با امضای بیانیهای در شورای حقوق بشر؛
انتقاد ۳۶ کشور از وضعیت حقوق بشر در عربستان
امضاکنندگان از ریاض خواستند فعالان بازداشتی را آزاد کند ودر بازرسی سازمان ملل در پرونده قتل خاشقجی همکاری کند
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلويزيوني الجزيره انگليسي؛ سی و شش کشور دنیا از جمله همه 28 کشور عضو اتحادیه اروپایی با امضای بیانیه ای از وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی به شدت انتقاد کردند. این بیانیه روز پنج شنبه در شورای حقوق بشر سازمان ملل امضا شد. امضاکنندگان از ریاض خواستند فعالان بازداشتی را آزاد کرده و نیز در بازرسی سازمان ملل در پرونده ی قتل روزنامه نگار سعودی، جمال خاشقجی همکاری کند. بیانیه ی یاد شده را نماینده ی ایسلند در شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو خواند. این بیانیه ی مشترک که به امضای دست کم 36 کشور دنیا رسیده است از عربستان سعودی می خواهد چندین فعال زن را که هم اکنون در بازداشت به سر می برند آزاد کند و به بازرسی سازمان ملل در پرونده ی قتل جمال خاشقجی همکاری لازم را مبذول دارد. خاشقجی، روزنامه نگار سعودی روزنامه ی واشنگتن پست، اکتبر گذشته در کنسولگری سعودی در استانبول به قتل رسید. عربستان سعودی برای نخستین بار از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو سرزنش می شود. شورای حقوق بشر در سال 2005 پایه گذاری شده است. و لذا این اقدامی بسیار بزرگ است چرا که چند سال پیش ، نماینده ی ریاض برای جایگاه ریاست شورا برگزیده شده بود و انتقادهای فراوانی را نیز به همراه داشت.
بیانیه ی یاد شده پس از آن تهیه و تنظیم شد که میشل باشله، رئیس شورای حقوق بشر روز چهارشنبه در سخنانی که در ژنو ایراد کرد با اصرار و ضمن ابراز نگرانی از وضعیت فعالان زن، از عربستان سعودی خواست «دادگاه آنان را بدون هیچ کم و کاستی برگزار کند.»
همچنین کشورهای عضو اتحادیه اروپایی از پذیرفتن فهرست تازه ای که در آن عربستان سعودی به پولشویی و تامین مالی تروریسم متهم می شد خودداری کرده اند. این فهرست تازه را کمیسیون اروپایی در ماه فوریه (بهمن ماه) گذشته تهیه و تنظیم کرده بود. برخی از قلمروهای آمریکایی از جمله جزایر ورجین و گوآم و مهمتر از همه عربستان سعودی در این فهرست قرار نگرفته اند. وزرای اروپایی گفتند چنین فهرستی را نمی پذیرند. علت خودداری آنها از پذیرفتن این فهرست آن بوده است که گفته اند به طور کامل با آنان مشورت شده و علت هایی که برای این کار بیان شده پر از ابهام بوده و در معرض اقدام حقوقی و قانونی قرار داشته است. اما بسیاری از مردم از رایزنی فشرده ی جاری بین ریاض با اتحادیه اروپایی به خوبی آگاهی دارند. ملک سلمان در نامه ای به سران کشورهای اروپایی به آنان هشدار داده بود چنین اقدامی، جریان سرمایه گذاری ریاض را در اروپا تحت تاثیر قرار می دهد. آمریکا هم از این اقدام اروپایی ها ابراز نگرانی کرده بود. دولت های اروپایی گفته بودند نمی خواهند شاهد چنین رویدادی باشند اما کمیسیون اروپایی که مسئولیت دادگستری و امور داخلی را بر عهده دارد همین نیم ساعت پیش گفت دولت های اروپایی پس از افشاشدن رسوایی های پولشویی و حملات تروریستی که به آل سعود نسبت داده شده اند با سخنانی درشت و محکم، به ریاض تاختند. رئیس کمیسیون اروپایی همچنین گفت بهتر است مقام های اروپایی حرف شان را با عمل به اثبات برسانند زیرا چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است و هم اکنون وقت آن رسیده که حرف شان را با عمل ثابت کنند. او همچنین گفت همین فهرست پابرجا خواهد بود تا فهرست تازه ای تهیه و تنظیم و تایید شود و همه ی کشورهای عضو بتوانند با استناد به آن فهرست اقدام های سختگیرانه در دستور کار قرار بدهند.»
بیانیه ی شورای حقوق بشر در انتقاد از وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی را نماینده ی ایسلند در شورا خواند.
هارالد اَسپلوند گفت: « .... از جمله این تحقیق و بررسی حقوق بشر که بدست گزارشگر ویژه و با موضوع اعدام های فراقانونی و فرادادگستری در دستور کار است. در پایان از عربستان سعودی می خواهیم تا با برداشتن گام های معنی دار و عملیاتی این موضوع را تضمین نماید که مردم این کشور از جمله مدافعان حقوق بشر و روزنامه نگاران می توانند آزادانه و به طور کامل از حقوق خود در زمینه ی آزادی بیان و عقیده بهره مند شوند و از سرکوب احتمالی هیچ ترسی به خود راه ندهند.»