گزارش مکتوب
رونق گردشگری خارجی با سفره غذاهای ایرانی
هم اکنون گردشگری غذا یکی از پردرآمدترین گونههای گردشگری در جهان به شمار میرود.
به گزارش خبرگز اری صدا وسیما مرکز یزد ، پیاده روی طولانی در کوچه پس کوچه های قدیمی شهر جهانی یزد آنقدر لذت بخش بود که متوجه گذشت زمان نشدیم. وقت ناهار بود و حسابی گرسنه بودیم به یکی از رستوران های سنتی رفتیم وارد رستوران که شدیم بوی قورمه سبزی، قیمه و فسنجان همه فضا را پر کرده بود . میز وسط رستوران پر از غذاهای سنتی ایرانی بود و گردشگران خارجی با ذوق و شوق غذاها را داخل بشقابهایشان می ریختند. با چند گردشگر همصحبت شدیم تا از طعم غذاهای ایرانی بپرسیم.
ماندگاری طعم غذاهای ایرانی زیر دندان گردشگران ناتالی دانشجویی که اهل فرانسه هست و برای اولین بار به ایران سفر کرده است، از طعم غذاهای ایرانی بسیار تعریف می کند و می گوید: غذاهای ایرانی خیلی خوشمزه است.
او می افزاید: دیزی غذای مورد پسند من است و آشپزهای ایرانی و یزدی از ادویه های خاص در غذاها استفاده می کنند که طعم غذا را فوق العاده می کند.
ماریا هم که دوست ناتالی و اهل فرانسه است می گوید: غذاهای ایرانی بسیار سالم و به خوبی پخته شده است .
او کشک و بادمجان را یک غذای بسیار سالم و خوشمزه می داند و بیان می کند که در غذاهای ایرانی به مقدار زیاد سبزیجات استفاده می شود .
یوری که از مسکو آمده و در حال خوردن برنج با چنگال است می گوید : این برنج بسیار خوشمزه است و هیچ وقت نمی توانم آن را در مسکو تجربه کنم.
بهترین خاطره سفر، طعم غذاهای ایرانیاستقبال خوب گردشگران از غذاهای ایرانی ما را بر آن داشت که به رستورانهای معروف و مدرن شهر یزد هم برویم .
مدیر داخلی یکی از رستوران های معروف می گوید : روزانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی به رستوران می آیند و غذاهای سنتی ایرانی را سفارش می دهند .
حاجی آشپز که یکی از آشپزهای معروف شهر یزد و صاحب رستوران است مراحل پخت غذاها را به ما نشان می دهد و می گوید : 25 نوع غذا در این رستوران طبخ می شود و غذاهای سنتی یزد شامل کباب، قیمه یزدی، شولی و کوفته یزدی که در این رستوران طبخ می شود طرفداران زیادی دارد.
پروفسور مطلا که به این رستوران آمده و اهل آفریقای جنوبی است، می گوید : به کشورهای زیادی سفر می کنم و می توانم بگویم که غذاهای ایرانی بهترین غذاهای دنیا هستند .
وی زرشک پلو ، شیرین پلو و فسنجان را خوشمزه ترین غذاهای ایرانی معرفی می کند .
همسر پروفسور مطلا هم می گوید : در غذای امروز قیمه یزدی را دوست داشتم و از غذاها عکس گرفتم و در فضای مجازی به خانواده و دوستانم فرستادم.
لوسیا از اسپانیا هم می گوید : غذاهای ایرانی را که سبزیجات دارند دوست دارم. غذاهای ایرانی خیلی تند نیستند و خیلی نرم و راحت الحلقوم هستند چون پخت خوبی دارند.
نقش مهم گردشگری غذایی در جذب گردشگر داخلی و البته خارجی شهر جهانی یزد با دارا بودن آثار باستانی زیبا و منحصر به فرد و بناهای خشتی ماندگار سالانه گردشگران زیادی را جذب خود می کند. آمارها نشان می دهد که در نه ماهه امسال 315 هزار گردشگر داخلی و خارجی به شهر یزد سفر کرده اند.
بدون شک معماری منحصر به فرد یزد و آثار باستانی جاذبه های گردشگری است و در این بین، رستورانهای سنتی و غذاهای ایرانی هم می تواند جاذبه ای بی نظیر برای جذب گردشگران خارجی به شهر جهانی یزد باشد.
جستجو و لذت بردن از غذا و نوشیدنی در سفر، نوعی گردشگری است .به همین دلیل، دور از ذهن نیست که گردشگری غذایی هم به یکی از زیرمجموعه های مهم صنعت توریسم و گردشگری تبدیل شود.
هم اکنون گردشگری غذا یکی از پردرآمدترین گونههای گردشگری در جهان به شمار میرود و سهم غذا در صنعت گردشگری جهان 300 میلیارد دلار برآورد میشود. ایران با دو هزار و 500 نوع غذای سنتی، یکی از غنیترین سفرههای جهان را دارد و میتواند از آن در توسعه صنعت گردشگری استفاده کند.
خانم خورشیدی معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد می گوید : یزد با میزبانی سالانه بیش از صد هزار گردشگر داخلی و خارجی جایگاهی اثربخش و مهم برای معرفی، ظرفیت سازی و تقویت گردشگری غذایی و معرفی هرچه بیشتر و بهتر خوراک و غذای ایرانی برخوردار است.
تقویت گردشگری و جذب گردشگران با معرفی و احیای سفره ایرانی سازمان سفر غذایی جهانی در طول سال ها، تحقیقات، مصاحبه ها و مکالمات زیادی انجام داده و از طریق این اطلاعات تاثیر گردشگری غذایی در سفر و مسافرت را ارزیابی کرده است. در نتیجه این بررسی ها تخمین زده می شود که گردشگران ۲۵ درصد از هزینه کلی سفرشان را به غذا و نوشیدنی اختصاص می دهند.
بنابراین، گردشگری غذایی تاثیر بسیار مهمی در جذب گردشگران و به حرکت درآوردن چرخ اقتصاد یک کشور دارد. از این رو، کشورهای مختلف توجه ویژه ای به این مقوله می کنند و سرمایه گذاری های کلانی بر روی بخش گردشگری غذایی انجام می دهند.
یزد یک شهر جهانی گردشگر پذیر است و از همین رو نیاز به سرمایه گذاری در بخش گردشگری غذایی دارد. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با اشاره به اینکه هتل های یزد از مشهورترین اماکنی است که می توان غذاهای بومی و محلی را تجربه کرد، می گوید: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای اینکه رستورانها بتوانند بهترین غذاها را برای گردشگران تهیه کنند دوره های مختلفی برگزار می کند.
سیدمصطفی فاطمی می افزاید: هم اکنون تعداد 300 مرکز اقامتی و سفره خانه زیر نظر میراث فرهنگی در یزد وجود دارد که در پی معرفی غذاهای بومی و محلی هستند.
بدون شک اطلاع رسانی و معرفی ظرفیت ها، پتانسیل ها و تنوع غذایی موجود در کشورمان و بویژه یزد اهمیت بسزایی در معرفی هر چه بهتر و جذب گردشگران دارد. با معرفی بیش از پیش غذاهای ایرانی و استانداردهای بینالمللی سفره ایرانی می توان صنعت گردشگری را ارتقا داد.
نویسنده: مهدیه رضائی مهر