به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما ؛ وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به اینکه حامیان غربی مخالفان در ونزوئلا نمی گذارند ابتکارها برای حل بحران این کشور به نتیجه برسد, گفت: روسیه اعلام کرده است همه میانجیگری ها باید بی طرفانه باشد و از اعلام آمادگی نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا برای گفتگو با مخالفان استقبال می کند.
سرگئی لاوروف این مطلب را در بخش سئوال و جواب در کنفرانس خبری مشترک با محمد علی الحکیم وزیر امور خارجه عراق در مسکو مطرح کرد.
لاوروف گفت درباره همکاریهای اقتصادی بین دو کشور به ویژه درباره موضوع سرمایه گذاری ها به خصوص در زمینه هیدروکربن گفتگو و به نتایج مثبت همکاری هایمان در این زمینه اشاره کردیم. شماری از شرکتهای روسی در عراق در این زمینه تلاش می کنند که شرکت گاز پروم نفت از جمله آنهاست. روس نفت نیز برای فعالیت در عراق اهمیت فراوانی قائل است و میزان سرمایه گذاری های روسیه در این زمینه در عراق به بیش از 10 میلیارد دلار رسیده است. ما خواستار اجرای طرحهای دیگر از جمله همکاری در زمینه انرژی و کشاورزی و صنعت و حمل و نقل هستیم و درباره همه این موضوعات در چارچوب آماده سازی جلسه آینده کمیته مشترک دولتی گفتگو کردیم. از اهتمام مداوم رهبران عراقی در ارتباط با فعالیتهای شرکتهای روسی در عراق قدردانی می کنیم. درخصوص همکاری های امنیتی نیز باید بگویم ما سنت های قدیمی در زمینه همکاری های نظامی و فنی داریم که به عراق برای افزایش توانایی هایش در دفاع از خود و مبارزه با گروههای تروریستی کمک می کند. طبیعتاً کمیته مشترک چهارجانبه عراق، روسیه، سوریه و ایران تلاشهای بسیار مهم و بسیار مفیدی به خصوص در زمینه مبارزه با تروریسم انجام می دهد.
سئوال شبکه روداو: آیا روسیه از حضور نظامی آمریکا در عراق احساس نگرانی می کند؟
لاوروف در پاسخ گفت: ما طبیعتاً به حق حاکمیتی عراق در همکاری و تعامل با کشورهای دیگر در زمینه امنیتی احترام می گذاریم و این خود دولت عراق است که باید درباره چگونگی تأمین و تضمین امنیت این کشور تصمیم بگیرد. تا جاییکه ما می دانیم حضور آمریکا در عراق براساس موافقت دولت عراق است در نتیجه از نظر مشروعیت بین المللی، قانونی است. انتظار داریم حضور نظامی آمریکا در عراق برای اهداف اعلام شده آن یعنی مبارزه با تروریسم و کمک به دولت عراق در زمینه عادی سازی اوضاع در عراق و برقراری ثبات , مناسب باشد و انتظار داریم اهداف ژئو سیاسی اعلام نشده ای که فقط دنبال منافع یکطرفه آمریکاست وجود نداشته باشد و امیدواریم دولت عراق این را بداند.
سئوال: آمریکا اعلام کرده که تولید کلاهک جدید هسته ای اش را آغاز کرده است و انتظار می رود تا پیش از پایان سال کنونی میلادی به نیروی دریایی آمریکا تحویل داده شود واکنش مسکو چیست؟ و بر توازن هسته ای و موازنه های بین المللی چه تأثیری خواهد داشت؟
لاوروف: کلاهک جدید هسته ای در گزارش مربوط به فعالیتهای هسته ای سال گذشته آمریکا بررسی شده است. ما نگرانی شدید خود را در این خصوص اعلام می کنیم زیرا ارتقای چنین سلاحی خطرات امکان به کارگیری چنین سلاحی را افزایش می دهد در نتیجه بر امکان منازعات مسلحانه در این خصوص می افزاید. دانشمندان و کارشناسان روسیه و آمریکا و اروپا و کشورهای دیگر این موضوع را بررسی کرده اند اما با وجود همه اینها و آن طور که ما فهمیده ایم این موضوع (تولید کلاهک هسته ای جدید) به مرحله اجرایی رسیده است. این موضوع به تضمین امنیت بین الملل کمک نمی کند. موضوعی که لازم است به آن توجه شود آن است که نقشی که آمریکا در این تحرکات به اروپا می دهد چیست؟ و نیز نقشی که اروپا در ارتباط با چنین حوادثی عهده دار می شود چیست؟ اروپا در همه مراحل پیش از این درخصوص این موضوعات به نفع آمریکا عمل کرده است و هر وقت آمریکا گامهای یکجانبه برداشته , اروپا از آن حمایت کرده است که خروج یکطرفه آمریکا از نظام دفاع موشکی از جمله آنهاست. همچنانکه می دانید آمریکایی ها در نهایت نظام جهانی دفاع موشکی را نابود کردند و این با حمایت های اروپا و ناتو اتفاق افتاد. آنان همچنین در نابودی توافقنامه موشکهای کوتاه برد و میان برد شرکت کردند و این با مشارکت ناتو اتفاق افتاد. سئوال اینجاست که اروپا چگونه به گامهای اخیر درخصوص شکستن ثبات راهبردی پاسخ خواهد داد؟ ما تلاش می کنیم با دولت کنونی آمریکا گفتگو کنیم و از آنان می خواهیم با ما درباره مسائل راهبردی وارد گفتگوهای سازنده شوند متأسفانه این هنوز اتفاق نیفتاده است.
