پخش زنده
امروز: -
رئیس سابق قوه قضائیه: امسال به بیش از ۱۷ میلیون پرونده وارده به دستگاه قضایی رسیدگی شد که کار آسانی نیست و باید از آن قدردانی کرد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آیت الله صادق آملی لاریجانی در مراسم تکریم و معارفه روسای قدیم و جدید قوه قضائیه افزود: ارائه گزارش از کارکردهای دستگاه قضایی و آنچه ناشی از تلاش کارکنان این قوه است فرصت زیادی میطلبد و نمیشود در این جلسه به آن پرداخت.
وی گفت: برنامههای آینده قوه قضائیه همان مسئولیتهایی است که حجت الاسلام والمسلمین رئیسی پیگیری خواهد کرد، اما نخستین نکتهای که من به آن اشاره میکنم مربوط به خدمت رسانی عظیم در دستگاه قضایی است.
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به بررسی ۱۷ میلیون پرونده قضایی در سال ۹۷ افزود: البته این آمار مربوط به تعداد پروندههای ورودی است، اما خروجی هر سال نیز همین مقدار است یعنی تقریبا به همین تعداد پرونده رسیدگی میشود که کار بسیار عظیمی است و باید از آن قدردانی کرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: به سهم خودم که از مسائل و کاستیهای قوه قضائیه مطلع ام به ویژه از نظر تعداد قضات و کارمندان این قوه افتخار میکنم که با وجود افزایش ورودی پرونده ها، قضات نگذاشتند پروندهها انباشت شود و با تلاش شبانه روزی توانستند به اندازه ورودی خروجی هم داشته باشند و از مشکلات گره گشایی کنند.
وی همچنین با اشاره به سابقه دیرینه دوستی اش با حجت الاسلام والمسلمین رئیسی و استعدادها و تواناییهای گران بهای وی از خداوند متعال طلب کرد که با توجه به زحمات و تلاشهای قوه قضائیه، او را در انجام مسئولیت هایش موفق کند تا بتواند بار سنگین مسئولیت را بر عهده بگیرد.
آیت الله آملی لاریجانی، ریاست دستگاه قضایی را افضل و مزید بر مسئولیتهای قاضی به عنوان قاضی و باری سنگین دانست و ابراز امیدواری کرد که حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با درایت، تدبیر و صبر این بار را به دوش بکشد و موفق شود.
وی همچنین با قدردانی ویژه از رهبر معظم انقلاب بابت عنایات ویژه به دستگاه قضایی و خودش افزود: اگر همراهی، کمک و الطاف بی دریغ ایشان نبود همین میزان تلاشها در قوه قضائیه نمیتوانست به اهداف والا برسد.
آیت الله آملی لاریجانی همچنین از تلاشهای کارکنان دستگاه قضایی اعم از قضات، کارمندان، مسئولان عالی قضایی و مدیران این قوه تشکر کرد.
کثرت پروندههای قضایی سرریز مشکلات دستگاههای دیگر است
رئیس سابق دستگاه قضا گفت: استدلال کثرت پروندههای قضایی مغالطه است که باید بگویم این کثرت پروندهها در حقیقت سرریز مشکلات بیرونی سایر دستگاهها در دستگاه قضاست.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: کسانی مدعی هستند که مردم از دستگاه قضا قطع امید کرده اند و هیچ امیدی به بهبود شرایط قضایی ندارند که باید بگویم مردم دستگاه قضا را مرجع رسیدگی به مشکلات خود میدانند.
کثرت پروندههای قضایی در حقیقت سرریز مشکلات بیرونی دستگاههای دیگر در مجموعه قوه قضائیه است
وی گفت: برخی استدلال میکنند که کثرت پروندههای قضایی در دستگاه قضا قابل توجه است که باید بگویم این مساله مغالطه است چراکه کثرت پروندههای قضایی در حقیقت سرریز مشکلات بیرونی دستگاههای دیگر در مجموعه قوه قضائیه است.
