پخش زنده
امروز: -
سلسله برنامه چهل قلم امروز (چهارشنبه) با تجلیل از استاد سنگری و استاد حقانی در کتابخانه عمومی سید مرتضی شهر تهران برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، مراسم بزرگداشت محمدرضا سنگری و موسی حقانی، نویسندگان حوزه تاریخ در قالب طرح چهل قلم، به همراه رونمایی از دو عنوان کتاب «قلمهای قدبلند» نوشته محمدرضا سنگری و «آخرین شاه آخرین دربار» نوشته موسی حقانی، ۲۴ بهمن ۱۳۹۷ به همت اداره کل کتابخانههای عمومی استان تهران با حضور محمدهادی ناصری طاهری، مدیر کل روابط عمومی و امور بین الملل؛ عباس نعمتی، مدیر کل حراست نهاد؛ علی نیکنام، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان تهران و جمعی از دانش آموزان و علاقهمندان در کتابخانه سیدمرتضی در محله مولوی تهران برگزار شد.
علی نیکنام مدیرکل کتابخانههای عمومی استان تهران در این آیین با تبریک سالگرد ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی گفت: طرحی در نهاد کتابخانههای عمومی کشور با عنوان چهل قلم و با هدف تجلیل از نویسندگان برتر در دست اجراست.
وی افزود: این نویسندگان در طول سالهای انقلاب اسلامی قلم زده اند و همه ما از نوشتههای آنان بهره بردهایم.
نیکنام درباره فعالیت کتابخانههای عمومی استان تهران نیز گفت: در طول چهل سال از عمر انقلاب اسلامی کتابخانههای این استان هم رشد کمی و هم رشد کیفی چشمگیری داشتهاند؛ در سالهای اخیر کتابخانهها با فعالیتهای فرهنگی متنوع به کارکرد اصلی خود نزدیک شده اند، از جمله برگزاری جشنوارههای مختلفی همچون جشنواره کتابخوانی رضوی، جشنواره خاطره نویسی و جشنواره قصه گویی و نشستهای تخصصی، مدرسهای و کتابخانهای در آنها برگزار میشود.
مدیر کل کتابخانههای عمومی استان تهران افزود: برگزاری نشستهای نقد و بررسی و رونمایی کتاب با حضور نویسندگان و منتقدین حوزههای مختلف همچون کودک و نوجوان، قصه گویی، جلسات متعدد مثنوی خوانی، حافظ خوانی و شاهنامه خوانی از دیگر برنامههایی است که در کتابخانههای عمومی استان تهران برگزار میشود که به طور مثال در دهه فجر ۲۹ برنامه نقد و بررسی کتاب نیز در کتابخانههای این استان برگزار شد.
نیکنام گفت: کتابخانههای عمومی در سالهای اخیر به حوزه آسیبهای اجتماعی نیز ورود کرده است و کارگاههای آموزشی روانشناسی و مشاوره را برگزار میکند.
وی افزود: نمایشنامه خوانی از دیگر برنامههایی است که در کتابخانههای عمومی این استان اجرا میشود.
موسی حقانی نویسنده و پژوهشگر تاریخ نیز در این آیین با اشاره به حماسه ۲۲ بهمن گفت: شورآفرینی ملت ایران را تبریک میگویم.
وی با اشاره به سخنان ملک الشعرای بهار که گفته است ملت ایران دارای هوش پنهانی هستند که به موقع عمل میکنند افزود: جامعه ایران ملت ایران توطئههایی که دشمنان علیه ملت آغاز کرده بودند را با هوش پنهان خود رصد کردند و در روز ۲۲ بهمن به صحنه آمدند و توطئههای آنان را نقش بر آب کردند.
نیکنام در پایان سخنانش افزود: حضور نویسندگان خوب و سرشناس کشورمان در فضای کتابخانهها سبب رونق کتابخوانی و پویایی و نشاط در کتابخانهها شده است.
