نشست پژوهشی:
بررسی وضعیت و حفاظت از تالاب های کشور
امسال مراسم روز جهانی تالابها در روز شنبه ( ۱۳ بهمن ) با شعار « ما در مواجهه با تغییر اقلیم ناتوان نیستیم »، در شهرستان بندر خمیر استان هرمزگان برگزار میشود.
چکیده نشست پژوهشی:
ارزش اﮐﻮﻟﻮژﯾﮏ ﺗﺎﻻب ﻫﺎ 10 ﺑﺮاﺑﺮ ﺟﻨﮕﻞ ﻫﺎ و 200 ﺑﺮاﺑﺮ زﻣﯿﻦ ﻫﺎی زراﻋﯽ اﺳﺖ.
کارکرد تالاب ها شامل موارد متعددی است، نظیر ذخیره آب، تنظیم گازها در فرایند فتوسنتزی، تولید غذا برای موجودات، تولید مواد خام، سامان دهی پسماندها، و خدمات تفرجگاهی و ...
ﺗﻐﯿﯿﺮ اﻗﻠﯿﻢ، دﺧﺎﻟﺖ اﻧﺴﺎن و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﻧﺎدرﺳﺖ ﻣﻨﺎﺑﻊ آﺑﯽ ﺑﺮﺧﯽ دﻻﯾﻠﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﮐﺎرﺷﻨﺎﺳﺎن آﻧﻬﺎ را ﻋﻠﺖ ﺧﺸﮏ ﺷﺪن ﺗﺎﻻب ﻫﺎ ﻣﯽداﻧﻨﺪ.
امروز 169 کشور جهان عضو کنوانسیون بین المللی رامسر هستند و ۲۱۸۶ تالاب به وسعت ۲۰۰ میلیون هکتار را پوشش میدهد.
امسال مراسم روز جهانی تالابها در روز شنبه ( ۱۳ بهمن ) با شعار « ما در مواجهه با تغییر اقلیم ناتوان نیستیم »، در شهرستان بندر خمیر استان هرمزگان برگزار میشود.
ﺑﯿﺶ از280 ﺗﺎﻻب در اﯾﺮان ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه ﮐﻪ از اﯾﻦ ﺗﻌﺪاد 94 ﺗﺎﻻب ﺟﺰو ﺗﺎﻻب ﻫﺎی ﻣﻬﻢ ﮐﺸﻮر اﺳﺖ و 24 ﺗﺎﻻب در ﮐﻨﻮاﻧﺴﯿﻮن راﻣﺴﺮ ﺑﻪ ﺛﺒﺖ رﺳﯿﺪه اﺳﺖ.
بیش از هزار تالاب در ایران داریم و وسعت این تالاب ها در حدود ۳ میلیون هکتار است که یک و نیم میلیون هکتار از آنها در کنوانسیون رامسر ثبت شده و از اهمیت بین المللی برخوردارند.
از سال ۲۰۰۵ تا امروز برای ۱۸ تالاب عمده در کشور برنامه های مدیریت را تدوین کرده ایم و دریاچه ارومیه، تالاب شادگان و پریشان جزو اولین پایلوت ها بوده است.
در قالب برنامه مدیریت جامع تالاب ها موضوع همکاری های بین بخشی با هدف حفاظت پایدار، بهره برداری خردمندانه از خدمات اکوسیستم و همچنین تسهیم عادلانه منافع میان ذینفعان مورد توجه ویژه قرار می گیرد.
پژوهش خبری صدا وسیما:تالاب ها، به منزله محل رشد نباتات بومی، زیستگاه گونه های خاص حیوانات از جمله آبزیان و پرندگان آبزی و به دلیل پتانسیل های اقتصادی، فرهنگی، علمی و تفریحی – گردشگری، میراث باارزشی هستند و حفاظت و حراست از آن ها اهمیت ویژه ای دارد. وجود تالاب ها، علاوه بر فرآیندهای اکولوژیکی هر منطقه، برای ادامه حیات مجموعه موجودات گیاهی و جانوری، که به آن وابسته اند، و همچنین برای حمایت از فعالیت های انسانی ضروری است.
کارکرد تالاب ها شامل موارد متعددی است، نظیر ذخیره آب، تنظیم گازها در فرایند فتوسنتزی، تولید غذا برای موجودات، تولید مواد خام، سامان دهی پسماندها، و خدمات تفرجگاهی، امکان گردش و تفرج در محیط های طبیعی از جمله خدمات بی شماری است که محیط زیست در اختیار انسان گذاشته است.
به واسطه محدودیت خدمات منابع زیست محیطی و نقش مهم این خدمات در رفتارهای اجتماعی، روان شناختی و ادامه حیات انسان، محاسبه ارزش اقتصادی آن ها، با هدف بهره برداری بهینه اقتصادی، حفظ و نگهداری چنین خدمات و منابعی برای نسل های آینده و نیل به توسعه پایدار ضروری به نظر می رسد.
در همین راستا، گروه اقتصاد پژوهش خبری در ادامه سلسله نشست های کارشناسی خود به بررسی تالاب ها، کارکرد و اهمیت تالاب ها، برنامه جامع مدیریت تالاب ها، طرح حفاظت از تالاب ها و مسائل و مشکلات تالاب های ایران با حضور آقای مهندس ابوالفضل آبشت، مدیر طرح حفاظت از تالاب های ایران اختصاص داده است.
پژوهش خبری //علی قنبری شیر سوار