آیت الله آملی لاریجانی تاکید کرد: وقتی ثروت زیاد میشود دستگاه قضایی مجبور به پیگیری است یعنی جرم بیرون از مجموعه دستگاه قضا شکل گرفته، اما قوه قضائیه باید پرونده را پیگیری کند که نکته مهم این است وقتی وضعیت اقتصادی کشور مشکل دارد قطعا سرقت نیز افزایش پیدا میکند.
وی افزود: وقتی فساد در دستگاههای اجرایی افزایش پیدا کند قطعا پروندهها به دستگاه قضا ارجاع میشود و ما میبینیم که تخلفات در منابع طبیعی نشان از این دارد که بازرسیها در این حوزه کفایت نمیکند و در نهایت تبدیل به پرونده قضایی میشود.
رئیس سابق دستگاه قضا گفت: آن طور که از تعدد پروندهها یاد میشود، برخلاف این استدلال است که مردم از دستگاه قضا ناامید شده اند بلکه آنها امید معقولی به رسیدگی قضایی دارند و مراجعه میکنند تا مشکلات آنها حل شود.
آیت الله آملی لاریجانی درباره تشکیل ۱۷ میلیون پرونده قضایی افزود: این اعداد و ارقام نیز مغالطه است یعنی ۱۷ میلیون را ضرب در دو میکنند و میگویند ۳۴ میلیون خانوار در سال درگیر پروندههای قضایی هستند و این درحالیست که مقصود از ۱۷ میلیون پرونده در حقیقت مشغول بودن ۱۷ میلیون کار قضایی است، چون یک پرونده ممکن است به ۱۰ پرونده دیگر تبدیل شود یعنی یکبار در دادسرا پیگیری شود جایی نقض داشته باشد و جایی شکایات دیگری مطرح شوند که موجب ازدیاد پروندهها میشود.
وی گفت: گاهی برخی اشخاص دهها پرونده در دستگاه قضایی دارند مثلا چندی پیش خانمی ۴۰۰ پرونده در دستگاه قضایی درست کرده بود که شکایات زیادی هم مطرح شده بود.
رئیس سابق دستگاه قضا افزود: سارقانی هم دهها پرونده دارند و دستگاه قضا درگیر رسیدگی این پرونده هاست.
از افتخارات دستگاه قضایی در دورهای که مدیریت آن را برعهده داشتم این است که نیروی انسانی افزایش پیدا کرد
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به تحول نیروی انسانی در دوره ریاست بر دستگاه قضا گفت: از افتخارات دستگاه قضایی در دورهای که مدیریت آن را برعهده داشتم این است که نیروی انسانی افزایش پیدا کرد زمان ورود بنده شاید حدود ۸ هزار قاضی در دستگاه قضا مشغول به کار بودند، اما امروز باوجود اینکه دو هزار و ۶۰۰ قاضی بازنشسته و از مجموعه دستگاه قضا خارج شده اند، اما حدود ۱۲ هزار قاضی مشغول کار هستند.
وی تاکید کرد: جذب قاضی آسان نیست و این مسالهای بود که از ابتدای ورود به دستگاه قضا به آن توجه داشتم و پیگیری کردم و نخبه گزینی مساله مهمی برای جذب قاضی بود هم در حوزه و هم در دانشگاه.
رئیس سابق دستگاه قضا گفت: خوب است بدانید وقتی فراخوان جذب قاضی اعلام میشود گاهی بین ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر در آزمون شرکت میکنند که از این تعداد بعد از اختبارات متعدد، مصاحبه و گزینش ۲۵۰ تا ۳۰۰ نفر جذب میشود و این تعداد قاضی که درحال حاضر در دستگاه قضا جذب شده اند با همین معیارها انتخاب شده اند.
احیای حقوق عامه از مهمترین اقدامات قوه قضائیه است
آیت الله آملی لاریجانی افزود: احیای حقوق عامه ظرفیت مهمی در قانون اساسی است و در همین راستا در دوره گذشته دادستانها به مواردی، چون مقابله با تخریب جنگلها، سواحل و اسکهها و پیگیری موضوع آلودگی هوا ورود کردند.
