پخش زنده
امروز: -
نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی گفت: پروین اعتصامی احیاکننده سبک شعری مناظره که شیوه شاعران شمال و غرب ایران بود محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمدعلی آل هاشم در مراسم اختتامیه جشنواره بین المللی پروین اعتصامی که در تالار پتروشیمی تبریز برگزار شد افزود: این شاعر پر آوازه تبریزی تحت تاثیر سعدی و حافظ بود و اشعارش ترکیب سبک خراسانی و عراقی است.
وی با اشاره به اینکه به علل مختلف، در جامعه ما در گذشته برای زن امکان تحصیل و پرورش تواناییها کم بوده است ادامه داد: به همین دلیل تعداد گویندگان و علما از زنان ایران در برابر مردان که در این راه گام برداشتهاند، ناچیز بود.
وی گفت: پروین اعتصامی در این حد خود در واقع منحصر به فرد بود اما بعد از پیروزی انقلاب، امام و رهبری در تشویق زنان برای حضور در صحنههای علمی نقش برجستهای داشتند و بر پرورش استعدادهای زنان در بستر اسلام و انقلاب تاکید کردند.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی رمز توفیق پروین اعتصامی در ادب پارسی را علاوه بر استعداد ذاتی، معجزه تربیت پدر نامور وی دانست و گفت: عبا وجود محرومیت زن ایرانی از امکان تحصیل و فقدان مدارس دخترانه، پدر پروین به تربیت او همت گماشت و دختر با استعداد و سرمایه معنوی خود را به مقام در خور پروین رسانید.
وی با اشاره به عمر کم پروین اضافه کرد: کمتر زنی مانند پروین اقبال بلند داشت که در دوره کوتاه زندگانی، به آوازه بلندی برسد و آثار گرانقدری را بیافریند.
امام جمعه تبریز شعر پروین اعتصامی را شیوا، ساده و دلنشین عنوان کرد و گفت: پروین اعتصامی بزرگترین شاعر زن ایرانی است که در طول تاریخ ادبیات فارسی ظهور یافته است.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی ادامه داد: پروین در دیوانی با 5هزار بیت فقط در یک یا دوجا درباره خودش شعر سروده که نشان دهنده تواضع و اخلاق شایسته اوست.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم با تاکید بر اینکه تبریز نام بلندی در عرصه دانش دارد ، گفت: مراقب باشیم تا نام تبریز بلند و بلند آوازه بماند.
محسن جوادی افزود : تبریز خاستگاه و زادگاه ستارگان بلند آوازه در زمینه علم و دانش است و تاریخ و پربار و غنی دارد.
وی گفت: همه ما مسئولان یک وظیفه داریم و آن این است که اگر از این شهر غافل شویم و روح نقد و نقادی همچنین پژوهش را فراموش کنیم دیگر معلوم نیست که ۱۰۰ سال دیگر نامی از این آوازه باشد و یا نه.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: البته امروز به مناسبت سالروز تولد پروین اعتصامی گردهم آمدیم و اگر قرار بود روز تولد همه شعرای تبریز حضور داشتیم، باید هر روز در تبریز بودم.
وی ادامه داد: جامعه اصلاح نمیشود مگر اینکه روح شفقت و مهربانی در بین مردم ساری و جاری باشد و ابیات پروین اعتصامی آینهای است که درد و رنج درونی او را که ناشی از درد بیرون جامعه است، نشان میدهد به طوری که اگر چنین روحی در بین مردم رواج نداشته باشد حتی اگر عدالت محض هم باشد، نمیتوان انتظار اصلاح داشت.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: پروین اعتصامی شاعری بود که از لحاظ مضمون و محتوای قالب شعر مدرن آشنایی داشت و از آنها الهام میگرفت.
استاندار آذربایجان شرقی هم با بیان اینکه باید از نگاه سیاسی به پروین اعتصامی نگریست گفت: روحیه ظلم ستیزی از جمله ویژگی های این بانو است به طوری که دربار از او برای آموزگاری دعوت میکند ولی پروین جواب رد میدهد.
محمدرضا پورمحمدی افزود : درست است که پروین شاعر معاصر ماست اما خصوصیات اخلاقی این شاعر در جامعه ما اندک معرفی شده است.
وی با اشاره به برخی روحیات اخلاقی پروین اعتصامی گفت: علاقه به علم، دانش و عشق به پدر از جمله این خصوصیات او بود چرا که او شاعر اخلاق بود و عفیف شعر سرود.
استاندار ادامه داد : آنچه که شعر پروین را ممتاز کرده مضامین آن است چراکه دیوان او حاکی از پند و اندرز و نکوهش کبر و غرور و نفرت از تبعیض و حمایت از مظلومان است.
وی با اشاره به اینکه پروین اعتصامی به درستی شاعری با ایمان ، نجیب، مبلغ حرمت و عزت انسانی است، افزود: او شهرت و جایگاهی والا در عالم شعرا دارد و شعرش در همه دوره های تحصیلی در مدارس به صورت ضرب المثل در ادبیات آورده شده است.
نماینده مردم تبریز ، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی هم از پیگیری ساخت فیلم و سریال درباره پروین اعتصامی تبریزی خبر داد و گفت: بخشی از اشعار این بانوی شاعر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است ولی هنوز جای کار بسیاری برای معرفی وی به جهان دارد.
زهرا ساعی با اشاره به اینکه پروین اعتصامی در زمانی زندگی میکرد که بانوان فضای لازم برای فعالیت و تحصیل نداشتند اظهار داشت: اگر زندگی پروین را بررسی کنیم، با کمک و حمایت پدرش تربیت و رشد یافت و دراین فضا استعداد خود را بروز داد.
جشنواره بین المللی پروین اعتصامی دیروز با حضور استادان زبان فارسی از ایران و کشورهای ترکیه، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و بنگلادش در تبریز آغاز شد.
در این جشنواره 2روزه که به همت انجمن ادبی تبریز و با حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان، بنیاد پژوهشی شهریار برگزار شد استادان زبان فارسی به ارایه چکیده ای از مقالات خود درباره پروین و جایگاه شعر و ادب پرداختند.
همزمان با برگزاری این جشنواره از 6 اثر برجسته با موضوع این شاعر بلند آوازه ایران زمین رونمایی شد.
کتاب قصه هایی برای نوجوانان براساس شعرهایی از پروین اعتصامی، تالیف مینو امیرقاسمی، ترجمه ترکی اشعار پروین اعتصامی به زبان ترکی آذربایجانی به کوشش مختار صدرمحمدی و سال شمار تفصیلی احوال و آثار پروین اعتصامی نوشته رحیم رئیس نیا از جمله کتاب هایی است که امروز ٢٥ اسفند در مراسم اختتامیه رونمایی شد.