در روز روشن گاو و گوسفند قاچاق میشود؛ سود قاچاق دام بهتر از دلار است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، در روز روشن گاو و گوسفند به آن بزرگی در سطح گسترده قاچاق میشود و قیمت گوشت به کیلویی به بیش از ۱۲۰ هزار تومان رسید که بیشتر مردم توان خریدآن را ندارند. شهروندان میگویند: گوشت های تنظیم بازار هم یا با سختی به دست مردم میرسد ویا سر از رستورانها در میآورد.
حسن نایبی یکی از شهروندان در همین باره میگوید: ما افراد زیادی داریم که گوشت حدود ۶۰ هزار تومان بود توان خرید آن را نداشتند حالاکه قیمت آن دو برابر شده چه طور باید گوشت خریداری کنند. یکی از خانمها هم که در صف گوشت ایستاده و خود رادر کفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما سحر قنبری معرفی میکند میگوید: کدام مسؤل در زمانی که مردم در صف گوشت هستند، در صف گوشت میایستد تا گوشت یخ زده بگیرد؟ پس از افزایش چند برابری ارزش دلار قاچاق دام به کشورهای اطراف از جمله عراق، ترکیه، کویت، قطر، عمان و امارات افزایش یافت که سود خوبی حتی بهتر از دلار برای قاچاقچیان دارد. علیاصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی کشور قاچاق دام را عامل اصلی بالا رفتن قیمت گوشت میداند والبته معتقد است پس از بالا رفتن ارزش دلار قاچاق دام افزایش یافت و قیمت دام زنده در داخل بالا رفت که هر دو باعث شد قیمت گوشت در مغازهها افزایش یابد. استان قزوین هم سیزدهمین تولیدکننده گوشت قزمز در کشور است بطوریکه پنج درصد از گوشت کشور در این استان تولید میشود. ۴۷۹ واحد پرواربندی گوشت قرمز (سبک و سنگین) با ظرفیت ۹۳۶ هزار راس دام سبک و ۳۷۹ هزار راس دام سنگین در استان قزوین فعالیت میکند و سالانه حدود ۲۶ هزار تن گوشت قرمز در این دامداریها تولید میشود. در نیمه نخست امسال ۱۴ هزار و ۴۷۳ تن گوشت قرمز در واحدهای پرواربندی (صنعتی) وروستایی استان قزوین تولید شد که این رقم در مدت مشابه پارسال ۱۳ هزار و ۵۰۳ تن بود. درحالیکه روزانه ۸ تا ۱۰ تُن گوشت گوساله و ۵ تن گوشت گوسفندی در استان تولید میشود، اما قیمت گوشت قرمز به حدی سیر صعودی به خود گرفته است که توان خرید را از مردم گرفته است.
قاچاق دام آن روی سکه گرانی گوشت قرمز در همین زمینه پیگیریهای میدانی خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما و کفتگوی وی با برخی از دامداران شنیدنی است در همین باره ایوب عباسی از دامداران میگوید: متاسفانه در استان ما قزوین خرید دام و پرداخت پول در باسکول بصورت نقد نیست. خرید دام در مرز بصورت نقدی رضا خسروی از دیگر دامداران میگوید: در استانهای دیگر خرید دام چه سبک و چه سنگین بصورت نقدی و کارت به کارت انجام میشود. همانگونه که به ظرفیت دامپروری قزوین اشاره شد و استانی که ۵۰ درصد از تولیدات دام آن مازاد است و باید به استانهای دیگر ارسال شود، اما حال وروز میدان دام اش هم خوب نیست. درمیدان دام قزوین علی حسین خانی در کفتگو با خبرنگارخبرگزاری صدا و سیما میگوید: هر کسی قیمت بالاتری پرداخت کند یا نقدی خرید کند، ما دامها را به او میفروشیم. این صحبت بسیاری از دامدارانی است که حالا دیگر دام هایشان را به جای عرضه در میدان دام به دلالانی میفروشند که از سایراستانها مراجعه میکنند و در نهایت دامهای که مورد نیاز استان و کشور است سر از مرز و کشورهای همسایه در میآورند.
تعطیلی شرکتهای دامپروری به علت قاچاق دام مهدی نوروز پور صاحب یک شرکت دامپروری هم در کفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما میگوید: شرکت من با ۲۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری به علت قاچاق دام تعطیل شده است. احمد کاظمی هم که صاحب یک کشتارگاه صنعتی است میگوید: کمبود دام و قاچاق آن متاسفانه باعث شده است دامی نباشد تا ما کشتارکنیم و به همین علت کارگران من فقط روزی دو ساعت کار میکنند. بررسیهای میدانی خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما نشان ازافزایش روزانه ۱۲ درصد قاچاق دام زنده پس از ممنوعیت صادرات دام از استان قزوین به خارج از کشوردارد.
قاچاق روزانه سه هزار راس دام در قزوین براساس این بررسی، روزانه از استان قزوین یک هزار دام سنگین و دو هزارو ۵۰۰ راس دام سبک قاچاق میشود. مدیرکل دامپزشکی استان قزوین در همین باره میگوید: بدنبال نوسانات ارزی، دلالان و قاچاقچیان دام طی ماههای گذشته با حضور در برخی مناطق و استانهای کشور از جمله قزوین، اقدام به خرید دام زنده با قیمتی بالاتر از نرخ معمول و انتقال آن به خارج از کشور میکنند. حمیدزینالی میافزاید: این مسئله باید برای ما مسئولان ایجاد سئوال کند تا مشکل بصورت منطقی رفع شود.