رئیس سابق قوه قضائیه گفت: در جنگلهای سه استان شمالی کشور کارهای بسیار اساسی انجام شد که امیدواریم در دوره آینده هم دنبال شود. این کار با دستگاه و دستگاه اجرایی در خصوص احیای حقوق عامه نباید اصطکاک میداشت و در همین راستا برای تبیین بحث حقوق عامه با کمک دادستانی کل پیش نویسی تهیه شد که به تصویب رسید و به صورت دستورالعمل ابلاغ شد که این دستور العمل میتواند در آینده تبدیل به قانونی شود که به حفظ حقوق عامه کمک شایانی کند.
وی افزود: در دوره گذشته نظارتها تشدید شد و تاسیس نظارت دیوان عالی کشور از افتخارات این دوره است، زیرا برخی این نظارت دیوان عالی بر اجرای صحیح قانون در دادگاهها را قبول نداشتند، اما این حکم قانونی بود و در همین راستا یک معاونت تاسیس شد و نظارتها شکل گرفت.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: شخصیت قضات دیوان عالی کشور به صورتی است که در طی این نظارتها هیچ کس فکر نکرد که آنها برای مچ گیری آمده اند وهمه میدانستند که هدف رفع معایب است.
ما هرگز مخالف فضای مجازی نبودیم، اما باید مدیریت شود
رئیس سابق دستگاه قضا افزود: هیچ وقت دستگاه قضایی مخالف فضای مجازی نبوده است و ما هرگز ادعا نکردیم فضای مجازی بسته شود.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: یکی از منشئات مفاسد اجتماعی کلاهبرداری و جرائم، فضای مجازی است، نمیتوانیم فضای مجازی را حذف کنیم و هیچوقت دستگاه قضایی مخالف فضای مجازی نبوده، ما ادعا نکردیم فضای مجازی بسته شود واقعا چه کسی در قوه قضائیه مدعی است که این فضا باید بسته شود؟ میگوییم فضای مجازی باید مدیریت شود.
یکی از منشئات مفاسد اجتماعی کلاهبرداری و جرائم، فضای مجازی است، نمیتوانیم فضای مجازی را حذف کنیم و هیچوقت دستگاه قضایی مخالف فضای مجازی نبوده، میگوییم فضای مجازی باید مدیریت شود
وی افزود: در کشورهای اروپایی هم فضای مجازی مدیریت میشود و حتی درباره سایتها و کانالها هم بررسی صورت میگیرد، امریکاییها خودشان به این مساله مسلط هستند و تمام اینترنت به نوعی تحت نظارت آنها قرار دارد یعنی برای خودشان قدرت اطلاعاتی ترسیم کرده اند.
رئیس سابق دستگاه قضا گفت: عقل اقتضا میکند کشوری که بنیانش انقلاب اسلامی است مراقب فضای مجازی باشد تا تمام اطلاعات در اختیار بیگانگان قرار نگیرد.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: بحث شبکه مللی اطلاعات که رهبر معظم انقلاب اسلامی به آن اصرار کرده اند که البته آن طور که باید محقق نشد، به منزله مدیریت در فضای مجازی است ما باید بر استفاده از فضای مجازی مدیریت داشته باشیم و فضا را برای هجمه دشمنان باز نکنیم.
وی گفت: تلاشهای زیادی کردیم و شاید بیش از روسای قوای دیگر بنده تلاش کردم و جلساتی را با نهادهای ذیربط گذاشتم تا برای مساله چاره جویی شود.
رئیس سابق دستگاه قضا در ادامه به موضوع توجه به پژوهشهای مورد نیاز دستگاه قضا نیز گریزی زد و افزود: یک مرکز پژوهشی فقهی در قم داشتیم که البته آن را توسعه دادیم و آثار خوبی هم داشت فتاوای فقها و نیازهای فقهی را از آنجا میگرفتیم ضمن اینکه پژوهشگاهی را هم تاسیس کردیم برای توسعه مبانی فقهی.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: یکی دیگر از برنامههای دستگاه قضا توسعه مبانی قرآنی در میان خانوادههای مجموعه قوه قضائیه بود که در خصوص تلاوت، قرائت و حفظ قرآن برنامههای خوبی دنبال شد ضمن اینکه از افراد شایسته برای طرح مبانی اخلاقی در میان خانوادههای دستگاه قضا دعوت کردیم.
