حجت الاسلام والمسلمین مجید انصاری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی افزود: انقلاب اسلامی با اهداف بسیار متعالی شکل گرفت و این اهداف و آرمان ها در شعارهای مردم و خواسته های حضرت امام (ره) متجلی بود.
وی گفت : شعار بنیادینی که در اجتماعات مطرح می شد شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی بود . انقلاب اسلامی در حوزه استقلال سیاسی بسیار موفق بود به نحوی که از کشوری تحت نفوذ و یوغ استعمار غرب بیرون آمدیم و به کشوری کاملاً مستقل تبدیل شدیم و اکنون هیچ کس نمی تواند ادعا کند که جمهوری اسلامی ایران از نظر سیاسی تحت فرمانبری این و آن قدرت است.
انصاری با اشاره به اعمال حق ملت برای تصمیم گیری درباره سرنوشت آینده ، استقلال سیاسی را از بزرگترین مواهب انقلاب اسلامی دانست و افزود : آزادی های سیاسی در مفهوم مردمسالاری هم در عرصه نظر و هم در قانون اساسی نمود دارد ، همه امور بر اراده مردم مبتنی است و کل ساختار سیاسی از عالی ترین مقام تا منتخبان مردم ، حتی در شوراهای روستایی با رأی مردم انتخاب می شوند و از رژیمی استبدادی ، موروثی و سلطنتی به حکومتی کاملا مردمی رسیدیم.
وی گفت: در رژیم گذشته مردم می خواستند یا نمی خواستند باید فرزند ارشد ذکور شاه را که هنوز به دنیا نیامده بود به شاهی بپذیرند اما اکنون هر 4 سال یک بار رئیس جمهور و نمایندگان مجلس را انتخاب می کنند . حتی رهبری انقلاب از طریق انتخاب غیر مستقیم به وسیله خبرگان منتخب ملت انتخاب می شوند.
انصاری افزود: ما در حوزه علم و فناوری از سطح سوادآموزی گرفته که از وضع مطلوبی برخورداریم تا توسعه دانشگاه ها و مراکز آموزشی عالی از بهترین های جهانیم و از توسعه دانشگاهی و شمار چشمگیر دانش آموختگان به ویژه در حوزه تحصیلات تکمیلی برخورداریم.
وی گفت : در حوزه خدمات بهداشتی نیز ، توسعه بهداشت و درمان به حدی است که در برخی زمینه ها مانند پیوند قلب، مغز و استخوان و سلول های بنیادی از افتخارات فراوان برخورداریم و کلاً سامانه درمانی ایران از سامانه های معتبر منطقه ای و کشورمان از حوزه های خوب توریسم در منطقه است و اگر زیرساخت سخت افزاری در این حوزه بیشتر فراهم شود از نظر نرم افزاری ، بهترین پزشکان و تحصیلکردگان را داریم
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ، ارتقای 20 ساله امید به زندگی در مقایسه با سال 57 را دستاورد بزرگی دانست که نشان دهنده انقلاب در حوزه بهداشت و درمان و رفاه اجتماعی است.
انصاری گفت: در حوزه اقتصاد به ویژه در بخش کشاورزی در هر سه زمینه زراعت ، باغبانی و دام و طیور در همه زمینه ها به ویژه در تولید کالاهای راهبردی مانند گندم تقریباً در مرز خودکفایی هستیم در حالی که در ابتدای انقلاب با جمعیت حدود 36 میلیونی وابستگی مان در برخی حوزه ها از حداقل بیش از 50 درصد تا 90 درصد بود.
وی افزود : اما اکنون در تولید گندم و امنیت غذایی برای 86 میلیون جمعیت کشور به خودکفایی رسیده ایم و در دیگر حوزه ها ، نزدیک به خودکفایی هستیم و در بخش کشاورزی گام های بزرگی برداشتیم.
انصاری ، پیشرفت چشمگیر در فناوری های نو مانند دانش هسته ای، نانو فناوری ، صنایع نظامی، هوافضا و در حوزه های صنعتی بسیار گسترده مانند نفت و گاز، فولاد و معادن را از دستاوردهای انقلاب اسلامی برشمرد .
وی با بیان این که در اقتصاد کلان ، گام های بزرگی به سمت توسعه کمّی و خودکفایی برداشته ایم افزود: کارنامه انقلاب در دیگر حوزه ها نیز کارنامه بعضاً درخشان و در برخی عرصه ها نیز کارنامه قابل قبولی است.
انصاری تصریح کرد: البته در برخی زمینه ها نیز متأسفانه دچار چالش های بزرگی هستیم که زیبنده انقلاب و اهداف آن نیست و حتماً باید در آغاز پس از 40 سالگی انقلاب در این حوزه ها اولویت قائل شویم و حرکت مان را شتابان تر کنیم.
عضو مجمع روحانیون مبارز همچنین با رد برخی ادعاها مبنی بر پیشرفت کشور حتی در صورت ادامه رژیم پهلوی گفت: ادعا کردن که ساده است و هر کسی می تواند بگوید بدتر یا بهتر می شد ؛ طبعاً هیچ جامعه بشری توقف نمی کند و حتی اگر انقلاب نمی شد در حوزه هایی پیشرفت می کردیم.
