پخش زنده
امروز: -
استان مرکزی با 90 درصد صادرات ماهی زینتی، استان برتر کشور است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ از آغاز سال تاکنون 7 میلیون و 700 هزار قطعه ماهی زینتی در استان مرکزی تولید شده که از این میزان یک میلیون قطعه به ارزش 2 میلیون دلار به ترکیه، عراق و افغانستان صادر شده است.
کار تولید و پرورش ماهی زینتی؛ فرصت ارزشمندی است که این روزها احساس نیاز به تزئین فضای داخلی منزل با این آبزی زیبای آرامش بخش به کمک توسعه این شغل درآمدزا آمده تا با رونق بازار داخلی و خارجی و تبع آن توسعه اقتصادی کشور آن را برای تبدیل شدن به کالایی صادراتی یاری دهد.
اکنون در اغلب خانه های ایرانی انواع ماهی زینتی در آکواریوم نگهداری می شود که علاوه بر تزیین و زیبایی فضای خانه، چشم نوازی خاصی هم دارد و افراد خانواده و میهمانان هم از دیدن جنب و جوش ماهی های رنگارنگ لذت می برند.
بررسی این موضوع مرا به شهر خنداب در استان مرکزی کشاند، جایی که واحد بزرگ گلخانه ورشکسته دو هزار متری کشت و تولید توت فرنگی اکنون با تبلور ایده ناب و خلاقانه جوانان این شهر به مکانی برای پرورش و تولید ماهی زینتی تبدیل شده و سود سرشاری نصیب سرمایه گذاران و شاغلان این بخش کرده است.
جوانانی پرشور با ایده های رنگارنگ...
رمز موفقیتشان اراده، امید و تعیین استراتژی و چشم اندازی دقیق و حساب شده برای تبدیل ایده های رنگارنگشان به عمل است.
آنها فعل خواستن را چه زیبا صرف کردند و با پرورش ایده خود، با تکثیر و تولید انواع ماهی زینتی، از این نعمت زیبای خداوندی هم خودشان به سود سرشار رسیدند هم نانی بر سر سفره جوانان خندابی جویای کار آورده اند.
بزرگترین مجتمع تولید و تکثیر ماهی زینتی ایران در خنداب...
اگرچه محلات رتبه نخست تولید آبزیان زینتی کشور را دارد اما حالا خنداب هم در کنار محلات در زمینه صادرات این نوع آبزیان با داشتن بزرگترین مجتمع تولید و تکثیر ماهی زینتی ایران حرف های زیادی برای گفتن دارد.
شاید تا پیش از این کمتر کسی به این موضوع فکر می کرد که بتوان همین ماهی هایی که سال ها زینت بخش خانه های مردم بوده را در چنین وسعت بزرگی تولید کرد که علاوه بر تامین نیاز داخل، سالانه با صادرات میلیون ها قطعه، میلیون ها دلار سود آوری در پی داشته باشد و سرآغاز اقتصادی پرسود برای کشور شود.
اتکا به توان و تولید داخلی رمز موفقیت...
آقای دهقان مدیر عامل مجتمع تولید و تکثیر ماهی زینتی خنداب می گوید: با توجه به تاکیدات رهبر انقلاب مبنی بر حمایت و استفاده از تولیدات داخلی، همه تجهیزات و لوازم تولید در این مجتمع بزرگ، صد درصد ایرانی است.
احمد قلی پور و عباس میرزایی از کارگران جوان و پر تلاش این واحد تولیدی هم با ابراز خرسندی از نحوه کارشان، جدیت و تلاش بیشتر را رمز موفقیت خود و افزایش سطح تولید می دانند.
فعالیتی که از سال 1372 در ایران آغاز شد...
توسعه فعالیت در بخش ماهی زینتی در ایران از سال 1372 تنها با 15 واحد رسمی و با تولید دو میلیون و 800 هزار قطعه شروع شد و اکنون 834 مرکز تولید در کشور بیش از 90 میلیون قطعه ماهی زینتی در سال تولید می کنند و بیش از سه هزار نفر هم به طور مستقیم در این صنعت فعالیت می کنند.
بر اساس آمار سازمان شیلات کشور، ایران تاکنون موفق به تکثیر و پرورش بیش از 85 گونه از 200 گونه ماهی وارداتی به کشور شده است.
نام استان مرکزی در فهرست ۱۰ استان برتر صادرکننده...
استاندار مرکزی با اشاره به اینکه نام استان مرکزی در فهرست ۱۰ استان برتر صادرکننده ماهی زینتی قرار دارد می گوید: این صنعت به عنوان یکی از ظرفیت های مهم تولید و ایجاد شغل در استان مرکزی و افزایش درآمد ارزی کشور، نقشی بسزا در تحقق اقتصاد مقاومتی و کارآفرینی دارد.
سید علی آقازاده معتقد است نگهداری از ماهی زینتی در محیط خانه نقش مهمی در ایجاد آرامش برای خانواده های ایرانی دارد.
خنداب، رتبه برتر ایران از نظر تنوع تولید...
عبدالرضا حاجعلی بیگی فرماندار خنداب با اشاره به تولید و تکثیر ماهی های مولد در این مجتمع بزرگ تولیدی می گوید: این مجتمع با ظرفیت تولید یک
میلیون و 200 هزار قطعه ماهی زینتی، از نظر تنوع تولید جایگاه برتر کشور را دارد.