وی افزود: ما در مسئله جرم زدایی باید تلاش کنیم چرا که این وضعیت زیبنده کشور نیست و همانطور که گفتیم این پروندهها سرریز کثرت مشکلات نهادهای دیگر در دستگاه قضایی است.
توسعه آموزش و منابع انسانی از افتخارت قوه قضائیه است
آیت الله آملی لاریجانی گفت: علاوه بر آموزشهای ضمن خدمت که یک کار بسیار اثر گذار در دوره من انجام شد این بود که معاونت منابع انسانی تلاش کرد تا قضاتی که سابقه داشتند به مجموعه در تهران و شهرستانها دعوت شوند.
وی افزود: تلاش کردیم با ایجاد محیط آرام برای فرا گرفتن قوانین، نکات و بحثهای جدید یک بازآموزی نوینی را برای نو کردن دانش قضات فراهم کنیم که این مسئله بسیار مهمی است خصوصا که به موازات اقدامات ما قوانین جدیدی هم در مجلس مصوب و بصورت قانون ابلاغ میشد که اینها تغییراتی در ساختارها انجام میداد و ما توانستیم این کار بسیار مهم را به سرانجام برسانیم.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: تلاش برای نقد و بررسی آرا در جهت اتقان هم در منابع انسانی صورت گرفته است. یکی از کارهای بسیار خوب فعال شدن کمیتههای ممیزی قضات است برای هر قاضی که در کمیسیون، نقل و انتقال یا ارتقاء اش مطرح میشود در آنجا یک پرونده ممیزی قرار داده شده که کارها و آرا و سوابقش را از قبل بررسی میکنند.
وی افزود: یکی از شاخصهای مهم پذیرش قاضی برای ارتقا همین ممیزیهایی است که انجام میشود و این کار جدید کار بسیار اثر گذاری بوده ضمن اینکه یک اداره کلی هم در منابع انسانی برای سیاست گذاری، شناسایی، رشد و تقویت مدیران همان تاسیس شد وامیدواریم این کار ادامه پیدا کند.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: نکته سوم موضوع بکارگیری فناوریهای نوین در دستگاه قضایی است و من امروز با قاطعیت میگویم با تمام تنگناها و محدودیتهایی که از حیث بودجهای داشتیم و شکایتش را به آقای جهانگیری باید عرض کنم این بود که معاونت مرکز امار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه توانست یک پیشرفت فوق العاده در این زمینه داشته باشد و با راه اندازی سامانههای متعدد برای تسهیل خدمت رسانی به مردم از جمله سامانه مدیریت پروندههای قضایی سی ام اس، سامانه ابلاغ الکترونیکی که امروز سهل کردیم ابلاغهای خود را در دسترس افراد قرار دادیم.
وی افزود: در کنار نظارتهایی که بعدا در دیوان عالی کشور به آن میپردازم باید بگویم که همیشه لازم نیست قاضی برای نظارت به دیوان عدالت برود، زیرا معاونت نظارت میتواند با بهره گیری از این سیستم الکترونیکی نظارت خود را انجام دهد و اکنون این کار در حال انجام و بسیار اثر گذار است، همینطور در استفاده بهینه در ثبت سامانه برخط نقل وانتقال املاک کار جدید وبسیار مهمی صورت گرفت و توانست مقادیر زیادی از فاسد جلوگیری کند. در حال حاضر با سامانه برخط در دفترخانهها اسناد همان جا با ثبت احوال اتصال برقرار میکند و معلوم میشود اسناد جعلی است یا خیر.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: همین طور بسیاری از مشکلات فساد انگیزی که در خلال کار بوجود میآید، برداشته شده است و البته همچنان با مشکلاتی مواجه هستیم، چون زیرساختها کاملا آماده نیست و امیدواریم با کمک دولت و مجلس در بحث اعتبارات و زیرساختها این کار توسعه پیدا کند.
