اتفاق نظر در آمریکا درباره بازنگری در روابط واشنگتن- ریاض
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از العهد، یک پایگاه عرب زبان با اشاره به روابط ریاض و واشنگتن، گزارش داد که مقام های آمریکایی درباره بازنگری این روابط به اتفاق نظر رسیده اند و برخی محافل آمریکایی بر ضرورت پرهیز واشنگتن از دادن فناوری هسته ای به ریاض تاکید می کنند.
«موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» مقاله ای به قلم «دانا استرول» منتشر کرده که در آن به برخورد دولت ترامپ و کنگره با یکدیگر بر سر روابط با عربستان سعودی پرداخته شده است. در مقاله وی آمده است کنگره طی سالهای 2017 و 2018 چند دور درباره اقدامات محدود کننده نقش آمریکا در جنگ یمن بحث کرده است که از جمله موضوعات مورد بحث مخالفت با فروش سلاح و درخواست مشارکت نکردن نیروهای آمریکایی در هرگونه عملیات در یمن به جز عملیات علیه القاعده بود.
به نوشته وی، قانونگذاران آمریکایی درباره مسئله حقوق بشر در آمریکا، نحوه تعامل ریاض با مسئله اختلافات با قطر و پنهان کردن اطلاعات مربوط به گفتگوهای دولت ترامپ با دولت سعودی درخصوص برنامه هسته ای غیرنظامی تدابیری اندیشیدند. ترامپ از روابطش با سعودی دفاع کرد و دغدغه هایی را مطرح کرد که کنگره آمریکا مطرح می کند.
پس از ناپدید شدن جمال خاشقجی، روایت های متناقضی که در این خصوص مطرح شد انتقادات جمهوری خواهان و دمکرات های کنگره آمریکا را برانگیخت و این مسئله به موضوع بحث گسترده بر سر منافع راهبردی روابط آمریکا با عربستان سعودی تبدیل شد و اعضای کنگره آمریکا سیاست های محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را در حوزه های مختلف، نه فقط مسئله قتل خاشقجی، زیر ذره بین بردند.
کنگره آمریکا سرانجام سال 2018 درخصوص عربستان سعودی به اتخاذ برخی اقداماتی پرداخت. برخی از اعضای سنای آمریکا اعم از جمهوری خواهان و دمکراتها طرحی را برای کاهش نقش آمریکا در جنگ یمن و اعمال تحریم هایی علیه مسئولان قتل خاشقجی ارائه کردند. این طرح حامل پیام مهمی مبنی بر این موضوع بود که کنگره به دولت آمریکا بی اعتماد است و خواستار پیگیری واقعی موضوع جنایت قتل خاشقجی و تلاش برای حل و فصل مسئله یمن از طریق سیاسی است.
در این باره همچنین برخی از اعضای سنای آمریکا طرح دیگری ارائه کرده اند که براساس آن خواستار کاهش نقش آمریکا در عملیات خصمانه در یمن شده اند. همچنین، در طرح دیگری درخواست شده است که محمد بن سلمان به عنوان مسئول قتل خاشقجی معرفی شود.
به اعتقاد نویسنده این مقاله، پیگیری درخواست کنگره آمریکا برای رسیدگی به مسئله قتل خاشقجی به این زودی کنار گذاشته نخواهد شد و احتمالاً در چارچوب وسیعی که شامل مسئله یمن و همکاری های هسته ای می شود ادامه خواهد یافت.
در ادامه این مقاله به اظهارات « الیوت انجل»، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان و نماینده دمکرات، اشاره شده است که پس از مخالفت ترامپ با درخواست کنگره درخصوص مسئله خاشقجی، بر ضرورت افشای عامل تاثیر گذار بر سیاست خارجی ترامپ تاکید کرد.
در بخش دیگری از این مقاله آمده است: قبلاً نگرانی آمریکا در سطح تاکتیکی در خصوص عربستان سعودی پشت درهای بسته پیگیری می شد، اما اکنون اوضاع تغییر کرده است و جمهوری خواهان و دمکراتها با اتفاق نظر خواستار بازنگری در روابط مستحکم آمریکا با ریاض هستند. جلسات استماع و تحقیقات و طرح ها و سخنرانی های علنی درخصوص عربستان سعودی ممکن است به تخریب روابط واشنگتن با ریاض منجر شود.
روزنامه واشنگتن پست نیز در همین چارچوب به سوابق محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در خصوص تعامل وحشیانه با مخالفانش در داخل و خارج از عربستان اشاره کرده است.
این روزنامه نوشته است؛ اخیراً متوجه شده است که برخی مسئولان دولت ترامپ گفتگوهایی درباره ساخت رآکتورهای هسته ای برای عربستان سعودی داشته اند. بن سلمان نیز در گذشته اعلام کرده بود که احتمالاً برای دستیابی به سلاح هسته ای تلاش خواهد کرد.
نویسنده این مقاله افزوده است: منطقی است که آمریکا بدون دریافت تضمین های کافی برای به کارگرفته نشدن فنآوری هسته ای برای تولید سلاح، این نوع فنآوری را به عربستان سعودی نخواهد داد، اما دولت ترامپ درحال بررسی پیشنهادهایی برای انتقال این فنآوری به ریاض بدون کسب این تضمین ها است.
این روزنامه در ادامه آورده است: با عربستان سعودی، فقط توافقی پذیرفتنی است که مانع از اقدام رژیم سعودی برای غنی سازی اورانیوم یا بازیافت سوخت هسته ای شود؛ زیرا ریاض مایل است به سلاح هسته ای دست یابد.
واشنگتن پست در پایان بر این ضرورت تاکید کرده است که کنگره آمریکا باید اصرار کند تا هرگونه توافق هسته ای با عربستان سعودی، در بردارنده این تضمین ها باشد. این روزنامه هشدار داده است که اتخاذنکردن چنین تدابیری، خطر محمد بن سلمان را افزایش می دهد.