لزوم تقويت مدیریت بازار ارز
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم در سخنرانی پیش از خطبه نماز جمعه درباره حمایت از کالای ایرانی گفت: دولت امسال واردات ۳۵۰۰ قلم کالا را که در داخل تولید میشود ممنوع کرد، اما در آمار گمرک شاهد واردات برخی از این کالاها از جمله سنگ پا و یا غذای سگ و گربه هستیم که مایه تعجب و مسخره است.
وی افزود: گمرک اعلام کرده این کالاها در مقابل صادرات بوده و ارزی تخصیص نیافته است که با این حال این توجیه قابل قبول نیست و صادرکنندگان باید الگوی واردات را رعایت کنند و این رخنه باید در گمرک پوشانده شود.
حمایت نکردن از کالای ایرانی
وی با اشاره به تراز تجاری مثبت کشور در سال ۹۷ گفت: جهش سه برابری قیمت ارز صادرات همه کالاها به کشورهای همسایه را به صرفه کرده به طوری که برخی از کالاهای یارانهای مثل گاو و گوسفند زنده و گوشت نیز به این کشورها قاچاق میشود و قیمت را تا دو برابر افزایش داده و باعث فشار بر مردم شده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: با این حال افزایش قیمت ارز واردات پوشاک به کشور را نیز ۳۸ درصد کاهش داده و صادرات پوشاک و کفش ۱۸ درصد افزایش یافته است.
وی افزود: همچنین با افزایش تولید پوشاک و لوازم خانگی کسب و کارها نیز در این حوزه بیشتر شده اگرچه قیمت آنها نیز ۲ تا ۳ برابر شده است و در مجموع میشود میتوان گفت حمایت از کالای ایرانی در عمل تا حدودی اتفاق افتاده است.
وی گفت: از ابتدای سال تاکنون بیش از ۴۰ میلیارد دلار ارز آوری صورت گرفته است با این حال یکی از مشکلات در این زمینه این است که پیمان سپاری ارزی به طور کامل اجرا نمیشود.
مصباحیمقدم گفت: بانک مرکزی استثنایی را برای پیمانسپاری قائل شده از جمله اینکه برای صادرات تا یک میلیون دلار نیازی به عرضه ارز در سامانه نیما نیست که این موضوع باعث شده کسانی که بیش از یک میلیون دلار صادرات دارند آنها را به نام چند نفر ثبت کنند و راه گریزی برای این موضوع یافته اند.
وی افزود: همچنین کسانی که بیش از ۳ میلیون دلار صادرات دارند باید ۳۰ درصد ارز خود را به سامانه نیما بدهند که این باعث میشود صادرکنندگان از افراد پوششی برای صادرات خود استفاده کنند.
اجرای ناقص پیمان سپاری ارزی
وی افزود: پتروشیمیها و فولادیها که بیش از ۳۰ میلیارد دلار صادرات داشته اند فقط شش و نیم میلیارد آن را به سامانه نیما عرضه کردهاند و از کل ۴۰ میلیارد دلار صادرات فقط ۸ میلیارد دلار به سامانه نیما وارد شده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: ارزی که وارد سامانه نیما نمیشود یا به صورت آزاد فروخته میشود یا برای واردات بدون ثبت سفارش اختصاص مییابد یا به خارج از کشور منتقل میشود که مصیبت بزرگی است.
وی افزود: بانک مرکزی باید جلوی این موضوع را بگیرد.
وی گفت: اگر همه این ارز به سامانه نیما بازگردد کمبودی در ارز احساس نمیشود و قیمتها کاهش مییابد.
مصباحی مقدم به دیدار رئیس کل بانک مرکزی با رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و گفت: در این دیدار مقام معظم رهبری در موضوع استقلال بانک مرکزی و تقویت پول ملی تاکید داشتند.
وی با اشاره به مشکلی که برای موسسات مالی به وجود آمد و تجمعاتی که در پی آن اتفاق افتاد، گفت: در این موضوع دولت از بانک مرکزی استقراض کرد و این یعنی بانک مرکزی استقلال نداشته است.
