پخش زنده
امروز: -
ظریف: همواره در کنار مردم منطقه در عراق، سوریه، لبنان، بحرین، یمن و افغانستان هستیم و هیچ وقت قبول نمیکنیم بیگانگان بر منطقه حکومت کنند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه تلویزیونی الفرات عراق، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با برنامه «کالوس» این شبکه گفت: «من سفرهای متعددی به عراق داشتم و از جمله چند روز پیش به عراق آمدم و در بغداد، اربیل، سلیمانیه، کربلای معلی و نجف اشرف به گرمی مورد استقبال قرار گرفتم و سفرم موفقیت آمیز بود. حسن روحانی رئیس جمهور ایران برای اولین بار در دوره ریاست جمهوری خود به عراق سفر خواهد کرد و معتقدم این سرآغاز جدیدی در روابط ما با عراق است.»
ظریف افزود: «توافق بین المللی الجزایر (1975) بین عراق و ایران وجود دارد که صدام با خروج از آن مرتکب اشتباه شد اما بعدا بازگشت و این توافق را پذیرفت. اما موضوع ما امروز چگونگی استفاده از شط العرب (اروند رود) است به ویژه اینکه بصره و خرمشهر در صورت نهایی شدن این مسئله از شکوفایی بیشتری برخوردار خواهند شد.»
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: «توافقات متعددی با عراق داریم به ویژه درباره مرز که اجرا شد و مرزی که در زمان صدام برچیده شده بود مشخص شد و با طرف عراقی درباره مشخص کردن مرز توافق شد اما سفر آقای روحانی اولا برای تقویت روابط بین دو دولت و دو ملت عراق و ایران و ایجاد امکانات مشترک اقتصادی و در زمینه حمل و نقل خواهد بود. همچنین ایران می تواند اتصال خوبی بین دریای عمان و عراق باشد. علاوه بر این در زمینه های دیگر، 32 کیلومتر راه آهن بین شلمچه و بصره وجود دارد که متصل خواهد شد و این تحول بسیار مهمی در زمینه انتقال انرژی و نفت و صنایع به شمار می آید.»
ظریف: حسن روحانی رئیس جمهور ایران برای اولین بار در دوره ریاست جمهوری خود به عراق سفر خواهد کرد و معتقدم این سرآغاز جدیدی در روابط ما با عراق است.
وی اضافه کرد: «توافق الجزایر، روابط بین ایران و عراق را به ویژه در زمینه مرز مشخص می کند و ما نیاز داریم که این چارچوب به ویژه در خصوص شط العرب (اروند رود) مشخص شود.»
وزیر امور خارجه ایران گفت: «سفر به نجف اشرف و دیدار با آقای سیستانی (دام ظله) مرجعیت عالی، در چارچوب برنامه دیدارهای رئیس جمهور روحانی قرار دارد.»
وی تاکید کرد: «ملت عراق و دولت این کشور حاکمیت عراق را در اختیار دارند و عراق برای همه عراقیها است و ما اینجا برای همکاری با عراق و ایجاد فرصت مشترک بین دو ملت حضور داریم و ما در ایران خواستار این هستیم که از تحقق منافع مشترک دو کشور در منطقه بهره ببریم و پیامی منطقه ای را از عراق ارسال خواهیم کرد و معتقدیم عراق جایی برای تناقضات نیست بلکه مکانی برای همکاری است.»
ظریف گفت: «آنچه برای ما مهم است، بهبود اوضاع دو کشور و توسعه امنیت در منطقه است و عراق عامل مهمی در منطقه است و بدون عراق امنیت در منطقه وجود ندارد.»
وی افزود: «آمریکایی ها برای قطع روابط با ایران بر عراق فشار می آورند. ما از مواضع خوب ملت و دولت عراق تشکر می کنیم. زمانی که من در بغداد و شهرهای عراق بودم احساس کردم که هیچ یک از مسئولان و مردم عراق و تجار و صاحبان صنایع از تحریمها علیه ایران حمایت نمی کنند و معتقدند تحریمها به ضرر مردم عراق و ایران است. ما روابط جامعی را با عراق خواستاریم، ما کشورهایی هستیم که مشترکات زیادی داریم برای همین می توانیم روابط راهبردی و اقتصادی و بین المللی داشته باشیم.»
وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: «تحولات کنونی در عراق بسیار مهم است. ما در عراق ائتلاف های غیرفرقه ای و مدنی را شاهد هستیم که این بسیار مهم است و من در گفتگویی که با ائتلافهای «اصلاح و سازندگی» و «البناء» داشتم این مسئله را بیان کردم و امیدوارم در سفر آقای روحانی این روابط ادامه پیدا کند.»
