پخش زنده
امروز: -
رهبر معظم انقلاب در بیانیه مهم گام دوم انقلاب، به ورود انقلاب اسلامی ایران به دومین مرحله خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی اشاره و بر لزوم نزدیک کردن انقلاب به آرمان بزرگش یعنی ایجاد تمدّن نوین اسلامی تاکید میکنند.
پژوهش خبری صدا وسیما:رهبر معظم انقلاب در بیانیه مهم گام دوم انقلاب، به ورود انقلاب اسلامی ایران به دومین مرحله خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی اشاره و بر لزوم نزدیک کردن انقلاب به آرمان بزرگش یعنی ایجاد تمدّن نوین اسلامی تاکید میکنند.
این پژوهش به بررسی، شاخصیابی و محوربندی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در مقطع سالهای 1368 تا 1397 درباره تمدن سازی اسلامی اختصاص دارد.
رهبر معظم انقلاب، تمدنسازی اسلامی را مستلزم طی شدن مراحلی میدانند و به فرایند شکلگیری تمدن اسلامی اشاره میکنند؛ ایجاد انقلاب اسلامی، ایجاد نظام اسلامی، ایجاد دولت اسلامی، ایجاد کشور و جامعه اسلامی و ایجاد تمدن اسلامی، فرایندی است که برای شکلگیری تمدن اسلامی باید طی شود.
بخشهای تمدن اسلامی موضوع مهم دیگری است که رهبر انقلاب از آن سخن میگویند. رهبر انقلاب تمدن اسلامی را به دو بخش ابزاری شامل علم، اختراع، صنعت، سیاست، اقتصاد و ... و نرم افزاری شامل مسئله خانواده، سبک ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوی مصرف، نوع خوراک، نوع آشپزی، نوع تفریحات، مسئله خط و زبان، مسئله کسب و کار، نوع رفتار در محل کار، دانشگاه، مدرسه، نوع رفتار در فعالیت سیاسی، ورزشی و رسانهای، نوع رفتار با پدرو مادر، همسر، فرزند و ... تقسیم میکنند.
رهبر انقلاب شاخصههای تمدن نوین اسلامی را ایمان، علم، پیشرفت، عزّت، عدالت، قدرت مقابله با امواج جهانی، ثروت، اخلاق و مجاهدت مداوم بر می شمارند و تولید فکر از اقیانوس عظیم معارف و پرورش انسان با کمک علمای دین، مدیران جامعه و آحاد مردم را دو عنصر اساسی برای ایجاد تمدّن اسلامی میدانند.
ویژگیهای کلی و دستاوردهای تمدن اسلامی از دیگر شاخصهایی است که در بیانات رهبر انقلاب درباره تمدن اسلامی به آن اشاره شده است. بهرهمندی انسانها از همه ظرفیتهای مادی و معنوی، حکومت مردمی، قوانین برگرفته از قرآن، اجتهاد و پاسخگویی به نیازهای نوبهنوی بشری، پرهیز از تحجر، ارتجاع، بدعت و التقاط، پیشرفت مادی و ایجاد رفاه و ثروت عمومی، تلاش و کار و ابتکار و نگاه اجتهادی و عالمانه به عرصههای گوناگون از جمله محورهایی است که زیر این شاخص قرار میگیرند.
نیازها و بایدهای برپایی تمدن اسلامی نیز از نکاتی است که رهبر معظم انقلاب به تفصیل و تاکید در بیاناتشان به آنها اشاره میکنند. لزوم القای باور تمدن سازی اسلامی به مردم، لزوم استفاده از دانش جهان، لزوم ادای وظیفه علمای دین و روشنفکران، لزوم تلاش مجاهدانه امّت، لزوم تحقیق دانشگاهها برای ایجاد تمدّن نوین اسلامی، لزوم گنجاندن معارف تمدنساز در کتابها، لزوم طراحی الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت برای شکلگیری تمدن نوین اسلامی، لزوم پرهیز از تقلید غربی، لزوم شناسایی نیازهای حقیقی و اساسی کشور و تکیه بر فرهنگ و بینش و معرفت و کمالِ فکری انسانی از جمله این بایدهاست.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری// پژوهشگر: امید جلوداریان