تلاش لابی های سعودی و اماراتی؛
برای جلوگیری از تصویب قطعنامه مشارکت آمریکا در جنگ یمن
اگر قطعنامه پایان مشارکت آمریکا در جنگ یمن هفته آینده در مجلس سنا به تصویب برسد، این نشان خواهد داد که تلاش لابیگرهای عربستان سعودی و امارات عربی متحده برای جلوگیری از تصویب آن بی نتیجه بوده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، نشریه امریکن کنسروتیو نوشت اگر قطعنامه پایان مشارکت آمریکا در جنگ یمن هفته آینده در مجلس سنا به تصویب برسد، این نشان خواهد داد که تلاش لابیگرهای عربستان سعودی و امارات عربی متحده برای جلوگیری از تصویب آن بی نتیجه بوده است.
این نشریه در پایگاه اینترنتی خود در گزارشی به قلم جیمز آلن و ماشال ماشم نوشت: هفته آینده مجلس سنا قرار است قطعنامه ای تاریخی برای اعمال اختیارات کنگره در زمینه صدور مجوز جنگ و پایان دادن به پشتیبانی آمریکا از عربستان سعودی و امارات عربی متحده در جنگ فاجعه بار یمن به تصویب برساند. اما لابیگرهای سعودی و اماراتی احتمالا هر کاری بتوانند می کنند تا اطمینان یابند چنین چیزی هرگز اتفاق نمی افتد.
در فاصله چند روز به این رای گیری، آنها سرگرم انتشار تبلیغات، دیدار با اعضای کلیدی کنگره و در برخی موارد، کمک مالی به کارزارهای انتخاباتی سناتورها هستند. از کجا می دانیم؟ چون این دقیقا چیزی است که آنها یک سال قبل برای جلوگیری از تصویب همین طرح در سنا انجام دادند.
وقتی سناتورهایی مانند مایک لی (جمهوریخواه)، کریستوفر مورفی (دموکرات)، و برنی سندرز (مستقل) قطعنامه ای را برای خارج کردن نیروهای مسلح آمریکا از جنگ یمن در سال 2018 تقدیم کردند، گروههای لابی که بر اساس قانون ثبت عوامل خارجی (فارا) به نمایندگی از عربستان سعودی و امارات عربی متحده ثبت شده بودند خشمگینانه تماس با مقامات منتخب ، رسانه ها، و اندیشکده ها را آغاز کردند تا شاید جلوی تصویب این طرح را در کنگره بگیرند.
بنا بر آمار ثبت شده در فارا، از زمانی که این طرح در 28 فوریه 2018 تقدیم شد تا زمان رای گیری در 20 مارس، لابیگرهای عربستان سعودی و امارات بیش از 100 بار با دفاتر سنا تماس گرفتند. لابیگرهای سعودی درست چند روز قبل از رای گیری به دفاتر سناتورهای کلیدی ، شامل کاترین کورتز-ماستو (دموکرات)، و کریس کونز (دموکرات) رفتند و لابیگرهای امارات نیز درست چند روز قبل از تقدیم طرح دیدارهایی میان تام کاتن (جمهوریخواه) و ولیعهد امارات ترتیب دادند. هر سه سناتور سپس به استمرار پشتیبانی نظامی آمریکا از سعودی ها و اماراتی ها در یمن رای دادند.
اما ملاقات ها فقط بخشی از زرادخانه نفوذ این لابیگرها بود. لابیگرهای سعودی و اماراتی در تلاش های خود برای تاثیرگذاری بر روایت جنگ یمن در کنگره یک سلاح کلیدی نیز دارند -- پول. بر اساس قانون فعلی، کمک مالی اتباع بیگانه به کارزارهای تبلیغاتی در انتخابات آمریکا غیر قانونی است، اما عوامل خارجی ثبت شده که شهروند آمریکا هستند بدون هیچ مشکلی می توانند این کار را بکنند. آنها حتی می توانند از طرف دولت های خارجی به آن دسته از اعضای کنگره که نزد آنها لابیگری می شود کمک مالی بکنند، و چند روز قبل از رای گیری های مهم این کار را انجام دهند، که این دقیقا همان کاری است که لابیگرهای سعودی و اماراتی پارسال انجام دادند.
تحلیل ما از سوابق فارا برای مرکز گزارش های مرکز سیاست بین الملل درباره لابیگرهای سعودی و اماراتی نشان می دهد در یک دوره سه هفته ای بین زمان تقدیم قطعنامه یمن و رای گیری در سنا در 20 مارس، مؤسسات و گروههای نماینده سعودی ها و اماراتی ها از حدود 200 هزار دلار کمک به کارزارهای انتخاباتی خبر دادند. این کمک ها اغلب به سناتورهایی می شود که آراء آنها در جلوگیری از تصویب طرح ها بسیار مهم است.
هیتکمپ ، منندز، و نلسون همگی در 20 مارس به استمرار مشارکت آمریکا در جنگ سعودی-اماراتی در یمن رای دادند.
پس از تلاش موفقیت آمیز لابیگرهای سعودی و اماراتی برای جلوگیری از تصویب این طرح، بی میلی کنگره برای پایان دادن به مشارکت آمریکا در جنگ یمن تا دوم اکتبر 2018 بی وقفه ادامه یافت، یعنی تا زمانی که دولت سعودی نقشه قتل بیرحمانه جمال خاشقجی، مقاله نویس روزنامه واشنگتن پست را به اجرا گذاشت. پس از قتل خاشقجی، نیروی مهیب لابیگرهای سعودی و اماراتی به تدریج تضعیف شد. چندین مؤسسه لابی و روابط عمومی سعودی ها را از فهرست موکلان خود خط زدند. برخی اندیشکده ها نیز همین کار را کردند، و فشار افکار عمومی بر کنگره برای مجازات سعودی ها برای این اقدام فجیع افزایش یافت. از این رو، سنا در 28 نوامبر رای گیری دیگری برای تقدیم قطعنامه پایان دادن به مشارکت آمریکا در جنگ یمن انجام داد.
اما فضای دوره پسا-خاشقجی این رای گیری را بسیار متفاوت کرد. به رغم تلاش های لابیگرهای سعودی و اماراتی، سناتور وارنر، سناتور نلسون، و یک اکثریت بزرگ از همکاران آنها در سنا در نهایت به توقف مشارکت آمریکا در جنگ یمن رای دادند. این هفته، از آنجا که مجلس نمایندگان پارسال نتوانست قطعنامه را به تصویب برساند، سنا باید بار دیگر قطعنامه یمن را به تصویب برساند. آنها باید بار دیگر به یاد بیاورند که برای منافع آمریکا رای بدهند، نه منافع لابیگرهای سعودی و اماراتی.