به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، همه نقاط شهر دیده می شوند، مترو، سر چهار راه ها، کنار هتل ها و رستوران ها، ورودی شهرها، حتی در بزرگراه های پر ترافیک تهران، از کودکان سه تا چهار ساله تا مردان و زنان میانسال ، در ظاهر مختلف اما با یک ویژگی مشترک؛ به نام متکدی. همه شهروندان تهرانی روزانه حداقل یکی از آنها را می بینند.
بنابر گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی استانداری تهران، روش های تکدی گری در تهران به سرعت در حال تغییر است ،روزهای بارانی "اسپند دود " ابزار کارشان است و روزهای آفتابی با پاک کردن شیشه ماشین ها امرار معاش می کنند. اکنون روش های تازه ای به کار می برند؛ برخی کودکان متکدی در پیاده روهای تهران در کنار سوپر مارکت ها ایستاده و از رهگذران طلب خرید مایحتاج از سوپر مارکت ها می کنند.
در پایش های مختلف آمارهایی از درآمد متکدیان در تهران وجود دارد، از روزانه ۲۰ تا ۱۰۰ هزار تومان و برای باندها و گروه های حرفه ای تر تا ۵۰۰ هزار تومان شناسایی شده است.به گفته مسئولان و متولیان جذب و ساماندهی متکدیان؛ ۷۰ درصد متکدیان تهران اتباع خارجی اند ، و فرماندار تهران چندی قبل از آمار ۲ هزار نفری کودکان متکدی در تهران خبر داد.
براساس گزارش ارائه شده در کارگروه اجتماعی استانداری تهران ، حدود ۱۳ دستگاه در موضوع آسیب های اجتماعی و ساماندهی متکدیان وارد شده اند که بهزیستی، فرمانداری تهران، شهرداری تهران، کمیته امداد، قوه قضاییه و نیروی انتظامی وظایف مهمی در این بخش با اقدامات هماهنگ کننده استانداری تهران به عهده دارند.
شهرداری و بهزیستی مدت هاست قول و قرارهایی در قالب های مختلف برای جذب و ساماندهی کامل متکدیان تهران به کار بسته اند اما همچنان متکدیان در تهران وجود دارند.
محسنی بندپی، استاندار تهران چندی قبل در کارگروه ساماندهی آسیب های اجتماعی استان تهران با اشاره به اینکه اجرای سلب حضانت از کودکان متکدی می تواند اقدام اثرگذاری باشد گفت: براساس این قانون کودکانی که طی سه تا چهار مرتبه با شرایط و مشخصات یکسان در حال تکدی دیده شوند از والدین آنها سلب حضانت می شود.
نشستی، به ریاست محسنی بندپی، استاندار تهران در مورد متکدیان تهران و ضرورت هماهنگی دستگاه های متولی ساماندهی این کودکان طبق قانون در استانداری تهران برگزار شد.
سه وظیفه شهرداری در مقابل متکدیان تهراندر این نشست، شکراله حسن بیگی معاون سیاسی و اجتماعی استانداری تهران نیز حضور داشت. وی با بیان اینکه شهرداری تهران سه وظیفه در مواجه با متکدیان تهران به عهده دارد گفت: شناسایی،جذب و تحویل متکدیان به مجتمع اردوگاهی،جلوگیری از گدایی و آموزش عمومی و تخصیص و تجهیز فضای فیزیکی مناسب به استناد ماده ۶ قانون شهرداری ها از وظایف شهرداری تهران است.
وی افزود: بهزیستی وظیفه تحویل گرفتن افراد ناتوان،معلول و بی سرپرست و نگهداری آنها در اماکن مناسب و تحت آموزش قرار دادن آنها و ایجاد شرایط پوشش حمایتی تا زمانی که فرصت بازگشت به زندگی عادی را داشته باشند در مواجه با متکدیان به عهده دارد.
نیاز به همکاری ویژه سازمان های مردم نهاد در مواجهه با متکدیاندر ادامه نشست، سیاوش شهریور، فرماندار شمیرانات با بیان اینکه کودکان کار و متکدیان دو آسیب در هم زنجیر شده در تهران است. وزارت کار متولی اصلی کودکان کار است و نیاز است برای ساماندهی وضعیت کودکان کار و متکدیان تهران از ظرفیت NGO یا سمن ها به شکل ویژه استفاده کرد و از سازمان های قانونی حامی حقوق کودکان و سازمان های مردم نهاد فعال در این بخش خواسته شود تا پروپوزال و پیشنهاداتی کارشناسی ارائه دهند.
در ادامه ، فرهادی، فرماندار تهران نیز تاکید کرد: در حال حاضر شورای شهر، شهرداری،بهزیستی و فرمانداری تهران و همه دستگاه های متولی برای موضوع ساماندهی متکدیان تهران همراه شده اند نه برای صرفا پاکسازی بلکه در راستای مدیریت این آسیب در سطح اجتماع. امیدواریم با تصمیم قاطع از سازمان های مردم نهاد خواسته شود تا قوی تر به همراهی و یاری آمده و اقدامات اثرگذارتری از سوی آنها شاهد باشیم.
در ادامه نشست، محمدی؛مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه شهرداری تهران در انجام وظایف در قابل آسیب متکدیان تهران آمادگی کامل دارد تصریح کرد: در وظیفه شهرداری تهران تحویل متکدیان جذب شده به مجتمع اردوگاهی پیش بینی شده است؛ نیاز است مجتمع اردوگاهی به مکانی تبدیل شود که صبح تا شب پس از تحویل متکدیان به سرعت کار شناسایی و تفکیک افراد انجام شده و صبح روز بعد اردوگاه برای گروه جدید جذب شده مهیا شود. با این شرایط شهرداری تهران می تواند تا ۲ هزار نفر متکدی روزانه جذب و تحویل مجتمع اردوگاهی دهد.
وی افزود: برای تحقق وظیفه دوم شهرداری در خصوص جلوگیری از گدایی و آموزش متکدیان؛ نیاز به حکم قاضی برای آن است که به این افراد کار داده شود .
۷۰ درصد متکدیان تهران اتباع خارجی انددر این نشست ؛فرزانه مروستی، مدیرکل اجتماعی استانداری تهران نیز با بیان اینکه در مجتمع فوریت های اجتماعی افراد با آسیب های مختلف تحویل داده می شوند عنوان کرد: در این مجتمع هر دستگاه متولی مورد های خود را شناسایی کرده و برای بازگشت به اجتماع جذب می کند .
به گفته وی؛ ۷۰ درصد متکدیان تهران اتباع خارجی اند و نیازمند همکاری وسیعی از سوی اداره اتباع و مهاجرین خارجی برای مواجهه با این آسیب در تهران هستیم.