روز پنجشنبه قرار است دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا با کيم جونگ اون رئيس کره شمالي در هانوي پايتخت ويتنام ديدار کند. اين دومين ديدار بين دو طرف است که در اين سطح برگزار خواهد شد.
در ديدار اول که خردادماه در سنگاپور برگزار شد دو طرف از امضاي يک توافقنامه خبر دادند که بر اساس آن طرفین تعهد کردند که به سمت خلع سلاح کامل هستهای شبهجزیره کره حرکت کنند و امريکا به کره شمالي تضمين هاي امنيتي بدهد وتحريمهاي اين کشور را رفع نمايد.
در واقع اين توافق چند صفحه اي مبتني بر چند اصل کلي بود بدون اينکه به جزئيات در آن اشاره شود و به همين دليل بسياري از کارشناسان بر عملي بودن اين توافق که طي يک ديدار و بدون بررسي هاي کارشناسي به دست آمده بود ابراز ترديد کردند. به ويژه اينکه ترامپ پيش از اين امريکا را از توافق هسته اي با ايران که حاصل ده سال مذاکره در سطوح مختلف و با حضور قدرت هاي بزرگ و تائيد شوراي امنيت همراه بود خارج کرده بود.
در طول چند ماه گذشته پس از اين ديدار هم چندين بار جنگ لفظي ميان مقام هاي امريکا و کره شمالي در گرفت و حتي ديدار دوم که قرار بود در اوايل پاييز برگزار شود به تعويق افتاد وترامپ از مايک پمپئو وزير خارجه کابينه اش خواست به دليل اينکه در زمینه خلع سلاح هستهای کره شمالی پیشرفت زیادی حاصل نشده است به پیونگ یانگ نرود.
از آن تاريخ تا کنون هم اتفاق جديدي در مسئله خلع سلاح کره شمالي يا کاهش تحريم هاي امريکا عليه پيونگ يانگ رخ نداده است و عملا هيچ دستور کاري براي پيشرفت مذاکرات ترامپ و اون وجود ندارد اما با اين حال برنامه ريزي براي ديدار دوم دو طرف در هانوي اجرايي شد.
اين ديدار در شرايطي صورت مي گيرد که ترامپ در داخل با گزارش رابرت مولر بازرس ويژه دادگستري در باره دخالت روسيه به نفع ترامپ در انتخابات روبروست. ترامپ همچنين با اتهام سرپوش گذاشتن بر جنايات عربستان در يمن وقتل خاشقچي مواجه است و همچنين معاملات اقتصادي او با سعودي ها زير ذره بين رفته است و اکنون گزارش هايي از تلاش شرکت هاي نزديک به ترامپ براي هسته اي کردن عربستان منتشر مي شود که اين مسئله نيز با مخالفت کنگره روبروشده است.
اعلام تعطيلي دولت به دليل مخالفت کنگره با تخصيص بودجه براي ايجاد ديوار فولادي درمرز بامکزيک و دهها موضوع اخلاقي و سياسي واقتصادي از ديگر مسائلي است که وضعيت ترامپ را در داخل با مشکل روبرکرده و بر اساس آخرين نظرسنجي ها که موسسه گالوپ انجام داده است اگر انتخابات ۲۰۲۰ امروز برگزار شود، ترامپ قطعا بازنده خواهد بود.
البته در سياست خارجي نيز ترامپ هيچ دستاوردي نداشته، او از بسياري از توافق ها و پيمان هاي بين المللي خارج شده و با عملکرد خود امريکا را با انزوا روبرو کرده است و عملا چه در غرب اسيا و چه در اروپا وچه در روابط با چين و روسيه با جنگ تجاري و سياست هاي سردرگم و نامعلوم خود همه را به ستوه درآورده است.
کنفرانس اخير مونيخ گوشه اي از اين انزواي تاريخي امريکا را به نمايش گذاشت بطوريکه وزير امور خارجه فرانسه در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: هرگز تصور نمی کردم که دولت آمریکا در کنفرانس امنیتی مونیخ تا به این اندازه منزوی شده باشد. اکنون بیش از هر زمان دیگری لازم است که اروپا امنیت خود را بتواند تضمین کند.
با چنين عملکردي که از ترامپ سراغ داريم چگونه بايد باور کنيم که او در مذاکرات با اون مي تواند به يک دستاورد واقعي برسد؟ آن هم در حاليکه کره شمالي پيش از اين بارها خلف وعده هاي امريکا را مشاهده کرده است و مي داند که نبايد به مردمي که جايگاه سستي در کاخ سفيد دارد دل ببندد و از دل اين ديدار تنها به بده و بستان هاي نمايشي بسنده نمايد. گويا اين بده وبستان نانوشته به اين صورت است که اون نشان مي دهد که ترامپ شخصيت مهمي است و بر چالش هاي او ماله مي کشد ودر عوض ترامپ نه تنها با او کاري نخواهد داشت بلکه از او چاپلوسي هم خواهد کرد.
حالا از اين بگذريم که در موضوع کره شمالي اين چين و روسيه هم هستند که در هر فرآيند صلحي تاثير بسزايي دارند. به همين دلايل هم به نظر مي رسد حتي مشاوران ترامپ درباره موفقیت نشست هانوی ابراز ترديد کرده اند.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست روز شنبه نوشت: در حالیکه فقط چند روز تا برگزاری نشست سران آمریکا و کره شمالی باقی مانده، ترامپ تلاش می کند تعریف جدیدی از موفقیت خود در فشار بر پیونگ یانگ برای کنار گذاشتن برنامه هسته ای اش و نیز کاهش انتظارات عمومی از نتایج این نشست ارائه دهد بویژه آنکه کره شمالی اقدام چندانی را برای مهار تولید سلاح های هسته ای خود انجام نداده است.
بر اساس این گزارش، ترامپ در روزهای گذشته، بدنبال ایجاد شرایطی بوده که اعلام کند این نشست صرف نظر از اینکه نتایج آن چه باشد، موفقیت آمیز است. و به نظر مي رسد بر همين اساس ترامپ که پیشتر از کره شمالی خواسته بود بسرعت سلاح های هسته ای خود را تسلیم کند، هفته گذشته گفت برای خلع سلاح هسته ای کره شمالی عجله نمی کنیم.