وی افزود : اما با وضعی که در آن قرار داشتیم و چشم اندازی که متصور بود نسبت به آینده باید داوری می شد. در حوزه استقلال سیاسی با رژیمی کاملاً وابسته و تحت امر غرب ، چطور می شود ادعای پیشرفت کرد.
انصاری با استناد به خاطرات وابستگان رژیم پهلوی مانند حسین فردوست و اسدالله علم از عمق وابستگی این رژیم به غرب اضافه کرد: طبق این اسناد ، شاه و ایران قبل از انقلاب حتی در امور جزئی ، بدون اذن سفیر امریکا تا مقطعی و قبل از آن بدون اذن سفیر انگلیس اجازه تصمیم گیری نداشتند و کشور مستقلی از نظر سیاسی نبود پس این که بگوییم اگر انقلاب نمی شد استقلال سیاسی به دست می آمد سخن درستی نیست.
وی گفت: در حوزه آزادی های سیاسی و مردمسالاری ، رژیم شاه هر قدر جلوتر می رفت پایه های سلطنت و تحمیل نظام سیاسی بدون اراده مردم را محکم تر می کرد چنانکه برگزاری جشن های 2500 ساله شاهنشاهی افتخار تلقی می شد.
انصاری افزود: در همه امور ، حرف اول و آخر را شاه می زد و کل اختیارات در دست یک فرد بود که مردم در انتخابش هیچ نقشی نداشتند. البته انتخابات صوری هم برپا می شد و حزب شاه ساخته رستاخیز هم بود اما دموکراسی واقعی نبود و بازی دموکراسی بود.
وی گفت: با این اوصاف چطور می شود ادعا کرد که اگر جلو می رفتیم وضع بهتر می شد ؟ اتفاقاً با افزایش قدرت شاه ، رژیم شاهنشاهی ریشه دارتر می شد و استبداد داخلی هم افزایش می یافت.
انصاری انقلاب اسلامی را علیه استبداد داخلی و استعمار خارجی دانست که قبل از قیام مردم رو به تقویت و توسعه و اختیار و آزادی های ملت رو به کاهش و نابودی بود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ؛ ادعای پیشرفت کشور با ادامه رژیم پهلوی را غیرعلمی دانست و افزود: از نظر توسعه نیز علی القاعده در بستر نظام دیکتاتوری بریده از مردم چطور می شود به این ادعا قائل بود که حتماً در عرصه های اقتصادی ، فرهنگی و نشاط اجتماعی شکوفایی ایجاد می شد ؟ لازمه این پیشرفت ها وجود نظامی آزاد و مشارکت جوست که در آن زمان ، هیچ یک از این بنیان ها نبود.
وی گفت : نمی خواهم بگویم اگر انقلاب نمی شد روستاهایمان همچنان در نابودی بود یا در حوزه صنعت رشد نمی کردیم اما ساختار نظام سیاسی در آن زمان ، توسعه مستقل متوازن نداشت به ویژه آن که اقتصادمان به نفت و صنایع کشور به خارجی ها وابسته بود و نگاه استقلال طلبانه ای هم در کار نبود.
انصاری افزود: ممکن بود در برخی صنایع رشد می کردیم اما به طور وابسته تر و به شکل مونتاژ، همان الگویی که قبل از انقلاب حاکم بود. اگر انقلاب نمی شد فکر نمی کنم در توسعه علمی و مراکز دانشگاهی و دیگر عرصه ها به پیشرفت های کنونی می رسیدیم و کسانی که چنین ادعایی می کنند باید اثبات کنند مبانی ادعایشان چیست ؟
ما موانع را می دیدیم و همان موانع سبب بروز انقلاب شد
وی گفت: ما موانع را می دیدیم و همان موانع سبب بروز انقلاب شد ، اگر واقعاً چنین بستر مناسبی برای پیشرفت کشور بود مردم باهوش و فهیم ایران به چه علت انقلاب کردند ؟ انقلاب متعلق به یک گروه خاصی نبود ؛ از نخبگان دانشگاهی گرفته تا کارگران شریف واحدهای صنعتی مانند کارگران صنعت نفت تا نیروهای نظامی ، بازاریان و قشرهای مختلف در انقلاب مشارکت داشتند و اتفاق نظر عامه مردم بر آن بود.
انصاری افزود: اکثر قاطعیت مردم بر ناکارآمدی و وابستگی نظام شاهنشاهی و ضرورت تغییر بنیادین آن نظام تاکید داشتند و نمی شود فکر و اندیشه 36 میلیون ایرانی آن دوره را تخطئه کنیم و بگوییم اشتباه کردند و اگر انقلاب نمی کردند وضع بهتر می شد.
وی با تاکید بر این که انقلاب حتماً باید به سمت بهبود اوضاع مردم پیش برود گفت : این سخن به هیچ عنوان به این معنی نیست که از وضع کنونی راضی هستیم ، وضع موجود با قله های مدنظر انقلاب خیلی فاصله دارد و حتماً بهتر از وضع کنونی می توانستیم عمل کنیم و باید چنین شود اما اگر کاستی داریم به معنی این نیست که اصل انقلاب نادرست و تشخیص مردم در انقلاب 57 اشتباه بود.
