پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور: پژوهشگران نگاه بدبینانه به مسائل و آسیبهای اجتماعی دارند، اما ظرفیتهای خوبی برای حل مسائل اجتماعی وجود دارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، تقی رستم وندی در آیین اختتامیه نخستین رویداد ملی ایدههای نوآورانه و استارتاپهای اجتماعی در سالن صد نفره وزارت کشور افزود: این نگاه بدبینانه حاکی از این است که در متن جامعه ایرانی ظرفیت نداریم، اما جامعه ایران ظرفیتها و پتانسیلهای زیادی دارد که میتواند در برابر مشکلات تاب آوری داشته باشد.
وی گفت: جامعه ایران برخلاف تحلیلهایی که شده، دستاوردهای خوبی داشته است و اینکه جامعه و خانواده ایرانی رو به افول و اضمحلال است، صحت ندارد و ظرفیتهای موجود جامعه چنین تحلیلهایی را اثبات نمیکند.
رستم وندی ادامه داد: نظام جمهوری اسلامی ایران آنچنان با قدرت عمل کرده است که بعد از چهار دهه دستاوردهای خوبی از انقلاب برجا مانده است.
وی گفت:: اینکه تعدادی از جوانان به سمت ایدههای خلاقانه در حوزه آسیبهای اجتماعی پیش میروند نشان میدهد همچنان راههایی برای حل مشکلات وجود دارد، اما باید حس اعتماد به نفس و امید به زندگی داشته باشیم.
آسیبهای اجتماعی دغدغه همه ماست.
تقی رستم وندی در ادامه آیین اختتامیه نخستین رویداد ملی ایده های نوآورانه و استارتاپ های اجتماعی افزود : مطمئن هستیم بدون امید به آینده، انتظار نوآوری و خلاقیت برای گرهگشایی از مسائل اجتماعی امری باطل است. خوشحالیم که جمع فعال حوزه نوآوری در این عرصه دارای امید و اعتماد به نفس هستند و فکر می کنند در ایران امکان تغییر وجود دارد.
وی از انقلاب اسلامی به عنوان بزرگترین نوآوری یاد کرد و افزود: سکولاریسم دنیای غرب و توسعه یافته به این نتیجه رسید که دین در عرصه شخصی و خصوصی به حیات خودش ادامه دهد، اما انقلاب اسلامی خط بطلانی بر این نظریه ها کشید.
رستم وندی با بیان اینکه پنج محور اصلی در انقلاب اسلامی موجب تحولات گسترده در عرصه های مختلف شد، افزود: آرزوی استقلال واقعی یکی از این محورها است چرا که این استقلال در یکصد سال گذشته زیر سوال بود و در دوره قاجار و ۵۰ سال در دوره پهلوی استقلال کشور خدشه دار شد و ما در این چهار دهه به یک دستاورد بزرگ یعنی استقلال رسیدیم.
وی مشارکت مردم، امنیت پایدار و اقتدار فراملی و جایگاه مناسب بین المللی نظام و دستاوردهای آزادی نسبی را از دیگر محورهای مهم انقلاب ذکر کرد.
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور گفت: ما مشکلات و مسائل اجتماعی نگران کننده داریم که موجب دغدغه برای سیاست گذاران شده است اما باید سوال کرد که کدام کشور است که دست به گریبان مشکلات اجتماعی نباشد، ظرف این دو دهه گذشته مصرف مواد مخدر در کشورهای توسعه یافته رشد صعودی داشته است و از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۸ در دنیا ۱۹ درصد میزان مصرف مواد مخدر افزایش یافته است.
وی گفت: سال ۲۰۱۷ آمریکا اعلام کرد که ۷۰ هزار نفر مرگ ناشی از سوء مصرف مواد مخدر داشته است. ما هم در کنار این توسعه شتابان و ناموزون که طی نیم قرن اخیر داشته ایم دارای مشکلات و آسیب های اجتماعی زیادی شده ایم.
رستم وندی تاکید کرد: ما در چهار دهه گذشته تحولات زیادی داشته ایم چون جامعه ایران جوان شد، در دهه ۶۰ شمسی ۱۸،۵ میلیون نفر به جامعه اضافه شد و وقتی جامعه جوان می شود انتظارات بیشتر می شود و باید مسائلی همچون اشتغال، مسکن و مسائل معیشتی برای جوانان فراهم کرد.
وی ادامه داد: در کنار جوان شدن، جامعه ایرانی شهری شد، به طوری که در سال ۱۳۵۶ که تناسب جمعیت روستایی به شهری ۵۱ به ۴۹ بود، اکنون ۷۴ درصد جمعیت کشور در مناطق شهری و ۲۶ درصد جمعیت روستایی هستند.
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور گفت: میانگین جمعیت شهری در دنیا ۵۴ درصد است و کشورمان ۲۰ درصد بالاتر از میانگین جهانی است. وقتی جامعه جوان، شهری و باسواد داشته باشیم نیازها بیشتر می شود، چون میزان سواد افراد بالای ۶ سال در چهار دهه گذشته ۵۵ درصد بوده اما اکنون به بالای ۸۸ درصد رسیده است.
وی افزود : سال ۲۰۰۰ که بحث اینترنت در کشور ما گسترش یافت، تعداد کاربران اینترنت ۲۵۰ هزار نفر بود، اما امروزه بالای ۴۵ میلیون نفر از جامعه ما کاربر اینترنت هستند، یعنی ظرف ۱۸ سال جامعه به یک جامعه مجازی تبدیل شد.
وی گفت : این تحولات باعث شد که جامعه ایرانی یک جامعه مطالباتی باشد چون نظام اقتصادی متمرکز بود و بخش خصوصی در چارچوب نظام جایگاه خوبی ندارد. به همین دلیل جوانان ما از این خواسته های بزرگ عقب می مانند.
رستم وندی افزود: ما هم مانند بسیاری از کشورها که مسیر توسعه را طی می کنیم، با بسیاری از آسیب ها دست به گریبان هستیم که معتقدم اعتماد به نفس و امید به زندگی می تواند ما را در حل مشکلات کمک کند.
وی ادامه داد: امروز حاشیه نشینی به عنوان یک مشکل جدی در جامعه ایران است و اگر شما نوآوران ایده های خلاقانه و نو در حوزه بهبود کیفیت زندگی حاشیه نشینان داشته باشید، استقبال می کنیم.
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور گفت: اکنون اعتیاد در صدر آسیب های اجتماعی است که براساس مطالعات انجام شده سه عامل اصلی برای افزایش اعتیاد جوانان و گرایش به الکل است که یکی از دلایل آن ضعف مسئولان در پر کردن اوقات فراغت است و ما برای نسل جوان و ۱۴ میلیون جمعیت دانشجو فرصت های خوبی فراهم نکردیم.