به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، یکی از موثرترین راه حل های جلوگیری از آثار سوء خشکسالی ها بر کشاورزی ، توسعه گلخانه هاست.
داربست های قد علم کرده و سوله های بزرگ پلاستیک پیچ شده ای که با کنترل شرایط کشاورزی ، آب و هوا و مخاطراتی نظیر سرمازدگی و بارندگی های مخرب ، محصولی با کیفیت بهتر، عاری از مواد آلوده و همراه با بهره وری در مصرف آب تولید می کند.
محصولی که علاوه بر نیاز داخل ، از مرزهای کشور هم عبور کرده و آوازه " گلخانه های صادراتی استان سمنان " را به اروپا و آسیای میانه هم رسانده است .
گوجه های صادراتی از گلخانه ای روستاییعکس ورودی گلخانه مکانیزه برادران ایجی در روستای داور آباد آرادان نشان می دهد که هادی و علیرضا راه پدر را در کشاورزی پیش گرفته اند با این تفاوت که از تولید سنتی به کشاورزی مکانیزه روی آورده اند و فقط به فکر بازارهای داخلی نبودند.
برادران ایجی در گلخانه 10 هزار متر مربعی خود گوجه فرنگی ، خیار و بادمجان می کارند و از هر کدام 250 تن در هکتار محصول برداشت می کنند.
تولید گوجه فرنگی رقم دافنیس و گلدی با کیفیت عالی در این گلخانه سبب شده ، روسیه مشتری دائمی محصولات آن شود.
علیرضا و هادی به این موفقیت هم بسنده نکردند ، آنها که با جمع آوری آب باران جمع شده در سقف گلخانه ، در بهبود کیفیت آب رسانی و بهینه سازی مصرف آب موفق بودند می گویند : قصد دارند گلخانه مکانیزه شان را تا یک هکتار دیگر افزایش دهند و روش کشت در آن را از خاکی به هیدروپنیک و NFD ( کشت بدون خاک) ارتقا دهند.
هدفی که تولید محصولات در این گلخانه را در هر محصول به 350 تن در هکتار می رساند.
گلخانه داری که زیره به کرمان بردشاید تعجب کنید اگر بدانید گلخانه ای در گرمسار بزرگترین تامین کننده گل آنترویوم ایران است .
گلخانه ای سه هکتاری که آقای احمدی با سرمایه گذاری در قطعه ای از زمین حاشیه کویر ، با آب شور و گرمای زیاد بنا کرد ولی توانست گل های خود را به هلند، انگلستان ، روسیه ، گرجستان ، تاجیکستان ، ترکمنستان ، قطر و همه ایران بفرستد.
آقای احمدی می گوید : این گلخانه ظرفیت توسعه تا هشت هزار متر مربع دیگر را هم دارد البته اگر زیرساخت هایی نظیر برق و گاز تامین شود.
مدیریت این گلخانه بر عهده خانم ترامشلوست ، بانویی که با تولید سالانه یک میلیون گل شاخه بریده ، آنتریوم را به شگفت انگیز ترین محصول گلخانه ای استان کویری سمنان تبدیل کرده است .
او می گوید : کارشناسان گل در هلند پس از بررسی گل های ارسالی از گلخانه گرمسار ، و تایید قد ، ثبات ، رنگ و ثبت ماندگاری یک ماهه پس از برداشت ، مجوز صادرات اروپایی آنترویوم های گلخانه ما را صادر کردند.
این کارشناس کشاورزی معتقد است هوای گرم گرمسار فرصت مناسبقی برای تولید گل های زینتی آفتاب دوست است ، فرصتی که به رغم کمبود آب در گرمسار با ساخت گلخانه های مکانیزه بدست آمده است .
چرا گلخانه بزنیم ؟استان سمنان 133 هکتار گلخانه دارد و سالانه 30 هزار تن سبزی و صیفی و گل و گیاهان زینتی در آن تولید می شود.
این گلخانه ها از 2 نظر اهمتی زیادی برای استان سمنان دارند چرا که هم برای هزار و 500 نفر شغل ایجاد کرده اند و هم در مصرف آب 10 برابر صرفه جویی می کنند.
مهدی قرائیان مدیر باغبانی سامان جهاد کشاورزی استان سمنان با یک حساب سرانگشتی گفت : اگر قرار 30 هزار تن محصول گلخانه ای این استان در یک زمین رو باز تولید می شد باید هزار هکتار زمین و 20 میلیون متر مکعب آب مصرف می کردیم .
قرائیان گفت : با ایجاد گلخانه ها ، هم اکنون این 30 هزار تن محصول در 133 هکتار گلخانه و فقط با 2 میلیون متر مکعب آب تولید می شود که این یعنی استفاده بهینه از خاک و آب .
حمایت از گلخانه دارها تغییر الگوی کشت در فضای باز به فضای گلخانه ای جزء برنامه های ششم توسعه است ، به همین منظور تسهیلات ویژه ای برای سرمایه گزاران گلخانه در استان سمنان در نظر گرفته شده است .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان می گوید : برای ترویج تولیدات گلخانه ای صندوق توسعه ملی تسهیلات 14/5 درصدی در نظر گرفته ، به غیر از آن از محل سامانه سیتا ( سامانه یکپارچه تسهیلات اشتغال) وام های 9 درصدی مناطق عادی و هفت درصدی مناطق محروم بصورت نامحدود به متقاضیان گلخانه داری پرداخت می شود.
سید حسن میرعماد افزود: با توجه به این رویکرد حمایتی سند توسعه هزار هکتاری گلخانه های استان سمنان تدوین شده و باید در فرایندی پنج ساله به سرانجام برسد .
سرآغاز این فرایند هم تشکیل ستاد گلخانه ای استان سمنان است تا تسهیل صدور مجوزها ، تعدیل حریم گلخانه ها و پرداخت تسهیلات بانکی به سهولت انجام شود.
خوشه های گلخانه ای بر اساس برنامه ششم توسعه باید 48 هزار هکتار گلخانه تا پایان برنامه در کشور ایجاد شود. توسعه گلخانه ها از یک طرف و تجمیع گلخانه های موجود هدفی است که با توجه به اقلیم خشک و کمبود آب در ایران و همچنین در استان سمنان پیگیری می شود.
این رویکرد وزارت جهاد کشاورزی ، با تشویق کشاورزان به ایجاد گلخانه های تمام مکانیزه در استان سمنان در حال اجراست.
رویکردی که با تجمیع گلخانه های کوچک و متوسط مقیاس بصورت مشارکتی، ترویج کشاورزی قراردادی و تشکیل خوشه های گلخانه ای با هدف تولید محصولات با کیفیت و بازار پسند صادراتی در استان سمنان به ثمر نشسته و در حال توسعه است.