عضو مجمع روحانیون مبارز درپاسخ به این که علت اجرا نشدن مطلوب عدالت اجتماعی به عنوان یکی از آرمان های انقلاب در چهل سال گذشته گفت: عدالت مقوله ای بسیار وسیع و فاصله صفر تا صد آن بسیار زیاد است . شاخص اصلی عدالت از نظر زمامداری و نوع برخورد حاکمان با مردم در نظام ما باید نهج البلاغه مولا امام علی (ع) باشد . از نظر عدالت اقتصادی نیز طبق آرمان های مندرج در قانون اساسی باید فقر و تبعیض رفع شود.
انصاری تاکید کرد: تبعیض ناروا ، فقر، بیکاری ، اشکال و زمینه های مختلف رانت و فساد نباید باشد و مردم باید از امکانات مساوی برخوردار باشند البته مساوات نه به این معنی که همه در یک سطح باشند زیرا عدالت به مفهوم قرار دادن هر چیزی در جای خودش ، طبیعی است . کسانی که بیشتر تلاش می کنند طبعاً برخورداری بیشتری هم می توانند داشته باشند.
وی افزود: آن چه اهمیت دارد این است که هر نظام سیاسی و انقلاب مردم نهاد باید زمینه های حرکت و رشد را به طور مساوی برای عامه مردم فراهم کند و آنان خودشان در یک مسابقه خود خواسته شرکت کنند و هر کس بیشتر تلاش کرد نفع بیشتری خواهد برد.
فاصله مناطق و شهرهای محروم کاهش یافته و زیرساخت های فراوانی مانند آب ، برق ، جاده ، آموزش و پرورش و آموزش عالی ایجاد شده است
انصاری با اشاره به موفقیت نسبی در برقراری عدالت در بسیاری حوزه ها گفت: قبل از انقلاب، روستاها به طور کلی فراموش شده بود اما پس از انقلاب به روستاها توجه شده است. فاصله مناطق و شهرهای محروم کاهش یافته و زیرساخت های فراوانی مانند آب ، برق ، جاده ، آموزش و پرورش و آموزش عالی ایجاد شده است.
وی افزود: پس از انقلاب در دورترین شهرهای کشور واحد دانشگاهی داریم که قبل از انقلاب جزو آرزوهای مراکز استان ها بود. بنابر این به طور نسبی در حوزه هایی از عدالت ، گام های خوبی برداشتیم اما کاستی ها بسیار زیاد است.
انصاری تصریح کرد : ما هنوز نتوانستیم نظام اقتصادی مناسبی بر مبنای شفافیت را مستقر کنیم که برخی ها نتوانند با رانت های مختلف اعم از ثروت ، قدرت ، رشوه و امثال آن به منابع و ثروت هایی دست یابند و فقرا در کنار کوه ثروت ، هر روز ضعیف تر شوند . ما در باز توریع ثروت و در مبارزه ریشه ای با فساد موفق نبوده ایم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: عدالت در اجرای قانون دچار ضعف است و نمی شود ادعا کرد که همه افراد به طور عادلانه از حمایت قانون برخوردارند . در حوزه عدالت قضایی کارهای خوبی شده است اما در عدالت قضایی و اداری مدنظر قانون اساسی ، فاصله زیادی داریم .
وی افزود: در اشکال مختلف عدالت اعم از عدالت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و رسانه ای کاستی هایی وجود دارد و در برخی مناطق کشور همچنان دچار بی توازنی هستیم . عدالت و آمایش سرزمینی هم از دیگر مشکلات است که با آن مواجه ایم.
انصاری همچنین با بیان این که به علت برخی موانع فرهنگی و قانونی هنوز به عدالت جمعیتی متناسب نرسیده ایم گفت : بانوان ما برغم پیشرفت خوبی که کرده اند و آمارشان در دانشگاه ها از آقایان بیشتر است اما هنوز سطح اشتغال و واگذاری مسئولیت ها به آنان تا شاخص اصلی عدالت فاصله دارد.
وی همچنین درباره نسخه گشایش اقتصادی برای گذر از تورم و مشکلات اقتصادی اظهار داشت: مشکلات کنونی اقتصادی بعضاً دامنه دار و مزمن است مانند بیماری 80 ساله وابستگی به نفت که همچنان وجود دارد و گرچه تلاش شده است سهم نفت در بودجه کاهش یابد و توفیق نسبی هم به دست آمده است اما اقتصاد ما همچنان ، مستقیم و غیرمستقیم به درآمدهای نفتی وابستگی جدی دارد.
بودن توازن میان هزینه ها و درآمدها سبب شده که نظام اداری کشور بسیار پرخرج شود
انصاری افزود: نقش نفت در اقتصاد ما بسیار پررنگ است و به همین علت وقتی تحریم نفتی می شویم ، اقتصادمان متزلزل می شود. نبودن توازن میان هزینه ها و درآمدها سبب شده که نظام اداری کشور بسیار پرخرج شود .
وی گفت: در بررسی لایحه بودجه در مجلس ، وزن اعتبارات هزینه ای و جاری نسبت به سهم عمرانی بسیار بسیار بالاست و در صرفه جویی، کارآمدی، استفاده بهینه از امکانات و افزایش بهره وری را مدنظر نداشته ایم و نظام اداری پرخرج و کم بازدهی داریم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین بخش خصوصی را ضعیف دانست و افزود: اقتصاد کشور بیشتر در اختیار دولت و نهادهای شبه دولتی قرار دارد و طبیعی است که وقتی بخش خصوصی در این عرصه مشارکتی نداشته باشد فعالیت های تصدی گری دولت پرهزینه و کم بازده است.
