گزارش مکتوب؛
زندگی زیر سایه کلانشهر
معرفی کرمانشاه به عنوان کلانشهر می تواند فرصت مناسبی برای بهره گیری از ظرفیتهای اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی در سطح کلان به شمار رود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز کرمانشاه ،
۲۳ بهمن ماه امسال زمان اعلام یک ابلاغیه بود نخست این ابلاغیه به بازوند استاندار کرمانشاه اعلام شد در حکمی که وزیر کشور آن را رسانهای کرد کرمانشاه در ردیف نهمین کلانشهر کشور قرار گرفت.
به دنبال این حکم استاندار کرمانشاه هم در پیامی کلانشهر شدن کرمانشاه را موجب کسب فرصتهای ارزنده بویژه در حوزه اعتبارات عمرانی دانست.
حالا از آن زمان تاکنون یک هفته میگذرد و فردا یعنی اول اسفند ماه زمان اجرایی شدن این ابلاغیه است.
کرمانشاه شهری تاریخی و فرهنگی است که هم از ظرفیتهای اقتصادی فراوان بهرهمند است وهم از نظر گردشگری حرفها برای گفتن دارد ...
هر چند اطلاق این نام یعنی کلانشهر بودن به گمان برخی ها به سالهای قبل باز میگردد، اما افزایش جمعیت استان به بیش از یک میلیون نفر، یعنی رسیدن به رقمی که وفایی رییس سازمان برنامه و بودجه استان آن را یک میلیون و ۷ هزار و ۱۸ نفر عنوان میکند شاخص اصلی در تحقق این نامگذاری محسوب میشود و این میزان جمعیت تنها مبنا برای کسب این عنوان است.
مزایای زندگی در یک کلانشهر
کلانشهرها از بعد علمی دارای تعاریف ویژهای هستند و در توصیف آن شاخصها و ملاکهای مختلفی مورد توجه قرار میگیرد.
وقتی یک شهر به کلانشهر تبدیل میشود تبادلات وسیعی با سایر کلانشهرها پیدا میکند و مبادلات در سطح فراملی توسعه مییابد٬ فعالیتها محدود به شهر نمیشود و در سطح منطقه انجام میشود..
بیژن کلهر نیا استاد دانشگاه و محقق در زمینه معماری و شهرسازی است او میگوید: کلان شهرها بطور کلی نقش آمایشی دارندو اهداف توسعه کلان شهر گاهی فراتر از ۵۰ یا ۶۰ سال است و بطور کلی همه اهداف بزرگ ملی در سطح کلان شهرها قابل تحقق اند.
رنجبر فرماندار کرمانشاه هم معتقد است: کلانشهر شدن پیامدهای مثبتی در زمینه جذب سرمایه به دنبال دارد وی میگوید: حضور شهردار مرکز استان در جلسات کلانشهرهای کشور، ارتقای چارت سازمانی و ساختاری شهرداریها، افزایش ردیفهای ویژه اعتباری از دیگر مزایایی است که شامل حال کرمانشاه به عنوان یک کلانشهر میشود.
منوچهر فخری مدیر کل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری هم میگوید: کلانشهرها معمولاً از اهمیت سیاسی، اقتصادی، بازرگانی و فرهنگی زیادی برخوردارند و از مراکز مهم اقتصادی و تجاری هر کشور بهشمار میروند.
او میگوید: بهرهمندی بیشتر از مالیات بر ارزش افزوده، نوسازی حمل و نقلهای درون شهری، افزایش اعتبار در مورد وضع آلودگی شهری، باز آفرینی شهری و احیای بافتهای فرسوده از مزایای کلانشهر شدن است.
ضرورتهای تحقق اهداف کلانشهر کرمانشاه
بعد از اینکه کرمانشاه به عنوان کلانشهر شناخته شد اتفاقات جدیدی در حوزه استفاده از ظرفیتهای بالقوه و تبدیل آن به بالفعل رخ خواهد داد ممکن است طرحهای بزرگی همچون توسعه بازرگانی و اقتصادی برای آن تعریف شود
کارشناسان معتقدند : در مفهوم کلان شهر که به مادر شهر هم تعبیر میشود نباید تنها به ظرفیت اسمی آن بسنده کرد.
وفایی رییس برنامه و بودجه استان کرمانشاه در خصوص اختصاص ردیفهای بودجهای میگوید "این موضوع بطور عملی در سال ۹۸ اجرا خواهد شد و کرمانشاه در ردیف بودجه همین سال تعریف میشود و سپس در اختیار شهرداریها و سازمانهای مختلف استان قرار خواهد گرفت.
استفاده از ظرفیتهای کلانشهر کرمانشاه وقتی به مفهوم واقعی معنا پیدا میکند که با فراهم سازی بسترهای مناسب در جهت تغییرات زیر ساختهای شهری همراه باشد فرصتی که اگر به آن نگاه ویژهای شود زمینهای مناسب را برای التیام زخم های کهنه همچون بیکاری، وجود بافتهای فرسوده، معضل ترافیک ، حاشیه نشینی و.. در استان فراهم میکند زندگی در یک کلانشهر و دست یابی به اهداف مورد نظر به اعتقاد کارشناسان باید همراه با زمینه سازیهای لازم استراتژیکی در سطح سازمان برنامه و بودجه صورت گیرد و این هدف در یک نگاه اجمالی از منظر صاحب نظران بیش از هر چیز دیگری نیاز به برنامهای مدون دارد و همت مسئولان را میطلبد...
* گزارشگر :سحر پیرویسی