پخش زنده
امروز: -
ایمان، جهاد، شهادت طلبی از ویژگیهای مردم انقلابی است که برای مردم ایران همواره ارزشمند است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اصفهان؛ انقلاب اسلامی ایران پس از سالها مبارزه در سال۱۳۵۷ به پیروزی رسید، در حالی که علاوه بر تغییر در سیستم سیاسی کشور، مفاهیمی به بلندای جهاد و شهادت را جانی تازه بخشید.
مضامین شهادت و ایمان در فرهنگ اسلامی، ریشه در تاریخ طولانی مسلمانان دارد اما مردم ایران در عصر معاصر، جامه ای بدیع بر این مفاهیم پوشاندند که با گذشت سالها از پیروزی انقلاب، همچنان برای ایرانیان، ارزشمند و گرامی است.
مردم انقلابی ایران در سال های مبارزه با رژیم شاهنشاهی آنچنان استقامت و روحیه شکست ناپذیری را به ظهور رساندند که سخت ترین شکنجه ها و آزارها، تبعیدها و اعدام ها نتوانست ذره ای در ایمان و اعتقاد این مردم خللی وارد کند.
مردم ایران با تکیه بر باوری عمیق به جهاد راستین ، هشت سال در جنگ تحمیلی در برابر دشمنی ایستادند که از حمایت همه قدرت ها و پیشرفته ترین تسلیحات بهره مند بود و در میدان جنگ از هیچ سبعیتی کوتاهی نمی کرد.
در سالهای اخیر حضور پاکبازان شیفته اهل بیت در دمشق سوریه و نبرد با عوامل تکفیری_ تروریستی بار دیگر جامعه ایرانی را با شمیم ایثار و شهادت عطرآگین کرده است.
در عرصه اجتماعی نیز در همین روزها، رشادت جوانانی که سیاوش گونه به دل آتش زدند تا از جان و مال شهروندان حراست کنند و خود زیر آتش و آوار گرفتار شدند و به شهادت رسیدند، همچنان بیانگر تبلور اخلاق، شهامت و جوانمردی در میان مردمانی ست که با همه کاستی ها و تحریم ها و رنج ها به وقت حادثه در هر میدانی که لازم باشد، جان بر کف و ایمان در دل ایستاده اند.
معنویت و تأثیر آن در فرهنگ ایثار و شهادت
روی آوری به فرهنگ غنی ایثار و شهادت در بستر معنویت تحقق پیدا می کند و این فرهنگ بدون در نظر گرفتن عنصر ایمان و تقوا راه به بی راهه خواهد برد. به همین دلیل است که فرهنگ ایثار و شهادت زاییده و متاثر از رشادت ها و فضایل اخلاقی و معنوی رزمندگان اسلام در دوران دفاع مقدس است.
فرهنگ ایثار و شهادت
یکی از ویژگی های بارز و منحصر بفرد انقلاب اسلامی در بعد معنوی و فرهنگی که موجب بالندگی انقلاب و نهضت جهانی اسلام در سراسر دنیا گردید ترویج فرهنگ ایثار و شهادت بود. شهادت موجب اشاعه فرهنگ ناب محمدی صلی الله علیه و آله و دفع هشیارانه خطرات از جامعه اسلامی بود. افتخار به شهادت و شکل گیری مفهومی خاص به نام شهید و شهادت چنان پایه مستحکمی در جامعه پیدا نمود که امروزه به عنوان یکی از ارکان حفظ نظام محسوب می گردد.
تفاوت مرگ با شهادت
مرگ جبر است، و شهادت اختیار انسان برای انتخاب نوع مرگ. طبق فرمایش امام راحل: شهادت سعادتی است که نصیب مردان خدا می شود؛ پس اوج تکامل انسان که به شهادت ختم می شود، ترویج فرهنگ ناب عاشقی است که باعث گسترش و افزایش شهدای زنده در جامعه می گردد. این فرهنگ به دلیل آنکه از منفعت طلبی به دور است، و شهید منافع دنیوی خود را هیچ وقت مد نظر ندارد، باعث می شود تا کلیه امور در مدار توجه به معشوق عالم هستی قرار گیرد.
