پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان اطلاعات ملی آمریکا با ارائه یک تصویر مملو از خطر در نشست سنای این کشور، نظر رئیس جمهور آمریکا در مورد ايران، روسيه، چين و کره شمالي نقض کرد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از پایگاه اینترنتی راشاتودي؛ دن کوتس رئیس سازمان اطلاعات ملی آمریکا با ارائه یک تصویر مملو از خطر در نشست سنای این کشور، عملا خوشبینی دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در مورد کره شمالی و بدبینی آن در مورد ایران را نقض کرد و در عین حال بر طبل روسیه هراسی کوبید.
کوتس روز سه شنبه در جلسه استماع کمیته اطلاعاتی سنا گفت چین و روسیه در مخالفت با «آنچه آن را یکجانبه گرایی و مداخله گرایی ایالات متحده و گسترش ارزش های دمکراتیک و حقوق بشر به وسیله غرب می دانند» با یکدیگر متحد هستند.
علاوه بر کوتس، در این جلسه کریستوفر ری رئیس اداره تحقیقات فدرال (اف.بی.آی)، جینا هاسپل رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، ژنرال رابرت اشلی رئیس سازمان اطلاعات دفاعی، پل ناکاسونه رئیس آژانس امنیت ملی (ان.اس.ای) و رابرت کاردیلو رئیس آژانس امنیت زمینی – فضایی آمریکا (ان.جی.ای) نیز حضور داشتند.
اظهارات کوتس رئیس سازمان امنیت ملی آمریکا در تضاد با بسیاری از اظهارنظرها و بیانیه های مقامات دولت ترامپ به خصوص مسائل ایران و کره شمالی بود ولی در عین حال بازتاب دهنده تمرکز بیش از حد برخی جمهوری خواهان بر چین و نگرانی های فزاینده برخی دمکرات ها در مورد روسیه بود.
کره شمالی
کوتس گفت بسیار بعید است که کره شمالی تسلیحات هسته ای خود را کنار بگذارد، هر چند ایران بر خلاف اتهاماتی که چندین مقام دولت ترامپ علیه آن مطرح می کنند «در حال پیشبرد فعالیت های کلیدی هسته ای نیست.»
این درحالی است که ترامپ پیش از نشست دوم خود با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی بسیار مایل بوده است که از وعده های مبهم رهبر کره شمالی به عنوان پیشرفت در جهت برقراری صلح در شبه جزیره کره یاد کند.
البته کوتس روز سه شنبه روایت متفاوتی داشت. وی در سخنان خود گفت: «برآورد ما همچنان این است هرچند کره شمالی در پی مذاکرات خلع سلاح در پی گرفتن امتیازات و مصالحه هایی از آمریکا و دیگر کشورهاست، اما بسیار بعید است تمامی تسلیحات و توانمندی های تولیدی هسته ای خود را کنار بگذارد.»
رئیس سازمان اطلاعات ملی آمریکا در ادامه گفت: «به باور رهبران کره شمالی، تسلیحات هسته ای عنصری حیاتی برای تضمین بقای این رژیم هستند. ما به نظارت بر فعالیت های مغایر با خلع سلاح کامل هسته ای ادامه می دهیم.»
ایران
با وجود آنکه دولت ترامپ از زمان به دست گرفتن قدرت در کاخ سفید و خروج از توافق هسته ای سال 2015 در مه گذشته همواره بر طبل جنگ با ایران کوبیده است، اما کوتس و روسای دیگر نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا به سناتورها گفتند تهران همچنان در توافق باقی مانده و برنامه هسته ای خود را از سر نگرفته است.
کوتس در ادامه اظهارات خود که آنها را از پیش آماده کرده بود گفت: «ما باور نداریم که ایران در حال حاضر مشغول پیشبرد فعالیت های کلیدی باشد که برای تولید وسیله هسته ای الزامی هستند.»
وی افزود، فعالیت های مرتبط با پژوهش های هسته ای که از سال گذشته از سوی ایران انجام شده اند در چارچوب محدودیت های توافق هسته ای سال 2015 هستند.
