پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی : هیچ نگرانی در خصوص کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی از نظر سم و کود وجود ندارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ کاظم خاوازی در نشست خبری که به مناسبت چهلمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی با عنوان "چهل سال بالندگی امنیت غذایی، کشاورزی دانش بنیان و بهره ور" برگزار شد افزود: میزان مصرف کود شیمیایی در داخل کشور از مصرف کل دنیا پایینتر است.
وی گفت: در خصوص سم، موسسه گیاه پزشکی، همه تلاش خود را کرد تا تعدادی از سموم که خطرناک بود را با سموم بی خطر جایگزین کند.
خاوازی افزود: در سال آینده یک غربالگری سنگین از همه محصولات کشاورزی انجام خواهد شد.
دستیابی به رقم جدید چغندر علوفهای به نام کارا
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از اصلاح ژنتیکی و دستیابی به رقم جدید چغندر علوفهای به نام" کارا" خبر داد.
کاظم خاوازی در ادامه نشست خبری افزود: با دستیابی به این رقم، حداقل ۱۰۰ تن علوفهتر در یک هکتار برداشت خواهد شد.
وی گفت: هم اکنون به اندازه ۱۰۰۰ هکتار بذر برای تولید چغندر علوفهای در شالیزارها داریم و همچنین با استفاده از سرشاخههای نیشکر در خوزستان که معمولاً سوزانده میشود میتوان تا یک میلیون تن علوفه تولید و تأمین کرد که در این زمینه منتظر ورود بخش خصوصی هستیم.
خاوازی اضافه کرد: پیش بینی ما این است که بهره برداران میتوانند تا ۳۰۰ تن در هر هکتار علوفهتر برداشت کنند.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افزود: در حال حاضر ظرفیت برداشت این رقم، ۱۰هکتار در استانهای مازندران و کرمان است و تلاش داریم در استان گیلان نیز این رقم کشت شود.
خاوازی همچنین از رونمایی از مرکز تولیدماهی قزل آلای عاری از ویروس در دهه فجر خبر داد و گفت: موسسه علوم شیلات، ماهیهایی تولید کرده به نام اس پی اف که والدین ماهی قزل آلای عاری از ویروس را در اختیار بهره بردار قرار میدهد.
وی با بیان اینکه این سازمان در سه حوزه تحقیق، آموزش و ترویج کشاورزی به موفقیتهایی دست یافته است افزود: سالانه بیش از ۱۵۰ تحقیقات کشاورزی به کشاورزان و علاقمندان ارائه میشود.
ارتقاء رتبه ایران در بخش تحقیقات کشاورزی در عرصه بین المللی
خاوازی با اشاره به ارتقاء رتبه ایران در بخش تحقیقات کشاورزی در عرصه بین المللی گفت: سهم تحقیقات کشاورزی در تولید ناخالص ملی روند تعادلی را میگذراند و میتوانیم در آینده شاهد ارتقا آن باشیم.
وی به تحقیقات بخش کشاورزی در سالهای مختلف اشاره کرد و گفت: در سال ۸۵، بیست و هشت مورد، در سال ۸۶ سی مورد، در سال ۸۹ پنجاه و چهار مورد، در سال ۹۰ پنجاه و هشت مورد، در سال ۹۱ پنجاه و سه مورد، در سال ۹۲ سیزده مورد، در سال ۹۳ بیست و پنج مورد، در سال ۹۴ چهارده مورد، در سال ۹۵ هفت مورد، در سال ۹۶ نه مورد و در سال ۹۷ دوازده مورد و به طور کلی در ۱۰ سال گذشته ۳۰۳ مورد دست آورد تحقیقاتی به بخش کشاورزی منتقل شده است.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه کل تولیدات در بخش کشاورزی در سال ۵۷، ۲۶ میلیون تن بوده است که در سال ۹۲ به ۹۷ میلیون تن و در سال ۹۷ به ۱۲۲ میلیون تن رسیده است.
خاوازی با بیان اینکه از سال ۵۸ تا ۹۶، ۲۲۰ رقم و بذر جدید به کشاورزان معرفی شده که رشد چشمگیری داشته است گفت: به طوری که ۶۰ رقم از ارقام در پنج ساله گذشته معرفی شده است.
صرفه جویی ارزی ۵۰۰ میلیون دلاری برای بخش کشاورزی
وی افزود: ارقام جدیدی که در بخش کشاورزی تاکنون به بهرهبرداران معرفی شده است صرفه جویی ارزی ۵۰۰ میلیون دلاری برای بخش کشاورزی داشته است.
خاوازی به برخی اقدامات در خصوص رقم گندم اشاره کرد و گفت: در طرح تحقیقاتی دیگری ثابت شد که تحقیقات در بخش گندم آبی در ۲۰ سال گذشته ۳۰ هزار میلیارد تومان سود برای بخش کشاورزی داشته است چرا که به عنوان مثال یکی از پروژههایی که در این زمینه انجام داده ایم، معرفی دو رقم جدید پیشگام و سیروان به بخش کشاورزی بوده است که این دو رقم، دو و هفت دهم میلیارد متر مکعب آب صرفه جویی دارد و بیش از ۸۰ درصد گندمهای تولید شده در کشور از کیفیت خوب و متوسط به بالا برخوردارند که این حاصلانجام تحقیقات در بخش کشاورزی است.
وی با بیان اینکه ارقامی مثل مهرگان، کیفیت گندم را بیش از ۸۰ درصد افزایش داده است افزود: ارقامی برای آفت کشها از جمله پارسی و سیروند تولید شده که از کاهش دو و نیم میلیون تن محصولات کشاورزی در سال جلوگیری کرده و همچنین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن مصرف آفت کش را کاهش داده است.
