ترکيه در ميان سندان و چکش امريکا و اروپا
ترامپ نه تنها نظاميان امريکايي را از سوريه خارج نکرد بلکه با يک خيمه شب بازي حالا به دنبال اضافه کردن نظاميان ناتو به نيروهاي خود در مرز سوريه با ترکيه است.
حدود دوماه از ادعاي ترامپ مبني بر خارج کردن همه نظاميان امريکايي از سوريه مي گذرد. ادعايي که در ظاهر با مخالفت برخي اعضاي کابينه از جمله جيمز ماتيس وزير دفاع مستعفي امريکا، دموکرات ها وحتي هم حزبي هاي ترامپ روبرو شد و حالا قرار شده است تا از 2000 نظامي امريکايي که در سوريه مستقر هستند 400 نظامي باقي بمانند و البته با خيمه شب بازي رئيس جمهور امريکا رايزني هايي در ميان است تا حدود 1500 نظامي ناتو جايگزين بخشي از نظاميان امريکايي شوند که سوريه را ترک خواهند کرد.
مقدمات اين خيمه شب بازي هم پيشتر فراهم شده است بعد از آنکه مایک پنس از اروپایی ها خواست نیروی ناظر به شمال شرقی سوریه برای پرکردن جای خالی نیروهای امریکایی در حفاظت از کردها اعزام کنند، دونالد ترامپ در توئیتی تهدید آمیز از اروپایی ها خواست که 800 عضو داعشی بازداشتی تبعه اروپایی را از امریکا تحویل بگیرند و الا گزینه دوم ممکن است آزادی این افراد باشد. اين يعني اينکه اگر نمي خواهيد با خطر داعش روبرو شويد نظاميان خودرا به سوريه اعزام نماييد.
حالا ترامپ با اين خيمه شب بازي نه تنها نظاميان خود را در سوريه نگه مي دارد بلکه با پيوستن نظامياني از انگليس، فرانسه، آلمان و برخي ديگر از کشورهاي عضو ناتو، هزينه هاي اجراي طرح هاي تجزيه طلبانه در سوريه را به تنهايي نمي پردازد و با شريک کردن کشورهاي غربي، ترکيه را نيز در وضعيتي قرار مي دهد که با شرايط دشواري روبرو شود.
در چنين شرايطي نه تنها امريکا سوريه را ترک نکرده است بلکه با همسوسازي نظاميان ناتو، اشغالگري خود را در اين کشور تقويت کرده است.
البته امريکا براي اين حضور نامشروع خود بهانه هاي مختلفي را مطرح کرده است: نخست جلوگيري از ظهور مجدد داعش، با توجه به گزارش هايي که منتشر شده مبني بر اينکه نظاميان امريکايي با بالگرد اعضاي داعش را به مقتضاي اهداف خود در صحنه ميداني منطقه جابجا مي کنند اين جاي تامل دارد که آيا مي توان تصور از بين رفتن داعش را داشت آن هم وقتي نظاميان امريکايي در منطقه حضور دارند؟
دومين بهانه امريکا برقراري منطقه امن و حفظ امنيت متحدان خود يعني شبه نظاميان کرد سوري است که از نظر ترکيه جزگروههاي تروريستي هستند و از نظر دمشق هم اگر به دنبال ضربه زدن به تماميت ارضي سوريه باشند خيانتکار هستند و ارتش سوريه در مراحل بعدي نبرد با تروريست ها، اين حق را دارد که براي گسترش حاکميت دمشق برسراسر خاک سوريه با آنها وارد نبرد شود. از اين منظر به نظر مي رسد ترامپ با تنوع بخشي به نظاميان خارجي در داخل خاک سوريه که در حکم نيروهاي اشغالگر هستند در تلاش است واکنش ارتش سوريه را به حداقل برساند.
از سوي ديگر در چنين شرايطي به نظر مي رسد از يکسو ترکيه است که باز هم از امريکا رو دست مي خورد و اين بار نه تنها ترامپ با وعده سرخرمن به نگراني هاي اين کشور در خصوص طرح هاي تجزيه سوريه و تهديد يکپارچگي ترکيه وقعي نمي نهد بلکه با آوردن نظاميان ناتو، ترکيه را با مجموعه اي از کشورهاي غربي روبرو مي کند.
دومين گروه نيز که از چنين وضعيتي سرنوشت هولناکي در انتظار آنها خواهد بود شبه نظاميان کرد سوري هستند که جايگاه آنان در حد گروه تروريستي داعش تنزل کرده و به ابزار طرح هاي امريکايي تبديل مي شوند و اين وضعيت مي تواند آنها را هم در معرض حملات قانوني ارتش سوريه و هم حملات ناشي از احساس تهديد ارتش ترکيه قرار دهد.
------------------------------------------------
رضا محمدمراد