مصباحی مقدم افزود: رئیس جمهور اعلام کرد ما ناچار شدیم دست در جیب مردم بردیم و ۳۰ هزار میلیارد تومان برداشتیم و این به معنی استقراض از بانک مرکزی و کاهش قدرت خرید پول مردم است.
وی با تاکید بر اینکه رئیس کل بانک مرکزی باید جلوی رشد بی رویه نقدینگی را بگیرد، گفت: در دورههای گذشته ریاست جمهوری نیز شاهد استقراض از بانک مرکزی بودیم که باعث کاهش ارزش پول ملی شده است.
وی با بیان اینکه ارزش پول ملی کشورهایی مثل عراق، افغانستان و سوریه رشد داشته یا ثابت مانده است، گفت: در کشور ما طی ۳۷ سال بیش از ۳ هزار برابر نقدینگی افزایش داشته است.
مصباحی مقدم عامل دیگر رشد نقدینگی را بانکها دانست و گفت: بانکهای کشور بدهی خود را به بانک مرکزی به روز پرداخت نمیکند و سودهای بالا نیز منشأ افزایش نقدینگی است که باید انضباط مالی با نظارت بانک مرکزی صورت گیرد.
استقراض از بانک مرکزی و کاهش قدرت خرید پول مردم
مصباحی مقدم در بخش دیگری به الحاق ایران به پالرمو و سی اف تی اشاره کرد و گفت: عدهای از جمله اعضای دولت اصرار دارند که با پیوستن به اینها شفافیت بینالمللی به وجود میآید و اعتماد به ما بیشتر خواهد شد در صورتی که در شرایط تحریم این موضوع درست نیست.
وی گفت: رئیس جمهور و آقای ظریف هم اعلام کردهاند که قول نمیدهیم با تصویب لوایح پالرمو و سی اف تی اوضاع مالی بهتر شود.
شفافیت بین المللی و اعتماد بانکهای خارجی در داد و ستد
عضو مجع تشخصیص مصلحت نظام با بیان اینکه رئیس دورهای افای تی اف و آمریکا و مسئول تحریمهای ایران در خزانه داری آمریکاست، گفت: آنها منتظر هستند که این موضوع در ایران تصویب شود تا ابزار لازم برای مهار دادوستدهای ایران را پیدا کنند.
وی با بیان اینکه یکی از جرمهای پولشویی پوشش خریدار و فروشنده است، گفت: ما ناچاریم در شرایط تحریم معاملات پوششی داشته باشیم و از شرکتهای پوششی برای دور زدن تحریمها استفاده کنیم در حالی که پیوستن به افای تی اف یعنی باید دست از این دو دست را برداریم در حالی که در شرایط تحریم این کار ممکن نیست.
وی افزود: اگر نمیتوانیم این داد و ستدها را متوقف کنیم پس چرا رئیس جمهور و دولت و مطبوعات جریان خاص مجمع تشخیص مصلحت را برای تصویب لوایح تحت فشار قرار میدهند.
وی تاکید کرد: ما مصلحت نظام را مبنا قرار میدهیم و نه هوا و هوسها را.
مبنا مصلحت نظام است نه هوا و هوس
مصباحی مقدم درباره کانال مالی اروپا نیز گفت: اروپاییها متعهد بودند که ۱۲ راهکار را برای تجارت ایران فراهم کنند در حالی که یک قدم هم در نه ماه گذشته برنداشتند.
وی گفت: چیزی که به عنوان اینستکس مطرح شده کانال مالی نیست بلکه ما باید تمام ارز حاصل از فروش نفت خود را به این صندوق واریز کنیم و در ازای آن اروپا به ما مواد غذایی دارو و لوازم پزشکی بدهد.
مصباحی مقدم گفت: یکی از دوازده راهکاری که باید اروپا دنبال میکرد این بود که شعب بانکهای ایرانی در کشورهای اروپایی ایجاد شود که در این صورت ما نیاز به دور زدن تحریمها نداریم.
مصباحی مقدم گفت: اروپاییها میگویند به جای صندوقی که به اصطلاح کانال مالی خوانده میشود ما باید افای تی اف را تصویب کنیم در حالی که این یک فریب است و ما باید به آنها بگویم که ما هوشیار هستیم.