ظریف: هیچ یک از مسئولان و مردم عراق و تجار و صاحبان صنایع از تحریمها علیه ایران حمایت نمی کنند و معتقدند تحریمها به ضرر مردم عراق و ایران است. ما روابط جامعی را با عراق خواستاریم.
ظریف تصریح کرد: «این دو ائتلاف در مسیری درست قدم گذاشته اند و مردم عراق باید از آن حمایت کنند و ما از ملت عراق حمایت خواهیم کرد.»
وزیر امور خارجه کشورمان درباره پیشنهاد عراق مبنی بر دعوت منطقه ای برای گفتگوی امنیتی بین عراق ، ترکیه ، ایران ، مصر و عربستان سعودی گفت: «ما از همه درخواستها و پیشنهادها برای همکاری منطقه ای حمایت و استقبال می کنیم و این همکاری منطقه ای باید جامع باشد و نباید علیه هیچ طرفی باشد. این گفتگو باید با همه باشد. منظورم کشورهای شورای همکاری و دیگر کشورهای نزدیک منطقه مانند عراق ، مصر ، سوریه و اردن باشد برای همین پیشنهاد شما شروع خوبی است.»
ظریف درباره جزئیات استعفای خود گفت: «هدف از این استعفاء، حفظ شان وزارت امور خارجه ایران بود. معتقدم با تحولاتی که صورت گرفت و حمایت گسترده ملت ایران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و شخصیتهای سیاسی و نظامی و همچنین رئیس جمهور و در راس آنها رهبر انقلاب اسلامی ، جایگاه وزارت امور خارجه برای ادامه فعالیت و تعامل سازنده به ویژه در منطقه مشخص شد.»
وی اضافه کرد: «امروز ، وزارت امور خارجه با شرایط جدید خود به طور کامل آمادگی دارد نماینده جمهوری اسلامی ایران در تقویت روابط با کشورهای منطقه باشد. در چارچوب سیاست خارجی که نظام مشخص کرده و همه مسئولین مشارکت دارند هیچ مشکلی وجود ندارد اما ناهماهنگی و اختلاف سلیقه وجود داشت که برطرف شد.»
ظریف افزود: «قانون اساسی در مشخص کردن سیاست خارجی به ویژه سیاستهای کلی نظام بسیار روشن است و باید این سیاستها در شورای امنیت ملی و توسط رهبر انقلاب مشخص شود اما خطوط کلی آن به دست رهبر انقلاب اسلامی است.»
ظریف: روابط من با مسئولان سوری بسیار خوب است و در روزهای آینده به سوریه سفر خواهم کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان تکذیب کرد که استعفایش به علت سفر بشار اسد رئیس جمهور سوریه به ایران بوده است و افزود: «دو هفته پیش من در سوریه بودم و با رئیس جمهور اسد و المعلم دیدار کردم و روابط من با مسئولان سوری بسیار خوب است و در روزهای آینده به سوریه سفر خواهم کرد.»
وی تصریح کرد: «سیاست ایران در منطقه ثابت است و تغییر نکرده است. ما همواره در کنار مردم منطقه در عراق و سوریه و لبنان و بحرین و یمن و افغانستان هستیم و هیچ وقت قبول نخواهیم کرد که بیگانگان بر منطقه حکومت کنند و به آینده منطقه با خارجیها نگاه نمی کنیم و مذاکره نخواهیم کرد. آمادگی گسترده ای از طرف خارجی وجود داشت که ما آن را رد کردیم و همواره مقابل تندروی ایستاده ایم.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران افزود: «سیاست ما علیه هیچ کشوری در منطقه نیست و برای حذف عربستان سعودی و کشورهای اسلامی در منطقه تلاش نکرده ایم اما متاسفانه کشورهایی در منطقه هستند که در کنار صدام سرکش و طالبان ایستادند و از داعش و گروههای تندرو در یمن و لبنان حمایت کردند.»
وی اضافه کرد: «باید نگاه کنیم ببینیم که آیا ملتهایی در منطقه هستند که خواستار انحلال بسیج مردمی و قرار گرفتن آن در فهرست گروههای تروریستی باشند.»
ظریف: سیاست ما علیه هیچ کشوری در منطقه نیست و برای حذف عربستان سعودی و کشورهای اسلامی در منطقه تلاش نکرده ایم.
ظریف در ادامه گفت: «من همواره آمادگی خودم را برای گفتگو با همسایگان اعلام کرده ام اما متاسفانه همسایه ما در عربستان سعودی تمایلی به گفتگو ندارند. من زمانی که به منطقه سفر می کنم آمادگی این را دارم که به عربستان سعودی بروم.»
