سی و هشتمین جلسه کمیته معماری و طرحهای شهری شورای شهر تهران با موضوع «هماهنگی آخرین وضعیت توسعه میدانگاههای پیاده شهر تهران» با حضور علی اعطا رییس کمیته معماری و طرحهای شهری شورای شهر تهران، برزین ضرغامی مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران، محمدرضا دهداریپور شهردار منظقه ۶، نصرالله آبادیان شهردار منطقه ۱۱، سید حمید موسوی شهردار منطقه یک سازمان زیباسازی برگزار شد.
در این جلسه شهرداران مناطق اقداماتی را که تا به امروز در راستای توسعه میدانگاههای پیاده انجام داده بودند؛ تشریح کردند.
علی اعطا با بیان اینکه توسعه عرصهها و میدانگاههای پیاده یکی از طرحهای برنامه سوم توسعه شهر تهران خواهد بود، اظهار کرد: توسعه میدانگاههای پیاده باید مشخصا در برنامه پنج ساله سوم شهر تهران مورد توجه قرار گیرد به همین دلیل کمیته معماری و طرحهای شهری شورا مطالعات لازم جهت توسعه میدانگاههای پیاده را آغاز کرد تا در نوروز سال ۹۸ به طور مشخص اقداماتی رویداد محور در این فضاها انجام شود.
وی با اشاره به تشکیل ستاد هماهنگی به منظور پیگیری امور مرتبط با توسعه میدانگاههای پیاده اضافه کرد:این ستاد با حضور مناطق ۱، ۶، ۱۱، معاونتهای شهرسازی و معماری، حمل و نقل و ترافیک، فرهنگی و سازمان فرهنگی- هنری تشکیل شده است.
رییس کمیته معماری و طرحهای شهری تهران تاکید کرد: شورای شهر تهران در اجرا مداخله نمیکند، اما مطالبه این است که سر زمان تعیین شده این فضاها مورد بهرهبرداری قرار گیرند.
اعطا با بیان اینکه شورای شهر تهران اجرای احکام برنامه توسعه سوم را مطالبه میکند، تصریح کرد: براساس توافقات صورت گرفته تصمیم بر این شد تا به صورت پایلوت در سه منطقه باغ فردوس، میدان راهآهن و خیابان برادارن مظفر به عنوان عرصههای پیاده محور مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
وی با تاکید بر این نکته که ستاد هماهنگی در این خصوص میتوانست بهتر عمل کند، گفت: البته تا عید نوروز بیش از یک ماه فرصت باقی مانده و انتظار این است که شهرداری با سرعت بیشتری در این رابطه عمل کند.
محمد سالاری رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا در در نشست "نمای ساختمان زیبایی با سلیقه مردم با مدیران؟ که در گالری نظر گاه برگزار شد در پاسخ به این سوال که آیا مدیریت شهری باید در حوزه ساماندهی نمای ساختمان ها و سیما و منظر ورود کند یا خیر؟ گفت: باید گفت بله شهرداری تهران با توجه به راهبرد تعیین شده در اسناد بالادستی و مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری باید به ساماندهی سیما و منظر شهری ورود کند.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا افزود: ما نیز در شورای چهارم از سال ۹۳ با توجه به دغدغه حرفه مندان و ذینفعان به این موضوع از طریق ایجاد کمیته های نما ورود پیدا کردیم تا مساله نمای ساختمان نیز در فرایند صدور پروانه در اولویت قرار گیرد.
محمد سالاری با بیان اینکه طراحی نما حاصل خلاقیت های معمارانه و یک موضوع محتوایی است و خیلی نمی توان برای آن ضابطه تعریف کرد گفت: بنابراین سه نوع حکم شامل بایدها، نبایدها و توصیه ها برای آن تهیه شد تا در کمیته های نما ملاک عمل قرار گیرد.
وی ادامه داد: متاسفانه دانشگاه ها و پژوهشکده ها در این حوزه، تولید دانش قابل دفاعی نداشته اند تا ما از مبانی نظری تولید شده در عمل استفاده کنیم.
سالاری در ادامه سخنانش افزود: پس از دوران گذار و فرهنگسازی عمومی و رسیدن به باورهای مشترک در بین جامعه شهری و جامعه حرفه ای، کمیته های نما باید حذف شوند چراکه در آنجا بر اساس سلایق شخصی تصمیم گیری می شود نه تضارب آرا و مبتنی بر اصول و چارچوب مرتبط، اما از این نظر که در گذشته نمای ساختمان ها بدون ضابطه و از طریق کپی کاری ایجاد می شد، وجود این کمیته ها ضرورت دارد.
به گفته سالاری تعیین ضوابط برای نمای ساختمان ها به این مفهوم نیست که شهرداری نظر خود را به مالک و طراح تحمیل کند بلکه نمای ساختمان ها باید براساس نظرات نمایندگان حرفه مندان و متخصصین و مدیران مربوطه بررسی شود تا دارای کیفیت بصری و هویت باشد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا تاکید کرد: کمیته های نما باید محلی برای گفت و گو باشد تا مالک اقناع شود نه اینکه الزام شود. حتی قبل از ارائه پروانه به مالکین نیز باید اتاق های گفت و گو وجود داشته باشد تا ادبیات مشترک بین مسئولان و مالک شکل بگیرد.
