به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما، جیم جاتراس از کارکنان پیشین بخش خارجی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: احتمال نجات "معاهده نیروهای هستهای میانبرد" اندک است، زیرا واشنگتن به جای اجرای دیپلماسی واقعی، ترجیح میدهد ضرب الاجل اعلام کند.
به گزارش اسپوتنیک از واشنگتن، جاتراس روز جمعه گفت:" من نمیگویم این توافق نجات پیدا نخواهد کرد. اما این بسیار بعید است. هیچ دیپلماسی از طرف آمریکا وجود ندارد. فقط خواستهها و دادن ضرب الاجلها مطرح است. "
جاتراس اظهار داشت دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای اثبات ادعاهای خود ضد روسیه، هیچ شواهدی ارائه نداده است.
جاتراس گفت:" آمریکا قصد داشت خواه شواهدی برای ابراز نگرانی اولیه اش در اختیار داشته باشد خواه شواهدی در اختیارش نباشد از این معاهده خارج شود. "
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد کشورش از روز شنبه تعهدات خود بر اساس معاهده نیروهای هستهای میانبرد را به حالت تعلیق در میآورد و روند شش ماهه خروج از آن را آغاز میکند. پمپئو چهارم دسامبر، نود روز به روسیه مهلت داد دوباره از این معاهده تبعیت کند.
وزارت امور خارجه روسیه اخیرا در بیانیهای اعلام کرد آمریکا به این سبب میخواهد از معاهده نیروهای هستهای میانبرد خارج شود که درصدد است قوانینی را بر جهانیان تحمیل کند که اهدف سیاسی خارجی منفعت طلبانه واشنگتن را تامین میکنند.
این وزارتخانه همچنین اعلام کرد روسیه به طور مستمر و بدون قید و شرط به تعهداتش در خصوص کنترل تسلیحات، خلع سلاح و منع گسترش سلاحهای هستهای عمل میکند.
معاهده نیروهای هستهای میانبرد که آمریکا و روسیه سال ۱۹۸۷ آن را امضاء کردند، همه موشکهای زمین پایه با برد بین ۳۱۰ تا ۳۴۰۰ مایل را ممنوع میکند.
آمریکا مکرر ادعا کرده است موشک ۹M۷۲۹ روسیه موجب نقض معاهده نیروهای هستهای میانبرد میشود. این اتهامی است که روسیه مکرر آن را رد کرده است. روسیه هم نشست اطلاع رسانی ویژهای را در مورد سامانه موشکی جنجالی ۹M۷۲۹ برای وابستگان نظامی خارجی ترتیب داده است.
ترامپ نخستین بار اکتبر سال گذشته قصد خود را مبنی بر خروج از معاهده نیروهای هستهای میانبرد که یک معاهده کنترل تسلیحاتی است اعلام کرد. ترامپ این خبر را با استناد به تخلفات روسیه از این توافقنامه دو جانبه اعلام کرد. پیش بینی میشود ترامپ این معاهده را دوم فوریه به حالت تعلیق در آورد.
ابراز تاسف فرانسه از خروج آمریکا از پیمان نیروهای هستهای میان برد
وزارت امور خارجه فرانسه شامگاه جمعه اعلام کرد فرانسه از شرایطی که آمریکا در آن مجبور به اعلام خروج از پیمان نیروهای هستهای میان برد شده است، متأسف است.
آمریکا روز گذشته اعلام کرد از روز شنبه اجرای تعهداتش در پیمان نیروهای هستهای میان برد با روسیه را که در سال ۱۹۸۷ منعقد شده است، به حال تعلیق درخواهد آورد و ظرف شش ماه آینده به طور رسمی از این پیمان خارج خواهد شد، مگر آنکه مسکو نقض این توافق را متوقف کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از پاریس، وزارت امور خارجه فرانسه در بیانیهای اعلام کرد: «فرانسه با شرکا و متحدانش به این نتیجه رسیده است که روسیه یک سامانه موشکی موسوم به ۹M۷۲۹ تولید و مستقر کرده که ناقض این معاهده است.»