وی همچنین نداشتن تعامل با بازارهای جهانی را نقصانی بزرگ دانست و گفت : برای تولیدات داخلی مازاد بر نیاز داخل ، بازار مناسب و پایدار نداریم و اقتصاد ما در پیوند با اقتصاد جهانی دچار اخلال های بسیار است.
انصاری همچنین نظام بانکی را نظام فرسوده ناکارآمد دانست و گفت : بهره ای که در نظام بانکی ماست از نظر بیماری اقتصادی با هیچ کشوری قابل مقایسه نیست . سود سپرده ها در دیگر کشورها 2 یا 3 درصد و در برخی کشورها حتی منفی است یعنی اقتصادشان آنقدر فعال است که مستقیماً از پول انتظار بهره این گونه ندارند.
در بانک های کشورمان بهره های 15 تا 30 درصدی می پردازند
وی افزود : در برخی کشورها حتی بابت نگهداری سپرده ها از افراد پول می گیرند اما در بانک های کشورمان بهره های 15 تا 30 درصدی می پردازند . کدام اقتصادی می تواند این قدر بازدهی داشته باشد که این میزان سود پول در گردش و گردش مالی را تأمین کند؟
انصاری تصریح کرد: سرمایه گذاری در کشورمان به علل مختلف به حد کافی انجام نمی شود و به تعبیر دیگر، امنیت فضای کسب و کار و امنیت سرمایه آن طور که باید نیست. تغییر مستمر مقررات و برنامه ها سبب ناپایداری و اضطراب در بازار سرمایه گذاری شده است و سرمایه گذاران داخلی و خارجی تکلیف سرمایه گذاری بلندمدت شان را نمی دانند به همین علت در کارهای خیلی خرد و زودبازده فعالیت می کنند.
وی با بیان این که بخش خصوصی ایران توانمند و رقابت پذیر نیست افزود: وقتی بخش خصوصی ما از سرمایه گذاری انتظار سود سریع یکروزه و یکساله به میزان 30 تا 40 درصدی دارد طبعاً به سمت سرمایه گذاری در سوداگری و دلالی می رود و به سرمایه گذاری با سود متعارف سه تا پنج درصد که یک تا دو ساله بازدهی داشته باشد قانع نیستند.
انصاری گفت : با این اوصاف ، انتظار از اقتصاد کشور ، اقتصاد انگلی و دلالی فاصله گرفته از تولید می شود درحالی که باید مبتنی بر تولید باشد . اگر تولید مناسب کالا و خدمات را با قیمت تمام شده حداقلی و کیفیت خوب داشته باشیم می توانیم رقابت کنیم اما وقتی کالای بی کیفیت تولید کنیم بازاری برای آن نیست و دایره رقابت های منطقه ای و جهانی هر روز تنگ تر می شود.
عضو مجمع روحانیون مبارز تاکید کرد: حتماً باید دانش ، فناوری و مهارت نیروی کارمان را افزایش دهیم و هزینه های سربار را از تولیدمان برداریم به ویژه در موضوع یارانه ها که به جای اختصاص به تولید ؛ به مصرف پرداخت می شود.
انصاری ، پرداخت حجم عظیمی از یارانه مصرفی اعم از بازارهای انرژی و پرداخت مستقیم را سبب دامن زدن مستمر به مصرف دانست و افزود: اگر یارانه های هدایت شده به سمت تولید می رفت و به تولید کنندگان و صادر کنندگان پرداخت می شد ، اقتصاد ملی شکوفاتر می شد.
نبود توازن میان تولید ناخالص و مصرف عمومی در کشور و بی توازنی میان نیروی کار مولد و نیروی کار کلی ، اقتصاد ملی را دچار اخلال کرده است
وی گفت: البته در اقتصاد مقاومتی که به داخل توجه کرده ایم اقدامات خوبی انجام شده اما نبود توازن میان تولید ناخالص و مصرف عمومی در کشور و بی توازنی میان نیروی کار مولد و نیروی کار کلی ، اقتصاد ملی را دچار اخلال کرده است ؛ در نتیجه با گرانی و تورم و نیز با کمبود اشتغال مواجهیم به نحوی که جوانان بسیاری با تحصیلات عالیه شغل مناسب ندارند.
انصاری با اشاره به ایجاد رکود در واحدهای تولیدی افزود: به این علت ، هزینه تمام شده تولید کالا و خدمات بالاست و مزیت نسبی نیروی کار را از دست می دهیم در نتیجه رقابت پذیری کالاهای ما در مقایسه با کشورهای دیگر روز به روز ضعیف تر می شود.
وی گفت : نکته مهم دیگر ، تأثیر عمیق مسائل سیاسی اعم از مسائل داخلی و بین المللی بر اقتصاد ملی است. درست است که در مواجهه با تحریم ها مقاومت می کنیم اما بالأخره تاثیر دارد و تعامل ما با بازارهای هدف در جهان به نقطه متوازن و آرامش نرسیده و این درحالی است که در ده بخش از اقتصاد مقاومتی بر پیوند اقتصاد کشور با اقتصاد منطقه ای و جهانی توجه شده است.
