مهر تایید سازمان ملل بر نقش محمد بن سلمان در قتل خاشقچی
رئیس گروه تحقیق بین المللی و مستقل درباره قتل خاشقجی بر نقش مقام های عربستان در قتل جمال خاشقچی صحه گذاشت.
انیس کالامار، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور اعدام های فراقضایی و رئیس گروه تحقیق بین المللی و مستقل درباره قتل خاشقجی بعد از تحقیقات یک هفته ای در ترکیه اعلام کرد" شواهدی که در مدت مأموریت من در ترکیه به دست آمده است، به صراحت نشان می دهد خاشقجی قربانی یک قتل وحشیانه، با قصد قبلی و از پیش برنامه ریزی شده بود که مقامات دولت عربستان سعودی آن را مرتکب شده اند".
در همین حال روزنامه امریکایی نیویورک تایمز نیز در گزارشی اعلام کرد که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی از یکسال پیش در پی قتل جمال خاشقچی بود و در سال 2017 به یکی از مشاوران خود گفته بود اگر جمال خاشقجی به عربستان سعودی بازنگردد و دست از انتقادات خود بر ندارد از گلوله علیه وی استفاده خواهدکرد.
جمال خاشقچی در 10 مهر ماه بعد از ورود به کنسولگری عربستان در ترکیه ناپدید شد. دولت سعودی پس از بارها ارائه توضیحات متفاوت و اتخاذ مواضع ضد و نقیض( که در عین حال از سردرگمی مسئولان این کشور در قبال افشای این قتل حکایت می کرد )سرانجام در 27 مهرماه اعتراف کرد که خاشقچی در داخل کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسیده است. در 25 آبان روزنامه واشنگتن پست گزارش داد عوامل سیا به این نتیجه رسیده اند که محمد بن سلمان ولیعهد سعودی دستور قتل خاشقچی را صادر کرده است. باز در22 آذر سنای امریکا به اجماع با صدور قطعنامه ای ولیعهد سعودی را مسئول قتل خاشقچی معرفی کرد.
حال با چنین پیشینه ای اگر اظهارات جدید رئیس کمیته تحقیق سازمان ملل درباره قتل خاشقچی و یا گزارش نیویورک تایمز به لحاظ محتوایی تحول جدیدی محسوب نشود اما از یک نقطه نظردیگر بسیارحائزاهمیت است و آن اینکه هر دو در آستانه پایان ضرب الاجل سنا به ترامپ برای معرفی مسئول قتل خاشقچی منتشر شده و از این جهت اهمیت دارد که دست رئیس جمهور را برای هرگونه دستکاری و اغماض در این باره می بندد.
در 18 مهرماه گذشته22 تن از سناتورهای امریکایی با استناد به بندی در قانون ماگنیتسکی از ترامپ خواستند تا مشخص کند مقامات امریکایی چه کسی را مسئول نقض حقوق بشر در ارتباط با خاشقچی می داند و گزارشی درباره اعمال مجازات های احتمالی علیه عاملان این قتل ارائه کند. با وجود اینکه ترامپ خیلی سریع می توانست به این درخواست پاسخ دهد اما از آنجا که در پی رهایی محمد بن سلمان از این مخمصه بود تا جایی که می توانست ارائه این گزارش را به تاخیر انداخت اما این مهلت 4 ماهه امروز 19 بهمن به پایان می رسد.
راستگرایان امریکایی و اسرائیلی حاکم بر واشنگتن و تلآویو به محمد بن سلمان به عنوان فرصت طلایی برای پیشبرد اهداف خود چه در زمینه فروش تسلیحات ، چه درایجاد پل ارتباطی بین ریاض و تل آویو و چه زدن چوب حراج بر ثروت ملی عربستان از طریق عرضه سهام آرامکو در بازار بورس وال استریت و یا خارج کردن اجرای طرح موسوم به معامله قرن از بن بست و سرعت بخشیدن به اجرای آن نگاه می کنند و لذا همه تلاش خود را برای نجات محمد بن سلمان بکار گرفته اند اما هیچ اطمینانی برای به نتیجه رسیدن این تلاش ها مشاهده نمی شود.
-----------------------------------------
احمد کاظم زاده