تنوع تولید با پرورش و تکثیر 58 گونه ماهی زینتی...
حیدر زاده کارشناس پرورش ماهی زینتی با اشاره به تولید 58 گونه آبزی زینتی در مجتمع تولید و تکثیر ماهی زینتی شهرستان خنداب
می گوید: اسکار، آنجل، فِلاور، تگزاس گلدفیش، پرچم ماهی، چاقو ماهی، سیلور و پنگوسی از جمله ماهیان زینتی استان مرکزی است که علاوه بر این مجتمع در 34 واحد تکثیر و پرورش ماهی زینتی در شهرستانهای محلات، اراک، ساوه، تفرش، خمین و شازند تولید می شود و البته در آن سوی مرزها هم مشتری های دست به نقدی دارد.
دریافتم که همین خلاقیت و تکاپوی مدیران، متخصصان و کارگران زحمتکش این مجتمع و دیگر واحدهای تولیدی ماهی زینتی در استان مرکزی سبب شده که به قول حاجعلی بیگی فرماندار خنداب امسال افزایش 38 درصدی تولید را را نسبت به سال قبل شاهد باشیم.
90 درصد صادرات ماهی زینتی کشور از استان مرکزی...
نتیجه تلاش و سرمایه گذاری هدفمند در این زمینه کسب سهمیه 90 درصدی کل صادرات رسمی ماهی زینتی کشور به وسیله واحدهای تکثیر و تولید این آبزی زیبا و رنگارنگ در استان مرکزی است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خنداب هم می گوید: این میزان سهمیه شامل صادرات یک میلیون و 500 هزار قطعه ای به ارزش 3 میلیون دلار در سال است.
ارزآوری 2 میلیون دلاری صادرات ماهی زینتی...
اسماعیلی می افزاید: 7 میلیون و 700 هزار قطعه انواع ماهی زینتی در 9 ماه امسال در مجتمع و واحدهای تولیدی استان مرکزی تولید و این در حالی است که در همین مدت از صادرات ماهی زینتی به خارج از کشور 2 میلیون دلار ارز عاید کشور شده است.
جالب است بدانید ارزش صادرات هر 30 قطعه ماهی زینتی برابر است با یک بشکه نفت خام، یعنی ارزش هر قطعه از این چشم نوازهای رنگارنگ و قشنگ به 2 دلار هم می رسد.
ضرورت ایجاد گمرک، ویژه صادرات ماهی زینتی...
کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور، آبزیان و زنبورعسل اداره کل دامپزشکی استان مرکزی می گوید: ضرورت ایجاد گمرک، ویژه صادرات ماهی زینتی در استان مرکزی با توجه به ظرفیتهای پرورش این نوع ماهی باید در دستور کار مسئولان قرار گیرد.
مهدی جان محمدی نبود پایانه ویژه صادرات شیلاتی، کمبود آب و افزایش قیمت خوراک و لوازم جانبی مورد نیاز آبزی پروری را مهمترین مشکلات این بخش در استان مرکزی عنوان کرد.
توسعه تولید صنعت پرورش ماهی زینتی نیازمند حمایت...
تجارت ماهی زینتی میلیاردها دلار در سال درآمد نصیب کشورهای تولید کننده جهان میکند که بیش از 50 درصد آن متعلق به کشورهای جنوب شرق آسیا است و به همین دلیل توجه به ظرفیت های توسعه تولید ماهی زینتی از اهمیت زیادی برخوردار شده است.
عباس محمدی از تولید کنندگان ماهی زینتی در اراک موفقیت روز افزون خود و دیگر تولید کنندگان استان مرکزی در زمینه تولید و صادرات ماهی زینتی را در حمایت جدی و مداوم بخش دولتی می داند.
حرف آخر...
صنعت پرورش ماهی زینتی از سویی یکی از مشاغل مورد علاقه طبقه مختلف اجتماعی ایران است و روند رو به رشدی را در سه دهه اخیر طی کرده است که حوزه های تخصصی تولید، تکثیر، نگهداری، بسته بندی و توزیع، باریابی داخلی و خارجی، حمل و نقل، فروش و تولید نهاده های مورد نیاز را در بر می گیرد و می تواند در تحقق چشم انداز ایران 1404 نقش مهدی ایفا کند.
این صنعت از جمله مشاغل زود بازده است که می تواند با توجه به سطح بالای بیکاری و تقاضای کار در جامعه، در کوتاه مدت به توسعه اشتغال به ویژه برای قشر جوان و جویای کار جامعه کمک شایان توجهی کند.
از سوی دیگر با توجه به اینکه تولید، تکثیر و صادرات هر 50 هزار قطعه ماهی زینتی می تواند برای 15 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم شغل ایجاد کند، بدون شک سرمایه گذاری در این زمینه را با سود دهی بسیار بالا و البته مطمئن تضمین می کند.
با اذعان به این نکته که صنعت پرورش ماهی زینتی سالانه در جهان 15 میلیارد دلار درآمد دارد و از سویی با توجه به افزایش تقاضای روزافزون مردم جهان به وجود این آبزی زیبا در خانه، به نظر می رسد هم سرمایه گذاران و هم مسئولان باید گام های بلندتری برای توسعه این صنعت ارزشمند و پرسود در کشور و به ویژه در استان مرکزی که سهم عمده ای را از تولید و صادرات دارد بردارند./
نویسنده: سید احمد طباطبایی