این بیانیه افزود: «روسیه به درخواستهای توضیح و همچنین درخواستهای اجرای درست این پیمان که طی چند ماه اخیر به طور مکرر اعلام شده، پاسخی نداده است. فرانسه از ایجاد این شرایط که در آن، آمریکا مجبور شده است خروج خود را از پیمان نیروهای هستهای میان برد اعلام کند، متأسف است.»
وزارت امور خارجه فرانسه از روسیه خواست از این دوره (فرصت) شش ماهه تعلیق تعهدات آمریکا که برای بازگشت کامل، در پیمان نیروهای هستهای میان برد پیش بینی شده است، استفاده کند.
براساس این بیانیه: «طی این دوره زمانی، فرانسه همچنان به تشویق گفتگوی عمیق با روسیه و رایزنی با متحدانش در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ادامه خواهد داد.»
وزارت امور خارجه فرانسه اعلام کرد: «ما بر تعلق خود به ابزارهای کنترل تسلیحاتی که به تضمین ثبات راهبردی کمک میکنند، تأکید داریم و در این خصوص از اروپاییها و همه طرفها دعوت میکنیم برای حفظ ابزارهای کنترل تسلیحات متعارف و هستهای موجود، تلاش خود را دوچندان کنند. بدین منظور فرانسه از روسیه و آمریکا میخواهد پیمان نیواستارت را در مورد زرادخانههای هستهای خود پس از سال ۲۰۲۱ تمدید و در مورد یک معاهده جایگزین مذاکره کنند.»
رونالد ریگان، رئیس جمهور وقت آمریکا و میخائیل گورباچف، رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق ۳۲ سال پیش پیمان نیروهای هستهای میان برد را امضا کردند. هدف از این پیمان انهدام همه موشکهای کروز و موشکی بالستیک آمریکا و روسیه که از زمین پرتاب میشوند و برد آنها بین پانصد تا پنج هزار و پانصد کیلومتر است، بود.
واشنگتن ماهها است که مسکو را متهم میکند که با مستقر کردن موشکهای نواتور ۹M۷۲۹ (در سامانه نامگذاری ناتو SSC-۸) در زرادخانه نظامی خود، این توافق را نقض کرده است.
دو قانون گذار ارشد دموکرات: ترامپ باید از روش های دیپلماتیک برای حفظ INF بهره بگیرد، نه لغو آن
دو قانونگذار ارشد دموکرات آمریکا روز جمعه اعلام کردند دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور باید از روشهای سازنده دیپلماتیک برای حفظ و تقویت پیمان منـع مـوشکهای هستـهای میـان بـرد موسوم به INF بهره گیرد، نه اینکه آن را لغو کند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک از واشنگتن، "الیوت انگل" عضو ارشد کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد: «دولت باید برای حفظ این پیمان یک روش دیپلماتیک جدی در پیش گیرد، نه اینکه به این توافق پایان دهد و نهادهای بین المللی را تضعیف و متحدان ما را بیگانه کند».
انگل هشدار داد دونالد ترامپ با خروج از این پیمان، درها را به سوی یک مسابقه تسلیحات خطرناک میگشاید.
وی افزود ترامپ با بی اعتنایی به متحدان آمریکا، توصیه کارشناسان امنیتی حرفهای را نادیده میگیرد و هدیهای راهبردی تقدیم ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، میکند.
سناتور دایان فاینستاین با نظر الیوت انگل در خصوص بهره گیری از ابزار دیپلماتیک برای پاسخ به مسائل مربوط به این پیمان و مشارکت با روسیه تا خروج کامل از این پیمان، موافقت کرد.