امروز به اذعان همه، قوه قضائیه یکی از پیشروترین دستگاهها در زمینه استفاده از فناوریهای نوین است
وی افزود: امروز به اذعان همه، قوه قضائیه یکی از پیشروترین دستگاهها در زمینه استفاده از فناوریهای نوین است و دستگاههای اجرایی به خاطر همین مسئله ما را تشویق کردند.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: نکته چهارم بحث کمک به اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی است، مقام معظم رهبری سیاست گذاری کلی آن را ابلاغ فرمودند و دستگاههای ذیربط از جمله قوه قضائیه موظف شدند در این زمینه کار کنند.
وی افزود: از وظایفی که ما بر دوش داشتیم این بود که کاری کنیم تا اشتغال از بین نرود و ما میدانیم وقتی که دستگاهها و مراکز تولیدی که مشغول تولید هستند اگر با مشکل سرمایه و نقدینگی مواجه شدند نباید بگذاریم که این دستگاهها و کارخانهها بخوابند و کارگرها بیکار شوند البته کسانی هستند که معوقات بانکی داشتند و سرمایههای ملی را بر باد دادند، اما خیلیها اینطور نبودند.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: بنابراین ما کاری را از چندین سال پیش آغاز کردیم و روسای کل مراکز دادگستری مسئول شدند که با همکاری در همه استانها و بانکها و نیروهای ذیربط دیگر کمک کنند تا مشکل کارخانهها حل شود و این شدنی است. در حال حاضر استانهای نمونهای وجود دارند که در آنها واقعا روسای دادگستریها تلاش کردند و استانداران شخصا به خود بنده فرمودند که تشکر دارند از دستگاه قضایی که کمک کردند تا چرخ کارخانهها همچنان بچرخد و کارگران بیکار نشوند و این امر موجب شد که کل کشور دچار بحران نشود.
وی افزود: همچنین یک ستاد مرکزی برای اقتصاد مقاومتی در قوه قضائیه شکل گرفته و دستورالعمل متقن و دقیقی هم در قوه قضائیه تهیه و تصویب و ابلاغ شد و ما امیدواریم نتایجش در طول ایام ان شاء الله آشکارتر شود.
ایستادگی و استقلال دستگاه قضایی یک فرض برای همه ماست
رئیس سابق قوه قضائیه ایستادگی و استقلال دستگاه قضایی را یک فرض برای همه بیان کرد و گفت: در طول این ده سال با تمام وجود برای استقلال دستگاه قضایی جنگیدم.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: چه روزها و شبهایی را برای دفاع از استقلال دستگاه قضایی و قاضی در بی قراری سیر کردم.
وی با بیان اینکه افراد قدرتمند و صاحب نفوذی فشار از چپ و راست به دستگاه قضایی وارد میکردند، گفت: امروز افتخار میکنم که به یک قاضی در طول این دوره هیچ الزامی نکردم.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: ممکن است در طول این دوره به یک قاضی مشورت داده باشم، اما در همان لحظه از او خواسته ام که به وظیفه خود عمل کند و این را از افتخارات خود میدانم تا در آینده کسی این مطلب را بیان نکند که رئیس قوه قضائیه برای فردی الزام ایجاد کرده است.
وی با اشاره به تهمتهای مطرح شده در طول مدت تصدی خود بعنوان رئیس قوه قضائیه گفت: مواردی مانند (بیدادگاه فلانی) و (دادگاه فرمایشی) مطرح شد در صورتی که من هیچ سهمی در آن دادگاه نداشتم.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: بنده رئیس قوه قضائیه هستم و به قضات اعتماد دارم و هر زمان خلاف شرع بیّن را ببینم اقدام میکنم.
وی گفت: این گونه نیست که کسی که متهم یا محکوم است و مطلبی را بیان کند و ما قاضی را برکنار کنیم که در این صورت دادگاه، به دادگاه فرمایشی رئیس قوه قضائیه تبدیل میشود.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه بنده قاضی هیچ دادگاهی را الزام نکرده ام، افزود: حتی دادسرا را الزام نکرده ام که قراری صادر کند و اگر کسی میتواند این موضوع را ادعا کند، من حاضر به اثبات آن هستم.
مسئله استقلال دستگاه قضایی هم افتخاری بر ماست و هم امیدواریم که ادامه پیدا کند و البته این موضوع ایستادگی و صبر نیاز دارد
وی گفت: مسئله استقلال دستگاه قضایی هم افتخاری بر ماست و هم امیدواریم که ادامه پیدا کند و البته این موضوع ایستادگی و صبر نیاز دارد.
