سمنان ؛ پایتخت گچ جهان مهمترین ماده معدنی در حال استخراج در استان که سمنان را با نام آن در جهان می شناسند ، گچ است.
هم اکنون 174 میلیون تن ذخایر قطعی گچ در استان سمنان شناسایی شده که این میزان شش درصد گچ مورد نیاز دنیاست.
با اینکه 60 درصد معادن گچ ایران در سمنان قرار دارد ، این استان تامین کننده 90 درصد گچ مورد نیاز کشور است .
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان سمنان می گوید : با اینکه سمنان به پایتخت گچ جهان شهره است ، این ظرفیت قبل از انقلاب مغفول ماند و در کل استان فقط چهار معدن گچ فعالیت داشت اما هم اکنون با گذشت چهل سال از پیروزی انقلاب ، این تعداد به 80 معدن فعال در زمینه استخراج گچ رسیده است.
زئولیت ؛ کشف جدید معدنی زئولیت دیگر ماده معدنی است که استان سمنان توانسته جایگاه نخست تولید آن را در کشور به دست آورد.
در دوران پیش از انقلاب ، هیچ کس از وجود این ماده معدنی در استان سمنان باخبر نبود اما 20 سال پیش به همت متخصصان داخلی شناسایی و بهره برداری از آن آغاز شد.
با بهره برداری از 13 معدن زئولیت، استان سمنان توانست با پنج میلیون تن ذخیره قطعی به قطب اصلی استخراج این ماده در ایران تبدیل شود.
در حال حاضر 95 درصد نیاز کشور به زئولیت از استان سمنان تامین می شود.
زئولیت در مصالح ساختمانی، صنایع کاغذسازی، داروسازی و پزشکی، شوینده ها و صنعت نفت استفاده می شود.
سلستین ؛ ماده معدنی بی رقیبیکی دیگر از کانیهایی که استان توانسته رتبه نخست استخراج آن در کشور را به دست بیاورد سلستین است.
سلستین یک کانی فلزی است که کاربردهای فراوانی بخصوص در صنایع داروسازی و الکترونیک دارد.
بهروز اسودی رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان سمنان می گوید : این استان در استخراج سلستین هیچ رقیبی در کشور ندارد و تمام نیاز کشور به سلستین در سمنان استخراج و فراوری می شود.
ظرفیت معادن سلستین استان سمنان بیش از چهار میلیارد تن است و این درحالیست که این سرمایه بی نظیر معدنی پیش از پیروزی انقلاب نادیده گرفته شده بود .
سمنان ، نمکی ترین استان ایران فعالیت 33 معدن نمک در استان سمنان ، این استان را به نمکی ترین منطقه کشور تبدیل کرده است .
محمد فروهر، معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان می گوید : سالانه حدود 2 میلیون تن نمک از این معادن استخراج میشود.
حدود 50 درصد نمک کشور در استان سمنان تامین میشود و این استان در زمینه تولید و استخراج نمک هم رتبه نخست کشور را دارد .
خط سیاه ثروت در سمنان طولانی ترین مسیر استخراج زغال سنگ ایران در استان سمنان قرار دارد .
سمنان بعد از استان های خراسان و کرمان سومین تولید کننده زغال سنگ در کشور است و در سال حدود 400 هزار تن زغال سنگ در این استان تولید می شود که 20 تا 25 درصد زغال سنگ مورد نیاز کشور است.
این معادن از دامغان تا مینو دشت امتداد دارد و همين گستردگی موجب اشتغال حدود 50 درصد کارگران بومی استان در این خط ثروت شده است .
زغال سنگ استان سمنان علاوه بر تامین کک مورد نیاز کارخانه های فولادسازی و ذوب آهن کشور ، در تامین انرژی و سوخت نیروگاه های برق، ذوب فلزات مثل روی و آلومینیوم و درتولید سیم های کاربید جوشکاری کاربرد دارد.
کارگران مشغول کارندشناسایی و سرمایه گذاری منابع معدنی استان باعث شده در حال حاضر بیش از 37 هزار نفر در معادن استان مشغول به کار باشند و بتوانند چرخ زندگی شان را بچرخانند و این درحالیست که در سال 57 فقط 2 هزار و 600 نفر در معادن استان سمنان کار می کردند.
این ظرفیت بالقوه خدادادی سبب شده ، اکتشاف ، استخراج و پس از آن پیشگیری از خام فروشی با ایجاد زیر ساخت های فرآوری مواد معدنی ، گام مهمی در توسعه استان سمنان باشد.
و حالا پس از سرآمدی در معادن رسوبی ، هدف بعدی استان سمنان قرار گرفتن در فهرست استان های دارای قابلیت استخراج معدن کانی های فلزی است .
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان سمنان گفت : در این زمینه معادن مس و سرب در دستور کار قرار دارد .
قرار است تا 2 سال آینده میزان استخراج از معادن استان سمنان از 23 میلیون تن به 30 میلیون تن در سال برسد