پخش زنده
امروز: -
اردکانیان:۴۰ سال پیش حدود ۷ هزار مگاوات برق ظرفیت نصب شده داشتیم که امروز به بیش از ۸۰ هزار مگاوات رسیده است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، رضا اردکانیان با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما افزود: تا ساعت 18 و سی دقیقه 13 بهمن در سال آبی 97-98 که از اول مهر آغاز شده 141 میلیمتر بارش در سطح کشور داشتیم و با توجه به اینکه میانگین بلند مدت 50 ساله در همین بازه زمانی 116 میلیمتر بوده حاکی از این است که تاکنون میزان بارش خیلی خوب بوده است .
وی با اشاره به اینکه کشوری هستیم که از توزیع نامناسب زمانی و مکانی بارش ها برخورداریم، گفت: اکنون بارش ها از میزان متوسط بلند مدت هم بیشتر است اما به این معنا نیست که همه استان های ما از این بارش ها بهره مند شدند.
اردکانیان اضافه کرد: استان سیستان و بلوچستان از نظر بارش در وضعیت نامطلوبی به سر می برد و در بلندمدت تاکنون به طور میانگین حدود 56 میلیمتر بارش در این استان داشتیم ولی سال گذشته حدود 2 و دو دهم میلیمتر بوده است و امسال حدود 3 و دو دهم میلیمتر بوده است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه منطقه تحت تنش آبی به این معناست که میزان و منابع و مصارف آب، سر به سر می شود،گفت: 340 شهر تحت تنش از نظر آب شرب در تابستان 97 داشتیم که در این زمینه برنامه سه ساله تدوین کردیم که تا پایان تابستان سال 1400 ، شهر تحت تنش آب شرب نداشته باشیم.
اردکانیان افزود: شهرها را درجه بندی و طرح ها را آماده و سعی کردیم با کمک دولت در لایحه بودجه سال 98 این موضوع در نظر گرفته شود تا مردم، تابستان 98 را با مشکلات آبی کمتر سپری کنند.
وی اضافه کرد: از آنجایی که تعداد قابل توجهی سال خشک را پشت سر گذاشتیم حتی اگر وارد چرخه ترسالی هم شویم به این زودی اثر بارش ها را در میزان روان آب ها در همه جا نمی بینیم زیرا خاک ابتدا باید اشباع شود.
اردکانیان گفت: شاخص ها در عملکرد 4 دهه ما در آب شرب نه تنها در منطقه ما و در کشورها در حال توسعه بلکه با کشورهای توسعه یافته قابل برابری است.
وی افزود:چهار دهه پیش با اینکه جمعیت ما بسیار کمتر بود، درصد تحت پوشش آب شهری ما حدود 75 درصد بود و جمعیت شهری ما سه و نیم برابر شده و اکنون حدود 100 درصد، تحت پوشش شبکه های آب سالم هستند.
اردکانیان ادامه داد: تصفیه خانه های آب شهری ما از 27 به 140 تصفیه خانه رسیده است و در بخش روستا هم تحول بزرگی رخ داده است که از نظر سازمان ملل متحد هم عملکرد ما در این زمینه بسیار خوب است. اکنون 75 درصد جمعیت روستایی ما تحت پوشش شبکه های آب مطمئن و پایدار هستند در حالی که این رقم در 4 دهه پیش حدود 12 درصد بود.
وزیر نیرو گفت: فقط در دوره 5 نیم و ساله دولت تدبیر و امید بالغ بر 6 میلیون نفر جمعیت روستایی از آب شرب بهره مند شدند.
اردکانیان با بیان اینکه در شبکه های فاضلاب هم پیشرفت چشمگیری داشتیم، افزود:اوایل انقلاب تعداد کل تصفیه خانه های فاضلاب شهری ما 4 تصفیه خانه بود اما اکنون 217 تصفیه خانه فاضلاب در مدار بهره برداری هستند و جمعیت 50 درصدی تحت پوشش آن هستند.
وی اضافه کرد: صرفه جویی و بهینه سازی مصرف آب در بخش کشاورزی نیازمند همکاری همه دستگاه ها و دولت است.