انصاری افزود: گرچه اقتصاد مقاومتی یعنی توجه به توان داخلی اما توان داخلی در پیوند با اقتصاد جهانی قدرت می یابد ، راهی که دیگران مانند مالزی، ترکیه و چین پیمودند و مسیر توسعه اقتصادی را طی کردند. پس باید به کار و تولید بیشتر ، اهتمام بورزیم و احترام بگذاریم.
وی با بیان این که باید سرمایه گذاری در تولید را کار مقدسی دانست تاکید کرد: فقر نباید در نگاه عده ای مطلوب تر از دارایی باشد ؛ تولید ثروت نباید منفی تلقی شود ؛ البته پول پرستی ، آزمندی و کسب پول به هر قیمت ، مطلوب نیست اما پولدار شدن به قیمت تولید کردن باید مقدس شمرده شود تا از حمایت همه جانبه قانونی، اداری و قضایی بهره مند شود.
انصاری ، شرط رسیدن به اقتصاد پایدار و مطلوب را کسب حداقل رشد 8 درصد اقتصادی طبق سند چشم انداز برای مدتی طولانی دانست و افزود : اگر بخواهیم رشد اقتصادی شتابان تر باشد باید رقم رشد دو رقمی داشته باشیم . میانگین رشد اقتصاد ما در 50 سال گذشته، دو و نیم درصد بوده است که اصلاً کافی نیست.
ثبات در رشد اقتصادی شاخصی مهم است که نشان می دهد تدابیر اقتصادی ، اقدامات عملی و فضای کسب و کار ما مناسب است یا نیست
وی اضافه کرد: البته برخی سال ها رشد 8 درصدی هم داشته ایم اما ثبات در رشد اقتصادی شاخصی مهم است که نشان می دهد تدابیر اقتصادی ، اقدامات عملی و فضای کسب و کار ما مناسب است یا نیست. رشد اقتصادی نبض سلامت اداری و نبض تدبیر درست زمامداری است و اگر اصلاح نشود نمی توانیم انتظار اقتصاد پویا داشته باشیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین درباره راهکار مقابله با پدیده موسوم به آقازادگی گفت : اگر از تعبیر وسیع تر تبعیض استفاده کنیم می تواند شامل حال آقازاده ، رفیق، هم حزبی ، هم شهری، هم زبان و هم قومی نیز باشد.
انصاری هر نوع تبعیض در اعطای مسئولیت ها و امکانات را پدیده ای ضد عدالت ، غیراخلاقی ، غیرقانونی، نامشروع و غیرانقلابی دانست و افزود: اگر قرار باشد فردی به هر علت اعم از این که فرزند ، خویشاوند یا همشهری مقامات مسئول است ، امتیاز دریافت کند این اقدام به مثابه موریانه سبب از بین بردن عدالت و سلب اعتماد عمومی می شود.
وی ، دادن هر گونه امتیاز شامل اعطای مسئولیت ، استخدام ، دریافت تسهیلات بانکی ، گرفتن موافقت اصولی ، دریافت مجوز ساخت و ساز ، مجوز راهیابی به دانشگاه و هر امتیاز دیگر خارج از صلاحیت های ذاتی و شایستگی های افراد را تبعیض دانست که کشور را با افول مواجه می کند.
عضو مجمع روحانیان مبارز با ابراز تاسف از وجود این مفسده در کشور ، راه مقابله با آن را شفافیت دانست و تاکید کرد : در جذب نیروی کار ، هیچ دستگاهی نباید مجاز به استخدام خارج از آگهی عمومی باشد بلکه باید در آگهی های عمومی ضوابط دقیقی باشد که هیچ کس نتواند از رانت استفاده کند و در برگزاری آزمون استخدام نیز ، تلفن و سفارش افراد ذی نفوذ نباید دخیل باشد.
انصاری افزود: مصاحبه ها باید ضابطه مند باشد یعنی نظامی ایجاد شود که سلیقه افراد نقشی در آن نداشته باشد ؛ آن قدر شفاف و علمی که همه بتوانند در این مسابقه به طور عادلانه شرکت کنند. اگر در چنین مسابقه ای برای یکی با مانع و برای دیگران بی مانع باشد عادلانه نیست اما اکنون این طور است و در خیلی زمینه های دیگر ، حتی در رقابت های سیاسی نیز بعضاً می بینیم که این وضع وجود دارد.
وی ، رانت اطلاعاتی را از رانت های بزرگ دانست و گفت: به عنوان مثال ، مسئولی که می داند قرار است چه زمانی بر واردات کالایی تعرفه وضع یا تعرفه کالایی دیگر برداشته شود اگر از این رانت اطلاعاتی سوء استفاده کند می تواند آن کالا را به طور انبوه بخرد یا کالایی را که در اختیار دارد به سرعت عرضه کند چون می داند بعد ارزان می شود.
افراد خاص نداریم ، همه مردم خاص و صاحب کشورند
انصاری با اشاره به رانت خواری در استخدام ها افزود: متأسفانه بسیاری از دستگاه ها به این بهانه که دستگاه شان " خاص " است و باید افراد خاص را جذب کنند ، استخدام ها را عمومی و علنی برگزار نمی کنند در حالی که افراد خاص نداریم ، همه مردم خاص و صاحب کشورند.
