گزارش مکتوب
ویروس پرحاشیه
شاید اولین نفری که به این بیماری مبتلا شد نمیدانست ویروسی که در بدن دارد، تا این اندازه مشهور خواهد شد که پای وزرات بهداشت را به شهرش باز کند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، ۲۰ اسفند بود که به ناگهان، بیماران زیادی با علائم مشابه روانه بخش اورژانس و مراکز درمانی شهرستان قروه و شهر سریش آباد شدند.
![ویروس پرحاشیه ویروس پرحاشیه](/files/fa/news/1397/12/27/3302803_454.jpg)
بیماران از دل درد، اسهال، استفراغ، تب و سردرد شکایت داشتند، پزشکان به بررسی وضعیت بیماران پرداختند، هر ساعت که میگذشت به تعداد آنان افزوده میشد.
با گذشت یکی دو روز تعداد بیماران به بیش از ۳۵۰ نفر رسید و رفته رفته به نگرانیها افزوده شد، دانشگاه علوم پزشکی کردستان هم وارد عمل شد و رئیس آن شخصا در قروه حضور یافت، البته رسانهها مدعی شدند که جلسه سیامک واحدی در سکوت خبری کامل برگزار شد.
** نیوزها وارد میدان شدنددر حالیکه اخبار این بیماری در رسانههای استان بسیار کمرنگ بود، شبکههای اجتماعی وارد عمل شدند و اولین شایعه، آلودگی آب اعلام شد.
شایعهای که باعث شد تا مردم به جوشاندن آب روی بیاورند، همین شایعه موجب شد تا آزمایشهای متعددی بر روی آب انجام شود و نتایج آن به سرعت منتشر و ادعای کانالهای غیررسمی رد شد.
هنوز مدت زیادی از این شایعه نگذشته بود و در حالیکه تعداد بیماران به ۶۰۰ نفر رسیده بود، این بار کانالهای آن ور آب که در ایستگاه پایانی دروغ دستشان رو شده بود، ولی از رو نرفته بودند، میدان داری شایعات را به عهده گرفتند و مسمومیت شهروندان قروه و سریش آباد را به گوشتهای یخ زده پیوند زدند، نکتهای که علم پزشکی و دامپزشکی از آن متحیر شد، چون به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، این ویروس هیچ ارتباطی با گوشت ندارد.
در این میان بیوتروریسم هم مطرح شد، اما کارشنان گفتند: بیماری که ۱۲ تا ۲۴ ساعت داوم داشته باشد، نمیتواند بیوتروریسم تلقی شود.
**ویروسی خفیف، اما پرسروصدا
در پیگیریهای اولیه معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: در آزمایشات به عمل آمده برای شناسایی علت مسمومیت در شهرستان قروه ویروسی به نام 'نورواک' بوده و آلودگی آب و گوشت، منتفی است.
فرزام بیدارپور با اشاره به اپیدمی اسهال و استفراغ در شهرستان قروه و شهر سریش آباد اظهار داشت: در پی بروز اپیدمی اسهال و استفراغ در بخشهایی از کردستان از جمله قروه و سریشآباد شایعاتی مبنی بر بیوتروریسم، آلودگی گوشتهای یخ زده و یا آلودگی منابع آب منتشر شد که بی پایه بوده و این شایعات منتفی شد.
وی افزود: در آزمایشات به عمل آمده این بیماری نوعی بیماری ویروسی به نام 'نورواک' یا 'نوروویروس' گزارش شده که عامل یک نوع بیماری مسری گوارشی است و سالانه ۶۸۵ میلیون نفر در دنیا به آن آلوده میشوند.
بیدارپور با بیان اینکه میزان مبتلایان این شهرستان در دست بررسی است اضافه کرد: این ویروس به شدت مسری است و در فضاهای پرازدحام و بسته مثل مهدهای کودک، خانههای سالمندان، مدارس و دیگر اماکن به سرعت گسترش پیدا میکند.
وی با اشاره به اینکه افراد در طول زندگی خود در معرض چندین بار ابتلاء به نورو ویروس هستند تاکید کرد: ایمنی حاصل از ابتلاء به این ویروس دائمی نیست و تیپهای مختلفی از این ویروس وجود دارد که ابتلاء به یک نوع از این ویروس ممکن است فرد را در برابر تیپهای دیگر همین ویروس ایمن نکند.
ویروس نورواک (Norwalk Virus) به نام شهری که اولین بار این ویروس در سال ۱۹۷۲ در آن شیوع پیدا کرد اشتهار یافت و میتواند موجب التهاب معده، روده یا هر دو شده که نوعی گاستروانتریت حاد برشمرده میشود.
همین اظهارات باعث شد تا شایعه خطرناک بودن این بیماری هم رد شود و حالا مسئولین نوع
ویروس را شناخته بودند باید به دنبال منبع انتشار ویروس میگشتند، اما قبل از آن سلامت گوشتهای با قیمت پایین مسالهای بود که باید به مردم اطلاع رسانی شود.
