پخش زنده
امروز: -
فرش یا قالی بافی، هنری فاخر است که با چشم و دست و احساس خلق میشود و زینت بخش خانههای ماست
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ با آمدن ماه اسفند و آغاز خانه تکانیها گاهی بی رحمانه به جان وسایل خانه میافتیم و میخواهیم همه چیز را برای تطهیر و برق انداختن بشوئیم و به قولی کل خانه را با همه وسایلش، تکانی اساسی بدهیم.
برای حفظ ارزش قالی، این هنر انگشتان زنان و مردان قالیباف و کم نشدن قیمت فرش دستباف باید به نکاتی کوچک، اما ضروری توجه کنیم.
همه کارشناسان و تاجران فرش که ارزش واقعی این دستبافتهها را خوب میدانند معتقدند تا جایی که میتوانید فرش دستباف را نشوئید و اگر تصمیم به شستن آن گرفتید آن را به قالیشوییهای معتبر بسپارید.
با شستن فرش دستباف در منزل ممکن است رنگ فرش تغییر کند و به هم خوردگی در ترکیب و رنگ بندی فرش ایجاد شود.
در قالیشوییها بعد از شستن فرش از آبگیر استفاده میکنند در حالی که اگر در منزل شسته شود آب مدت زیادی در فرش میماند و موجب پوسیدگی و پارگی میشود.
دقت در انتخاب قالیشویی بسیار مهم است و مهمتر از آن این که بنا بر جنس الیاف فرش، قالیشویی را انتخاب کنید به طور مثال برای شستشوی فرش ابریشم قالیشوییهای تخصصی در قم فعالند و برخی دیگر از قالیشوییها نیز هم در زمینه قالیهای پشمی و ابریشمی فعالیت میکند.
یک کارشناس فرش میگوید: در برخی از قالیشوییها از مواد شیمیایی و اسیدی استفاده میشود که این امر ممکن است برای فرشهای قیمتی مناسب نباشد و موجب پارگی و پوسیدگی فرش شود.
مونس خواه میافزاید: گاهی اوقات برای زیبایی و تمیزی فرش ریشههای فرش را چسب میزنند که این کار باعث میشود مواد شیمیایی موجود در چسب به ریشهها آسیب بزند و زمان کندن، ریشه فرش جدا شود.
وی گفت: بیدخوردگی در فرشهای دستباف از آفتهای فرش است، زمانی که فرش دستباف برای مدت طولانی در کمد، اتاق تاریک و نم دار و یا جایی بدون تردد میماند بهترین شرایط برای بیدخوردگی فراهم میشود.
کارشناس دیگری میگوید: برای فرشهایی که قرار است برای مدت طولانی از آنها استفاده نشود باید آن را پشت و رو تا کرد و هر چند ماه یک بار باز و دوباره تا شود و یا اگر قرار است به صورت لولهای جمع شود باید لا به لای فرش از تنباکو یا نفتالین استفاده کرد تا بید نزند و هر چند وقت یک بار ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در معرض نور قرار گیرد.
مهدی شیرزاد افزود: برای فرشهایی که در منزل استفاده میشود نیز هنگام جارو زدن فرش، هر از گاهی از جارو زدن زیر فرش غافل نشویم تا محل امن رشد بید از بین برود.
این کارشناس و تاجر فرش میگوید: فرشهای دستباف را هرگز در سطح آهکی یا گچی پهن نکنید، چون گچ و آهک به دلیل قلیایی بودن موجب پوسیدگی فرش میشود.
نکات الزامی دیگر برای نگهداری فرش دستباف این است که هیچ وقت برای تمیز کردن ریشه فرش از مواد سفید کننده استفاده نکنید، چون باعث پوسیدگی ریشه فرش میشود.
همچنین فرش باید مقداری کوچکتر از محل استفاده آن باشد، چون تا خوردن فرش موجب شکسته شدن آن میشود، از گذاشتن گلدان بر روی فرش دستباف خوداری کنیم، چون ریختن آب بر روی فرش و مخلوط شدن گرد و خاک زمینه پوسیدگی الیاف فرش را فراهم میکند، از گذاشتن اشیای تیز مانند پایه مبل و میز بر روی فرشهای دستباف خودداری شود و به جای آن از پایههای پلاستیکی استفاده کنیم.
هنگام استفاده از جاروبرقی برای فرشهای دستباف تلاش کنید رو به خواب فرش جارو بزنید در غیر این صورت گرد و خاک وارد الیاف فرش میشود همچنین زمان جارو زدن از سر فرچهای جاروبرقی استفاده شود.
کارشناسان فرش میگویند اگر فرش دستباف آسیب دید و دچار پارگی شد بلافاصله ترمیم شود تا میزان آسیب دیدگی آن بیشتر نشود و زمانی که میخواهید از شامپو فرش استفاده کنید فقط از کف حاصل از مخلوط کردن شامپو فرش و آب استفاده شود، چون فرشهای پهن شده در منزل در معرض هوای آزاد نیست و فرش خیس، به راحتی خشک نمیشود و نکته مهم دیگر این است که لکه گیری فرش دستباف را به قالیشوییهای معتبر بسپارید و در منزل اقدام به لکه گیری نکنید، چون موجب افزایش لکه خواهد شد.