به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما محسن رضایی در دومین کنفرانس حکمرانی و سیاست گذاری با تبریک فرا رسیدن چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: یکی از دستاوردهای مهم انقلاب ما ارائه الگوی جدید حکمرانی در ایران و جهان است که برآمده از فرهنگ اسلام، انقلاب، تجارب تاریخی و سابقه حکومت اسلامی است.
وی با تاکید بر اینکه هر موضوعی برای شکوفا شدن نیاز به تجربه عملی و نظری دارد افزود: امروز در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی هرچند دستاوردهای زیادی داشتیم اما اهداف زیادی هم داریم که نیاز به مشارکت بیشتر مردم و نخبگان در حکمرانی دارد.
رضایی با بیان اینکه باید درهای اداره کشور را به روی مردم و نخبگان باز کنیم گفت: اینکه مردم فقط دولتمردان را انتخاب کنند و بعد در خانه هایشان بنشینند جوابگو نیست و باید از ظرفیت مردم و نخبگان بعد از انتخابات هم استفاده شود.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: اگر بعد از انتخابات دولت ، مجلس و مجلس خبرگان تشکیل شود اما مردم و نخبگان به کنار روند و نظاره گر شوند این حداقل بهره گیری از سرمایه های ملی کشور است و نقش مردم و نخبگان باید در اداره کشور بویژه در موضوعات اقتصادی بعد از انتخابات بیشتر شود.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه امروزه در سطح جهان چالش های جدی در زمینه حکمرانی وجود دارد افزود: دست های زیادی در انقلاب های فرانسه می بینیم ، بن بستی که در برگزیت انگلیس پیش آمده است و مردم آنجا بین هویت و اقتصاد دچار دوگانگی شدند.
امروز مشکلات غرب به خیابان ها کشیده شده است
رضایی گفت: چالش حکمروایی و دموکراسی در امریکا که به تعطیلی دولت آقای ترامپ در مقابل کنگره منجر شد به جایی کشیده شده است که آقای ترامپ هواپیمای نظامی را از رئیس کنگره می گیرد و امروز مشکلات غرب به خیابان ها کشیده شده است.
وی مهمترین مشکل در کشور را کارآمدی مطرح کرد و گفت: حکمروایی و کارآمدی مهمترین سوالی است که باید به آن پاسخ دهیم .
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: هرچند طی 40 سال گذشته در تمامی زمینه ها پیشرفت داشته ایم و در برخی بخش ها پیشرفت های ما معجزه گونه و فوق العاده بوده اما در بخش های دیگر مثل اقتصاد دستاوردها در حد انتظارات مردم نبوده است.
رضایی با بیان اینکه توازن در پیشرفت ها وجود ندارد افزود: مثلا در حوزه موشکی به رغم تحریم ها پیشرفت ها چندین برابر خودروسازی بوده است که تحریم نشده بود.
وی اولین چالش در کارآمدی دوگانه عدم توازن را چالش پیوستگی دانست و گفت: تغییرات مکرر دولت ها و مجلس گاه در تضاد با فعالیت های قبلی هستند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: مثلا 70 درصد نمایندگان مجلس معمولا در دوره های بعد عوض می شوند و دو سال طول می کشد تا به تجربه لازم دست یابند و در دولت هایی که جایگزین می شوند معمولا پیوستگی کارآمدساز بیشتر می شود.
رضایی چالش یکپارچگی، نگاه بخشی و تعارضات بین سازمانی را از دیگر مشکلات کارآمدی دوگانه یا عدم توازن در کارآمدی برشمرد و افزود: مشکلاتی که در مسائل ارزی و پول ملی ، تجارت و رفاه تامین اجتماعی مطرح می شود نمونه هایی از آن است.
وی خاطرنشان کرد: اخیرا یک کمیته توسعه روستایی درست کردیم که 27 دستگاه کنار هم می آیند و بحث می کنند و این یک نمونه از چالش یکپارچه است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از سخنان خود به چالش هویت، سیاست زدگی ، تحمیل قدرت اجرایی بر مولفه های دیگر حکمرانی اشاره کرد و گفت: پس از انتخابات معمولا اقلیت های انتخاباتی کنار می روند و یک ظرفیت عظیم کشور از کارآمدی کنار می ماند.
رضایی یکی از وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام را کارآمدی برشمرد و افزود: با نگاهی به سیر تاریخی وظایف این مجمع می بینیم که مجمع از حل اختلاف بین مجلس و شورای نگهبان امروز به سیاست گذاری و نظارت های راهبردی در اداره کشور رسیده است.
وی گفت: تاکنون 35 عنوان سیاست گذاری کلی شده که از این میزان فقط 20 درصد انتظارات تحقق یافته است که اگر تحقق پیدا می کرد امروز مشکلات اقتصادی نداشتیم.
رضایی افزود: پنج سال پیش سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ارائه شد که بیش از 20 درصد این سند تحقق پیدا نکرد که اگر به آن عمل می شد ما امروز وضعیت اقتصادی بهتری داشتیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه سیاست گذاری باید شفاف باشد تصریح کرد: ما امروز در مجمع از سیاست نویسی به سیاست گذاری و پیگیری و نظارت بر سیاست های رسیده ایم.
برخی می گویند مجمع به شورای نگهبان دوم تبدیل می شود و قانون گذاری می کند در حالی که ما براساس قانون اساسی عمل می کنیم و دنبال مجلس سنا هم نیستیم
رضایی گفت: برخی می گویند مجمع به شورای نگهبان دوم تبدیل می شود و قانون گذاری می کند در حالی که ما براساس قانون اساسی عمل می کنیم و دنبال مجلس سنا هم نیستیم.
وی تصریح کرد: سطح تعاملات دولت و مجلس با مجمع تشخیص مصلحت نظام باید افزایش یابد.
رضایی تعداد اعضای هیئت عالی نظارت مجمع را 15 نفر برشمرد و افزود: این هیئت بر اجرای سیاست های کلی نظام نظارت خواهد کرد.
پس از سخنرانی دبیرمجمع تشخیص مصلحت نظام از مجموعه ده سال پژوهش و تصمیم سازی اثرگذار و الگو سازی که گزارش عملکرد ده ساله پژوهشکده سیاست گذاری شریف بود رونمایی شد.