پخش زنده
امروز: -
بهار در راه است و آفتاب بهاری در حال عمود شدن بر محور جنوب.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان،نفسهای اسفند که به شماره می افتد نسیم دل انگیز بهاری هم در جنوب غرب کشور وزیدن می گیرد؛ نه برای سرمای زمستان رمقی می ماند و نه گرمای تابستان میهمان سرزده می شود.
شبه جزیره آبادان در 53 کیلومتری خلیج فارس و در مجاورت دو کشور عراق و کویت قرار دارد.
آبادان شاید از معدود مکانهایی است که همان اولین روز فروردین همزمان با اعتدال بهاری، آب و هوایش معتدل می شود و بهارش بهاران.
دلچسب تر اینکه این هوای بهاری از آبی بیکران خلیج فارس عبور و شهر ساحلی آبادان را احاطه می کند.
اینجا تا چشم کار می کند آبهای خروشان است و ساحل؛ علاوه بر خلیج فارس سه رودخانه اروند، بهمنشیر و کارون با دستان سخاوتمندشان آبادان را در آغوش فشرده اند.
بهاری با حس خوب رودخانه و ساحل
در اسکله اروند منتظر ایستاده ام که سعید با همسر و دو فرزندش شاد و لبریز از خنده های کودکانه از دوردست آب به ساحل می رسند، در حال پیاده شدن از قایق می پرسم، چطور بود؟ که سعید پاسخ می دهد: قایق سواری در هوای جنوب فراموش نشدنی است.
همان موقع رضا سفاری مدیرکل بندر و کشتیرانی آبادان سر می رسد تا به سوالاتم پاسخ دهد، می گوید: 20 فروند قایق موتوری و 4 فروند کشتی و اتوبوس برای گشت دریایی در نوروز 98 تدارک دیده شده تا مسافران خاطره خوش دریا را فراموش نکنند.
او ادامه می دهد: برای مردم خودمان شاید عادی باشد اما برای مسافران، تردد کشتی های ترانزیتی هم که از 3 اسکله تجاری و صیادی به کشورهای حاشیه خلیج فارس کالا تجارت می کنند دیدنی است.
البته که طلوع آفتاب و غروبش از دل رودخانه و انعکاسش در آب، هم تماشایی است و هم برای مسافرانی که از لنز دوربین به زندگی متفاوت نگاه می کنند لحظات نابی را فراهم می کند.
آرامش نهفته در نخلستانهای جنوب
به نخلستان می روم، نخلهای بلندبالایی که پس از رفع بحران 5 ماهه آب شور جان دوباره گرفته اند دامان سبزشان را فرش قدم میهمانان نوروزی کرده اند.
ناجی شهیب زاده مدیر جهاد کشاورزی آبادان می گوید: از میان 84 روستا و 2 میلیون نخل در آبادان بیش از 50 روستا با نخلستانهای مشرف به رودخانه فضایی ایده آل برای مسافرانی دارند که می خواهند نوروز را در چادرها و طبیعتی بکر سپری، صبحانه را با طلوع آفتاب نوش جان و به سمفونی زیبای گنجشکها گوش کنند.
ابوفراس از ساکنان روستای مغیطیه که حصیری بر زمین پهن کرده و با میهمانانش در سایه نخل استراحت می کنند به جمع ما می پیوندند و با لهجه شیرین عربی می گوید: میهمان حبیب خداست و میهمانان نوروزی از هر جای کشور که بیایند قدمشان بر چشم، این باغ و این خانه دربست در اختیارشان است.
دستان هنرمند زنان و مردان جنوبی
جاذبه دیگری که هرساله با اقبال مسافران زیادی روبرو می شود، صنایع دست ساز و بومی جنوب است که همچنان راهی برای امرار معاش زنان و مردان جنوبی است.
عامری رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آبادان می گوید: علاوه بر دو صنعت کهنه لنج سازی چوبی و حصیر بافی که بیش از 500 نفر فعال دارد، صنعت گلافی برای مسافران جذاب و دیدنی است، ضرب آهنگ چکش بر میخهای بلند فولادین.
عامری ادامه می دهد: گلافان به عنوان کاربران این صنعت دستی که حالا در یونسکو هم ثبت ملی شده با پنبه های آغشته به روغنی خاص شکاف لنجهای چوبی بزرگ را پر می کنند تا از آسیب بیشتر و غرق شدن آنها جلوگیری شود.
بازارهای جذاب و دیدنی آبادان
اگر از طبیعت و اکسیژن و تنفس لبریز شدید به مرکز شهر بروید؛ به بازارهای شلوغ و پرسر و صدا.
امین توانایی رییس اتاق اصناف آبادان می گوید: بازار سنتی ته لنجی ها با بیش از نیم قرن قدمت و بیش از 500 فروشگاه کالای ملوانی یکی از بازارهای مشهور و جذاب کشور است که خریدارانش را دست پر روانه مسیر بازگشت می کند.