** تکذیب مسمومیت گوشت
علت مسومیت شماری از مردم قروه در روزهای اخیر، قطعا گوشتهای منجمد توزیع شده نیست؛ این را مدیرکل دامپزشکی کردستان میگوید.
مجتبی ورمقانی میافزاید: گوشتهای منجمد هم درمبداء (برزیل) و هم در زمان تخلیه در بندر و هم تحویل به استان (سردخانه شرکت پشتیبانی و وزارت صنعت، معدن و تجارت) و هم در زمان تحویل به شهرستان تحت نظر دامپزشکی است و در مراکزی عرضه میشود که شرایط نگهداری و سرمایی مناسب را دارد.
همه تحویل گیرندگان گوشت منجمد در یک شهرستان نیستند و معمولا محموله در چند شهرستان توزیع میشود پس باید علائم مسمومیت در سایر شهرستانهای دیگر نیز دیده میشد.
ورمقانی تاکید دارد: با اطمینان باید گفت که هیچ عامل مسمویت میکروبی یا ویروسی در گوشت منجمد که بتواند چنین مسمومیت حادی را ایجاد کند نمیتواند رشد و بقا یابد.
استاندار کردستان هم در نشست تنظیم بازار به طغیان این بیماری در قروه اشاره کرد و گفت: موضوع مسمومیت در قروه ارتباطی با گوشت ندارد و با انتشار مطالب غیرواقع در فضای مجازی نباید بحران روانی در جامعه ایجاد کرد و از انتشار این شایعه باید جلوگیری شود.
بهمن مرادنیا اظهار داشت: در تعدادی از رسانههای استان و فضای مجازی موضوع مسمومیت در قروه به گوشت ربط داده شده بود که این موضوع به هیچ عنوان ربطی به گوشت توزیع شده ندارد و وزارت بهداشت نیز این موضوع را تکذیب کرده است.
پیشتر هم فرماندار قروه شایعه مرتبط به مسمومیت مردم شهرستان به دلیل آلودگی گوشت را تکذیب کرده بود.
موحد امان اللهی درباره آلودگی منابع آب هم گفته بود:منابع تأمین آب شرب چهار شهر قروه، دزج، دلبران و سریشآباد روزانه پایش و رصد میشود و براساس نتایج آزمایشات صورت گرفته آب همه این مناطق سالم بوده است.
فرماندرا به مردم هم اطمینان خاطر داده بود که با سلامت مردم تعارف ندارد و هر چه در این زمینه مشخص شود اطلاع رسانی میکند
با اینکه مساله گوشت هم حل شد، اما بیماری گوشش بدهکار شایعات نبود و به سرعت همه گیر میشد، آمارها به ۷۰۰ نفر رسید و گاهی مسئولین بهداشت و درمان از کاهش آمار مراجعین خبر میدادند، ولی ساعاتی بعد، بیماری طغیان میکرد.
** وزرات بهداشت وارد عمل شد
با شدت گرفتن بیماری، وزرات بهداشت وارد عمل شد و رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، به قروه آمد.
محمد مهدی گویا درباره اولین نتیجه نمونه گیری از مدفوع بیماری در قروه، اظهار داشت: نتایج نشان میدهد که این بیماری نوعی عفونت ویروسی است که کاملا خفیف بوده و خطری مبتلایان را تهدید نمیکند.
وی افزود: بیش از ۷۰۰ نفر به این بیماری مبتلا شده بودند که همگی با درمانهای ابتدایی بهبود پیدا کرده و حال آنان کاملا خوب و کسی هم بیمارستان بستری نشده است.
** جای نگرانی نیست
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اظهار داشت: اقدامات کنترلی کامل انجام و تمامی منابعی که احتمال میرفت موجب گسترش این بیماری شوند به طور کامل کنترل شده است و این بیماری در سطح قروه و سریش آباد کنترل شده تا جایی که شاهد کاهش ۹۰ درصدی بیماری بوده ایم.
وی افزود: برای پی بردن به منبع بیماری اقدامات گستردهای صورت گرفته نمونههای مواد غذایی و مدفوع بیماران به آزمایشگاه فرستاده شده و تاکنون نتیجه یک مورد نمونه گیری از مدفوع بیمار آماده شده که حاکی از نوعی عفونت ویروسی با طبیعت خفیف است و امیدواریم ظرف روزهای آینده این بیماری کاملا کنترل شود.
گویا افزود: تمام اقدامات کنترل منابع بیماری انجام شده که شاهد آن سیر کاهشی بیماری است و به شهروندان اطمینان خاطر میدهیم که جای نگرانی نیست و تنها باید اقدامات بهداشتی پیشگیرانه انجام شود.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، گفت: سوابق ابتلای به این نوع بیماریها در سالهای گذشته وجود داشته است که با اقدامات انجام شده سریع کنترل شده است.
** آرام گرفتن ویروس
با اهمیت بیشتر به زنجیره بهداشت در قروه این بیماری فروکش کرد و حالا همه منتظر هستند تا منشاء بیماری مشخص و به مردم اطلاع رسانی شود.
گزارش از : کلثوم مومنی