گزارش مکتوب؛
قزوین رتبه ششم در تولید نهالهای مثمر کشور
۲۰ درصد نهالهای مثمر در استان قزوین به روش کشت بافتی تولید میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین, مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان قزوین می گوید: سالانه چهار میلیون و ۴۰۰ هزار اصله نهال در نهالستان های مجوز دار استان قزوین تولید می شود که حدود ۲۰ درصد این نهال ها به روش کشت بافتی است.
نهال های کشت بافتی مقاوم به خشکی و شوری آب اند و به علت دیرگل بودن ، سرما کمتر آنها را تهدید می کند.
به گفته علی اکبری استان قزوین دارای ۱۹ نهالستان هسته و دانه دار است که از این تعداد ۲ مورد دانش بنیان بوده که نهال به روش کشت بافتی تولید می شود .
* رتبه ششم استان قزوین در تولید نهال های مثمر در کشور
استان قزوین که مساحتش کمتر از یک درصد کشور است رتبه ششم تولید نهال های مثمر در کشور را داراست .
اکبری به باغداران توصیه کرد: نهال های مورد نیاز خود را از واحد های نهال های کشت بافتی و در درجه بعد نهالستان های گواهی شده، لیبل دار و مجوز دار تهیه کنند.
او می افزاید: تشدید خشکسالی و محدودیت در استفاده از منابع آبی و افزایش خسارات سرمازدگی در باغ ها، اصلاح باغات و استفاده از نهال های مقاوم و استاندارد ضروری است.
شرایط آب و هوای مناسب استان قزوین را به یکی از مراکز عمده تولید انواع نهال های میوه تبدیل کرده است بطوریکه خریدارانی از استان های مختلف برای خرید نهال به این استان می آیند .
محمد آیشم که از اردبیل برای خرید نهال به قزوین آمده در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما می گوید: به علت کیفیت برای خرید نهال از جمله گیلاس ، زدآلو، هلو و آلبالو به قزوین آمده ام .
تیمور میرزاجانی مسئول یکی از نهالستان های قزوین می گوید : سالانه یک میلیون نهال با 53 نوع درخت، تولید و روانه بازار می کنیم .
نکته حائز اهمیت در تولید و کشت نهال سالم و با کیفیت خشت اول باغداری است که نباید کج نهاده شود .
در همین باره آ قای میرزاجانی می گوید : پایه نهال اگر خوب نباشد باغدار علی رغم اینکه هزینه برای خرید نهال و آماده سازی زمین می کند قطعا شکست خواهد خورد.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان قزوین نیز در همین باره می گوید: حتی با یک درخت می توان افزایش عملکرد را تا صددرصد بالا برد.
علی اکبری می افزاید: درخت باید عاری از ویرس ، مقاوم به آفات و بیماری ها که در باغات شایع است و همچنین مقاوم به خاک های شور وآهکی باشد.
اما شرکت های دانش بنیان هم درفضای کمتر نهال های بیشتر و با کیفیت تری تولید و روانه بازار می کنند.
حسن فرجی از باغداران موفق قزوینی می گوید: توصیه ما به باغداران به علت مزایا، تهیه نهال های کشت بافتی است.
*صادرات نهال های کشت بافتی به خارج
محمد مظفری مدیرشرکت دانش بنیان در بخش کشاورزی هم می گوید : سالانه یک میلیون و پانصد هزار اصله نهال سالم و عاری از ویروس تولید و به کشورهای ایتالیا، اسپانیا، ارمنستان وآذربایجان صادر می کنیم.
* باردهی زودتر و بیشتر با نهال های کشت بافتی
مدیرعامل شرکت نهال گستر رویان آبیک هم می گوید: این شرکت از سال 88 فعالیت خود را با هدف توسعه باغ های مدرن و اصلاح باغ های سنتی آغاز کرد و در سال 92 به عنوان یکی از نخستین شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی کشور به فعالیت خود ادامه داد.
امین یداللهی می افزاید: سالانه یک و نیم میلیون اصله نهال به شکل کشت بافت تولید و به باغداران عرضه می کنیم.
او اضافه می کند: در روش سنتی نهال های کشت شده محصول یکدستی ندارند و باردهی آنها نیز پس از 3 تا 5 سال بعد از کشت اتفاق می افتاد اما در روش کشت بافتی همه محصولات یک باغ یکدست بوده و باردهی نهال از سال دوم کشت شروع می شود.
بگفته یداللهی با تولید محصولات یکدست زمینه مناسب برای صادرات میوه فراهم می شود.
این تولیدکننده نهال با بیان اینکه در روش کشت بافی باردهی نسبت به نهال هایی که به روش سنتی کشت می شوند تا حدود 2 برابر بیشتر است می گوید: مقاومت در برابر خشکی نهال هایی که با روش های جدید در این نهالستان تولید می شوند نیز بیش از نهال های سنتی است.
