کره شمالي تمايلي به مذاکره برد –باخت ترامپ ندارد
بازي حاصل جمع صفر ترامپ در مقابل پيونگ يانگ با شکست روبرو شد و اکنون کره شمالي به روشني اعلا کرد که تمايلي به اين نوع از مذاکرات با امريکا ندارد.
پس از گذشت دو هفته از دومين ديدار ترامپ رئيس جمهور امريکا با کيم جونگ اون رئيس کره شمالي در هانوي پايتخت ويتنام، "چو سون هوی" معاون وزیر خارجه کره شمالی با بیان اینکه واشنگتن در نشست هانوي فرصت طلایی صلح را از دست داده است تاکید کرد که پیونگ یانگ تمایلی به ادامه این نوع از مذاکرات با آمریکا ندارد.
چو افزود: پیونگ یانگ تصمیمی برای مصالحه یا ادامه مذاکرات با واشنگتن ندارد مگر اینکه آمریکا محاسبات سیاسی خود را تغییر دهد و اقدمات لازم را مطابق با گامهایی که کره شمالی برای خلع سلاح برداشته است اتخاذ کند.
ترامپ پس از دومين دیدار با اون در کنفرانس خبري گفت مشکل در مورد تحریم ها بود. آنها خواستار این شدند که تحریم ها به طور کامل لغو شوند و ما نمی توانستیم این کار را انجام دهیم. البته مقام هاي پيونگ يانگ با رد اين ادعا تاکيد کردند که آنها درخواست کرده بودند که امريکا در ازاي اقدامات آنها گام بردارد و بخشي از تحريم ها را لغو نمايد. اين در حالي است که ترامپ گفت تا زمانيکه که کره شمالي خلع سلاح نشود تحريمها کاهش نخواهد يافت.
ترامپ تصور مي کرد بدون اينکه تحريم ها يا حداقل بخشي از تحريم ها را لغو کند و امتيازي به طرف مقابل بدهد يکطرفه با گرفتن امتياز مي تواند به توافق دست يابد. اين تصور در حالي بود که کره شمالي هنگامي پاي ميز مذاکرات نشست که با آزمايش هاي اتمي قدرت هسته اي خود را تثبيت کرده بود و با توليد موشک هاي دوربرد که همه خاک امريکا را هدف قرار دهد ديگر نيازي به ادامه آزمايش هاي موشکي نمي ديد.
بي ترديد پيونگ با چنين پشتوانه هايي قصد داشت که در مذاکرات بطور گام به گام در قبال دادن هر امتيازي، يک امتياز بگيرد اما بازي همه و هيچ ترامپ سبب شد تا مذاکرات هانوي با بن بست روبرو شود و ديگر چشم اندازي براي ادامه مذاکرات نباشد.
هر چند مقام هاي امريکايي از جمله بولتون ابراز اميدواري کرده اند که بار ديگر ترامپ و اون ديدار نمايند اما تاکيد چو سون هی معاون وزیر خارجه کره شمالی مبني بر تا زمانی که واشنگتن محاسبات سیاسی خود را تغییر نداده و گامهایی متقابل برندارد، پیونگیانگ نیز تمایلی به مصالحه یا ادامه دادن مذاکرات با آنها ندارد، اميدهاي مقام هاي کاخ سفيد را کم رنگ خواهد کرد.
تاکيد کره شمالي بر مذاکرات گام به گام منطقي به نظر مي رسد چرا که بي اعتنايي ترامپ به پيمان ها و توافق هاي بين المللي از جمله برجام، اين درس را به پيونگ يانگ داده است تا وارد يک بازي سراسر باخت با ترامپ نشوند. چرا که معلوم نيست پس از خلع سلاح کامل کره شمالي، تحريم ها برداشته شود.
با توجه به تجربه برجام و شيوه دولت امريکا، در صورت تحقق چنين مطالبه اي، علاوه بر زمانبر بودن راستي آزمايي خلع سلاح، مطالبات ديگري چون برنامه موشکي، حقوق بشري و مسايلي از اين دست در ارتباط با کره شمالي مطرح خواهد شد که مي تواند سرنوشتي چون ليبي را براي اين کشور رقم بزند.
اين درس ها سبب شده است که کره شمالي پس از شکست نشست هانوي، براي تحت فشار قراردادن امريکا به چين و روسيه نزديکتر شود و در اين ارتباط معاون وزارت امور خارجه کره شمالی روز پنجشنبه در مسکو در دیدار با ایگور مورگولوف، همتای روس خود از رويکرد پيونگ يانگ براي نزديک شدن به مسکو خبر داد.
---------------------------
رضا محمدمراد