آثار فرهنگ شهادت طلبی
حیات پرنشاط، بالندگی، حماسه سازی، سیادت، عزّت، امید و تعهّد در همه حوزه ها از آثار فرهنگ شهادت طلبی بوده و در پرتو فرهنگ ایثار و شهادت به دست می آید و نیز خمودی، بی تحرّکی، ذلّت و سقوط در اثر فقدان فرهنگ ایثار و شهادت، پدید می آید.
آسیب های تهدیدکننده فرهنگ ایثار و شهادت
آسیب های تهدیدکننده فرهنگ ایثار و شهادت شامل: جنگ روانی و تهاجم فرهنگی دشمن؛ نوع و کیفیت رفتار و عمل مسئولین و گروه های مرجع؛ آلوده شدن جامعه به فرهنگ مادی گرایی و تجمل پرستی؛ بی تفاوتی جامعه در قبال ارزش و مقام ایثار و ایثارگران می باشد. تداوم فرهنگ ایثار در شکل مطلوب آن مستلزم این است که مسئولان و نسل امروزی به حماسه های ایثارگران بی تفاوت نباشند و با پاسداشت این فرهنگ، انگیزه و میل به ایثارگری را روزبه روز در جامعه تقویت نمایند.
موانع بازشناسی فرهنگ ایثار و شهادت
در حوزه ترویج ایثار و شهادت به دلیل به کار نگرفتن زمینه و ابزار، دچار عقب ماندگی فرهنگی به وجود آمده است. از طرف دیگر فرهنگ ایثار و شهادت برگرفته از فرهنگ عاشوراست بزرگ ترین مانع بر سر راه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، جدا کردن این فرهنگ از مصادیق روز ایثار و فرهنگ است. اگر اقدام عملی برای نهادینه نشدن فرهنگ ایثار و شهادت از سوی نظام و مردم انجام نشود این فرهنگ به شدت دچار ضعف و سستی می شود. اگر فرهنگ ایثار و شهادت را از مصادیق روز ایثار جدا کنیم نسل امروز ما این فرهنگ را نخواهد شناخت. اگر ایثار و شهادت را با پایان جنگ تحمیلی تمام شده بدانیم نسل امروز ما چطور می تواند با این فرهنگ ارتباط برقرار کند؟ ما باید مصادیق روز فرهنگ ایثار را شناسایی و تبلیغ کنیم و گسترش دهیم.
فرهنگ ایثار و شهادت، شکل دهنده روحیه بسیجی
روحیات انقلابی و شهادت طلبی رمز موفقیت و عامل اصلی پیشبرد جنگ به شمار می رفت. در چنین شرایطی عناصر اصلی میدان نبرد شجاعت فداکاری، قناعت، خودفراموشی، خداخواهی و. ..، بود که خیل بسیجیان عاشق امام با روحیه بسیجی توانستند حامل اصلی این ارزشها باشند و مقاصد دشمنان اسلام را از آغاز جنگ با شکست مواجه نمایند.
فرهنگ ایثار و شهادت با هویت قدسی خود توانایی سرشاری را در متأثر ساختن نهادهای اجتماعی و ساختارهای سیاسی به انضمام بافت فرهنگی جامعه دارا می باشد. بی شک این فرهنگ برترین اصل برای کسب رشد اجتماعی محسوب می شود و شهادت که نتیجه سلامتی روان، روحیه شجاعت و انتخاب آگاهانه است، مقاومت و پویایی جامعه را به دنبال دارد. چرا که ریشه در قدرت، صبر و استقامت و مبارزه با کفردارد و این عوامل در مجموع مقاومت جامعه را بالا برده و اجتماع را محرک و پویا می سازد.