خاوازی به رقم رخشان (نوعی گندم) اشاره کرد و گفت: کشاورزانی که پیشرو هستند کمتر از ۱۲ تن در هکتار از این رقم برداشت نکرده اند.
مسئولیت تحقیقات محصولات دیم
وی در خصوص محصولات دیم نیز گفت: در این خصوص موسسه تحقیقات دیم مسئولیت را بر عهده دارد و در اقلیم سرد و معتدل بیش از ۵۱ درصد از ارقامی که دست کشاورزان موجوده، ارقام اصلاح شده این موسسه است.
وی اضافه کرد: در مناطق نیمه گرمسیری، ۸۸ درصد از گندمی که دست مردم است ارقام اصلاح شده همین موسسه است.
خاوازی با بیان اینکه در خصوص جو این عدد به ۹۰ درصد و در خصوص حبوبات به ۷۰ درصد میرسد گفت: در سال ۹۲ سی درصد از محصولاتی که در دست مردم وجود داشتارقام اصلاح شدهای بود که در موسسات تحقیقاتی بر روی آنها کار شده بود و اکنون این رقم به بیش از ۷۰ درصد رسیده است.
وی اضافه کرد: در خصوص حبوبات ارقامی را معرفی کرده ایم که حدود ۲.۷ دهم میلیون هکتار به این ارقام اختصاص داده شده است.
خاوازی گفت: اگرتوفیقاتی در بخش گندم داریم این توفیقات در گرو پشتیبانی سازمان تحقیقات است و این در حالی است که در سال گذشته نه و نیم میلیون تن واردات داشتیم.
وی با بیان اینکه در سال ۹۲ ذخیره استراتژیک گندم ۳۰ روز بود افزود: اکنون این رقم به ۳۰۰ روز رسیده که مرهون تلاشهای بخش تحقیقات کشاورزی است.
ارقام چغندر قند
خاوازای به ارقام چغندر قند اشاره کرد و گفت: کل ارقام در بعد از انقلاب، ۳۰ رقم بوده و این باعث شده که میانگین تولید که ۲۵ تن در هکتار بود اکنون به بیش از ۵۰ تن در هکتار برسد.
وی گفت: اگر موسسه تحقیقات، اصلاح و تهیه بذر سازمان تحقیقات، بذر چغندر را تولید نمیکرد هم اکنون میبایست ۴ تا ۵ میلیون دلار برای خرید آن صرف میشد.
خاوازی افزود: این تلاشها باعث شد که در سال ۹۲ که ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تن چغندر تولید میکردیم در سال ۹۶ این میزان به ۸ میلیون و ۱۰۰ هزار تن برسید.
وی گفت: شکر نیز از یک میلیون و ۱۲۰ هزار تن در سال ۹۲ به دو میلیون و ۳۰ هزار تن در سال ۹۶ رسید و این در حالی است که بهره وری آب نیز افزایش پیدا کرده و از ۲۰۰ گرم به ازای هر متر مکعب اکنون به ۶۰۰ گرم به ازای هر مترمکعب رسیده است.
خاوازی به اقدامات موسسه تحقیقات برنج کشور اشاره کرد و گفت: تعداد کل ارقام معرفی شده از طریق این موسسه، ۵۲ رقم است و ۲۶ درصد از سطح زیرکشت برنج کشور از طریق ارقام پر محصولی است که این موسسه معرفی کرده است.
وی به برنج آنام اشاره کرد و افزود: این برنج از سوی موسسه تحقیقات برنج کشور معرفی شده که برنجی معطر و کم آب بر است که برنجهای طائب و قدسی از این گونه ارقام است.
ترویج کشاورزی را در حوزه نهادههای تولید
خاوازی یکی دیگر از اقدامات سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی را در حوزه نهادههای تولید دانست و گفت: به عنوان مثال میتوان به ارزیابی ۶۵۰ هزار تن بذر محصولات مختلف و گواهی آنها در سال گذشته اشاره کرد که ۴۹۲ هزار تن آن بذر گواهی شده گندم بوده است.
وی افزود: همچنین ۲۰ میلیون اصله نهال گواهی شده به بهره برداران تحویل داده شد.
خاوازی ایجاد مرکز ثبت و کنترل کیفی مواد کودی از سال ۱۳۹۳ را از دیگر اقدامات بیان کرد و گفت: در این مرکز ۹ هزار و ۵۴۸ برند فرمول کودی مورد ارزیابی قرار گرفته و هزار و ۵۷۴ برند فرمول کود رد و از گردونه تولید خارج شد.
خاوازی افزود: همچنین در زمینه سم نیز ۳۱۷ مورد سم و آفت کش بررسی شده که ۱۵ مورد آن رد شده است.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه در حوزه محصولات تراریخته در زمینه تولید و واردات چه سخت گیریهایی صورت میگیرد؟ گفت: سخت گیری بسیاری در این زمینه صورت میگیرد و تنها پنبه تراریخته در دستور کار قرار گرفته که با وجود صدور مجوز کشت از سوی وزارت بهداشت، یک مجوز دیگر را نیز برای مصرف روغن آن، از وزارت بهداشت درخواست کرده ایم و اگر یک مجوز دیگر نیز که مدنظر ماست به تأیید برسد، میتوانیم پنبه تراریخته را به کمیته رقم معرفی کنیم.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: هیچ محققی در کشور درخواست بررسی محصول تراریختهای را به سازمان ارائه نکرده است و در صورت ارائه این درخواست قطعاً بررسیهای لازم صورت میگیرد.