خیز جدید کوشنر برای خارج کردن طرح موسوم به معامله قرن از بن بست با هزینه عربستان
کشورهای امارات ، بحرین ، عربستان ، قطر و ترکیه در حالی به میزبان سفر دوره ای جراد کوشنر داماد ترامپ و هیات همراه وی تبدیل شده اند که شواهد موجود حاکی از این است که وی در تلاش است با کمک کشورهای میزبان طرح موسوم به معامله قرن را وارد فاز اجرایی کند.
با وجود اینکه گفته می شود جزئیات طرح معامله قرن بعد از انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی در 20 فروردین ماه منتشر خواهد شد اما شاخص های موجود حاکی از این است که اقدامات دولت های ترامپ و نتانیاهو در دو سال گذشته بعد از به قدرت رسیدن ترامپ که به ارائه این طرح انجامید، در این چارچوب پیش رفته است و در واقع بخش هایي از این طرح در رابطه با فلسطین و یا بخش هایي در ارتباط با منطقه قبل از اینکه اعلام شود به مرحله اجرا گذاشته شده و به نوعی کوشش شده است که طرف های مقابل در برابر عمل انجام شده قرار بگیرند و حتی اگر مخالف طرح باشند با آن همراه و همگام شوند.
همینکه ترامپ با نقض قطعنامه های متعدد شورای امنیت سازمان ملل پایتخت امریکا را از تل آویو به بیت المقدس منتقل کرد تا سرمشق دیگر کشورها قرار گیرد و یا اینکه کمک های امریکا را به موسسه کار و امداد سازمان ملل در امور آوارگان فلسطینی موسوم به آنروا قطع کرد تا گامی در راستای امحاء حقوق آوارگان فلسطینی برداشته باشد و حتی وقتی جزایر مصری تیران و صنافیر در دهانه منطقه استراتژیک باب المندب به عربستان واگذار شد تا زمینه اجرای طرح های بلندپروازانه محمد بن سلمان در ساحل دریای سرخ فراهم شود همگی در چارچوب طرح موسوم به معامله قرن معنی پیدا می کنند.
البته قتل جمال خاشقچی و افشای نقش محمد بن سلمان به عنوان یکی از متحدان کلیدی جراد کوشنر وقفه ای در روند اجرایی طرح موسوم به معامله قرن ایجاد کرد و به همین دلیل یکی از اهداف اصلی کوشنر از سفر به 5 کشور منطقه خارج کردن این طرح از بن بست و سرعت بخشیدن به فاز اجرایی و عملیاتی آن است .
این کشورها را می توان به دو گروه اصلی حامیان و دشمنان اخوان المسلمین تقسیم بندی کرد که امارات ، بحرین و عربستان در گروه مخالفان و دشمنان و ترکیه و قطر در گروه حامیان این جنبش قرار دارند.
دشمنان اخوان بیشتر با طرح معامله قرن همراه و همگام هستند و در واقع امریکا و رژیم صهیونیستی روند خیزش های مردمی موسوم به بهار عربی را به گونه ای هدایت و مدیریت کردند که این کشورها را به سمت رژیم صهیونیستی سوق دهند و البته از پروژه ایران هراسی نیز در کنار اخوان هراسی استفاده شده است. اما حامیان جنبش اخوان المسلمین حداقل در ظاهر تاکنون با طرح موسوم به معامله قرن همراه نبودند.
بر این اساس به نظر می رسد یکی از ماموریت های ویژه کوشنر و هیات همراه وی این است که قطر و ترکیه را( به عنوان حامیان اخوان که در عین حال از پرونده قتل خاشقچی به خوبی علیه مخالفان اخوان و در راس آن محمد بن سلمان استفاده کردند) با دادن امتیاز به همراهی با طرح معامله قرن متقاعد و مخالفان اخوان شامل امارات ، بحرین و بخصوص عربستان و جناح محمد بن سلمان را به تامین هزینه های اجرای این طرح مجبور کند.
یکی از اهدافی که کوشنر و دولت ترامپ در این رابطه دنبال می کند وادار کردن عربستان به عرضه سهام آرامکو در بازار بورس وال استریت است که هم بخشی از هزینه های اجرای معامله قرن تامین شود و هم اینکه به اقتصاد امریکا رونق بدهد تا ترامپ از آن به عنوان برگه تبلیعاتی در انتخابات ریاست جمهوری 2020 بهره بگیرد .
با توجه به اینکه سیاست اعلامی ترامپ کاهش هزینه های امریکا در خاورمیانه است از این رو اجرا شدن یا نشدن طرح موسوم به معامله قرن به تامین هزینه های آن از سوی کشورهای میزبان کوشنر و هیات همراه وی بخصوص عربستان بستگی دارد و این بدین مفهوم است که مسئولیت بخش عمده ای از عواقب اجرای این طرح بر دوش عربستان است که در آن فلسطین وجه المصالحه قرار گرفته است.
-----------------------------------------
احمد کاظم زاده