محمد سالاری در ادامه افزود: نمای ساختمان ها جزو حقوق عمومی شهر است نه حقوق شخصی و از آنجاییکه سیما و منظر شهر هویت یک شهر را می سازد اگر مدیریت شهری به این حوزه ورود نکند در تاریخ مواخذه خواهد شد.
دسترسی به فرصت های شهری، رضایت شهروندان و ایجاد جاذبه های شهری اثر بخشی ساماندهی مشاغل سیار است
طرح ساماندهی مشاغل سیار و بی کانون شهر تهران در حالی در یکصد و بیست و سومین جلسه شورا به تصویب رسید که برخی ایراداتی به این طرح وارد می دانستند.
مواردی از قبیل اینکه چنین طرحی سبب افزایش مهاجرت به تهران خواهد شد و یا اینکه این طرح اعتراض صنوف را در پی خواهد داشت.
الهام فخاری رییس کمیته اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران یکی از طراحان این طرح در گفت و گویی با پایگاه اطلاع رسانی شورا گفت: واقعا اگر فکر می کنند که ساماندهی مشاغل سیار موجبات افزایش مهاجرت به شهر تهران را فراهم می آورد تحلیل بسیار اشتباهی می کنند.
وی ادامه داد: آنچه که موجب مهاجرت و یا افزایش آن می شود عواملی از جمله وضعیت اقتصادی حاضر، تعطیلی کارخانه ها و مراکز تولیدی و بحران ارزی است که البته در چند ماه گذشته مهار شد. موضوع مهاجرت موضوعی است که مسائل اقلیمی در آن تاثیر گذار است، مسئله بیکاری، عدم توازن فرصت های اقتصادی و اجتماعی در کل کشور و نیز بعضی موارد فرهنگی در ایجاد این وضعیت اثر گذار می باشد. لذا باید گفت این قبیل موضوعات کلان است که سبب افزایش مهاجرت به سمت پایتخت را فراهم می آورد.
فخاری در ادامه افزود: اما طرح ساماندهی مشاغل سیار و بی کانون چیست؟ در سال 85 مصوبه ای از سوی شورای شهر در این موضوع وضع می شود اما عملا از آن سال تاکنون هیچ اقدامی در زمینه ساماندهی مشاغل سیار و بی کانون انجام نمی شود. این بود که کمیسیون فرهنگی شورا و در ذیل آن کمیته اجتماعی زمینه تدوین طرح ساماندهی مشاغل سیار و بی کانون را فراهم ساختند تا ساماندهی این مشاغل به گونه ای انجام شود که ضمن ایجاد فرصت، موجب افزایش تنش های اجتماعی نیز نشود.
رییس کمیته اجتماعی شورای شهر اظهار داشت: بر خلاف نظر منتقدین طرح ساماندهی مشاغل سیار باعث می شود که فرصت های شهری به طور برابر دسترس پذیر تعریف شده و سازو کاری مشخص برای آن در نظر گرفته شود. این رویه متفاوت از آن چیزی است که امروزه هر کسی به هر صورت که می خواهد در هر جای شهر بساط خود را بگستراند.
فخاری ادامه داد: طرح ساماندهی به افرادی که ناچار به دستفروشی هستند، کمک می کند فعالیت خود را در قالب ضوابط انجام دهند که علاوه بر انتفاع خود، شهر نیز منتفع شود. می گویید شهر چگونه منتفع می شود؟
فخاری در پاسخ به این سوال گفت: ساماندهی مشاغل سیار از ترویج سد معبر جلوگیری می کند، فرصت های برابر در اختیار افراد قرار می دهد و به نوعی جاذبه شهری ایجاد و زیبایی ها و ارزش آفرینی شهری را محقق می کند. آنچه که در بسیاری از شهر ها و کشورها اتفاق می افتد آن هم با وجودی که از شرایط اقتصادی مشابه ما رنج نمی برند.
او در ادامه افزود: در طرح ساماندهی مشاغل سیار ما به دنبال این هستیم که سازو کار معینی تعریف کنیم تا هر کس خود را صاحب حق نداند. ضمن اینکه مجددا تاکید می کنم این طرح به هیچ عنوان مروج ایجاد سد معبر نیست چرا که سد معبر تخلف و نقض قوانین شهری است.
رییس کمیته اجتماعی شورا همچنین در خصوص اعتراض صنوف به چنین طرحی گفت: در نگاه اول باید به این نکته توجه کنیم که آیا در وضعیت کنونی مردم راضی هستند یا از وضعیت موجود ابراز نارضایتی دارند! امروز خیلی از معابر مسدود است، در مترو مزاحمت های فراوان به سبب فعالیت دستفروشان ایجاد می شود، اگر طرحی اجرا شود که بدون آزار و اذیت دیگران فرصت های برابر برای افراد در شهر تعریف کند آیا مردم از آن استقبال نمی کنند. این در حالی است که مردم ما با رویکرد همکاری و همزیستی اجتماعی به این قضیه نگاه می کنند.