با خانم آذری و خانم مقام که هر دو ترک زبانند و با همسرانشان از اردبیل آمده اند هم صحبت می شوم؛ می گویند: بسیاری از شهرهای شمالی و شرقی کشور را گشته ایم اما آبادان و بازار ته لنجی با چاشنی موسیقی بندری چیز دیگری است.
اماکن گردشگری مهیای بازدید
کمی آنسوتر یعنی در خیابانهای مشرف به مرکز شهر هم مکانهای زیادی برای بازدید وجود دارد؛
در امتداد ته لنجی ها اسکله اروند و بازار ماهی قرار گرفته، بازاری در کنار رودخانه اروند که در آن 3 هزار و 500 صیاد دسترنجشان را به فروش می گذارند تا برای 2 هزار و 950 خانوار امرار معاش کنند.
سوی دیگر بازار را که بگیری به مسجد رنگونیها می رسی، مسجدی که بنای آن به دست کارگران پاکستانی پالایشگاه نفت آبادان در سال ۱۲۹۹ خورشیدی گذاشته شد و حالا یکی از آثار ملی و تاریخی کشور محسوب می شود.
طمیمیان معاون گردشگری منطقه آزاد اروند می گوید: موزه باستانی آبادان با 60 سال قدمت و با آثاری از هزاره اول قبل از میلاد، صفوی و قجری و همچنین موزه تازه تاسیس بنزین خانه آبادان گویای یک قرن تاریخ صنعت نفت ایران، از جمله اماکن گردشگری مستقر در خیابانهای مشرف به بازار است که در طول سال بازدیدکنندگان زیادی دارد.
با چشم دل به اینجا بیایید
از همه اینها مهمتر اینکه جنوب غرب کشور جاذبه هایی دارد که فقط با چشم دل دیده و پسندیده می شود.
جاذبه هایی که سالانه میلیونها ایرانی را از داخل کشور و هزاران هزار زائر را از کشورهای خارجی به اینجا می کشاند، یادمان شهدای والفجر 8 اروندکنار در ساحل رودخانه اروند دقیقا مقابل فاو عراق و خرمشهر با میعادگاه شهیدان شلمچه در نقطه صفر مرزی مجاور با بصره عراق؛
به گفته غیب پرور مسئول بسیج مستضعفین کشور مناطق عملیاتی جنوب در نوروز 97 پذیرای بیش از 2 میلیون و 500 هزار زائر از استانهای خراسان، اصفهان، چهارمحال، تهران، فارس، آذربایجان و 10 هزا زائر خارجی از کشورهای تاجیکستان، ارمنستان، برزیل، قرقیزستان، آرژانتین، پاکستان، نیجریه، سنگال، ایتالیا، لبنان، بلژیک و آلمان بودند.
با عماد و محسن در اروندکنار آشنا شدم، دو جوان خراسانی که قصد دارند سال نو را در کنار شهدا تحویل کنند، در گفتگو با من از ادای دِینی گفتند که بر گردن همه هم نسلیهای آنهاست؛ می گفتند وقتی مملکت نیازمند فشنگ بود برای قلم و کاغذ هزینه کرد تا فرزندان ایران از دنیا عقب نمانند.
ارمغان خوش رنگ و لعاب جنوب
سفر نوروزی به جنوب کامل نمی شود مگر اینکه در کنار ادویه های تند و تیز رنگارنگ، کامتان را با خرمای مرغوب نخلستان شیرین کنید، مهمتر اینکه به گفته شهیب زاده مدیر جهاد کشاورزی آبادان، کشاورزان ما با تامین بیش از 20 درصد خرمای کشور در صدور خرما به 11 کشور دنیا از جمله کانادا، استرالیا، رومانی و لهستان نقش بسزایی دارند.
نفت جاذبه گردشگری
اگر روز به آبادان برسید دودکشهای نفتی پالایشگاه پیر آبادان - قدیمی ترین پالایشگاه خاورمیانه - اولین نمادی است که توجه شما را جلب می کند و اگر شب رسیدید مشعلهای تولید نفت چشم شما را می نوازد، جالبتر اینکه پالایشگاه نفت آبادان با صد سال قدمت و تولید روزانه 12 میلیون لیتر بنزین در مرکز شهر قرار دارد و از همه مسیرهای شهری قابل تماشاست.
آبادان با مردمانی از جنس محبت و مهربانی
آبادان در محور جنوب مردمانی دارد از جنس مهربانی، خونگرمی و میهمان نوازی که عشق به هموطن را جزیی از زندگی خود کرده اند.
تولد طبیعت نزدیک است، همه ایرانیان میهمان بهارند و سرزمین نخل و آب و آفتاب و بهارانش میزبانی برای ایران.
نویسنده: عاطفه مرادی