وی همچنین درباره موانع پیش روی اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: اقتصاد مقاومتی خاص تحریم نیست بلکه نقشه راهی برای مقاوم سازی اقتصاد از تکانه های مختلف است که کشورهای دیگر هم در این چارچوب عمل کرده اند.در این عرصه پیشرفت های خوبی داشته ایم.
انصاری افزود: در حوزه هایی از اقتصاد مقاومتی توفیقات خوبی داشتیم مثلاً در همین خودکفایی محصولات کشاورزی و توجه به توان داخلی ، گام های بزرگی برداشتیم که به تحول در آبیاری ، اصلاح بذر و تغییر الگوی کشت منجر شده است و به خودکفایی رسیدیم.
وی خودکفایی در تولید بنزین از طریق پالایشگاه ستاره خلیج فارس را نمونه دیگر موفقیت در چارچوب اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: خیلی بد بود که ما به عنوان کشور بزرگ نفتی در مهمترین مصرف داخلی اعم از بنزین و گازوئیل ، سال های طولانی وابسته بودیم.
انصاری افزود: در اقتصاد مقاومتی که به توان داخلی و درون زا بودن اقتصاد توجه دارد به برون گرایی هم توجه شده است اما باید دانست که در این مسیر مقاومت هایی هم هست . یکی از این مقاومت ها ، عادت به مصرف و راحت طلبی و عادت به خرید از خارج است زیرا متأسفانه برخی در این گونه خریدها امتیازاتی دارند.
وی با اشاره به سود کلان بازاریابی و دلالی در قیاس با تولید گفت : کسانی که می خواهند سود سرشار به جیب بزنند حتما تولید ارزان و بی کیفیت را بر تولید باکیفیت که طبعاً گرانتر است ترجیح می دهند. هنوز تولید کنندگان و بخش خصوصی ، منافع کوتاه مدت را به منافع بلند مدت بازار خود ترجیح می دهند.
دیده شده در چند ردیف بالا محصول با کیفیت می چینند و در ردیف های پایین تر محصولات بی کیفیت می ریزند و این گونه نخستین محموله صادراتی آخرین محموله می شود
انصاری افزود: بارها اتفاق افتاده است که بازاری صادراتی برای محصولات مختلف مانند میوه و برخی کارهای صنعتی فراهم شده است اما با کمال تأسف دیده می شود که فقط در چند ردیف بالا محصول با کیفیت می چینند و در ردیف های پایین تر محصولات بی کیفیت می ریزند و این گونه نخستین محموله صادراتی آخرین محموله می شود.
عضو مجمع روحانیون مبارز با طرح این پرسش که چرا خودروسازی ما از حدود 60 سال پیش در جا می زند و به کیفیت مطلوب نمی رسد ، حمایت های بی جا و وجود یارانه در سوخت را از علل کیفیت نامطلوب این محصولات برشمرد.
وی این رویه را خلاف دیگر کشورهای توسعه یافته دانست و افزود: ترکیه و دیگرکشورهای نفتی همجوار را ببینید ، قیمت بنزین گاهی سه تا پنج برابر نرخ بنزین در ایران است اما قیمت خودرو در این کشورها ارزان است و این سبب شده که خودروسازان رقابت کنند تا تولیدات با کیفیت با حداقل مصرف تولید کنند.
انصاری اضافه کرد: ما در ایران بجای این که یارانه را در تولید و پژوهش در خودروسازی هزینه کنیم و برای پژوهش به قطعه سازان پرداخت کنیم به مصرف کنندگان و بنزین ارزان اختصاص داده ایم که نتیجه این شده است که خودروهایی با مصرف 18 درصد و با کیفیت نامطلوب تولید می شود.
وی، وابستگی به نفت ، سودجویی های خاص ، بی توجهی به کیفیت ، نشناختن بازار هدف ، پرداخت یارانه های نابجا ، سوء استفاده ها ، دلال بازی ها، رانت خواری ها و پارتی بازی ها را از علل کندی در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی برشمرد.
انصاری در عین حال با بیان این که گام های نرم افزاری و سخت افزاری خوبی در اجرای این سیاست ها برداشته شده است ؛ تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی را بدون مبارزه با فساد ناممکن دانست و اصلاح نظام بانکی ، قضایی ، مالیاتی و گمرک و عرضه و تقاضا را برای شکل گیری اقتصاد مقاومتی ضروری دانست.
میزان قاچاق از 25 میلیارد دلار در سال 92 به حدود 12 تا 13 میلیارد دلار کاهش یافته که گام بزرگی بوده
وی تاکید کرد : البته در این حوزه ها گام های بلندی برداشته شده است که برخی در آینده نزدیک به ثمر می رسد مثلاً در اصلاح نظام مالیاتی کارهای خوبی شده و کنترل قاچاق به حدی بوده که میزان قاچاق از 25 میلیارد دلار در سال 92 به حدود 12 تا 13 میلیارد دلار کاهش یافته که گام بزرگی بوده اما هنوز این رقم قاچاق نیز در اقتصاد نسبتاً متوسط ما حجم بسیار بالایی است و باید به حداقل برسد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با انتقاد از فرهنگ نامناسب مصرف در کشورمان گفت: متأسفانه بر اثر تبلیغات در بازار داخلی همچنان بسیاری برند را امتیاز می دانند و پز برند برایشان اهمیت دارد . از یکسو این تصور که کالاهای خارجی بهتر از محصولات داخلی است و از سوی دیگر ، تولید کنندگان داخلی به علت روحیه سوداگری به کیفیت توجه نمی کنند و این موازنه منفی سبب شده است که کالاهای داخلی فروش نرود.