رئیس سابق قوه قضائیه از همه دست اندرکاران و مسئولان دستگاه قضا تشکر و قدردانی کرد و افزود: به ویژه از معاون اول قوه قضائیه به علت الطافی که داشت و هم به علت اینکه با تمام وجود وظیفه خود را انجام میداد تا گرهای باز شود، تشکر میکنم.
آب به آسیاب دشمنان نریزیم
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه توضیح اقدامات انجام شده در دوره گذشته قوه قضائیه با بیان اینکه در این دوره عفو زندانیان بیشتر بود، گفت: بازگشت این افراد به دامن خانواده حتماً اثرگذارتر است.
وی با اشاره به بازسازی و نوسازی اماکن قوه قضائیه افزود: برخی از اماکن وضعیت بحرانی داشت و بعضی از آنها استیجاری بود و برخی از مالکین راضی نبودند که از محل بودجه خاص قوه قضائیه و بخشی از اعتبارات دولتی در همه استانهای نوسازی صورت گرفت و هیچ استانی نیست که از این ساختمانهای جدید بی بهره باشند.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: ساختمان، عدالت نمیشود، اما عدالت، ساختمان هم نیاز دارد و نمیشود مراجعان که باید تکریم شان کرد، زیر برف و باران باشند و نیاز به یک فضای معقولی دارد.
وی افزود: در این ساختمانهای اشرافگری نیز نبوده است و با کمترین هزینه احداث شده که تکریم مردم است و گاهی این خدمات دیده نشده است.
رئیس سابق قوه قضائیه گفت: نکته سیزدهم انجام این خدمات با تلاش قضات و کارکنان قوه قضائیه بوده است، به طوری که اگر کمک و حضور انها در همه استانها نبود این ۱۷ میلیون پرونده رسیدگی نمیشد.
وی با بیان اینکه نقد قوه قضائیه باید منصفانه باشد، افزود: در دستگاه قضائیه کمبودهایی از نظر اعتبارات و بودجه داریم و اینکه از نظر استخدام قاضی و کارکنان مطالباتی ایجاد شود درست نیست.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه یک قاضی در روز باید چند پرونده را رسیدگی کند، گفت: دادستانهای داشتیم که برای حفظ امنیت کشور سینه سپر کردند و خیلی از آنها ترور شدند و مورد حمله قرار گرفتند.
وی افزود: تخریب گسترده علیه دستگاه قضایی و مسئولان قضایی شایسته نبود و نیست و به آقای رئیسی نیز عرض میکنم که کمر همت را ببندید که آماده باشید که این تیر بلاها خواهد آمد، اما انسان باید با توکل به خدا و محکم بایستد.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: متاسفانه گاهی دشمن بیرونی شایعه درست میکند و دشمن و جاهل درونی نیز به آن دامن میزند.
رئیس سابق قوه قضائیه افزود: دشمن در مقطعی آمد و شایعه کرد دختر رئیس قوه قضایی جاسوس است هر چند این موضوع سنگین است و البته ما عادت کردیم، اما مثلاً وقتی دختر ما در جایی حاضر میشد به او می گفتند آیاشما از زندان آزاد شده اید یا مرخصی گرفته اید.
وی گفت: من به شخصی که از من حلالیت طلبید گفتم من عهدکردم هیچ کسی را که تهمت و افترا بزند حلال نخواهم کرد و کسی که در مجلسی بشنود و وظیفه شرعی خود را انجام ندهد او را نیز حلال نخواهم کرد و همه اعمال ما در محضر خدا خواهد بود.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: من خطاب به همه مدیران و مسئولان و مدیران خدوم عرض میکنم چرا وظیفه خود را انجام نمیدهید و در جلسه این طور افترا زده میشود و هیچ کس حرف نمیزند و سکوت میکند.
وی خطاب به قضات گفت: شما قبل از اینکه قاضی باشید متدین هستید و به حسب وظایف شرعی عمل کنید و شایعه و اتهام دشمنان را اشاعه ندهیدو این باب باید بسته شود.
