تحليل روزنامه نگار برجسته راي اليوم؛
سفر بشار اسد به تهران، تحولی راهبردی و بی سابقه
سردبير روزنامه راي اليوم در يادداشتي به مفهوم سياسي و نظامي سفر رئيس جمهور سوريه به تهران پرداخت.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه رای الیوم، عبدالباری عطوان سردبیر رای الیوم در یادداشتی در پایگاه اینترنتی این روزنامه نوشت: بشار اسد رئیس جمهور سوریه برای اولین بار از زمان آغاز بحران و به صورت غیر منتظره به تهران سفر کرد. این سفر چه مفهوم سیاسی و نظامی دارد؟ آیا برای تبریک سالگرد پیروزی انقلاب ایران صورت گرفته است؟ یا مسئله ای ضروری وجود دارد که نیاز به رایزنی و هماهنگی داشته است؟ با چه هواپیمایی به تهران رفته است؟
تحولی راهبردی و بی سابقه
عطوان روزنامه نگار و تحلیلگر برجسته عرب در ادامه نوشت: اینکه بشار اسد خودش برای تبریک سالگرد پیروزی انقلاب ایران - که آن را الگوی ساخت کشوری قدرتمند و توانمند برای تحقق منافع ملت خود و محافظت شده برابر دخالت های خارجی توصیف کرده است - به (آیت الله) خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامي ایران به تهران برود، اقدامی است که به دلایل زیر تحولی راهبردی و بی سابقه به شمار می رود:
1 - این اولین بار است که بشار اسد از زمان آغاز بحران سوریه در هشت سال پیش ، دمشق را به مقصد پایتختی دیگر غیر از مسکو ترک می کند و این مسئله ای است که نشان می دهد اطمینان زیادی وضعیت کنونی و تدابیر امنیتی دقیق وجود دارد و اوضاع سوریه در زمینه های بسیاری بهبود پیدا کرده است.
2 - اقدام رئیس جمهور سوریه در انتخاب تهران برای اینکه اولین مقصد سفر او باشد، عمق روابط راهبردی بین دو کشور و اینکه هر دوی آنها در یک سنگر در مقابله با تروریسم و طرح غربی آمریکایی در منطقه قرار دارند - بر اساس آنچه رهبر معظم ایران گفت - نشان می دهد و پیامی برای آمریکا و اسرائیل است که نیروهای ایرانی در سوریه باقی می مانند.
3 - مطمئنا این سفر به علت اهمیتی که دارد تنها با هدف تبریک صورت نگرفته است بلکه برای هماهنگی درباره چگونگی برخورد با تهدیدات اسرائیلی آمریکایی که دو کشور را هدف قرار می دهد و تدوین راهبردی برای مقابله با آن صورت گرفته است.
چهارم - پاسخ عملی به همه ادعاهایی است که در برخی رسانه های ضد سوری منتشر شده است و می گوید بشار اسد در کاخ خود در محاصره قرار دارد و بدون حمایت های امنیتی روسیه نمی تواند آن را ترک کند و به جایی غیر از مسکو برود.
اهميت ديدار با رئيس جمهور ايران
بشار اسد در این سفر همچنین دیداری کوتاه با حسن روحانی رئیس جمهور ایران انجام داد و روحانی او را در جریان نشست سه جانبه سران ایران، روسیه و ترکیه در سوچی قرار داد، نشستی که از نشست های گذشته با توجه به تحولاتی که پس از آن صورت گرفت به ویژه حمله شدید و بی سابقه رئیس جمهور سوریه به رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، اهمیت بیشتری داشت. روشن است که اختلافاتی درباره منطقه امن پیشنهادی در شمال سوریه و همچنین آینده ادلب و دولتی که آمریکا برای ایجاد آن در شرق فرات تلاش می کند وجود دارد و روسیه - پس از عقب نشینی ترکیه از پذیرش توافق «آدنا» بین سوریه و ترکیه و اصرار آن بر اینکه این منطقه امن تحت نظارت خودش باشد - پیشنهاد کرده است برای حفظ امنیت در این منطقه امن به منظور پر کردن هر گونه خلاء سیاسی در پی خروج آمریکا، به عنوان میانجی ایفای نقش کند.
اینکه بشار اسد از همتای ایرانی خود به صورت مستقیم و رو در رو، آنچه در نشست سوچی رخ داد را بشنود مسئله ای بسیار متفاوت با دریافت نامه ای است که از طرف فرستاده های او به صورت کتبی یا شفاهی دریافت کند. بنابراین می توان گفت این دیدار بین دو رئیس جمهور از اهمیت زیادی برخوردار است.
پاسخ متفاوت ایران و سوریه به حملات رژيم صهيونيستي
نکته دیگری که نمی توان آن را نادیده گرفت، اظهاراتی است که ژنرال علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به خبرگزاری «تسنیم» گفت و در آن فاش کرد «پاسخ ایران و سوریه به حملات رژيم صهيونيستي این بار نسبت به حملات گذشته متفاوت خواهد بود و تاکید کرد محور مقاومت بیش از 90 درصد اهداف خود را در سوریه محقق کرده است.
این اظهارات همزمان با رونمایی از زیردریایی که به نیروی دریایی ایران پیوست و می تواند موشک های بالستیک شلیک کند و همچنین نمایش موشک جدیدی که برد آن به 1300 کیلومتر می رسد و مجهز به کلاهک هوشمند است و علاوه بر این، رزمایش دریایی سه روزه در تنگه هرمز و دریای عمان و اقیانوس هند، بیان می شود.
نمی دانیم بشار اسد چگونه به تهران سفر کرد؟
نمی دانیم بشار اسد چگونه به تهران سفر کرد؟ همانطور که نمی دانیم هیئت همراه او را چه کسانی تشکیل داده اند؟. همچنین مسیری که هواپیمای او پیموده است را نمی دانیم و اینکه آیا نظامی بوده است یا غیرنظامی؟.
اما آنچه می دانیم این است که او بدون هیچ مانعی به دمشق بازگشته است و معمولا این سفرها پس از پایان آن و بازگشت سالم رئیس جمهور سوریه به پایتخت خود فاش می شود؛ همانگونه که در سفرهای گذشته صورت گرفته است چرا که آسمان سوریه پر است از جنگنده های آمریکایی و غربی و علاوه بر این ده ها ماهواره جاسوسی وجود دارد که حرکت مورچه بر روی زمین را زیر نظر دارند و ملاحظات امنیتی در این مورد ضروری به نظر می رسد.
سفر به تهران مقدمه اي براي سفرهاي ديگر بشار اسد
روزنامه نگار و تحلیلگر برجسته عرب همچنين خاطر نشان کرد: در پایان می گوییم که این سفر کوتاه که گفته می شود سفر کاری یک روزه بود، تسریع در روند بهبود سیاسی و نظامی سوریه را نشان می دهد و شاید مقدمه ای باشد برای سفرهای دیگر به پایتخت های عربی و بین المللی دیگر در آینده نزدیک. آیا تونس، مقصد بعدی برای حضور در نشست سران عرب در ماه آینده خواهد بود؟ این احتمال ضعیف است چرا که رئیس جمهور اسد منتظر سفر دیگر است پیش از آنکه او برود خدا بهتر می داند.