به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما؛ وزير امور خارجه کشورمان در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزونی بی بی سی عربی به بررسی سفر اخیر رئیس جمهور کشورمان به عراق و سایر تحولات منطقه ای پرداخت.
آمريکا نمي تواند در روابط تاريخي ايران و عراق فاصله ايجاد کند
محمد جواد ظريف با اشاره به اینکه آمریکا نیز مانند رئیس جمهور معدوم عراق نمی تواند در روابط تاریخی بین ایران و عراق فاصله ایجاد کند, تأکید کرد ایران و عراق می توانند دو رکن اصلی برقراری امنیت و همکاری در منطقه باشند.
ایران و عراق دو رکن اصلی امنیت و همکاری در منطقه
مجری بی بی سی در ابتدای این گفتگو از محمد جواد ظریف پرسید: شما به خاطر زمینه سازی برای سفر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در عراق هستید. چرا پس از گذشت این همه سال, رئیس جمهور ایران برای نخستین بار به عراق سفر می کند؟
ظریف پاسخ داد: رئیس جمهور روحانی منتظر بود پس از پیروزی ملت عراق بر تروریسم و افراط گرایی به این کشور سفر کند. ما افتخار می کنیم در این مشکلات و مصیبت ها و همچنین پس از پیروزی سیاسی مردم عراق در کنار آنان بودیم. انتخابات اخیر در عراق بیانگر پختگی دموکراسی عراقی بود. میان ما و عراق ائتلاف هایی تشکیل شد که از همه مرزهای نژادی, فرقه ای و دینی عبور کرد و از این رو رئیس جمهور روحانی پس از این تحولات فرصت را برای سفر رسمی به بغداد مناسب دید. ما در این سفر با دوستان عراقی خود در مورد اینکه چگونه از مرحله مبارزه مشترک با افراط گرایی به مرحله بازسازی مشترک منتقل شویم رایزنی کردیم و معتقدیم این همکاری به نفع دو کشور منطقه است, زیرا به نظر ما ایران و عراق می توانند دو رکن اصلی امنیت و همکاری در منطقه باشند.
معتقدیم منطقه نیازمند همکاری بین همه طرف ها است
مجری پرسيد: اما جناب وزیر, برخی ها این سفر را به تحریم های شدید آمریکا علیه ایران مرتبط می دانند. همچنین بحث هایی در مورد روابط تیره ایران با عربستان و همچنین تلاش ایران برای اینکه عراق در شکست تحریم ها علیه آن نقشی ایفا کند, مطرح است و به این موضوع نیز اشاره شده است که ایران سعی دارد از طریق این سفر نفوذ منطقه ای خود را گسترش دهد. آیا این تحلیل ها درست است؟
ظریف پاسخ داد: ما هیچگاه تلاش نکرده ایم جای دستمان در منطقه معلوم باشد (در منطقه نفوذ بیش از اندازه ای داشته باشیم). ما معتقدیم منطقه نیازمند همکاری بین همه طرف ها است. ما راهبرد منطقه ای مشخصی داریم که خواهان منطقه قویتر و نه کشورها یا سیاستمداران قویتر است. ما به اندازه کافی مردان قوی در اختیار داریم و نیازمند منظقه قوی تری هستیم. من معتقد نیستم که ما در اینجا (بغداد) هستیم تا اقدامی علیه هیچ کشوری انجام دهیم و یا برای برای دخالت نیابتی در کشور خاصی زمینه سازی کنیم. مواضع ما بی نهایت واضح است, ما خواهان مذاکره و گفتگو هستیم.
آمریکا نمی تواند ایران و عراق را از هم جدا کند
مجری بي بي سي در ادامه پرسيد: آمریکا و ایران تأثیر زیادی در عراق دارند و می توانیم بگوییم عراق منطقه تقسیم نفوذ دو طرف است. اما خصومت شدیدی بین ایران و آمریکا وجود دارد, آیا این خصومت انعکاس بیشتری در عراق دارد؟
ظریف پاسخ داد: ما هیچگاه خصومت خود با آمریکا را به عراق منتقل نکرده ایم. آمریکا عراقی ها را به سوی انتخاب بین دو گزینه سوق می دهند. ما به هیچ عنوان چنین چیزی را از عراقی ها نخواسته ایم. ما می خواهیم روابط خوبی با عراق داشته باشیم. عراق همسایه ماست و آمریکا نمی تواند ایران و عراق را از هم جدا کند. ما با عراق تاریخ و جغرافیای مشترکی داریم و حتی با وجود هشت سال جنگ تحمیل شده بر ایرانی ها و عراقی ها از سوی صدام حسین, او نتوانست روابط تاریخی, جغرافیایی و خانوادگی که بین دو ملت است را از هم جدا کند.
