وزیر امور خارجه ونزوئلا؛
آمریکا عامل کودتای اخیر در ونزوئلاست
خورخه آرازا: دولت آمریکا فرماندهی کودتای اخیر در ونزوئلا را برعهده دارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، وزیر امور خارجه ونزوئلا گفت: آمریکا عامل اصلی کودتای نافرجام اخیر در کشورش است و این بار دولت آمریکا نه تنها در این کودتا دست دارد بلکه فرماندهی آن را نیز به عهده دارد.
خورخه آرازا این مطلب را در گفتگوی شبکه تلویزیونی روسیا الیوم با وی مطرح کرد. آرازا در پاسخ این سئوال که مهلت سی روزه ای برای بررسی افتتاح نمایندگی های حافظ منافع متقابل در ونزوئلا و آمریکا داده شده است، آیا با طرف آمریکایی درباره این موضوع مذاکره شده است؟ گفت: طبیعتاً ما به این توافق دست یافته ایم و ما همواره با نمایندگان طرف آمریکایی در کاراکاس پس از قطع روابط دیپلماتیک گفتگو می کنیم . این شیوه برای حمایت از منافع اساسی دو کشور خواه منافع ونزوئلا در آمریکا یا منافع آمریکا در ونزوئلا انتخاب شده است. بدین ترتیب ما به یک توافق مقدماتی دست یافتیم که امیدواریم به تشکیل دو دفتر نمایندگی در پایتختهای دو کشور منجر شود.
آرازا در پاسخ این سئوال که با چه کسانی درباره این موضوع گفتگو می کنید؟ بسیاری معتقدند این دارای تناقض است چرا که واشنگتن نیکولاس مادورو را به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا به رسمیت نمی شناسد اما در عین حال با وزارت خارجه این کشور گفتگو می کند؟ گفت: درباره این تناقض باید از واشنگتن پرسش شود اما ما به طور مستقیم با رئیس بخش تجاری سفارت آمریکا در کاراکاس و مسئولان وزارت خارجه آمریکا گفتگو می کنیم.
وی در پاسخ این سئوال که خیلی از رسانه ها اعلام کردند مادورو عقب نشینی کرده و اخطارش را به دیپلماتهای آمریکایی و مهلت 72 ساعته به آنها برای ترک ونزوئلا پس گرفته است. نظر شما در این خصوص چیست ؟ گفت: حدود 90 درصد از دیپلماتها و خانواده های آنان و پرسنل اداری سفارت آمریکا در ونزوئلا این کشور را در زمان مشخص شده ترک کردند . با وجود این و به درخواست آمریکا، چندین بار مذاکره کردیم و به این توافق رسیدیم، توافقی که اگر ظرف 30 روز اجرا نشود، دیپلماتهای نمایندگی آمریکا در کاراکاس باید آن را ترک کنند. همین موضوع درباره دیپلماتهای ونزوئلا در واشنگتن نیز مصداق دارد و روابط دیپلماتیک به صورت کامل قطع خواهد شد. پس از آن نیاز به این خواهیم داشت که دنبال کشور ثالثی باشیم تا مسئولیت امور کنسولگری و مهاجرت را به عهده بگیرد.
آرازا در پاسخ این پرسش که چند ساعت پیش اطلاعاتی منتشر شد مبنی بر اینکه یک کارمند نظامی سفارت ونزوئلا در واشنگتن از خوان گوایدو، مخالف دولت حمایت می کند. نظر شما چیست؟ گفت: این موضوعِ عجیبی است زیرا نظامیانی که صحبت کرده اند، در ونزوئلا نیستند، برخی در پرو و کلمبیا و برخی دیگر در واشنگتن هستند. بنابر ملاحظات انسانی، نمی خواهم به این موضوع بپردازم. شخص یاد شده بیمار است و مایل نیستم درباره جزئیات این موضوع سخن بگویم .
آرازا در جواب این سئوا که اهمیت سخنان این کارمند در چیست ؟ به خصوص که او رئیس بخش نظامی سفارت ونزوئلا در واشنگتن است نه جای دیگر؟ گفت: این شخص وابسته نظامی ونزوئلا نیست بلکه کارمند بخش نظامی است و وضع جسمانی او خوب نیست . برای او درمان ده ساله در آمریکا تجویز شده است. نمی دانیم چرا این حرفها را زده اما او رفتارش بسیار بد بوده است.
