در یکصدمین سال تاسیس؛
جشن سده مدرسه محمدیه تکاب افشار
مدرسه محمدیه تکاب افشار از نخستین مدارس نوین شمالغرب کشور بود که در یکصدمین سال تاسیس آن دانش آموختگان ادوار مختلف این مدرسه دورهم گردآمدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، در این مراسم که به مناسبت یکصدمین سالگرد تاسیس مدرسه محمدیه در سال 1297 برگزار شد، دانش آموزان و دانش آموختگان ادوار مختلف مدرسه محمدیه که شاعران و عالمان پیشکسوت امروز هستند به شعرخوانی و بازگوکردن خاطرات دوران شیرین تحصیل در این مدرسه پرداختند.
اجرای سرود، قدردانی از معلمان پیشکسوت و بازنشسته و بازماندگان موسسان این مدرسه و برپایی نمایشگاه عکسهای قدیمی مدرسه محمدیه از برنامه های این جشنواره بود.
در این جشنواره مدرسه ای به سبک و سیاق قدیمی طراحی و معلم و شاگردان پیشکسوت در آن به صورت نمادین حضور یافتند.
مدرسه محمدیه پس از تاسیس از معدود مدارس نوین شمال غرب کشور بود که علاوه بر تکاب دانش آموزان دیگری از شهرهای اطراف نیز برای تحصیل به این مدرسه می آمدند.
مسئله آموزش عمومی و ایجاد مدارس نوین از دوره قاجاریه در ایران آغاز شد و پرتو امید بخش آن همچون چراغی روشن به تدریج استانهای مختلف این مرز و بوم را به نور خود آراست و مدارس نوین یکی پس از دیگری تاسیس شدند.
یکی از مناطق جغرافیایی و فرهنگی قابل توجه در ایران که در عرصه آموزش به سبک نوین پیشتاز بود منطقه تکاب افشار از توابع آذربایجان غربی است.
در سال 1297 هجری شمسی در شهرستان تکاب که در آن دوره دهستان کوچکی بود به همت حاج سردار خان افشار نخستین مدرسه به سبک آموزش نوین به نام محمدیه تاسیس شد.
موسس مدرسه از مرحوم سید ابوالحسن هاشمی تبریزی دعوت کرد که به عنوان نخستین معلم و مدیر مدرسه آموزش فرزندان این منطقه که شامل تمامی اقشار و طبقات اجتماعی بود را بر عهده گیرد.
از آن روزگاران تا امروز افراد زیادی در مدرسه محمدیه دآنش آموخته اند و منشاء خدمات علمی و فرهنگی فراوان شده اند.
در مدرسه محمدیه شهرستان تکاب که 100 سال از تاسیس آن می گذرد از سال 1297 تاکنون بیش از 5 هزار دانش آموز فارغ التحصیل شده اند.
تکاب افشار شهر ادب و فرهنگ آذربایجان است و مشاهیر گران مایه ای در این دیار دیده به جهان گشوده اند.
از مشاهیر شهرستان تکاب می توان به دکتر حسن انوری استاد زبان و ادبیات فارسی چهره ماندگار کشور و سرپرست تألیف "فرهنگ بزرگ سخن" و مصحّح "گلستان سعدی" و عضوفرهنگستان زبان و ادب پارسی است.
دکتر یحیی یثربی استاد تمام فلسفه و عرفان اسلامی دانشگاه تهران از دیگر مشاهیر تکاب است. او از محضر اساتیدی همچون آیات عظام دوزدوزانی، ستوده، سبحانی و علامه طباطبایی کسب فیض کرده و همچنین شاگردی اساتیدی همچون شهابی، زرین کوب، ملکشاهی، مطهری، جلیلی، الهی قمشه را در کارنامه علمی خود دارد.
از این اندیشمند 20 اثر در حوزه عرفان و فلسفه به چاپ رسیده است، عرفان عملی در اسلام، فلسفهٔ عرفان، ماجرای غمانگیز روشنفکری در ایران، حکمت اشراق سهروردی، عیار نقد، صلیب و صلابت و حکت متعالیه از جمله آنهاست.
تکاب با پیشینه تاریخی چندهزارساله که نام قدیمی آن تیکان تپه و تکاب افشار است با حدود 80 هزارنفر جمعیت که اغلب به زبان ترکی آذربایجانی تکلم می کنند در جنوب آذربایجان غربی است.
مجموعه باستانی تخت سلیمان میراث تاریخی جهانی نیز در این شهرستان واقع است.