به حل و فصل سیاسی امور در سوریه ایمان داریم
مجری در ادامه پرسيد: آمریکا پس از اعلام خروج از سوریه, حضور خود را در عراق افزایش داده است. در سوریه نیز تحولات مسیر دیگری در پیش گرفته است و ایران, روسیه و ترکیه برای رسیدن به راه حل نهایی با هم هماهنگ هستند. آیا امور در سوریه به سوی حل و فصل واقعی بحران پیش می رود؟
ظریف پاسخ داد: ما از زمان آغاز بحران سوریه اعلام کردیم این بحران راه حل نظامی ندارد. تنها راه, راه حل سیاسی است و مأموریت من از زمان آغاز فعالیت در وزات خارجه ایران در مسیر یافتن راه حلی سیاسی برای بحران سوریه بوده است. موضع ایران از آن زمان تا کنون تغییر نکرده است و ما همچنین به حل و فصل سیاسی امور در سوریه ایمان داریم. همه طرف ها از جمله ایران, روسیه و ترکیه در نشست آستانه برای ایجاد راه حل سیاسی آسان کاری می کنند.
مجری پرسيد: اما به نظر می رسد اکنون مشکلاتی پیش آمده است, چرا که در چند روز گذشته از دکتر جابری انصاری شنیدیم که اظهاراتی درباره روابط ایران و روسیه در سوریه بیان داشت و گفت که این روابط وارد مرحله پیچیده ای شده است.
ظریف پاسخ داد: روابط ما با روسیه بسیار خوب است و اختلاف دیدگاه ها بین دو کشور مسئله ای عادی است. ما در مورد مسائل مشخصی اختلاف نظر داریم و اظهارات معاون من نیز در خصوص تفاوت دیدگاه با روسیه در مورد رژيم صهيونيستي بوده است. اما این اختلاف نظر به معنای این نیست که ما و روسیه نمی توانیم در زمینه مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و انتقال به مرحله حل و فصل سیاسی بحران سوریه با هم همکاری کنیم.
مجری: بر سر چه مسائلی با روسیه در مورد اسرائیل اختلاف نظر دارید؟
ظریف پاسخ داد: مواضع ما در مورد رژيم صهيونيستي بسیار روشن است و با روسیه در این خصوص توافق نظر نداریم.
به مردم خود اعتماد و تکیه می کنیم نه به غرب و شرق و نه هیچ طرف دیگری
مجری در ادامه گفت: سفر بشار اسد به ایران پس از کناره گیری شما جنجال برانگیز شد و شما در ادامه از استعفای خود منصرف شدید.
ظریف افزود: استعفای من ارتباطی به نفس سفر بشار اسد به ایران نداشت و امروز خوشحالم که به مردم ایران خدمت می کنم.
مجری گفت: ما می دانیم که تصمیم گیرندگان در حوزه سیاست خارجی ایران متعدد هستند. وزارت خارجه نماینده سیاست خارجی است, ولی عناصر مختلفی در اتخاذ این سیاست دخیل هستند.
ظریف گفت: روند تصمیم گیری سیاسی در همه کشورهای جهان فقط به یک طرف معین ارتباط ندارد و این یک موضوع عادی است و ممکن است در هر جایی چنین باشد. این مسئله در آمریکا نیز وجود دارد و آنها آن را عملیات مشترک بین طرف های متعدد نامگذاری می کنند, اما اگر همین اتفاق در ایران بیفتد آن را نزاع و درگیری بر سر قدرت می نامند. من این دو مسئله را مثل هم می دانم.
مجری پرسيد: آیا تعدد تصمیم گیرندگان در حوزه سیاست خارجی در ایران در مورد روابط با اروپا اختلالی ایجاد نمی کند, چرا که ما می شنویم که رهبر معظم ایران اروپایی ها را منافق توصیف می کند ولی وزارت خارجه با جدیت برای همکاری با اروپا تلاش می کند؟
ظریف پاسخ داد: رهبر معظم انقلاب در عین حال گفته اند مانعی بر سر راه کار با اروپا وجود ندارد, اما تأکید کرده اند که ما نباید به اروپا اعتماد کنیم. من بارها گفته ام و بار دیگر هم می گویم ما برای اینکه مورد خیانت واقع نشویم نمی توانیم به هیچ کسی جز مردم خود اعتماد و تکیه کنیم. ما از چهل سال پیش با وجود همه مشکلات این مسیر را انتخاب کرده ایم. ما به مردم خود اعتماد و تکیه می کنیم نه به غرب و شرق و نه هیچ طرف دیگری.
