به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محمد نهاوندیان در پنجمین همایش بین المللی مدیریت استراتژیک افزود: اگرچه اقتصاد ایران وارد تحریم های جدید شده است اما واقعیت این است که توانمندی اقتصاد ایران در این سالها بسیار فراتر رفته و از آسیب های سنگین سرافرازانه بیرون آمد.
وی اضافه کرد: تنها وظیفه ما این است که با اقدام هماهنگ، اثر تکانه های این چنینی را کم کنیم زیرا اگر به موضوعات مربوط به تکانه های بیرونی دامن بزنیم به نفع کسی نیست.
معاون اقتصادی رئیس جمهور با بیان اینکه ما هم در اقتصادمان وارد مرحله ای شده ایم که شوک هایی بر اقتصاد وارد شده است گفت: از زمستان 96 اقتصاد ایران وارد مرحله جدیدی شده است، روندی که در چهار سال قبل از آن به سمت ثبات بیشتر، تورم کمتر و رشد اقتصادی افزون تر دنبال شده بود به یک باره با تکانه ای مواجه شد که اگرچه به اقتصاد وارد شد اما جنس آن سیاسی بود که هم طبیعت سیاسی خارجی داشت و هم طبیعت سیاسی داخلی.
نهاوندیان افزود: ناآرامی ها در گوشه و کنار کشور و به دنبال تصمیم رئیس جمهور امریکا که مسئولیت ایجاد شوک در گوشه و کنار جهان را بر عهده گرفته عاملی شد که به بازار ارز و به دنبال آن به بازار مسکن تکانه جدی وارد شود که انکار این واقعیت به حل مشکل کمک نمی کند.
وی ادامه داد: بعد از شوک های سیاسی داخلی و خارجی، آنچه شاهد بودیم افزایش درجه نااطمینانی داخلی نسبت به آینده بود که با این بالا رفتن نااطمینانی، نخستین واکنش رفتار کوتاه مدت است که طبیعت کوتاه بودن واکنش می تواند به تشدید واکنش کمک کند ضمن اینکه توقعات و انتظارات تورمی با وارد کردن تقاضاهای جدید به بازار، خود موجب افزایش تقاضا و افزایش قیمت شده بود.
معاون اقتصادی رئیس جمهور گفت: وقتی تورم ایجاد شد و ناترازی در بازارها اتفاق افتاد، ریسک و به تبع آن هزینه ها افزایش می یابد که موجب می شود از اهداف بلندمدت در سطح خرد و کلان انحراف پیدا کنیم. در این میان ادبیات ضد اعتماد و ایجاد سوء ظن، می تواند بزرگترین اثر تخریبی را در توسعه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی کشور داشته باشد.
نهاویان افزود: اگر واکنش ها به تکانه های بیرونی را هماهنگ کنیم حتماً آثار تخریبی آن تکانه هرچند بزرگ باشد کم خواهد شد، در این بین هم سیاستگذار باید کمتر سیاست گذاری کند و دست مدیران بنگاه ها را باز بگذارد و هم نقش استراتژیست های بنگاهی این است که به اعتماد درون سیستم کمک کنند.
نهاوندیان با بیان اینکه آنچه در بازار ارز اتفاق افتاد غیرقابل قبول و فراتر از هر محاسبه ای بود، گفت: اتفاقات بازار ارز عامل روانی داشت اما آثار آن می تواند به رقابت پذیری کالا و خدمات ایرانی کمک کند بنابراین باید از فرصت تهدیدهای بیرونی برای اصلاح ساختارهای اقتصادی استفاده کرد زیرا این فرصت در شرایط تهدید بیشتر از شرایط عادی است.
وی با اشاره به اینکه در چنین شرایطی جامعه آمادگی تصمیمات جدی را بیشتر دارد افزود: مشکلات ساختاری و بیماری های دراز مدت در اقتصادمان وجود دارد، پنج دهه است که رشد نقدینگی در اقتصاد ایران به طور غیرمنطقی بالاست و در چهار سال 92 تا 96 اگرچه تورم کاهش یافت اما نقدینگی همچنان در متوسط 45 ساله خود بود که این ناترازی می تواند جایی بیرون بزند و همان طور که دیدیم بر اقتصاد و بازارمان اثر کرد بنابراین وقت آن رسیده که در این باره فکر کنیم.
معاون اقتصادی رئیس جمهور گفت: این که می گوییم تحریم فرصت است به این معنی نیست که تحریم را امری مثبت بدانیم بلکه معنایش این است به موازات تلاش برای رفع تحریم باید آثار تحریم را هم کاهش دهیم.
نهاوندیان افزود: در این شرایط باید از هر تلاشی برای افزایش تعامل با جهان استفاده کنیم و از دادن هر بهانه ای به بدخواهان که می خواهند اقتصاد ایران را غیرشفاف و نابسامان نشان دهند اجتناب کنیم، باید تلاش کنیم و بگوییم که اقتصاد ما ضد تروریستی است و از شفافیت دفاع می کند.
وی اضافه کرد: فعالان اقتصادی در مذاکرات با طرف های خارجی باید این پرچم را بر افراشته نگه دارند که ما از استانداردهای جهانی با اراده و شرایط درونی خود استفاده می کنیم نه اینکه دیگران بر ما تحمیل کنند.
نهاوندیان گفت: بحث مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم، تصمیم و هوشمندی ملی است که مجلس محترم آن را تصویب کرده و دولت لایحه آن را داده است بنابراین اکنون وقت همگرایی است، به دلیل بهانه جویی دیگران واگرایی و اختلاف درونی را تشدید نکنیم، اینجا جایی است که باید با توجه به شرایط و حساسیت های موجود یک حرف واحد برای مصالح ملی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه هر کس در هر جا و هر سطحی می تواند با نگاه استراتژیک به پیشرفت استراتژیک اقتصاد و کشور کمک کند افزود: اکنون باید در نهضت بلندمدت نگری، مثبت نگری و نهضت هم افزایی مشارکت کنیم.