تاکید بر مدیریت صحیح برای مقابله با کم آبی
استاندار قزوین گفت: نداشتن مدیریت صحیح و مدون اولین مشکلی در بحران کم آبی است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین, عبدالمحمد زاهدی در"نشست نقد و بررسی مستند تالان روایتی از آب های زیر زمینی ایران"
بیان کرد: ایران بنا بر عواملی چون موقعیت جغرافیایی خاص و اختلال و نوسان در بارش از جمله کشورهای کم آب به شمار میآید که وضعیت در برخی از مناطق آن بحرانی است.
وی افزود: رویه نادرست مصرف آب و افزایش فعالیتهای صنعتی و کشاورزی به مسئله بحران آب عمق معناداری داده و تداوم این روند به تحولات و تغییراتی در عرصه اجتماعی منجر میشود.
استاندار گفت: حدود 9 درصد مصرف آب در بخش شرب , بهداشت و صنعت و91 درصد در بخش کشاورزی است.
زاهدی تاکید کرد: باید بدانیم که کجا باید آب را مصرف کنیم که مزیت باشد و در این راستا باید روش های آبیاری را تغییر دهیم.
وی در ادامه با بیان اینکه سیستم آموزشی ما برای فرهنگسازی در این حوزه ضعیف عمل کرده است گفت: ما مرتب به حجم متون درسی اضافه می کنیم در حالیکه بازدهی چندانی ندارد و در نهضت سواد آموزی متاسفانه بازگشت به بی سوادی داریم .
استاندار گفت: صادقانه با مردم صحبت کردن هم می تواند در این مسیر کمک کننده باشد.
معاون بهره برداری آب منطقه ای استان هم با اشاره به افزایش مصرف آب در سال های اخیر گفت : اراضی کشاورزی در طول ده سال از 130 هزار هکتار به 260 هزار هکتار یعنی به دو برابر رسیده که بار سنگین اشتغال در بخش کشاورزی ایجاد شده است .
ملکی افزود: افزایش جمعیت نیز مصرف آب را بالا می برد.
وی ادامه داد: از سال 75 به بعد تمام دشت های کشور بدلیل ورود تکنولوژی استفاده از لوله در آبهای سطحی یکباره افت کرده است .معاون بهره برداری آب منطقه ای استان با بیان اینکه در سال 61 , 130 هزار چاه غیر مجاز در کشور مجاز شد گفت : در سال 89 با تصویب قانون جدید 340 هزار حلقه چاه جدید در کشور حفر شد .
ملکی گفت : با وجود همه مشکلات سطح آب های زیر زمینی یک متر پایین رفته ,در حالی که که فرو نشست 4 میلیمتر در دنیا نشان دهنده بحران است.
وی با بیان اینکه دشت قزوین بزرگ ترین دشت آبرفتی کشور است گفت : با عزم جدی می توان دشت را حفظ کرد چرا که دشت قابل احیاست .
به گفته معاون بهره برداری آب منطقه ای استان؛ به طور میانگین 24 سانتی متر دشت قزوین نشست داشته است
ملکی گفت : بالای 90 در صد آبیاری تحت فشار منجر به توسعه شده اما اگر کنترل نشود افت سطح زیر زمینی را بیشتر می کند .
وی اعلام کرد : باید 680 میلیون متر مکعب برداشت آب را کاهش دهیم.
معاون بهره برداری آب منطقه ای استان با بیان اینکه آموزش و اطلاع رسانی می تواند نقش به سزایی در استفاده درست مصرف آب داشته باشد گفت : 80 درصد از مردم و کشاورزان نحوه استفاده از آب را بلد نیستند.
گفتنی است؛ مستند «تالان» با پرداختن به موضوع کم آبی استان خراسان, آن را به کل کشور تعمیم داده است تا مخاطبان با اصلاح الگوی مصرف خود، کشاورزان با در پیش گرفتن روشهای صحیح کشت و جلوگیری از هدر رفت آب و سیاستگذاران با چاره اندیشی و تدبیر به حل بحران آب در کشور کمک کنند.