دخالت انگليس در پرونده نازنين زاغري تغييري ايجاد نمي کند
مجری همچنين پرسيد: آیا قضیه نازنین زاغری راتکلیف و اعطای مصونیت دیپلماتیک به وي از سوی دولت انگلیس تغییری در وضعیت حکم او در ایران ایجاد می کند؟
ظریف پاسخ داد: قانون ما دو تابعیتی بودن را به رسمیت نمی شناسد. وي در دادگاه محاکمه شده است و معتقدم دخالت انگلیس در پرونده, تغییری در وضعیت او ایجاد نمی کند. پیشنهاد انگلیس هیچ اصل و اساسی در بخش حقوق بشر قانون بین الملل ندارد. من به عنوان وزیر خارجه همیشه تأکید کرده ام با نازنین زاغری و سایر افراد شبیه به او رفتار مناسب و خوبی می شود.
انگلیس با تصمیم اشتباه خود را مقابل مردم لبنان قرار می دهد
مجری پرسيد: اخیرا انگلیس حزب الله را که متحد ایران است، در فهرست گروه های تروریستی خود قرار داد, موضع شما در این خصوص چیست؟
ظریف پاسخ داد: انگلیس با این اقدام خود در واقع اغلب مردم لبنان را در فهرست تروریسم قرار داد, چرا که حزب الله از حمایت بخشی بزرگی از مردم لبنان برخوردار است. همچنین حضور حزب الله در دولت لبنان بیانگر قدرت آنان و حمایت مردم از این حزب است. انگلیس با این تصمیم اشتباه خود را مقابل مردم لبنان قرار می دهد. این یک تصمیم نادرست است که انگلیس آن را به سلسله اقداماتی اضافه می کند که در گذشته در مورد ایران و منطقه انجام داده است.
عربستان آشکارا قوانين بين المللي را نقض مي کند
مجری پرسيد: شما اخیرا گفتید آماده سفر به عربستان هستید, آیا ممکن است یک سفر به تنش ایران با عربستان پایان دهد و یا پایان این تنش نیازمند اتخاذ تدابیری از سوی دو طرف است؟
ظریف پاسخ داد: اگر به گذشته نگاه کنیم متوجه می شویم عربستان تصمیمات نادرست بسیاری اتخاذ کرده است, از جمله حمایت از صدام حسین و یا طالبان. تا این لحظه نیز عربستان تروریست ها را در خاک کشورهای همسایه علیه ایران و مردم ایران تجهیز می کند. ولیعهد سعودی علنا گفت جنگ را به داخل ایران می کشاند و این گفته, نقض آشکار قوانین بین المللی به شمار می رود. ما هیچ دلیلی برای جنگ افروزی علیه هیچ یک از کشورهای همسایه از جمله عربستان نداریم و تلاش نکرده ایم عربستان را از عرصه منطقه ای دور کنیم, اما آنها در طول چند سال گذشته با خصومت کامل تلاش کردند ایران را از منطقه دور نگه دارند. این یک توهم محال است و هر چه سریعتر از این توهم خارج شوند بهتر است. ما همیشه آماده همکاری با عربستان بوده ایم, اما متأسفانه کادر رهبری فعلی عربستان به دنبال تنش مستمر با ايران است. ما معتقدیم امنیت عربستان ارتباط عمیقی با امنیت ما دارد و کادر رهبری عربستان نیز باید به این نتیجه برسد که امنیت ایران به معنای امنیت عربستان است.
مجری گفت: عربستان شما را در هر جایی در منطقه حاضر می بیند. شما در یمن, عراق , لبنان و هر جای دیگری متحدانی دارید و عربستان خود را از سوی این متحدان در معرض تهدید می بیند.
ظریف تاکيد کرد: متحدان و دوستان ما علیه هیچ کسی نیستند. عربستان در صدد جنگ افروزی علیه ما در هر جایی است و مسیر را اشتباه انتخاب می کند. اگر عربستان خواهان همکاری با ما در همه این کشورها باشد، ما استقبال می کنیم. به نظرم ما با همکاری یکدیگر می توانیم بسیاری از امور را تغییر دهیم.
هدف اصلي ما مبارزه با تروريسم در سوريه است
مجری در ادامه : بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژيم صهيونيستي از استعفای شما استقبال کرد.
ظریف: متأسفانه.
مجری: چرا؟
ظریف: نمی دانم از خود او بپرسید.
مجری گفت: اسرائیل ایران را تهدیدی اصلی برای خود در منطقه می داند.
ظریف پاسخ داد: متأسفانه نتانیاهو مبارزه با تروریسم را تهدیدی برای خود می داند. اگر چنین است پس ما برای او تهدید هستیم. ما در سوریه هستیم تا با تروریسم مبارزه کنیم و از سیطره افراط گرایی بر این کشور جلوگیری کنیم. ما علنا اعلام کرده ایم این تنها هدف ما از حضور و ماندن در سوریه است. ما به درخواست دولت سوریه در این کشور حضور داریم و هدف اصلی ما مبارزه با تروریسم است.