برخی از دستگاههای عالی دولتی آمریکا عملیاتی روانی علیه ایران طراحی کرده اند و ما نباید آب به آسیاب آنها بریزیم
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به نقش عملیات روانی دشمن افزود: یکی از اموری که برخی ازدستگاههای عالی دولتی آمریکا طراحی کرده اند عملیاتی روانی علیه جمهوری اسلامی ایران است و ما نباید آب به آسیاب آنها بریزیم.
وی گفت: ادعاهای حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی ایران که مطرح میشود ناشی از این است که آنها با ساختارهای ما و اسلام و انقلاب مشکل دارند و بعد هم اتهامات منافقین را علیه جمهوری اسلامی فهرست میکنند.
ادعای فساد سیستماتیک در کشور، خلاف و سیاه نمایی است
رئیس سابق قوه قضائیه، ادعای فراگیری فساد در کشور و این قوه و به کار بردن اصطلاح فساد سیستماتیک را؛ خلاف، افترا و سیاه نمایی دانست.
آیت الله آملی لاریجانی با تبیین گزارشی از عملکرد این قوه در دوره مسئولیتش گفت: نظارت سازمان بازرسی در این دوره تشدید شد، اما این یکی از موضوعات دارای خلاء است، زیرا این سازمان تلاش خود را کرد، اما با کمبود نیرو مواجه است.
وی تاکید کرد: باید به این سازمان کمک کرد تا بتواند بازرسیهای مبسوط و بیشتری داشته باشد و مشکلات را در دستگاههای اجرایی و غیر اجرایی بیابد.
رئیس سابق دستگاه قضا، همچنین با قدردانی از توسعه و تشدید نظارتهای دادستانی کل گفت: دادستان کل با حضور فعالتر چه در دوره قبل و چه در این دوره مسئولیت هایش را ایفا کرد و نظارت دادسرای انتظامی قضات نیز توسعه یافت.
آیت الله آملی لاریجانی بازرسیهای پنهان را از دیگر اقدامات بسیار خوب در دوره مدیریت خود دانست و افزود: ما تعداد بازرسیهای نوبهای پنهانمان را توسعه دادیم و با حضور در مراکز، دادگاهها و دادسراها میتوانستیم تخلفات را کشف کنیم که اگر با عنوان رسمی حضور مییافتیم، موفق نمیشدیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، نظارت وسیع و همه جانبه استانی از جانب معاونت راهبردی را از دیگر اقدامات قوه قضائیه در دوره مدیریت خود برشمرد و گفت: ایجاد این معاونت کار جدیدی بود که گرچه در ابتدا با برخی مقاومتها مواجه بود، اما معلوم شد که این معاونت واقعا اثرگذار است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: در این معاونت بازرسیهای همه جانبهای با حضور همه دستگاهها در استانها انجام میشد و گزارشهای دقیق موردی عرضه میکردند که ما برای اصلاح امور ابلاغ میکردیم.
وی نظارت حفاظت اطلاعات قوه قضائیه و نظارت بر عملکرد ضابطین و بازداشتگاههای انتظامی از جانب روسای کل در استانها را بخشی از مجموعه نظارتی کاملا پیوسته در قوه قضائیه برشمرد.
رئیس سابق قوه قضائیه با اشاره به برخورد قاطع و گسترده با مفاسد در دوره مدیریتش تاکید کرد: البته فساد در کشور و درون قوه قضائیه هم هست، اما ارزیابیها باید منصفانه و عادلانه باشد؛ من از ابتدا با اینکه بر برخورد قاطع با مفاسد اصرار میکردم عدهای در این باره بسیار سیاه نمایی کردند، اما از ابتدا میگفتم که این ادعا، القا و نادرست است.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: برخی گاهی برای اینکه بگویند که خیلی کار میکنند مدعی فساد سیستماتیک هستند و این اصطلاح را اینگونه معنی میکردند که سیستمی که خودش میخواهد با فساد برخورد کند، خودش فاسد است، اما به کار بردن این گونه اصطلاحات خلاف ظواهر خودش و القای ناامیدی است.