وزیر نیرو درباره چاه های غیر مجاز هم گفت: در این زمینه نباید نگاه بخشی داشته باشیم. منابع مالی نقش مهمی در این زمینه دارد اما کار هماهنگی دستگاهی از جمله تجهیزات لازم هم مورد نیاز است.
اردکانیان افزود: درباره منابع آبی یزد و اصفهان و همه مناطقی که از حوزه آبریز زاینده رود بهره مند هستند حق ابه ها و تخصیص های داده شده محترم است. در عین حال شرایط اقلیمی هم نقش دارد همه این نقسیم بندی ها برای شرایط طبیعی و نرمال است در زمانی که با محدویت منابع آبی مواجه هستیم این بخش ها هم متاثر خواهد بود.
وی اضافه کرد: چهارمحال و بختیاری، اصفهان و یزد نیازمند آب زاینده رود هستند و تقسیم بندی های لازم انجام شده است.
وزیر نیرو گفت: اخیراً دولت تصمیم گرفت شورای عالی آب موظف شود کارگروهی برای احیای زاینده رود تشکیل شود و مقدمات این کار در حال انجام است و کارگروهی هم برای ساماندهی کمی و کیفی رودخانه کارون تشکیل شده است.
اردکانیان با اشاره به مزایای سدسازی در کشور گفت: 47 هزار سد بزرگ در جهان در حال بهره برداری است که نیمی از آن در کشور چین و نیمی دیگر در کشورهای توسعه یافته است و تعداد سدهای ما در مقایسه با سدهای جهان، ناچیز است.
وی ادامه داد: تعداد سدهای ملی در حال بهره برداری ما در زمان انقلاب 19 عدد بود اما اکنون 172 سد بزرگ در حال بهره برداری داریم و حجم مخازن سدهای ما در 4 دهه پیش حدود 13 میلیارد متر مکعب بود که اکنون حدود 52 میلیارد متر مکعب است.
اردکانیان اضافه کرد: برق تولیدی از نیروگاه های برق آبی حدود 1800 مگاوات بود که این رقم اکنون به بیش از 12 هزار مگاوات رسیده است و شبکه های اصلی آبیاری زهکشی 552 هزار هکتار بود اما اکنون 2 میلیون و 400 هزار هکتار است که فقط در دولت های یازدهم و دوازدهم تاکنون حدود 230 هزار هکتار آماده شده است.
وی افزود: اکنون 73 طرح تاسیسات آب شیرین کن در کشور داریم که 150 میلیون متر مکعب در سال ظرفیت آن است که بیشتر با سرمایه گذاری بخش خصوصی در استان های هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان،مازندران، سمنان، البرز،گلستان، اصفهان،کرمان و ایلام منعقد شده است و 90 درصد آن در استان های حاشیه نشین خلیج فارس و دریای عمان است و از 73 طرح 40 طرح در دولت تدبیر و امید ساخته شده است که ظرفیت حدود 280 هزار متر مکعب در شبانه روز را دارد.
وی گفت: برنامه وزارت نیرو این است که در جنوب کشور در نواری به عرض 100 کیلومتر، روی نمکزدایی و شیرین کردن آب دریا متمرکز شویم و سعی کنیم مصارف شرب را از این محل تامین کنیم.
وزیر نیرو گفت: در زمینه برق، برنامه تفصیلی را تدارک دیدیم که امیدواریم به کمک مردم، تابستان 98 را بدون مشکل سپری کنیم. 27 طرح بزرگ احداث نیروگاه های سیلکل ترکیبی در دستور کار ما وجود دارد و طرح هایی هم در دست انجام است که در سال های 1400 و 1401 به بهره برداری می رسند.
اردکانیان با اشاره به اینکه در صنعت برق پس از انقلاب بسیار خوب عمل کردیم، افزود: در 4 دهه پیش فقط حدود 7 هزار مگاوات ظرفیت نصب شده داشتیم که این رقم اکنون به بیش از 80 هزار مگاوات رسیده است یعنی 11 و نیم برابر شده است و مشترکان از 3 میلیون و 400 هزار به 360 میلیون مشترک رسیدیم. همه شهرها و همه روستاهای 10 خانوار به بالا از نعمت برق برخوردارند.