فاینستاین در بیانیهای اعلام کرد، هیچ تردیدی درباره اینکه روسیه این معاهده را نقض میکند وجود ندارد ما باید به این نقضها رسیدگی کنیم، ما باید با اقدامات هماهنگ دیپلماتیک با متحدان ناتو در پیش بگیریم.
وی افزود آمریکا با خروج از پیمان منـع مـوشکهای هستـهای میـان بـرد، به روسیه اینگونه القا میکند که در گسترش سلاحهای خود آزاد است.
اقدامات آمریکا در زمینه کنترل تسلیحات نشان دهنده ضعف موضع این کشور است
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد تضعیف جدی موضع آمریکا در جهان، دلیل اصلی تصمیمات اخیر واشنگتن در زمینه کنترل تسلیحات و به خصوص خروج این کشور از پیمان نیروهای هستهای میان برد است.
وزارت امور خارجه روسیه شامگاه جمعه در واکنش به اظهارات مسئولان آمریکایی در مورد کنترل تسلیحات و منع گسترش تسلیحات هسته ای، در بیانیهای اعلام کرد آمریکا از پیمان نیروهای هستهای میان برد خارج میشود، زیرا میبیند که نفوذش در جهان رو به کاهش است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، در این بیانیه آمده است: «دلیل واقعی این اقدامات آمریکا تضعیف قابل توجه مواضع آمریکا در عرصه بین المللی است. واشنگتن نگران است درست هنگامی که برای از بین بردن نظام توافقنامههای حقوقی بین المللی و تحمیل قوانین خود بر جهان تلاش میکند، گرفتار شود؛ قوانینی که خود بسته به نیازهای سیاسی اش تعیین میکند.»
وزارت امور خارجه روسیه در مورد بسیاری از اقدامات واشنگتن از جمله خروج آمریکا از پیمان موشکهای ضد بالستیک (ABM)، اقداماتی که مانع از تقویت کنوانسیون منع تسلیحات بیولوژیکی شد، گسترش آزمایشگاههای بیولوژیکی پنتاگون در سراسر جهان، تاخیر بیش از ده سال در انهدام تسلیحات شیمیایی، تلاش هایش برای تبدیل سازمان منع تسلیحات شیمیایی که یک نهاد فنی است به یک ابزار فشار سیاسی بر دولتهای نامطلوب، ابراز نگرانی کرد.
مسکو همچنین یادآور شد آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در مورد برنامه هستهای ایران خارج شد و از تصویب نسخه نهایی پیمان نیروهای متعارف در اروپا سر باز زد؛ تصمیمی که موجب تضعیف نظام کنترل تسلیحات در اروپا شد.
این بیانیه افزود: «روسیه به طور مداوم، نظاممند و بدون قید و شرط به تعهداتش در زمینه کنترل، خلع سلاح و منع گسترش تسلیحات عمل میکند. ما به شدت روشها و ابزارهای مورد استفاده آمریکا را رد میکنیم.»
سازمان ملل: آمریکا و روسیه با گفتگو اختلافات خود درباره پیمان منع موشکهای هستهای میان برد را حل کنند
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل ابراز امیدواری کرد روسیه و آمریکا با گفتگو اختلافات خود درباره پیمان منع موشکهای هستهای میان برد را حل و فصل کنند.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، استفان دوجاریک در نشست خبری در واکنش به تصمیم آمریکا برای تعلیق تعهدات خود در پیمان منع موشکهای هستهای میان برد، گفت: آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل امیدوار است آمریکا و روسیه از فرصت شش ماه آینده برای حل اختلافات خود درباره بندهای پیمان منع موشکهای هستهای میان برد از طریق گفتگو استفاده کنند.
دوجاریک افزود: روشن است که پیمان منع موشکهای هستهای میان برد بخش بسیار مهمی از ساختار بین المللی برای منع اشاعه تسلیحات هستهای است. منع اشاعه همواره بخش بسیار مهمی از دستور کار دبیرکل سازمان ملل بوده است.