موسی حقانی در ادامه این مراسم گفت: تحرکاتی که آمریکا و اروپاییها علیه ملت ایران و کشورمان آغاز کرده بودند ملت ایران با هوش پنهان خود آن را رصد کرد و در ۲۲ بهمن ۹۷ نشان داد که چطور با آن هوش به صحنه آمد.
حقانی تجلیل از خود را قدردانی از جریان تاریخ نگاری انقلاب دانست و افزود: من جزء کوچکی از جریان تاریخنگاری انقلاب هستم؛ ۴۰ سال است انقلاب این فرصت را داده که به حوزه تاریخ وارد شویم. مسیری که پیش از انقلاب هیچ وقت اجازه ورود به آن را نداشتیم.
وی همچنین در ادامه سخنان خود به نوجوانان توصیه کرد که قدر کتابخانهها را بدانند و گفت: در دوران کودکی نخستین کتابخانهای که رفتم کتابخانهای بود که از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در محله فلاح راه اندازی شد؛ رفتار کتابدار آن دوران آنقدر ناشایست بود که با اکراه به کتابخانهها میرفتیم.
وی افزود: امروز کتابداری تخصصی شده و کتابداران بسیار رفتار خوبی دارند که نوجوانان و کودکان و جوانان باید از این فرصت استفاده کنند و قدر کتابخانهها را بدانند.
در ادامه استاد سنگری نویسنده دیگری که در این آیین از وی تجلیل شد، گفت: در تاریخ و بر اساس روایتی که از ابوذر داریم ۱۲۴ هزار پیامبر آمدند که ۳۱۳ پیامبر رسول بودند و ۵ نفر اولوالعزم هستند؛ از مجموع همه در کتاب خدا ۲۷ پیامبر نامشان برده شده هر کدام با یک معجزه آمدند، اما در زنجیره انبیا آخرین پیامبر با کتاب آمد و این نشان میدهد هر کس میخواهد به کمال برسد باید ابتدا به کتاب برسد و هر کسی که به کمال نرسد، قلههای کمال را فتح نمیکند.
سنگری همچنین افزود: نخستین کتابی که هر انسانی باید بخوانند کتاب خویشتن است، اما بسیاری از افراد این کتاب را نمیخوانند. باید خویشتن خودمان را مطالعه و بررسی کنیم، اما چه زمانی برای این بررسی و مطالعه مناسب است. برخی اول صبح و برخی شب هنگام را مطرح میکنند، اما یکی از لذتهای من در آن این است که اول صبح پس از نماز کلاسها را تا ساعت ۹ دایر میکنم. از فرصت صبح بسیار استفاده کنید، اما مناسبترین زمان پایان روز و عصر است. خلوت کنید و خویشتن را مرور کنید.
وی آفرینش را کتاب دیگری دانست که بر اساس آیات قرآن سفارش شده آن را بخوانیم و گفت: ارتباط ما با آسمان قطع شده باید به طبیعت برویم و آفرینش را ببینیم، توصیه میکنم هنگام مطالعه آب کنار خود قرار دهید. ولی کتاب سوم تاریخ است، کتابی که با آن گذشتهها و سرنوشت را مطالعه میکنید؛ در قرآن آمده است که گذشتهها را بخوانید و تاریخ را مطالعه کنید و با فرجام انسانهایی که قبل از شما میزیسته اند آشنا شوید
وی با اشاره به سخنان حضرت علی علیه السلام افزود: برای اثبات یک انسان همین بس است که ارزشهای وجودی خود را بخواند و بشناسد.
استاد سنگری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه قبل از انقلاب استان تهران ۱۰ کتابخانه داشت، گفت: این تعداد کتابخانه در پس از انقلاب به ۱۵۵ با کتابخانه در استان تهران رسیده است.
وی افزود: پس از انقلاب بیش از ۴۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون صفحه کتاب نوشته شده است.
