پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی:«مثنوی معنوی»؛ کتاب ماندگار مولانا به صورت میراثی مشترک میان ملت ها در دستور کار کتابخانه ملی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در جدیدترین توضیحات خود در خصوص ثبت جهانی مثنوی که مدتهاست خبر ساز شده گفت: ثبت جهانی مثنوی ابتدا از طرف جمهوری اسلامی ایران مطرح شد ولی بعد، مدعیانی از ترکیه، افغانستان و تاجیکستان پیدا کرد که ما هم از این مباحث استقبال کردیم چون یونسکو ثبت آثاری را که به صورت مشترک مطرح می شود تسریع می کند.
اشرف بروجردی افزود: وقتی پرونده این ثبت مشترک تکمیل شد، ترکیه این موضوع را مطرح کرد که فقط به کتاب مثنوی نباید پرداخت بلکه این مولوی است که باید ثبت شود.
وی گفت: ما در حال مذاکره با ترکیه هستیم که بگوییم این دو با هم تعارضی ندارند و هم مثنوی و مولانا و هم سایر نوشتار این شاعر بزرگ می تواند ثبت شود.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: ما در حال تدوین متنی هستیم که میان ایران و ترکیه تنظیم شود و به این ترتیب سعی داریم آنها را متقاعد کنیم که مثنوی باید ثبت جهانی شود.
مثنوی معنوی، اثر گرانسنگ جلال الدین محمد بلخی، شاعر و عارف پارسی گوست. این کتاب از ۲۶ هزار بیت و شش دفتر تشکیل شده است و یکی از برترین کتابهای ادبیات عرفانی کهن فارسی و حکمت ایرانی پس از اسلام است. این کتاب در قالب شعری مثنوی سروده شده است که در واقع عنوان کتاب نیز است، اگرچه قبل از مولوی، شاعران دیگر؛ مانند سنائی و عطار هم از قالب شعری مثنوی استفاده کرده بودند؛ ولی مثنوی مولوی از سطح ادبی بالاتر برخوردار است. در این کتاب ۴۲۴ داستان پی در پی به شیوه تمثیل داستان سختیهای انسان در راه رسیدن به خدا را بیان میکند. این کتاب به درخواست شاگرد مولوی، حسام الدین حسن چلبی، در سالهای ۶۶۲ تا ۶۷۲ هجری قمری نوشته شده است.
مثنوی در میان قالبهای شعر فارسی، جزء قالبهای سهل و آسان شعری شمرده میشود. به همین لحاظ نیز شعرایی چون نورالدین عبدالرحمن جامی، عطار نیشابوری، و دهها شاعر دیگر، طبع خود را در قالب مثنوی آزمودهاند و اغلب در انشاء شعر موفق بودهاند.