چرايي غيبت بازيگران تاثيرگذار خاورميانه در نشست ورشو
غيبت بازيگران تاثيرگذاري چون روسيه، چين و اتحاديه اروپا در نشست ورشو بيانگر اين نکته مهم است که مصوبات اين نشست به ويژه در خصوص معامله قرن حتي تا پايان دوره دولت ترامپ هم اعتبار ندارد.
از روز چهارشنبه 13 فوريه (24 بهمن) نشست دو روزه اي با عنوان "صلح و امنيت در خاورميانه" در ورشو پايتخت لهستان برگزار مي شود که صحنه گردان اصلي آن دولت ترامپ و رژيم صهيونيستي است.
با وجود دوره گردي مايک پمپئو وزير امور خارجه امريکا براي اينکه در اين نشست بتواند همه کشورهاي جهان را گرد هم آورد و اهداف امريکا را در آن محقق سازد تنها نمايندگان 60 کشور وعده دادند که در اين نشست شرکت مي کنند که البته بخش زيادي از اين کشورها در تحولات منطقه هيچ نقشي ندارند و بخش ديگر نيز نقطه نظرات همسو با امريکا ندارند و بخش ديگري هم که تحت فشار امريکا و به اميد گرفتن امتياز در آن شرکت مي کنند.
مهمتر اينکه در اين نشست بازيگران قدرتمندي چون روسيه، چين و اتحاديه اروپا، ايران و ترکيه که در مسايل منطقه تاثيرگذار هستند شرکت ندارند و براي مصوبات اين نشست هم ارزشي قائل نيستند.
در ابتدا مقام هاي امريکايي مدعي بودند که قصد دارند در اين نشست اجماعي جهاني عليه ايران تشکيل دهند که مخالفت ها با اين هدف سبب شد تا امريکا عنوان نشست را به " صلح و امنيت در خاورميانه تغيير دهد" و گام به گام با نزديک شدن زمان اين نشست معلوم شد که گرفتن تائيدي براي اجراي طرح معامله قرن و نابودي مسئله فلسطين در پوشش اجماع ضد ايراني هدف اين نشست است که باز هم اين هدف نتوانست روسيه، چين و اتحاديه اروپا و ديگر کشورهاي تاثيرگذار در منطقه را به اين نشست جلب نمايد.
حضور شخصيت هايي چون جارد کوشنر داماد ترامپ و جیسون گرینبلات نماينده ترامپ در روند سازش و گزارش هايي از رسانه هاي صهيونيستي مبني بر آماده شدن متن نهایی موسوم به معامله قرن در آستانه نشست ورشو و همچنين هشدار مقام هاي فلسطيني از جمله تشکيلات خودگردان به کشورهاي عربي که در اين نشست شرکت نکنند مشخص کرد که مهمترين موضوع بحث در نشست ورشو مسئله فلسطين و گرفتن تائيدي براي زير پا گذاشتن حقوق فلسطيني هاست.
در چنين شرايطي غايبان بزرگ نشست ورشو به خوبي مي دانند که سياست هاي يکجانبه گرايانه ترامپ که در اين نشست به نمايش درخواهد آمد نتيجه اي جز بي ثباتي براي منطقه نخواهد داشت که پيامدهاي آن گريبان مناطق پيراموني خاورميانه را در بر خواهد گرفت.
موضوع فلسطين يکي از کليدي ترين موضوعات منطقه است که در طول دهه هاي گذشته سبب شده است تا هم خاورميانه دستخوش جنگ ها و نابساماني هاي فراوان و بروز پديده تروريسم شود و هم اينکه مناطق پيراموني چون اروپا از اين ناآرامي ها دچار دردسر شود اين در حالي است که نگراني از امنيت انرژي و بازار منطقه براي چين يا کشيدن شدن ناآرامي ها به آسياي ميانه وقفقاز از نگراني هاي روسيه است.
از سويي با اينکه از سال 1991 که کنفرانس مادريد برگزار و در آن پايه طرح سازش بر مبناي دو کشور و دو دولت مطرح شد هنوز طرف فلسطيني حاضر نشده است که به اين حقوق حداقلي بسنده نمايد پس چگونه ممکن است به طرحي تن دهد که ماحصل آن قرباني شدن فلسطين و تحت حاکميت رژيم صهيونيستي قرار گرفتن بيت المقدس و کرانه باختري است؟
به نظر مي رسد از نگاه کشورهاي واقع بين تاثيرگذار در منطقه، طرح معامله قرن به معناي به قهقرا رفتن و کاشتن بذر بي ثباتي ديگر در منطقه است که هيچ آينده روشني براي آن متصور نيست و اين طرح حتي در دوره رياست جمهوري ترامپ هم اعتبار نخواهد داشت بنابر اين چرا بايد اين کشورها در نشست ورشو شرکت نمايند؟
بر همين مبنا حدود دوماه پيش کشورهای عضو اتحادیه اروپا با صدور بیانیه مشترکی نسبت به طرح "معامله قرن" هشدار داده و اعلام کردند، هرگونه طرح صلحی که براساس معیارهای بینالمللی مورد توافق نباشد، محکوم به شکست خواهد بود.
کشورهای بلژیک، فرانسه، آلمان، ایتالیا، هلند، لهستان، سوئد و انگلیس از اعضاي اتحاديه اروپا با صدور بيانيه مشترکي اعلام کردند که هرگونه طرح صلحی که براساس معیارهای بینالمللی مورد توافق یعنی راهکار تشکیل دو کشور براساس مرزهای ۱۹۶۷ و به پایتختی مشترک قدس نباشد محکوم به شکست خواهد بود.
اين در حالي است که در آستانه نشست ورشو، روسيه نيز نشستي با گروههاي فلسطيني در مسکو برگزار کرد و سرگئي لاوروف وزير امور خارجه پس از اين نشست گفت: حل مناقشه فلسطینی ها و اسرائیل در وضع نگران کننده ای قرار دارد و بزرگترین خطر از موضع واشنگتن سرچشمه می گیرد.
لاوروف افزود: طرح آمریکایی معامله قرن، همه آنچه را که تا امروز بر پا شده است، نابود خواهد کرد.
در همين حال گزارش ها حاکيست هم زمان با اعلام آمادگی آمریکا برای اعلام طرح صلح خود برای فلسطین و رژیم صهیونیستی، ایرلند نیز به برگزاری یک کنفرانس برای بررسی اقدامات ممکن برای مقابله با طرح معامله قرن آمریکا فراخواند.
در آخر هم بايد گفت اگر بخشي از نشست ورشو هم به موضوع ايران اختصاص داشته باشد بازهم بنابر دلايل گفته شده و علاوه بر اين غيرممکن بودن ناديده گرفتن ايران به عنوان يک قدرت منطقه اي و تاثيرگذار، براي اروپا وديگر بازيگران تاثير گذار در منطقه ممکن نبود که در نشست ورشو شرکت نمايند.
--------------------------------
رضا محمدمراد