انصاری افزود : این درحالی است که کشورهایی که راه استقلال را پیموده اند به مدت مدید ، مصرف داخلی را پذیرفته اند. در کودکی یادم هست که درباره کالاهای نامرغوب می گفتند فلزش ژاپنی است ؛ زمانی کالاهای ژاپنی این گونه بود اما ملت ژاپن پذیرفتند که کالاهای داخلی خود را مصرف کنند و اینک به جایی رسیده اند که نشان کالاهای ژاپنی و کره ای جاذبه دارد .
وی تاکید کرد: این روال در چین هم درحال انجام است، یعنی تولید ملی را انجام دادند مردمشان هم قبول کردند که کالای بی کیفیت یا کم کیفیت داخلی را مصرف کنند اما بنیان شان بر ارتقای کیفیت بود و گام به گام به آن نزدیک شدند. مردم ما نیز باید کالاهای داخلی مصرف کنند که فرزندان این مرز و بوم تولید می کنند. باید توجه کنند که با مصرف هر واحد کالای خارجی شانس اشتغال را از فرزند، نوه و همشهری خود می گیرند.
انصاری همچنین درباره رویش های انقلاب در مقایسه با برخی ریزش ها گفت : ریزش و رویش در قبال یک هدف و برنامه در جامعه انسانی ، موضوعی کاملاً طبیعی است ، چون انسان ها موجوداتی با شعور و اراده و انتخابگرند ، جماد نیستند که تغییر نکنند. برخی به هر علت ممکن است تغییری در بینش، منش و انتخابشان صورت بگیرد منحصر به خواص هم نیست ممکن است هر کسی چنین تغییری کند و این تغییر ممکن است مثبت یا منفی باشد.
وی افزود: انقلاب اسلامی، آرمان ها و اهدافی داشته است و جمعیت عظیمی با انگیزه های مختلف همراه آن شدند ، نمی شود گفت همه کسانی که در سال 57 شعار دادند و همراه انقلاب شدند دارای سطح مشابهی از اهداف و آرمان ها بودند بلکه انگیزه های مختلف داشتند. ممکن است برخی در مسیر حرکت انقلاب حس کردند به اهداف و انگیزه شان نرسیدند و انقلاب از آن فاصله گرفته است پس جدا شدند.
انصاری علت برخی ریزش ها را نیز ناشی از سرخوردگی از کندی حرکت پیشرفت کشور دانست و تاکید کرد : نباید هر کسی را که دچار ریزش شده است به ضد انقلاب بودن متهم کنیم .
ریزش ها همه از یک جنس نیست
وی افزود : ممکن است کسانی هم که بی جهت ، امید کاذب به انقلاب بسته بودند ریزش کرده یا دچار ضعف روحی شده باشند ؛ ریزش ها همه از یک جنس نیست .
عضو جامعه روحانیون مبارز ، شریعت پیامبر(ص) را مبتنی بر سهله و سمحه دانست و گفت : اساساً اسلام ، دین سهل و آسانی است، انقلاب هم هر چه مسیر حرکتش را آسان و هموار و عدالت را مستقر کند ریزش ها به حداقل خواهد رسید و صرفا شامل کسانی می شود که هدفی خارج از آرمان ها داشته باشند.
انصاری با ابراز شگفتی از رویش نسل جوانی که پیروزی و آرمان های انقلاب را ندیده و به نظام وفادارند افزود : شاهدیم که نسل های چهارم و پنجم با نشاط نسل اول در صحنه اند، این نشان از توفیق انقلاب دارد. در موازنه ریزش و رویش ، خوشبختانه رویش های خیلی خوبی داریم به ویژه جوانانی که در دوره انقلاب و جنگ نبوده ، امام (ره) را ندیده و شهدا و فرهنگشان را درک نکرده اند اما عاشق این ارزش ها هستند و حاضرند برایش جان فدا کنند.
وی وجود این رویش ها را فوق العاده ارزشمند دانست و افزود: البته تعدادشان کم نیست اما نباید به میزان رویش فعلی اکتفا کنیم ، باید زمینه را به گونه ای فراهم کنیم که در این گلزار رویش ها به جای یک باغ گل ، صد باغ داشته باشیم.
انصاری همچنین درباره مهمترین چالش ها و فرصت های انقلاب اظهار داشت : در حوزه چالش ها ، سرعتمان به نسبت اهداف ، مقداری کند است . داوری درباره موفقیت انقلاب ، مبتنی بر مقایسه با پیشرفت دیگر کشورها به ویژه همسایگان و دستیابی به اهداف و آرمان هاست .
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: همواره نمی توانیم خود را با گذشته مقایسه کنیم ، درست است که کارهای افتخارآمیزی کردیم اما خیلی کارهای افتخارآمیزتری هم می توانستیم بکنیم که انجام ندادیم یا کوتاهی کردیم.
