الگوی متعالی نظام جمهوری اسلامی در زمینه حق حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش، الگوی بی بدیلی به نام مردم سالاری دینی و یکی از دستاوردهای اساسی چهل ساله انقلاب اسلامی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، روی کارآمدن نظام مردم سالاري ديني در ايران و تلفيق دين و سياست يکي از دستاوردهاي بزرگ انقلاب اسلامي ايران به شمار میرود و تحکيم نقش و جايگاه مردم در حوزه سياست از جمله نتايج و ثمره هاي آن است.
مراجعه به اندیشهها، آراء و سیره امام خمینی(ره) به عنوان بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، به وضوح نشان میدهد که ایشان بر مشارکت تمام عیار مردم در مصادیق رفتار سیاسی، تاکید کردهاند و بر این اساس پس از پیروزی انقلاب اسلامی دوران تازهای از مشارکت سیاسی با تکیه بر نقش مردم آغاز شد. هیچ انقلابی در دنیا وجود ندارد که تنها 50 روز پس از پیروزی انتخابات برگزار شود، اما این مهم در ایران رخ داد و مردم در روزهای آغازین سال 58 برای تعیین نظام سیاسی، به پای صندوقهای رأی رفتند. در مدت کوتاهی قانون اساسی ایران که بسیار مترقّی و مردمی بود، تدوین و از طریق همه پرسی و مجلس شورای اسلامی تصویب شد و نهادهای قانونی در چارچوب مردم سالاری بر مبنای ارزش های دینی شکل گرفته و آغاز به کار کردند. بر اساس اصل اول قانون اساسی نوع حکومت ایران «جمهوری اسلامی» است، یعنی شکل حکومت «جمهوری» و محتوای آن «اسلامی» است و در نتیجه مشروعیت آن مبتنی بر دو اصل «مکتب» و «انتخاب مردم» است. یکی از مشخصه های بارز مردم سالاری در ایران بعد از انقلاب اسلامی، برگزاری منظم و مشارکت حداکثری در انتخابات است.