وی اضافه کرد: با همه کشورهایی که مرز زمینی داریم امکان تبادل انرژی را فراهم کردیم و با پاکستان، افغانستان، ترکمنستان،آذربایجان، ارمنستان،ترکیه و عراق، بیش از سه هزارمگاوات امکان تبادل انرژی داریم.
وزیر نیرو گفت: در صدد آنیم که به عنوان هاب انرژی در منطقه ظاهر شویم و برق منبع ارز آور برای کشورمان باشد.
اردکانیان با اشاره به ظرفیت های بخش خصوصی گفت: شرکت های سازنده تجهیزات برق در 4 دهه اخیر از 65 شرکت به 875 شرکت رسید.
وی افزود: در سفر هفته پیش که برای امضای سند راهبردی همکاری های اقتصادی به کشور سوریه داشتیم کلنگ ساخت یک نیروگاه سیکل ترکیبی به ظرفیت 526 مگاوات در لاذقیه به زمین زده شد که توسط شرکت های سازنده ایرانی ساخته می شود و منابع آن مشترک است.
اردکانیان با بیان اینکه صنعت برق یکی از عرصه های اشتغالزایی در کشور است، اضافه کرد: اکنون شرکت های پیمانکاری و مهندسین مشاور صنعت برق کشورمان در بخش خصوصی بالغ بر 3 هزار و 450 شرکت است که 40 هزار میلیارد تومان به آن ها بدهکاریم.
وی ادامه داد: با کشور عراق از حدود 15 سال پیش حدود 6 میلیارد دلار برق صادر کردیم که حدود 5 میلیارد دلار آن دریافت شده و بقیه هم در حال دریافت است.
وزیر نیرو گفت: قیمت آب و برق جزو اختیارات دولت است و در سال 97 فقط 7 درصد افزایش قیمت داشتیم.
اردکانیان افزود: به محض تصویب و ابلاغ تعرفه های جدید قیمت برق، نرم افزارهایی را طراحی کرده ایم که مردم بر روی موبایل هایشان نصب می کنند و مردم از طریق آن متوجه می شوند که چه زمانی وسایل برقی خود را روشن کنند تا برق مصرفی آن ها در حد مجاز باشد.
وی اضافه کرد: وضعیت تولید برق آبی ها در مقایسه با سال پیش بهتر خواهد شد. از نظر انرژی خورشیدی و بادی ظرفیت بسیار بالایی را در کشور داریم. براساس مطالعات اولیه تا 30 هزار مگاوات ظرفیت ساخت نیروگاه های بادی را داریم و روزهای آفتابی و شدت تابش خوبی داریم.
اردکانیان گفت: 320 قرارداد خرید تضمینی برق را با سرمایه گذاران منعقد کردیم و اکنون حدود 700 مگاوات ظرفیت نصب شده داریم که تا پایان سال به 800 مگاوات می رسد و سعی می کنیم تعهدمان در رسیدن به 4 هزار مگاوات را تا پایان دولت دوازدهم ، عملی کنیم.
وزیر نیرو افزود: تغییر نرخ ارز موجب شد قیمت تمام شده کاهش یابد که موجب شد سودآوری و جذابیت نیروگاه های تجدیدپذیر باقی بماند و مجلس هم به درخواست دولت پاسخ مثبت داده و رقم های بیشتر ریالی را برای ما در سال 98 پیش بینی کرد که بر اساس آن می توانیم خرید تضمینی انجام دهیم.
وی ادامه داد: جهت گیری ما به سمت نیروگاه های خرد با ظرفیت های کمتر اما تعداد بیشتر است که علاوه بر تولید انرژی اهداف دیگری از جمله معیشت جایگزین برای مردم مناطق خشک و کم آب کشور داریم.
باید همه انجام و اجرای قوانین شرعی و قانونی را از مسولین بخواهند(حق الناسه)، تا وضعیت مملکت درست شود،.......