به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، سرطان معده یک بیماری چندعاملی است که در نتیجه تداوم آسیبهای ناشی از مواجهه مداوم با عوامل سرطان زا ایجاد میشود؛ پس از سرطانهای ریه، سینه و کولورکتال، چهارمین سرطان شایع دنیا، سرطان معده است و از نظر مرگ ومیر ناشی از سرطان، رتبه دوم را به خود اختصاص داده است.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز، گفت: با توجه به تفاوتهای نژادی و جغرافیایی قابل توجه موجود در بروز سرطان معده در نواحی مختلف، میتوان نتیجه گرفت که خطر این سرطان تا حدود زیادی در اثر عوامل محیطی از جمله عوامل رژیمی و عفونت هلیکوباکترپیلوری مشخص میشود.
فاطمه شفیعی ادامه داد: عفونت H پیلوری عامل بسیار مهم در ابتلا به سرطان معده است، اگر چه تنها عامل خطرزای ایجاد بیماری به شمار نمیآید.
وی توضیح داد: مطالعات متعددی ارتباط سرطان معده را با انواع نوترینت ها، اجزای غذایی، گروههای غذایی و الگوهای غذایی مورد مطالعه قرار داده است، اما نقش عوامل رژیمی و چگونگی ارتباط آن با سرطان معده هنوز بحث برانگیز است.
این کارشناس ارشد تغذیه با اشاره به اینکه قهوه مخلوطی از بیش از هزار ترکیب شیمیایی با خواص متفاوت ضد سرطانی و سرطان زایی است، ادامه داد: با توجه به مصرف گسترده قهوه و ترکیبات شیمیایی متعدد موجود در آن و اثرات متضاد این ترکیبات، مطالعاتی با هدف بررسی ارتباط این نوشیدنی و خطر انواع سرطانها از جمله سرطان معده انجام شده است.
او توضیح داد: وجود ترکیبات مطلوب و نامطلوب موجود در ساختمان قهوه، میتواند اثرات متفاوت قهوه بر خطر سرطان معده را توضیح دهد؛ قهوه دارای صدها ترکیب شیمیایی مانند هیدروکربنهای آروماتیک و آمینهای هتروسیکلیک با خاصیت سرطان زایی در مقادیر بسیار کم است و در کنار آن، دارای صدها ترکیب ضد سرطانی است که از جمله میتوان به آنتی اکسیدانهایی مانند ترکیبات پلی فنولیک، دی ترپن ها، ملانوییدها پیش سازهای ویتامینی اشاره کرد.
این عضو دانشکده تغذیه و علوم غذایی با اشاره به اینکه در بسیاری از مطالعات «کافئین»، «کافستول» و «کائول» موجود در قهوه، اثرات محافظتی در برابر سرطانها نشان داده است، توضیح داد: کافئین میتواند با ایجاد اختلال در سیکل سلولی، تغییر مکانیسمهای تعمیر DNA، تعدیل پاسخهای مرگ سلولی، تغییر در متابولیسم کارسینوژنها و کاهش فعالیت هیدروکربنهای آروماتیک، اثرات ضد سرطانی اعمال کند، همچنین کافستول و کاوئول نیز اثرات ضد التهابی و ضد سرطانی ایجاد میکنند.
شفیعی اضافه کرد: با توجه به نتایج مطالعات و ترکیبات پیچیده موجود در ساختمان قهوه با اثرات متفاوت، نمیتوان نتیجه گیری واضحی داشت و به طور کلی شواهد روشنی از این که آیا مصرف قهوه اثری بر خطر سرطان معده دارد و یا نقش محافظتی دارد، مورد تایید قرار نگرفته است.