در دیدار با نایب رئیس اتاق ایران
تلاش انگلیس برای همکاری اقتصادی با ایران
کمیسیونر ارشد بازرگانی دولت انگلیس: تلاش میکنیم روابط با ایران را در حوزه صادرات، سرمایهگذاری، سیاستگذاریهای مرتبط با روابط تجاری توسعه دهیم
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما از پایگاه اطلاع رسانی اتاق بازرگانی ایران، سایمون پنی، در دیدار با نایب رئیس اتاق ایران افزود: صادرات شرکتهای انگلیسی به ایران و همچنین امکان صادرات محصولات ایرانی به این کشور، سرمایهگذاری بنگاههای ایرانی در حوزههای مختلف مانند املاک، صنعت و ... در انگلیس و درعینحال تعریف ضوابط و راههایی برای تسهیل تجارت از جمله محورهایی هستند که دو کشور میتوانند در قالب آنها با یکدیگر همکاری داشته باشند.
وی همچنین به موضوع تأمین مالی اشاره کرد و گفت: انگلیس علاقه دارد روابط تجاری خود را با ایران توسعه دهد برای همین سازوکار اینستکس طراحی شد، حال باید منتظر اجرای آن باشیم.
پنی برقراری ارتباط با بنگاهها و شرکتهای مختلف به منظور آگاهی دادن به آنها در مورد ایران را یکی از مسئولیتهای خود برشمرد و افزود: یکی از راههایی که میتوان از طریق آن اطلاعات مورد نیاز تجاری را در اختیار افراد قرار داد، اعزام هیاتها و حضور در نمایشگاههاست.
وی ادامه داد: قرار است در ماه ژوئن هیئتی در حوزه سلامت به ایران سفر کند. همچنین گروههایی از انگلیس با حضور در نمایشگاه صنایع غذایی که در دبی برگزار شد توانستند با مسئولان شرکتهایی از ایران دیدار کنند. در هر حال این شرکتها به دنبال راههایی برای توسعه مناسبات تجاری با ایران هستند.
برای توسعه روابط تجاری باید حوزه تأمین مالی را مورد توجه قرار داد
در ادامه حسین سلاح ورزی، نایبرئیس اتاق ایران ضمن اشاره به سابقه همکاریهای تجاری بین دو کشور به ویژه در بخشهای نفت، نساجی و خودروسازی، تأکید کرد: بعد از خروج آمریکا از برجام، ایران پایبندی خود را به برجام ثابت کرد و اروپا نیز با تأکید بر حفظ برجام، اعلام کرد ابزاری برای تداوم همکاریها و تعریف سازوکار جدید برای برقراری روابط بانکی، طراحی میکند.
وی ادامه داد: هرچند فرآیند تدوین چارچوب این سازوکار طولانی شده است، اما موضوع امیدوارکنندهای است. در صورت اجرایی شدن میتواند به توسعه سطح روابط ایران و اروپا کمک کند.
نایبرئیس اتاق ایران همچنین با بیان اینکه از بین ۴ محوری که تشریح شد، تأمین مالی از همه مهمتر است، اضافه کرد: تا زمانی که چگونگی سازوکار تأمین مالی و انتقال ارز و در واقع مناسبات بانکی و بیمهای بین ایران و اروپا مشخص نشود، نمیتوان برای هیچ یک از راههای ارتباطی مانند تجارت، سرمایهگذاری و ... برنامهریزی کرد.
سلاحورزی با اشاره به وجود ابهامات گسترده در سازوکار طراحی شده توسط اروپا گفت: فعالان اقتصادی نسبت به اجرایی شدن اینستکس ابهامات زیادی دارند و نمیدانند که آیا بخش خصوصی اروپا و یا سایر کشورهای اروپایی که در تدوین این سازوکار نقشی نداشتهاند، تمایلی به استفاده از آن دارند یا خیر؟
وی تصریح کرد: از طرفی این سیستم بر اساس روش تهاتر طراحی شده و در آن توازن در پرداختها و دریافتها مهم است. در حالی که طی سال ۲۰۱۷ میزان صادرات اروپا به ایران در بخش صنایع غذایی حدود ۷۴۰ میلیون یورو و صادرات ایران به اروپا در همین گروه کالایی برابر با ۴۳۰ میلیون یورو بوده است، چگونه میتوان توازن لازم را ایجاد کرد.
بر اساس اظهارات نایبرئیس اتاق ایران قرار بوده بخشی از منابع این سیستم از طریق فروش نفت ایران در اروپا تأمین شود، اما حتی ایتالیا و یونان که برای خرید نفت از ایران معافیت هم داشتند، در دوران معافیت، دیگر نفتی از ایران نخریدند.
وی ادامه داد: درهرصورت زمینه برای همکاری بین دو کشور وجود دارد و شرایط برای حضور و سرمایهگذاری انگلیس در راستای نوسازی صنایع ایران وجود دارد. حال باید دید چه طور میتوان زمینه را برای همکاری در این حوزهها مهیا ساخت؟
ابراز تمایل بخش خصوصی اروپا به استفاده از سازوکار اینستکس
راب مک ایر، سفیر انگلیس در ایران در پاسخ به آنچه از سوی نایبرئیس اتاق ایران مطرح شد، گفت: تمام این ابهامات و سئوالات وجود دارد و برای همین گروههایی از کشورها فرانسه، آلمان و انگلیس در حال پیگیری و جمعبندی آن هستند.
وی افزود: البته نباید تظاهر کرد که این سیستم میتواند همه مشکلات را برطرف کند و یا ذهن همه شرکتهایی که از تداوم همکاریهای خود با ایران نگران هستند را تغییر دهد. اما راهی خواهد بود که در فازهای مختلف طراحی شده و به طور حتم بهتدریج زمینهساز توسعه مناسبات میشود. در حال حاضر فاز اول این سازوکار به حوزه تأمین کالاهای بشردوستانه مربوط میشود.
مک ایر از ابراز علاقه کشورهای متعدد برای استفاده از اینستکس در ارتباط با ایران خبر داد و افزود: هدف ما این است که کار را از بخشهای کوچکتر آغاز کرده و به حوزههای بزرگتر برسیم. البته با توجه به اینکه طراحی چنین سیستمی برای نخستین بار تجربه میشود، در هر قدمی که برمیداریم، نکات و موارد جدیدتری را میآموزیم. برای همین تا حدودی پیشبینی آینده، سخت است.
سفیر انگلیس در ایران همچنین گفت: از همان ابتدا که این سیستم در حال طراحی بود، حضور بخش خصوصی و همکاری آنها در کشورهای مختلف با ایران مورد توجه بود.