فخاری در خاتمه با تاکید بر اینکه ما باید سازو کاری ایجاد کنیم تا تهدید های اینچنینی به سبب فعالیت دستفروشان تبدیل به فرصت شود و دسترس پذیری افراد به فرصت ها در شهر ایجاد شود گفت: طرح ساماندهی مشاغل سیار و بی کانون شهر تهران ارتقا یافته مصوبه سال 85 شورا است و امیدواریم این طرح وضعیت کنونی را سامان دهد.
کاهش تخلفات ساختمانی در سال جاری
جلسه شورای معاونین با حضور عبدالرضا گلپایگانی معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران ، مدیران حوزه معاونت شهرسازی و معماری و معاونین شهرسازی و معماری مناطق 22 گانه با سخنرانی گلابچی با موضوع دومین کنفرانس بین المللی مدل سازی اطلاعات ساختمان برگزار شد.
گلپایگانی در جلسه شورای معاونین شهرسازی و معماری مناطق 22 گانه گفت : با همت و تلاش همکاران در حوزه معاونت امسال آمار صدور پروانه افزایش یافته است که به تبع آن درآمد حاصله نیز نسبت به سال گذشته افزایش یافته است .
وی با ابراز خرسندی از کاهش تخلفات ساختمانی با پیگیری های بعمل آمده از سوی مناطق 22 گانه شهرداری تهران تأکیدکرد : خوشبختانه با رعایت مقرارت و ضوابط و همچنین تصمیمات منطبق با مقرارت در مناطق شاهد کاهش تخفات ساختمانی بودیم که امیدورایم این روند هم چنان ادامه یابد تا دیگر شاهد تخلفات ساختمانی نباشیم .
معاون شهرسازی ومعماری شهرداری تهران همچنین با اشاره به افزایش اجرای احکام کمیسیون های ماده صد در مناطق گفت : با پیگیری های بعمل آمده روند اجرای احکام صادره افزایش یافته است و امیدواریم مطالبات شهرداری با توجه به هفته های باقی مانده تا پایان سال بصورت ویژه پیگیری و، وصول شود .
وی همچنین از تصویب لایحه افزایش عوارض سال98 خبر داد گفت : این لایحه پس از چندین ماه کار بی وقفه و ارسال به شورای اسلامی شهرتصویب شد که در این لایحه قیمت برخی از عوارض های واقعی تر شده که این اقدام گام برداشتن به سمت عدالت اجتماعی است. چراکه بخشی از ارزش های افزوده در حوزه ساخت و ساز باید به سمت شهر باز گردد تا اجرای طرح های توسعه شهری سرعت یابد؛ معاون شهردار تهران ابراز امیداواری کردکه این لایحه در فرمانداری نیز به تصویب برسدتا ابلاغ شود.
در ادامه جلسه شورای معاونین گزارش نتایج بازدید یک ماهه از سطح نواحی و مناطق از سوی اداره کل معماری و ساختمان ارایه شده و نتایج آن مورد رصد و بحث و بررسی کارشناسی قرار گرفت تا مناطق نسبت به رفع موارد اعلامی اقدامات لازم را بعمل آورند.
ارائه پیش نویس لایحه عوارض حدود اختیارات شورای معماری مناطق در این جلسه مطرح شد و پس از بحث و تبادل نظر و اخذ نقطه نظرات معاونین شهرسازی مناطق مقرر شد تا در کمیسیون ماده پنج و اداره کل تدوین ضوابط این لایحه جمع بندی و برای تصویب به شورای اسلامی شهر تهران ارسال شود.
همچنین معاون شهرسازی ومعماری شهرداری تهران در خصوص لزوم استعلام از کمیسیون ماده 7 در فرایند صدور پروانه و گواهی های ساختمانی گفت : این استعلامات کمی زمان بر شده است و بر این اساس قرار شد تا اداره کل تدوین ضوابط ، نظارت و صدور پروانه با کمیسیون ماده هفت مکاتبه کند تا استعلامات در این زمینه سریع تر انجام شود و صدور پروانه درکمترین زمان ممکن صورت پذیرد .
در ادامه جلسه استاد گلابچی صاحب نظر حوزه معماری و شهرسازی، در خصوص مدل سازی اطلاعات ساختمان و همچنین برگزاری دومین کنفرانس بین المللی مدل سازی اطلاعات ساختمان که قرار است در اردیبهشت ماه سال98 برگزارشود توضیحاتی ارائه داد و گفت : در این کنفرانس اساتیدی از کشور های استر الیا، آلمان و دیگر کشورها به ارائه تجربیات درخصوص فرایند BIM در صنعت ساخت وساز خواهند پرداخت .
وی افزود : آورده این کنفرانس برای حوزه ساخت وساز و معماری در یکپارچگی فعالیت ساختمان و سرعت بخشیدن به امور این حوزه از طراحی تا زمان بهره برداری ساختمان و حتی زمان تخریب ساختمان بسیار مفید خواهد بود و موجب تحول در حوزه ساخت و ساز و کاهش مسائل و مشکلات موجود در این حوزه خواهد شد.