سئوال: نیکلاس مادورو رئیس جمور ونزوئلا در گفتگوی اخیر با ریا نووستی روسیه گفته است امکان دارد مسئله میانجیگری بین المللی در ونزوئلا ظرف چند ساعت آینده حل شود سئوال اینجاست آیا کاراکاس از مسکو هیچ گونه کمکی در این خصوص خواسته است؟ کاراکاس از چین و روسیه توقع دارد به ونزوئلا برای بهبود اوضاع اقتصادی کمک کنند آیا مذاکراتی در خصوص بخشودگی کامل بدهی های ونزوئلا وجود دارد؟
لاوروف: درخصوص اقتصادی باید بگویم چین و روسیه از شرکای ونزوئلا در زمینه اقتصادی هستند. همکاری ما و ونزوئلا بر مبنای توافقنامه های دو جانبه دولتی است. چند روز پیش وزیر دارایی روسیه به چنین سئوالی پاسخ داد و گفت همه پرداختی های روسیه بر اساس برنامه و در زمان مناسب به ونزوئلا رسانده خواهد شد. درباره میانجیگری باید بگویم کشورهای متعددی ابتکارهایی در این خصوص ارائه کرده اند و مثلا بروکسل ابتکاری را از طرف اتحادیه اروپا ارائه کرده است تا کمیته ارتباط تشکیل شود. اروگوئه و مکزیک نیز گام هایی برداشته اند. زمان آن فرا رسیده است که جنبش غیرمتعهدها موضعش را اعلام کند به خصوص آنکه ونزوئلا رئیس این جنبش است اما همه ابتکارها با مخالفت رهبران مخالفان روبرو شده است و با هرگونه گفتگو مخالفند و با تأسف شدید باید بگویم کمک کنندگان و حامیانشان در غرب , مخالفان را به مخالفت با این ابتکارها تشویق می کنند اما ما در تلاشهایمان برای شکل گیری شرایط مناسب گفتگو , بسیار صادق هستیم و در این خصوص با شرکای خود در ونزوئلا و چین و آمریکای لاتین و اروپا رایزنی می کنیم. ما برای شرکت در تلاشهای بین المللی براساس چارچوبهایی که برای شرکایمان در ونزوئلا مناسب است, آمادگی داریم.
لاوروف افزود: طبیعتاً همه ابتکارهای مربوط به میانجگیری باید بی طرفانه باشد و چارچوبهای این ابتکارها نمی تواند غیر متوازن باشد بلکه بر عکس باید بر مشارکت بین المللی و متوازن و گسترده مبتنی باشد. طبیعتاً همه ابتکارها باید هدف روشن و دقیقی داشته باشد همه این میانجیگری ها باید به دنبال شکل گیری شرایطی باشد که طرفهای منازعه را به آغاز گفتگو تشویق کند و عکس این پذیرفتنی نیست یعنی اگر همه میانجیگری ها پیشاپیش نتایج گفتگوها را مشخص کرده باشد تردید داریم که چنین میانجیگری هایی مفید باشد و ما از آنها حمایت نخواهیم کرد مثلا اتحادیه اروپا , ابتکاری را درباره تشکیل گروه تماس ارائه کرده است و در عین حال شماری از کشورهای اروپایی عضو این اتحادیه که منظورمان کشورهای بزرگ است به دولت ونزوئلا اخطار نهایی داده اند. ما تردید داریم این مفید باشد. کدام طرفها چنین چیزی را می خواهند و کدام طرفها چنین چیزی را نمی خواهند؟ در هر حال تکرار می کنیم همه میانجیگری ها باید بیطرفانه باشد و ما از طرف خودمان از اعلام آمادگی مادورو برای گفتگو استقبال می کنیم. از مخالفان می خواهیم موضع مثبت و سازنده ای اتخاذ کنند و از لحن اخطارهای نهایی دست بردارند و به گفتگو و موضع سازنده بازگردند.