سازمان بهداشت جهانی اعطا کرد
گواهی بین المللی مهار شدن تراخم برای ایران
بزرگداشت تصدیق موفقیت ایران در مهار کردن تراخم با حضور نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران در بیمارستان فارابی برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ بزرگداشت تصدیق موفقیت جمهوری اسلامی ایران در مهار تراخم و دریافت گواهی از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO) با حضور «کریستوفر هملمن» نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران و مقامات وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در بیمارستان فارابی برگزار شد.
حدود ۱۰۰ سال پیش در دنیا و ۵۰ سال پیش در ایران، تراخم مهمترین عامل نابینایی به شمار میرفت، از این رو سازمان جهانی بهداشت (WHO) طی سالهای اخیر تلاشهای گستردهای برای مهار این بیماری در سطح جهان انجام داده است. اغلب این کشورها در آسیا و به ویژه جنوب و شرق این ناحیه، آفریقا و کشورهای آمریکای مرکزی و جنوبی قرار دارند.
بر پایه ائتلاف ۲۰۲۰ GAT شاخصهایی مانند «وضعیت پلک»، «دسترسی به آنتیبیوتیک»، «پاکیزگی صورت» و «کنترل بهداشت محیطی» به عنوان چهار مکانیزم اصلی مهار تراخم شناسایی میشوند، راه انتقال این بیماری از طریق نشستن مگس از صورت فرد آلوده به فرد دیگر به ویژه کودکان است، در بعد بهداشت محیط، دسترسی به آب تمیز و فاضلاب بهداشتی و نگهداری دام نیز مورد توجه این برنامه است.
وزارت بهداشت در مناطق جنوب و جنوب شرق کشور که احتمال آلودگی در آن مناطق بیشتر بود، بر اساس استانداردهای سازمان جهانی بهداشت پیمایشهایی را انجام داده است. به منظور تکمیل شواهد، سلسله مأموریتهایی با تمرکز بر مناطق مرزی روستایی که در همسایگی افغانستان، پاکستان و عراق و بر اساس اطلس تراخم یا آلوده هستند و یا وضعیت نامعلومی دارند، انجام شده است.
ایران ۲۵ سال است که موفق به مهار تراخم شده است که تاکنون مدرکی مبتنی بر این دستاورد به سازمان جهانی بهداشت ارائه نشده بود.
»» در حاشیه برگزاری مراسم اعطای گواهی بین المللی مهار تراخم
حبیب اله سمیع مدیر عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، شرکت ملی نفت ایران که جزو برگزیدگان بود گفت: شایعترین علت کوری در حال حاضر دیابت است و ما توانستیم تمام بیماران در منطقه خود را کنترل کنیم. صد سال پیش شرکت ملی نفت سیستم تصفیه فاضلاب را در امکانات خود کار گذاشت تا سلامت محیط به خطر نیفتد، اما امروز وضعیت کارون را ببینید چگونه است!
حضور نیافتن وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مراسم امروز هم مورد انتقاد برگزار کنندگان مراسم قرار گرفت.
صادقی دبیر یازدهمین جشنواره پروفسور محمدقلی شمس و بزرگداشت تصدیق موفقیت جمهوری اسلامی ایران در مهار تراخم گفت: امیدوارم سیاستمداران و سیاست ورزان به آنچه هستند همانند پزشکان ما وفادار باشند و هجمه بر پزشکان و چشم پزشکان نداشته باشند.
رییسی معاونت بهداشت وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد دکتر سعید نمکی به علت برونشیت نتوانست در مراسم حضور داشته باشد.
در این مراسم نوشیندخت صدیقی، دختر شادروان میکل آنژ شرق (ابوالحسن صدیقی) حضور داشت که یادآور شد یادمان درمان تراخم که امروز رونمایی شد بخشی از تندیس سه در دو متری است که تمامی مراحل درمان تراخم بدست پروفسور شمس را در قالب تندیس به تصویر کشیده و در ایتالیا نگهداری میشود.
»» ایران تجربیات خود را به دیگر کشورها منتقل کند
احمد المنظری مدیر منطقه مدیترانه شرقی در پیام ویدیویی خود با اعلام این مطلب گفت: مایلم از مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران برای ریشه کنی تراخم که بعنوان یک معضل بهداشت عمومی است تشکر نمایم.