آرازا در پاسخ این سئوال که: آیا گوایدو پس از آنکه خودش را رئیس جمهور کشور اعلام کرد با او گفتگو کرده اید ؟ گفت: همگان می دانند دیداری روز بیست و دوم ژانویه با گوایدو که رئیس مجمع ملی است و وزیر برنار صورت گرفت، نمی دانم دیدارهای دیگری پس از آن صورت گرفته است یا خیر اما همگان باید بدانند ما در تماس دائم با مخالفان ونزوئلایی هستیم و ماه دسامبر گذشته در آستانه دست یابی به توافق بودیم تا جایی که مخالفان پیشنهاد کردند مجمع ملی از طریق امضای توافق مشترک احیا شود اما پس از رایزنی با وزارت خارجه آمریکا و نیروهای راستگرای افراطی در ونزوئلا، از امضای این توافق خودداری کردند هر چند تماسها همواره وجود داشته است.
آرازا در پاسخ این پرسش که جناب وزیر در جلسه اخیر شورای امنیت سازمان ملل، سخنان نماینده یکی از کشورها را شنیدیم که بین دولت ونزوئلا و مخالفان میانجیگری می کند. این شخص مخالفان را به محدود شدن و بسنده کردن به منافعشان متهم کرد و از هیئت رسمی دولت ونزوئلا نیز انتقاد و آن را به نرمش اندک متهم کرد. نظر شما چیست؟ گفت:
بهتر است این سوال را از نماینده یاد شده بپرسید اما برای ما بسیار جای تأسف دارد که فشارهای دولت آمریکا به برخی از رؤسای جمهور و نخست وزیران برخی کشورهای منطقه باعث شده است دیدگاههای خود را به صورت ریشه ای تغییر دهند. با این حال این نظر آنهاست و من نباید درباره آن داوری کنم.
وی در پاسخ این سئوال که آیا با دولتهای اروگوئه و مکزیک پس از آنکه پیشنهاد کردند در این فرآیند میانجگیری کنند، ارتباط داشته اید ؟ گفت: بله هر روز با آنها ارتباط داریم.
آرازا در جواب این پرسش که آیا برای نشستن پشت میز مذاکرات در آینده ای نزدیک برنامه ریزی می کنید؟ نیز گفت: اگر مخالفان برای نشستن پشت میز مذاکره از همین حالا هم آمادگی داشته باشند، ما موافقت خواهیم کرد در واقع ما هرگز از پشت میز مذاکرات بلند نشده ایم. این مخالفان هستند که می نشینند و می روند و سپس باز می گردند. مایلم از آنان بخواهم به مذاکره بازگردند و از رؤسای خود در آمریکا اجازه بگیرند و با ما درباره راهکاری صحبت کنند که با قانون اساسی ونزوئلا مطابقت داشته باشد. این یک فرصت عالی برای دیدار و ساختن مسیری سیاسی برای آینده با اتکا به مفاد قانون اساسی است.
آرازا در جواب این سئوال که: آیا شما و دولت ونزوئلا از حجم حمایتهای مردم از مخالفان در روز بیست و سوم ژانویه در اعتراضاتی که مخالفان به خصوص در کاراکاس برگزار کردند، غافلگیر نشدید؟ نیز گفت: این موضوع هرگز ما را غافلگیر نکرد. به یاد دارید که ناآرامی های سیاسی از سال 2001 میلادی در کشور ما ادامه دارد. این ، انقلاب است. ملت ونزوئلا می تواند آزادانه تصمیم بگیرد که آیا می خواهد به انقلاب و سیاست چپگرایانه ادامه دهد یا به شیوه لیبرالی جدید و امپریالیسم ادامه دهد اما می تواند تصمیمش را به صورت آزادانه و دمکراتیک بگیرد. اعتراضات بزرگی به صورت مسالمت آمیز رخ داده است اما آنچه آمریکا می خواست که مانند سال 2002 میلادی رخ بدهد، اتفاق نیافتاد. آن حوادث یک فاجعه بود زیرا خونهایی ریخته و از خشونت استفاده شد. امور این بار به صورت مسالمت آمیز رخ داد و تظاهرات همانند همیشه آزادانه و بدون محدودیت برگزار شد.
آرازا در جواب این سئوا که آیا شما هیچ گونه اطلاعاتی در این باره داشتید و آیا برای پذیرفتن این حقیقت که گوایدو مسئولیت رهبری مخالفان را به عهده خواهد گرفت، آمادگی داشتید؟ آیا از این احتمال اطلاع داشتید؟ گفت: مخالفان در ونزوئلا حکمهای خاص خود را برای خود دارند. آنچنان که من فهمیده ام، می بایست حزب «اراده ملت» ریاست مجمع ملی را به عهده می گرفت. این شخص (گوایدو) برای آنکه رئیس جمهور شود همه فرصتها را دارا بود اما نمی توانم بگویم که می شود او را رهبر ونزوئلا نامید بلکه او رهبر مخالفان است. اربابان گوایدو ( در داخل و خارج ) به وی به شدت فشار می آورند. روزنامه نیویورک تایمز مارکو روبیو ( سناتور مارکو روبیو، از منتقدان شدید مادورو که خواستار تحریم ونزوئلا شده است) را کودتاچی اصلی توصیف کرده است. فشارهایی که به گوایدو، این نماینده تندروی راستگرا وارد شد، وی را ترغیب کرد تصمیمات عجیب ضد قانون اساسی بگیرد که امکان دارد به کشور ونزوئلا ضرر بزند اما به هیچ وجه کنترل کشور و نهاهای قانونی را تهدید نمی کند.
