، به بررسی سرنوشت نقش آفرینان اصلی در منازعاتی که طی دهه 90 میلادی (دهه 70 شمسی) میلادی منجر به تقسیم شدن یوگسلاوی سابق شدند، پرداخت. شایان ذکر است دیوان بین المللی لاهه روز چهارشنبه، رادووان کاراجیچ، رهبر سیاسی سابق صربها، را به حبس ابد محکوم کرد.
دادگاه های در حال برگزاری:
- راتکو ملادیچ (Ratko MLADIC)، هفتاد و هفت ساله، فرمانده نظامی سابق صربهای بوسنی. او در ماه نوامبر 2017 (آبان- آذر 1396)، به جرم ارتکاب جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و نسل کشی و به خصوص به دلیل نقشی که در محاصره سارایوو و کشتار سربرنیتسا داشت، به حبس ابد محکوم شد. راتکو ملادیچ ملقب به قصاب بالکان در سال 2011 میلادی (1390 شمسی) بعد از 16 سال فرار از چنگال عدالت، دستگیر شد. او تقاضای تجدید نظر در حکم خود کرده است.
محکومین:
- رادووان کاراجیچ (Radovan Karadzic)، هفتادو سه ساله، روز چهارشنبه در دادگاه تجدید نظر به جرم نسل کشی، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت به حبس ابد محکوم شد. رهبر سابق صرب های بوسنی در دادگاه بدوی در ماه مارس 2016 (اسفند و فروردین 1395) به 40 سال زندان محکوم شده بود. جرم او برای این حکم، ایفای نقش در کشتار سربرنیتسا و محاصره سارایوو و همچنین انتقال مردم به پایگاه های مخصوص تفکیک قومیتی بود. وی در سال 2008 میلادی (1387 شمسی) پس از 13 سال زندگی مخفی، دستگیر شد. وی بالاترین مسئولی است که توسط دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق محکوم شده است.
- بیلیجانا پلاوسیچ (Biljana PLAVSIC)، هشتاد و هشت ساله، معاون رییس جمهور و سپس رییس جمهور «جمهوری صرب های بوسنی». وی نخستین متهم زنی است که در دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق حاضر شد و در سال 2003 (1382 شمسی) به 11 سال زندان محکوم گشت. پلاوسیچ در ماه اکتبر 2009 (آبان-آذر 1388) آزاد شد.
- وجیسلاو سسلجی (Vojislav SESELJ)، شصت و چهار ساله، رهبر ملی گرای افراطی صرب. تبرئه او در ماه مارس 2016 (مهر-آبان 1395) توسط دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق از همه موارد اتهامی مرتبط با پاک سازی قومی کرواتها، مسلمانان و سایر اقوام غیر صرب، شگفتی همگان را در پی داشت. او در دادگاه تجدید نظر در ماه آوریل 2018 (فروردین-اردیبشهت 1397)، به جرم ارتکاب جنایت علیه بشریت به 10 سال زندان محکوم شد ولی از آنجا که 12 سال در بازداشت پیشگیرانه به سر برده بود، آزاد شد. سسلجی که در حال حاضر نماینده پارلمان صربستان است، از حامیان سرسخت "صربستان بزرگ" محسوب می شود.
تبرئه شده ها:
- آنته گوتوینا (Ante GOTOVINA)، شصت و سه ساله، ژنرال سابق کروات. او در دادگاه بدوی به جرم ارتکاب جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی به 24 سال زندان محکوم شد ولی در جریان دادگاه تجدید نظر در سال 2012 میلادی (1391 شمسی) تبرئه شد.
فوت شده ها:
- اسلوبدان میلوسویچ (Slobodan MILOSEVIC)، رییس جمهور صربستان از سال 1990 تا 2000 میلادی (1369 تا 1379 شمسی). او در سال 2006 میلادی (1385 شمسی) در سن 64 سالگی در بازداشتگاه دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق فوت کرد. اتهامات او شامل نسل کشی، جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی بود.
- فرانجو تودجمان (Franjo TUDJMAN)، رییس جمهور کرواسی از سال 1990 میلادی (1369 شمسی) تا زمان مرگش در سال 1999 میلادی (1378 شمسی). این سیاستمدار ملی گرا، استقلال کشور خود را در سال 1991 میلادی (1370 شمسی) رقم زد. این اقدام منجر به شروع نزاعی با صربهای کرواسی شد که طی آن 20 هزار نفر جان باختند. دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق اعلام کرد که وی در صورت زنده ماندن، به ارتکاب جنایات جنگی محکوم می شد.
زلجکو رازناتویچ (Zeljko RAZNATOVIC)، معروف به آرکان (ARKAN). رهبر گروه شبه نظامی صرب موسوم به «ببرها». وی در سال 1997 میلادی (1376 شمسی) به ارتکاب جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی به دلیل آنچه در سال 1995 میلادی (1374 شمسی) در سانسکی موست (Sanski Most) واقع در بوسنی انجام داده بود، شد. اتهام او بعد از مرگش مطرح شد. او در ژانویه سال 2000 میلادی (دی-بهمن 1379) در سالن هتل اینترکنتینانتال بلگراد ترور و کشته شد. هنوز زوایای مختلف این ترور در هاله ای از ابهام قرار دارند.
- اسلوبدان پرالجاک (Slobodan PRALJAK). این کروات ساکن بوسنی در نخستین جلسه رسیدگی به اتهامات خود در دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق در تاریخ 29 نوامبر 2017 (8 آذر 1396)، با خوردن سیانور خودکشی کرد. قضات دادگاه محکومیت وی به 20 سال زندان را به جرم ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت علیه مسلمانان بوسنی تأیید کرده بودند.
افرادی که هیچگاه اتهامی علیه آنها اثبات نشد:
- هاشم تاچی (Hashim THACI). رییس جمهور کوزوو از سال 2016 میلادی (1395 شمسی) تا امروز. وی رهبری سیاسی ارتش آزادیبخش کوزوو را بر عهده داشت. این تشکیلات در جریان جنگ 1999-1998 میلادی با نیروهای صرب جنگید. آقای تاچی بانی استقلال کشورش در سال 2008 میلادی (1387 شمسی) می باشد.
وی همواره گفته است که آماده پاسخگویی به قضات دادگاه ویژه ای است که در سال 2015 میلادی (1394 شمسی) برای بررسی ادعای جنایات جنگی ارتش آزادیبش کوزوو تشکیل شد. تا امروز هیچ اتهامی اثبات نشده است.