بارگیری روزانه پانزده کامیون دام برای استانهای همجوار یکی از خریداران دام از استان کردستان هم در کفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیمای مرکز قزوین میگوید: روزانه پانزده کامیون دام سنگین از شهرستان بوئین زهرای قزوین به استانهای همجوار بارگیری میشود. کریم پور میافزاید: بیشتر خریداران راغب خرید دامها با نژاد خوب مانند سمین تال و سوئیسی اند در حالیکه ما سعی میکنیم با هزینه فراوان اسپرم اینگونه نژاد را وارد کشور کنیم، اما متاسفانه همین گاوهای ناب رادارند از کشور خارج میکنند. در یکی از مراکز فروش دام یکی از دلالان در کفتگو با خبرنگار ما میگوید: ما دلالها در روستاهای استان قزوین که مردم تمایل به فروش دام دارند را با قیمت مناسب و بصورت نقدی خریداری میکنیم و با فروش آنها در مرز حدود هفتاد تا هشتاد هزار تومان سود میکنیم. نکته مهم اینجا ست که مقصد دامها استان کردستان نیست بلکه به کشورهای عراق، ترکیه، امارات، عمان و... ارسال میشود و به همین آسانی این ثروت ملی به بهای ناچیز از کشورخارج میشود. ازآنجائیکه بیشترین میزان قاچاق دام استان قزوین از شهرستان بوئین زهرا انجام میشود کفتگو هم با فرماندار این شهرستان انجام دادیم. علی رحمانی میگوید: طبق بررسیهای فرمانداری در آن مقطع، مشخص شد که دلالان دامها را بصورت زنده ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان از روستاهای این شهرستان خریداری میکنند و در شب بدور از چشم ماموران به مرز میرسانند و با قیمت بسیار بالاتر به فروش میرسانند.
یکی از فروشندگان دام هم در کفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما میگوید: ما دام را به هرکسی که پول بیشتری پرداخت کند میفروشیم. او میافزاید: ما چه کار به قاچاق بودن آن داریم اگر قاچاق است چرا دولت جلوی آنرا نمیگیرد مگر ما مسئول جلوگیری از قاچاق دام هستیم. رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی هم میگوید: بالا رفتن ارزش دلار باعث شد خوراک دام که بخش زیادی از آن وارداتی است نیز گرانترشود بنابراین قیمت تمام شده تولیدکنندگان داخل هم بالا رفت به طوری که هم اکنون دام زنده در استانها به کیلویی بیش از ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان رسیده و آنها میگویند خوراک و علوفهای که برای دام استفاده میکنند بسیار گران شده است. علیاصغر ملکی میافزاید: تولید در داخل کشور هم کم شده بنابراین میزان عرضه دام در میادین به شدت کاهش یافته است و همه اینها روی بالا رفتن قیمت گوشت در بازار تأثیر گذاشته است. ملکی در پاسخ به این سؤال که آیا نظارتی بر این بازار نیست و آیا اتحادیههای استانی بر قیمتگذاریهای گوشت دخالتی ندارند معتقد است: زمانی که قیمت دام زنده افزایش یافته نمیتوان قصاب یا مغازهدار را اجبار کرد که حتما ارزانتر بفروشند بالاخره این مشکل را باید از سرچشمه حل و برطرف کرد. از طرفی توزیع گوشتها به نرخ دولتی هم به نحو صحیح انجام نمیشود یعنی اینکه این گوشتها به دست مصرفکنندگان واقعی نمیرسد. وزیر جهاد کشاورزی میگوید: واردات دام زنده تا پایین آمدن قیمت گوشت ادامه دارد. آقای محمود حجتی در حاشیه افتتاح ۱۳۰ طرح جهاد کشاورزی در قزوین گفت: در نشستی که با معاون اول رئیس جمهور داشتیم قرار شد گوشتهای وارد شده به صورت هدفمند توزیع شود. بگفته حجتی چه بصورت دام زنده که بتوان در کشتارگاههای مرزی کشور و فرودگاهها وارد کرد در دستور کار قرار گرفته و چه بصورت لاشه که از کشورهای همسایه و گوشت منجد از کشور برزیل پیش بینی شده که به بازار تزریق میشود. فروش اینترنتی گوشت تنظیم بازار با کدملی و کدپستی هم که آغاز شده اگرچه هنوز نتوانسته قیمت این ماده پروتئینی را پایین بیاورد و بازار گوشت را سامان بدهد، ولی تنوانسته حداقل از افزایش روزانه آن جلوگیری کند. دراین روش فروش، قیمت گوشت منجمد گوساله ۲۹ هزار تومان و گوسفندی با توجه به قطعات و کشور واردکننده از ۳۶ تا ۴۴ هزار تومان عرضه میشود و بستههای تحویلی ۱.۵ تا ۲ کیلوگرم است. بگفته مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کسانی که در این سامانه ثبتنام میکنند هر ماه یک بار اجازه ورود به این سامانه با همان کد ملی و کدپستی برای خرید به آنان داده میشود. لذادر شرایط کنونی ضروری است با وعدهای که وزیر جهادکشاوری و دیگر مسئولان میدهند با واردات بیشتر گوشت و توزیع آن با نظارت بهتر وکنترل قاچاق دام، هرچه زودتر قیمت گوشت در بازار متعادل شود تا زمینه هرگونه سوء استفاده گرفته شود.