*کاهش هزینه های باغداری با نهال های کشت بافتی و پایه اصلاح شده
وی ادامه می دهد؛ کشت نهال هایی که با روش کشت بافتی تولید شده اند ضمن ارتقای بهره وری در تولید و کاهش هزینه های باغداری، موجب صرفه جویی در مصرف آب نیز می شود.
بگفته یداللهی؛ عمر نهال در نهالستان هایی که به روش های جدید تولید می شوند نیز تا 2 برابر بیشتر است، به طور نمونه عمر اقتصاد درخت هلو و شلیل هشت سال است که این رقم در باغات کشت بافتی حتی به 20 سال هم افزایش می یابد .
مدیرعامل شرکت نهال گستر رویان با اشاره به رشد تولید محصول در باغ های اصلاح شده می گوید: به طور نمونه برداشت 58 تن گلابی در یک هکتار و 112 تن سیب در یک هکتار باغ را ثبت کرده ایم در حالی که متوسط تولید محصول در باغ های سنتی این محصولات به ترتیب 20 تا 25 تن و 50 تا 60 تن است.
این فعال صنعت باغداری هنچنین می گوید : نهال هایی که با روش های جدید و به شکل کشت بافتی تولید می شوند با توجه به اینکه ریشه و تنه قوی دارند آب را به خود بهتر جذب می کنند، نیاز کمتری به سم و کود دارند و عاری از آفات اند.
او می افزاید : به همین دلایل هزینه باغداران برای مبارزه با آفت ها هم کاهش می یابد .
مدیرعامل شرکت نهال گستر رویان با بیان اینکه ایران نسبت به کشورهای همسایه شرایط قرنطینه ای بهتری در خصوص تولید اندام های تکثیری گیاهان دارد همین عامل بستر مناسبی برای صادرات تولیدات داخل کشور را فراهم کرده است.
این تولیدکننده نهال می افزاید: نهال های خود را به شکل گواهی شده و لیبل دار تولید می کنیم اما به لحاظ قوانین و مقررات امکان گواهی و لیبل دار کردن محصولات صادراتی را نداریم که این مساله موجب شده تا در زمینه صادرات با محدودیت مواجه باشیم .
* تولید سالانه 50 میلیون نهال شناسنامه دار در کشور
عزم مسئولان وزارت جهاد کشاورزی هم تولید نهال های شناسنامه دار است که با توجه به مزایای مختلف زودتر هم به بار می نشینند .
معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی در همین باره می گوید: 50 میلیون نهال مجاز و شناسنامه دار سالانه در نهالستانهای کشورتولید می شود.
محمد علی طهماسبی می افزاید: حدود چهار میلیون و پانصد هزار اصله نهال کشت بافتی هم در کشور تولید می شود.
بگفته طهماسبی یکی از مزایای مهم نهال های شناسنامه دار این است که اگر باغداران نسبت به نهال های خریداری شده شکایتی داشته باشند می توانند پیگیری کنند .
*تولید 250 هزار اصله نهال مقاوم به خشکی در قزوین
در سال های اخیر منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین هم نهال های مقاوم به خشکی و شوری آب تولید و تکثیرمی کند .
در همین زمینه مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین می گوید: 250 هزار اصله نهال مقاوم به خشکی و کم آبی امسال در نهالستان این اداره کل پرورش و تولید شده است.
علی اکبر اسداللهی می افزاید: درخت زرشک، سنجد، آلوچه، عرعر، ون، زیتون تلخ، سرو کاج، صنوبر و زرشک،ارغوان، سماق، باذام و گل محمدی از عمده گونه هایی است که در نهالستان منابع طبیعی استان قزوین پروش و کشت می شوند.
بگفته اسداللهی نهالستان منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین دارای 14 هکتار مساحت است که از این میزان 10 هکتار زیر کشت قرار دارد که سالانه نیمی از این رقم اراضی آیش است.
او اضافه کرد: این نهالستان ظرفیت پرورش و تولید سالانه 450 هزار اصله نهال را دارد اما در حال حاضر سالانه بین 250 تا 300 هزار اصله نهال در این مجتمع تولید می شود که اسفندماه هر سال در هفته منابع طبیعی به طور رایگان بین شهروندان توزیع می شود .
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین همچنین می گوید: در هفته منابع طبیعی امسال حدود 350 هزار اصله نهال در استان قزوین توزیع خواهد شد.
* کاشت درخت ، گام برداشتن در مسیر آشتی با طبیعت
کاشت درخت به عنوان گامی برای آشتی با طبیعت و محیط زیست است و لذا حفظ و نگهداری درختان از اهمیت خاصی برخوردار است .
به همین علت روز 15 اسفند در تقویم کشور بنام روز درختکاری نامگذاری شده است و اگرچه هرساله در این روز هزاران درخت برای غرس به شهروندان اهداء میشود اما هنوز با خلاء بزرگ فرهنگ درختکاری در جامعه روبرو هستیم .
نگارنده: علی صفری الموتی