کریستف هملمن نماینده سازمان بهداشت جهانی نیز در مراسم اعطای گواهی بین المللی مهار تراخم گفت: امیدواریم باهم این جشن را برای سایر بیماریهای واگیردار نظیر مالاریا و دیگر بیماریهایی که مسری نیستند و میتوان از آن اجتناب کرد نظیر سرطان برگزار کنیم.
در مراسمی که صبح امروز در بیمارستان فارابی برگزار شد از یادمان درمان تراخم و تندیس دکتر خدادوست از پیشگامان پیوند قرنیه رونمایی شد.
دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در سخنانی این روز را روز بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران در بخش سلامت دانست و گفت: برای آنکه سازمان بهداشت جهانی این گواهی را صادر کند، درصد تراخم فعال باید به کمتر از ۵ درصد برسد، اما به آماری چشمگیر رسیدیم که حتی یک مورد هم از تراخم نداشته ایم.
وی افزود: طبق برنامه سازمان بهداشت جهانی کشورها تا سال ۲۰۲۰ باید به مهار این بیماری در جهان میرسیدند که اکنون دسترسی به آن ممکن نیست، اما ما سالها قبل به این مهم دست پیدا کردیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: بیمار تراخم بومی ۴۴ کشور دنیا است و تا کنون تنها ۸ کشور توانسته اند این گواهی را دریافت کنند.
دکتر رئیسی افزود: ما کمتر از آنتی بیوتیک برای درمان استفاده کردیم و مهار این بیماری بیشتر از فعالیت در بخش پیشگیری و اهمیت به سلامت شبکه میسر شده است.
گفته میشود ۲۵ سال قبل این بیماری در کشور ما ریشه کن شده است.
»» پیام ویدئویی مدیر منطقه مدیترانه شرقی در زمینه ریشه کنی تراخم در جمهوری اسلامی ایران
متن پیام به این شرح است:
مایلم به مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران برای ریشه کنی تراخم که بعنوان یک معضل بهداشت عمومی میباشد تشکر نمایم.
تراخم در دهههای اخیر، یک بیماری نگران کننده در منطقه مدیترانه شرقی بوده است، اقدامات صحیح بهداشتی و زیرساختهای مناسب موجب کاهش شیوع آن شده است، اما این بیماری در برخی از نقاط هنوز شیوع داشته و یکی از علل اصلی نابینایی قابل پیشگیری و آلام غیرضروری است. جمهوری اسلامی ایران از طریق گسترش مراقبتهای بهداشتی اولیه، مداخلات مؤثر پزشکی و ارتقای سلامت از کشورهای پیشرو در کنترل این مشکل بوده است. تعهد سیاسی در سطوح بالا، همکاری بین بخشی، مشارکت جامعه، سرمایه گزاری مناسب و تقویت سیستم سلامت، همگی به ریشه کنی تراخم در کشور کمک نموده اند. این یک نمونه تلاش واقعی برای دستیابی به سلامت برای همه توسط همه است.
یکی از مهمترین ابعاد این دستاورد در جمهوری اسلامی ایران، حصول اطمینان از این امر است که تمام افراد بدون مدنظر قراردادن وضعیت ریشه، نژاد، شهروندی به خدمات بهداشتی دسترسی داشته باشند. این رویکرد، به همراه همکاری فرامرزی سلامت، برای کنترل یا ریشه کنی بسیاری از بیماریها در منطقه ما که محل سکونت بسیاری از آوارگان و افراد جابجا شده داخلی میباشد، ضروری است.
من کارشناسان بهداشت عمومی ایران را تشویق مینمایم تا تجربه خود را در اختیار دیگر کشورهای منطقه قرار دهند در حالیکه تلاشهای خود را برای ریشه کنی بیماریهای دیگر که جمعیتهای آسیب پذیر و محروم را تهدید میکنند، افزایش دهند.
یکبار دیگر، این موفقیت را به شما تبریک گفته و اطمینان میدهم که سازمان جهانی بهداشت به حمایت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همکارانش در تلاش برای بهبود سلامت عمومی در جمهوری اسلامی ایران ادامه خواهد داد.