وی یادآور شد: «پنج سال پیش زمانی که به عربستان سعودی رفتم آنها پیام دادند که منطقه به شما نیازی ندارد و مسئولان سعودی از فرصت حضور من استفاده نکردند. اما هر زمان که برای آن آمادگی داشته باشند، ایران نیز برای گفتگو آمادگی دارد.»
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: «معتقدم ما در دنیایی جدید زندگی می کنیم که ویژگیهای خود را دارد. آخرین کتابی که نوشتم درباره پس از غرب است و اینکه چگونه در این جهان برای تحقق آن تلاش می کنیم. معتقدم با سیاست خوب و منطقه ای قوی می توانیم به آن دست پیدا کنیم نه اینکه یک کشور بر منطقه سیطره پیدا کند ، این چیزی است که امنیت ایران را تضمین می کند.»
ظریف تصریح کرد: «زمانی که سفیر ایران در نیویورک بودم با نخبه های علمی آمریکا در تماس بودم و دیدارهایی را با کسینجر داشتم. زمانی که به ایران بازگشتم کتابی به من هدیه کرد و در آن نوشت "هدیه به جنگجوی محترم"».
وی افزود: «ما باید به دنبال دیپلماسی گفتگو باشیم و آنچه به آن نیاز داریم شنیدن حرفهای یکدیگر است. این شنیدن باید با لبخند باشد تا بتوانیم آمادگی آن را داشته باشیم. ما پیروان مکتبی هستیم که می گوید "فبشر العباد". مشکل دیپلماسی جهان شنیدن است یعنی نمی دانیم با چه کسی گفتگو می کنیم.»
ظریف: گفتگو به اصولی نیاز دارد و این اساس، احترام است. برای همین، من فایده ای در گفتگو با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نمی بینم.
وزیر امور خارجه ایران گفت: «توافق هسته ای ایران بین ایران و شش کشور و اتحادیه اروپا بود و دیدارهایی چند جانبه وجود داشت اما این توافق نتیجه تلاش صدها کارشناس است و تکرار نخواهد شد. نمی دانم آمریکاییها چه کاری می خواهند انجام دهند. گفتگو به اصولی نیاز دارد و این اساس، احترام است. اگر نمی خواهی به حرف خودت احترام بگذاری، نمی توان به توافق با تو اعتماد کرد. برای همین من فایده ای در گفتگو با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نمی بینم. مسائل زیادی رخ داد اما ما نشستیم پای میز مذاکره اما این به معنای این نیست که دو طرف امتیاز دادند. توافق معمولا از راه میانه به دست می آید نه اینکه شخصی آن را به شما دیکته کند.»
ظریف در ادامه گفت: «نکته مهمی درباره آیت الله سید علی خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی وجود دارد و آن، آمادگی ایشان برای شنیدن نظر دیگران است. با وجود اینکه برنامه ایشان بسیار پرکار و فشرده است اما او برای شنیدن دیدگاههای دیگران آمادگی دارد و زمانی که من سفیر در نیویورک بودم به من گفت زمانی که می روی باید دیدگاه خودت را برای من ارسال کنی حتی اگر مخالف نظر من باشد، اگر از آن قانع شدم نظرم را تغییر می دهم و اگر قانع نشدم با ثبات تر خواهم بود و از نظر خودم دفاع می کنم. این چیزی است که به ندرت بین مقامات عالی دیده می شود.»
وی درباره معامله قرن گفت: «این معامله محکوم به شکست است چرا که حقوق فلسطین را مدنظر قرار نخواهد داد و به نتیجه ای نخواهد رسید. اصل، حقوق ملت فلسطین است در حالی که (معامله قرن) حقوق فلسطینیها را از بین می برد و برای همین به هیچ وجه آینده ای نخواهد داشت.»
ظریف: نکته مهمی درباره آیت الله سید علی خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی وجود دارد و آن، آمادگی ایشان برای شنیدن نظر دیگران است.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا در انتخابات ریاست جمهوری آینده نامزد خواهید شد، تاکید کرد: «در چنین انتخاباتی شرکت نخواهم کرد و من در هیچ طرف سیاسی در کشور عضویت ندارم و عضویت نداشته ام.»
وزیر امور خارجه کشورمان در پایان گفتگوی خود با برنامه «کالوس» گفت: «مردم عراق و سوریه با مقاومت برابر تندروی و تروریسم، برای منطقه افتخار آفریدند و ملت لبنان در مقابله با رژیم صهیونیستی افتخار آفرید. ما نیز افتخار می کنیم که در کنار آنها ایستاده ایم و امیدواریم که همه مردم منطقه در کنار این ملتها باشند و بدانند که امنیت را نمی توان نه از آمریکا و نه از نتانیاهو خرید.»