در مسیر تقویت پایه های اقتصاد نباید اجازه دهیم قشرهای ضعیف زیر دست و پا له یا فراموش شوند
وی ، رفاه اقتصادی و معیشتی را مهمترین دغدغه کنونی مردم دانست و تاکید کرد : حل این مساله نیز با سطحی نگری و تزریق پول ممکن نیست ؛ اقتصاد را باید از پایه درست کرد . البته در مسیر تقویت پایه های اقتصاد نباید اجازه دهیم قشرهای ضعیف زیر دست و پا له یا فراموش شوند ، بخشی از اعتبارات حتماً باید برای تأمین اجتماعی و تأمین حداقل معیشت این قشرها اختصاص یابد تا زیر فشار تورم ، گرانی و بیکاری مایوس نشوند.
انصاری ، سقوط اخلاقی و بداخلاقی ها در عرصه های مختلف به ویژه دو عرصه سیاسی و رسانه ای را زیبنده انقلاب ندانست و تصریح کرد : متاسفانه فضای رسانه ای به انواع بداخلاقی ، فحاشی ، تهمت، دروغ ، سوء ظن ، بدبینی و ناامیدی آلوده شده که از چالش های بزرگ ماست و دشمن نیز به شدت به آن دامن می زند.
وی با اشاره به سرمایه گذاری سنگین امریکا و کشورهای همسو به ویژه رژیم صهیونیستی و نیز گروهک تروریستی منافقین هشدار داد : اکنون تمرکز آنان بر جنگ روانی و تبلیغی بر نظام و مردم و محور تبلیغاتشان ، مایوس کردن آنان به آینده و بدبینی به وضع موجود و مسئولان و نیز ایجاد تردید در آنان در قبال گذشته و اهداف انقلاب است.
انصاری ، حرکت اکثریت هر جامعه به سمت ناامیدی و بی اعتمادی را سبب مردگی و از هم گسیختگی آن جامعه دانست و تاکید کرد: البته نمی خواهم بگویم جامعه ما این گونه است ؛ ایران ، انقلاب و اسلام همچنان چتر فراگیری است که مردم زیر آن منسجمند اما نشانه های ناامیدی را می بینیم و نباید خودفریفته باشیم و باید علاجش کنیم.
وی ، فسادهای مختلف ، تبعیض و فقر را از عوامل یاس و بی اعتمادی مردم برشمرد و با تاکید بر لزوم رفع آن افزود : مردم باید مانند دوره دفاع مقدس این اعتماد را داشته باشند که مسئولانشان پاکدستند و صرفاً برای خدمت رسانی به آنان کار می کنند چون دشمن در این زمینه سرمایه گذاری کرده است.
انصاری، ایران بزرگ ، امکانات فراوان ، مردم و به ویژه جوانان خوب و انقلابی ، آرمان ها و خط امام و رهبری را نیز بخشی از ظرفیت های جمهوری اسلامی برشمرد و افزود: ما با پیشرفت در عرصه های مختلف به ویژه در حوزه علم و هنر نیز الگوهای خوبی داریم. اگر موانع و دیوارهایی که بی جهت کشیده ایم برداریم تا مردم بتوانند در زمین صاف حرکت کنند ، مشکل چندانی نمی بینم .
عضو مجمع روحانیون مبارز تاکید کرد: البته چالش دشمنی دشمنان همچنان هست و نباید چشم بر واقعیت ببندیم، امروز دشمنان ما زخم خورده تر از گذشته هستند، پیوند شوم رژیم صهیونیستی ، ارتجاع و گروهک تروریستی منافقین و تمرکزشان برای زمین زدن ملت ایران و انقلاب حقیقتی است که مقابله با آن با عقل، وحدت و انسجام ملی ممکن است ولاغیر.
وی گفت: اگر قرار باشد کسی خود را حق مطلق بداند و این گروه و آن گروه را تکفیر کند و هر کسی رسید دیگری را بیرون بریزد تا جا برای خودش باز باشد نمی شود ؛ جا برای همه هست، جا تنگ نیست که عده ای سعی کنند دیگران را بیرون کنند.
انصاری همچنین درباره افق آینده نظام اظهار داشت : اگر در مسیر آینده انقلاب مانند 40 سال گذشته و بهتر از آن به اصل عدالت، ظلم نکردن به دیگران، مهربانی به دیگران، کار و سخت کوشی ، تکریم مردم ، تقویت حق رأی ملت ، تقویت مشارکت جویی مردم، توزیع عادلانه ثروت های عمومی، تلاش برای تولید بیشتر اعم از تولید علم، ثروت، کالا و خدمات، هدفمندی در مواجهه با دنیا و تعامل با جهان و گریز از تله هایی که دشمنان برای ما گذاشته اند توجه کنیم ، آینده روشن است .
وی افزود: هر قدر کشور را عالمانه و عاقلانه تر اداره کنیم و مردم هم امیدوار و منسجم تر از گذشته همراه مسئولان باشند چشم انداز را بسیار روشن می بینم . با این نسل جوان بالنده و با این آرمان های بلند ، خداوند قول داده است که کمک کند. به اتکا به وعده خدا و با این ظرفیت ها، آینده را روشن می بینم.
انصاری در پایان گفت: ایران کشوری بسیار بزرگ با تمدن دیرین و با ظرفیت های عظیم بالقوه و بالفعل مادی و طبیعی است که چشم اندازش را بسیار روشن می بینم . هر یک از این پایه ها بلرزد دل ما هم باید بلرزد و چشم انداز را باید تیره ببینیم . چشم انداز آینده را ما می سازیم و ترسیم می کنیم.