وی افزود: ممکن است در گوشهای از دستگاه قضایی نیز فساد باشد این قوه دستگاه وسیعی است آنچه اهمیت دارد این است که مسئولان و مدیران این نهاد، عزم مواجهه با فساد داشته باشند و اقدام کنند.
آیت الله آملی لاریجانی تاکید کرد: با قاطعیت اعلام میکنم که مسئولان عالی قضایی در این دوره، افرادی متدین، فاضل، متخصص و از قضات شریف با سابقه کار طولانی هستند و برخی از آنان نیز از فضلای گرانقدر حوزهها محسوب میشوند که با ایثارگری وارد این قوه شدند و با همه وجود برای پیشبرد امور این دستگاه و برخورد با مفاسد تلاش کردند.
اینکه عدهای سیاه نمایی میکنند که کل کشور را فساد گرفته، حرف خلافی است
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: عزم این افراد راسخ بود و این مهمترین سرمایه دستگاه قضایی است و اینکه عدهای سیاه نمایی میکنند که کل کشور را فساد گرفته، حرف خلافی است.
وی گفت: همانطور که با وجود شمار قابل توجهی مدیران اجرایی پرتلاش، سیاه نمایی درست نیست در دستگاه قضایی نیز قضات شریف با بلندی طبع زندگی میکنند که دستشان آلوده نیست، افرادی فاضل که گاهی با ۴۰ سال سابقه کار قضایی هنوز خانهای برای سکونت ندارند آن وقت برخی ادعا میکنند که کل این قوه را فساد گرفته است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: چرا با بیان این سخنان نادرست و افتراگونه، سبب دلسردی طیف خدوم در کشور میشوند؟ این قضات با فضیلت با تلاشها و پاکدستی شان برای بنده و امثال بنده سبب افتخار هستند.
وی ابراز امیدواری کرد دستگاه قضایی با پیراستن برخی تخلفات و مفاسد، چهره واقعی خودش را که چهرهای عزیز و کریم است بیابد و اینگونه مشوه نشود.
رئیس سابق دستگاه قضا بار دیگر تاکید کرد: عزم این دستگاه برای برخورد با مفاسد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جزم بود، منتها واضح است که تعداد قضات و کارکنان لازم همچنان آنقدر نیست که به تمام مفاسد بتواند رسیدگی کند و ما باید علل مفاسد را بیابیم.
آیت الله آملی لاریجانی، مهمترین مسئله را در این خصوص، پیشگیری دانست و افزود: به همین علت در ابتدای مسئولیتم در دستگاه قضایی، معاونت پیشگیری را ایجاد کردم که گرچه مسیر سنگلاخ بود و قانون نبود و بعد در مجمع تشخیص مصلحت به تصویب رسید که البته مصوبه مجمع از نظر اجرایی کاستیهایی داشت، اما در هر حال این معاونت در استانها اقدامات فعالی انجام میدهد که باید از مجموع زحماتش قدردانی کرد.
تاکید بر جذب قاضی برای دستگاه قضا
رئیس سابق دستگاه قضا گفت: در دادگستریها، اعم از دادگاهها و دادسراها، شوراهای حل اختلاف، دیوان عدالت اداری، دیوان عالی کشور، دادستانی کل، سازمان قضایی نیروهای مسلح و همینطور در معاونت قضایی رسیدگی به پروندهها با سرعت مقبولی انجام پذیرفته است.
وی با بیان اینکه تعداد قضات در ایران با دیگر کشورها قابل مقایسه نیست، افزود: گاهی دریک شعبه یک قاضی پنج پرونده را روز رسیدگی میکند در حالی که این رقم برای قضات درکشورهای اروپایی بررسی یک پرونده در یک یا دو روز است.
آیت الله آملی لاریجانی با تاکید بر ضرورت جذب قاضی گفت: باید تلاش بی وقفهای در دولت و مجلس صورت گیرد تا مسئله رسیدگی به پرونده مردم به اطاله منجر نشود.
وی افزود: میلیونها خدمت در سازمانهای ثبت، پزشکی قانونی و زندانها و سازمانهای تابعه انجام میگیرد و اینها خدمتهای عظیمی است که به مردم تقدیم میشود که جای قدردانی دارد.