لزوم تشکیل ائتلاف حامیان چندجانبه گرایی در برابر ائتلاف یکجانبه گرایی در ورشو
از نقطه نظر روابط بین الملل مقابله با یک ائتلاف زمانی امکان پذیر می شود که ائتلافی در مقابل آن تشکیل شود تا هم هزینه ها سرشکن شود و هم اینکه توان کشورها هم افزایی پیدا کنند.
با وجود اهداف به ظاهر متفاوتی که بین متولیان اصلی کنفرانس ورشو دیده می شود، اما یک نکته کاملا مشخص است و آن اینکه راستگرایان امریکایی و اسرائیلی حاکم بر کاخ سفید و تل آویو با کمک مالی تازه به قدرت رسیده های سعودی و اماراتی در پی تشکیل ائتلافی جدید هستند که هدف اصلی از آن تحمیل نظم جدید بر جهان است که به کلی با نظم چندجانبه گرایی که خیلی از قدرت ها بعد از فروپاشی نظام دوقطبی در پی آن بوده و هستند ،متفاوت است.
لذا این ائتلاف که در پوشش های مختلف مبارزه با تروریسم ، برقراری صلح در خاورمیانه و یا مقابله با نفوذ ایران و در قالب طرح هايی همچون طرح به اصطلاح معامله قرن دنبال می شود اهداف به مراتب فرامنطقه ای دنبال می کند و منافع حیاتی و جایگاه خیلی از قدرت ها بخصوص قدرت های نوظهور را به خطر می اندازد و در صورتی که این قدرت ها دست روی دست بگذارند در آینده هزینه های سنگین جبران ناپذیری پرداخت خواهند کرد .
از این رو تنها راه مقابله با این ائتلاف که به درستی می توان به آن ائتلاف مهاجم لقب داد، تشکیل یک ائتلاف مقابل با حضور همه قدرت هايی است که از روند چندجانبه گرایی حمایت می کنند و بی تردید از عواقب تحمیل نظم جدید از سوی ائتلاف مهاجم با مدیریت راستگرایان امریکایی و اسرائیلی و تازه به دوران رسیده های سعودی و اماراتی نگران هستند.
در این ائتلاف طیف مختلفی از کشورها از سراسر جهان و از همه قاره های موجود می توانند حضور داشته باشند. به نظر می رسد اغلب و یا دستکم برخی ازاعضای مجموعه بریکس، سازمان شانگهای، اتحادیه عرب ، اتحادیه آفریقا و اتحادیه شرق آسیا ،اتحادیه امریکای لاتین ، اوپک و حتی بخشی از اتحادیه اروپا که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در معرض ائتلاف مهاجم قرار دارند، انگیزه لازم را برای حضور در یک ائتلاف جدید داشته باشند ولذا فقط کافی است برخی از کشورهايی که از توان لازم برخودارند برای تشکیل یک چنین ائتلافی پیشگام شوند.
در صورتی که چنین ائتلافی تشکیل شود امکان مقابله با تهدیدهای ناشی از ائتلاف مهاجم وجود خواهد داشت و در عین حال امید برای تقویت چندجانبه گرایی دوباره زنده خواهد شد اما اگر چنین ائتلافی تشکیل نشود و هریک از کشورها بخواهند به روال گذشته جداگانه و به تنهایی عمل کنندضریب موفقیت پایین خواهد بود که این ائتلاف مهاجم را برای پیشبرد اهداف یکجانبه گرانه خود جری تر خواهد کرد.
-----------------------
احمد کاظم زاده