این پژوهشگر تاریخ گفت: چاپ یک میلیون و ۶۰۰ عنوان کتاب پس از انقلاب نشان میدهد که در ۴۰ سال گذشته بیش از ۴۰۰ سال تولید آثار ادبی داشتیم. استاد سنگری حضور بانوان شاعر و همچنین نویسندگان خانم را از دست آوردهای پس از انقلاب عنوان کرد.
همچنین در این آیین حسین قرایی نویسنده کتاب زندگی استاد سنگری در خصوص این استاد توضیحاتی ارائه و خاطرنشان کرد:ای کاش مسؤولان فرهنگی ما غیرت داشته باشند چرا که ندیدن سنگریها و حقانیها ظلم به فرهنگ است، آقای قرائی سنگری و حقانی آدمهای عصر انقلاب هستند.
وی با بیان اینکه ترور این افراد نیز ظلم است، افزود: در مدارس ترور افرادی امثال سنگریها و حقانیها انجام میشود؛ به نظرم سانسور و ندیدن افرادی انقلابی از جمله حقانی و سنگری نیز ظلم بزرگی است.
قرائی با بیان اینکه در سالهای اخیر ضریب دادن به چهرههای فرهنگی عصر انقلاب را انجام میدهم، گفت: چه اشکالی دارد که از چهرههای فرهنگی و انقلابی مستند ساخته شود.
وی با بیان اینکه اغلب کتابهای ادبیات را آقای سنگری تعریف کرده، گفت: آثار او در بخشهای عاشورا پژوهشی، دفاع مقدس، ادبیات معاصر و ... را نمیتوان نادیده گرفت کتابهای آقای دکتر که بیش از ۳۶ جلد هستند جزو مستندترین آثار است که باید قدر شناخته شود.
وی گفت: در کتابی که از زندگی استاد سنگری نوشتم نشان میدهد که وی با چه فقری دست و پنجه نرم کرده است.
قرائی در ادامه سخنان خود با اشاره به تولیدات ادبی قبل و بعد از انقلاب اسلامی اظهار داشت: بعد از انقلاب اسلامی کفه شعر آیینی سنگینتر از دوران قبل از انقلاب است.
در پایان این آیین از ۲عنوان کتاب «قلمهای قد بلند» نوشته محمدرضا سنگری و کتاب «آخرین شاه آخرین دربار» نوشته موسی حقانی رونمایی شد.
دکتر محمدرضا سنگری که سال ۱۳۳۳ در شوش به دنیا آمده، دانش آموخته دکترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران است؛ کتاب «بررسی ادبیات منظوم دفاع مقدس» اثر این نویسنده که در سه جلد نوشته شده به عنوان برترین کتاب سال دفاع مقدس شناخته شده است.
سنگری استاد دانشگاه تهران، پژوهشگر و کربلاپژوه، مؤلف کتب درسی و نویسنده کتاب «سلام موعود: شرحی بر زیارت ناحیه مقدسه» است؛ «سوگ سرخ»، «حنجره معصوم»، «کرشمههای قلم»، «یادهای سبز» و «پیوند دو فرهنگ عاشورا و دفاع مقدس» از دیگر آثار سنگری به شمار میآید.
همچنین دکتر موسی فقیه حقانی، سال ۱۳۴۲ متولد شد و دارای مدرک دکترای علوم سیاسی از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است؛ وی استاد دانشگاه، مدیر گروه پژوهشی جامعه شناسی دوره پهلوی مؤسسه امام خمینی (ره)، معاون پژوهشی موسسه مطالعات تاریخ ایران و سردبیر فصلنامه تاریخ معاصر ایران است و ۱۶ اثر در حوزه تاریخ تألیف کرده است.
از دکتر حقانی دهها مقاله تاریخ و کتابهای متعددی منتشر شده است. «تاریخ تحولات سیاسی ایران» به همراه دکتر موسی نجفی، «تاریخ فراماسونری در ایران» و «خاندان پهلوی به روایت اسناد» از جمله کتابهای دکتر حقانی است.