رئیس سازمان اطلاعات ملی آمریکا در قبال توانمندی های سنتی نظامی ایران و همچنین برنامه موشکی بالستیک آن به علاوه مشارکت ايران در سوریه ابراز نگرانی کرد، اما این اظهارات با شعار های ترامپ در نشست سپتامبر گذشته سازمان ملل همخوانی ندارد. ترامپ در سخنان سال گذشته خود در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل تهران را به پراکندن بذر «هرج و مرج، مرگ و ویرانی» در سراسر خاورمیانه متهم کرد.
مظنونان همیشگی
از سوی دیگر، چین و روسیه به خصوص در ارتباط با بحث جرائم سایبری حضور پررنگی در گزارش رئیس اطلاعات ملی آمریکا داشتند. کوتس با اشاره به اینکه چین از توانایی استفاده از شرکت های خصوصی فناوری برای انجام جاسوسی علیه آمریکا و متحدان آن برخوردار است، گفت: «چین یک تهدید همیشگی در عرصه جاسوسی سایبری و تهدیدی به مراتب فزاینده تر علیه سامانه های اصلی و مرکزی نظامی و زیرساخت های حیاتی ملی ما است.»
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نیز نگرانی های مشابهی همچون سازمان اطلاعات ملی این کشور و رئیس آن دارد به نحوی که سال گذشته استفاده از تلفن های هواوی و زد.تی.ای (ZTE ) را در کلیه پایگاه های نظامی خود ممنوع اعلام کرد. روسای دیگر نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا نیز نگرانی های مشابهی را مطرح و این دو شرکت فناوری چین را به جاسوسی برای دولت چین متهم کردند. این مسئله تا جایی تشدید شده که شرکت هواوی از فهرست شرکت های دارای صلاحیت برای توسعه و گسترش شبکه نسل پنجم (5G ) آمریکا خط خورد و حتی بر اساس برخی گزارش ها، ترامپ در حال بررسی احتمال ممنوعیت استفاده شرکت های آمریکایی از تجهیزات هواوی و زد.تی.ای است.
روسیه اما از سوی دیگر به «تشدید تنش های اجتماعی و نژادی» در فضای آنلاین متهم شد که مشابه اتهاماتی است که دستکم از سال 2016 و همزمان با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در این سال علیه آن مطرح شده است.
کوتس در اظهارات خود در مورد روسیه گفت: «احتمال دارد مسکو از مجموعه ای از دیگر ابزارها از جمله اشاعه اطلاعات غلط و گمراه کننده، انجام دادن عملیات نفوذ و انتشار رایانه ای یا دستکاری داده ها به شیوه ای هدفمندتر به منظور تاثیرگذاری بر فضای سیاسی، انتخابات و اقدامات آمریکا استفاده کند.»
با وجود آنکه شهادت کوتس به مذاق مارک وارنر سناتور دمکرات ایالت ویرجینیا، از چهره های اصلی کمیته اطلاعاتی سنا و همچنین از اشاعه دهندگان اصلی روایت روسیه هراسانه در آمریکا خوش آمد، اما وی هیچگونه شواهد واقعی دال بر دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 آمریکا ارائه نکرد.
سازمان اطلاعات ملی آمریکا ماه گذشته با ارسال گزارشی به کاخ سفید اذعان کرد هرچند روسیه در جریان انتخابات میان دوره ای سال 2018 برخی کارزارهای پیام رسانی را در شبکه های اجتماعی هدایت کرد، اما جامعه اطلاعاتی «اطلاعات یا شواهدی دال بر هرگونه نفوذ به زیرساخت های انتخاباتی ما که بر رای دهی و شمارش آرا تاثیر گذاشته باشد، در اختیار ندارد.»
با این حال، روسای اصلی ترین نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا در پایان همان تصویری را به سنا ارائه دادند که هر سال تکرار می کنند: جهانی که در آن هژمونی آمریکا از هر سو مورد تهدید قرار گرفته و در نتیجه در نتیجه لازم است هزینه های هنگفتی از جیب مالیات دهندگان انجام شود و اختیارات بی پایانی نیز به نهادهای جاسوسی و اطلاعاتی داده شود.