وی در پاسخ این سئوال که شما دو روز پیش غافلگیر شدید و از این موضوع که کشورهای اروپایی از واشنگتن تبعیت می کنند، انتقاد کردید . اروپایی ها خواستار انتخابات شدند و از مشروعیت گوایدو به عنوان رئیس جمهور دفاع کردند. گفتید دولت ونزوئلا به اخطار فرانسه، آلمان، اسپانیا و انگلیس و مهلت هشت روزه آنان پایبند نخواهد بود. اگر این کشورها گوایدو را به عنوان رئیس جمهور به رسمیت بشناسند، چه اتفاقی خواهد افتاد ؟ نیز گفت: 200 سال پیش سیمون بولیوارِ آزادیبخش و نسل انقلابی اش امپریالیسم اروپایی و استعمارگران اروپایی را از ونزوئلا بیرون راندند. اول اینکه این اقدام اوج و نهایت مداخله در امور داخلی ونزئلاست. دوم اینکه چنین حرکتی قلدرمآبی است و سوم اینکه این حرکت اروپایی ها طبیعی نیست . این غیر ممکن است که اخطار هشت روزه داده شود یا شرایط مشخصی تعیین شود یا مانند چنین اولتیماتوم هایی به ملت ونزوئلا و حاکمیتش داده شود. ملت ونزوئلا تنها طرفی است که دنبال دمکراسی بولیواری است تا از آن حمایت و به رسمیت شناخته شود اما کشورهای دیگر برای ما اهمیتی ندارند.
آرازا در پاسخ این سئوال که آیا احتمال قطع روابط با این کشورها را نیز بررسی می کنید؟ مادورو در یکی از سخنرانی هایش خطاب به هیئت اسپانیایی در کاراکاس گفت آنها می توانند کشور را در صورتی که بخواهند، ترک کنند. آیا دولت ونزوئلا امکان قطع روابط دیپلماتیک با کشورهای اروپایی در صورتی که گوایدو را به عنوان رئیس جمهور به رسمیت بشناسد، بررسی می کند ؟ نیز گفت: تاکنون به مهره اصلی کودتا و مدیر این سیرک یعنی دولت آمریکا و آقای ترامپ و نمایندگانش متمرکز شده ایم . اینجا جایی است که رویارویی اصلی آشکار می شود و مرکز منازعه اینجاست اما طبیعتاً وزارت خارجه ونزوئلا هر موردی را بستگی به شرایط بررسی خواهد کرد و پیشنهادهایش را به مادورو خواهد فرستاد و این مسائل ثانویه است اما مسئله کنونی منازعه با کودتاچیان اساسی در واشنگتن است.
وی در جواب این پرسش که چگونه می توان روابط دیپلماتیک را با چنین کشورهایی حفظ کرد. من فقط از کشورهای اروپایی سخن نمی گویم آمریکای لاتین را نیز مد نظر دارم که گوایدو را به عنوان جانشین رئیس جمهور به رسمیت می شناسند. چگونه می توان روابط را با کشورهایی که چنین حرکتی کرده اند، حفظ کرد ؟ نیز گفت: بهتر بود این پرسش از این کشورها می شد زیرا نمایندگان آنان همچنان در کاراکاس هستند و نمایندگانشان با وزارت خارجه ونزوئلا ارتباط دارند و یادداشتهای دیپلماتیک در دیدار با دیپلماتهای ونزوئلایی رد و بدل می کنند. مایلم تکرار کنم ما بر کسانی متمرکز شده ایم که پشت همه این تحولات هستند . این بار دولت آمریکا نه تنها در کودتای دولتی دست دارد بلکه ریاست آن را نیز به عهده دارد . امیدواریم با حملات همه کشورهای طرفدار واشنگتن اعم از آمریکای لاتین یا اروپا مقابله کنیم.
آرازا در پاسخ این سئوال که همکاری ها بین ونزوئلا و روسیه و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و مادورو بر چه مبنایی است؟ آیا مادورو از مسکو خواستار کمک نظامی شده است ؟ نیز گفت: اینها فقط شایعه است. از زمان هوگو چاوز رئیس جمهور فقید ونزوئلا همواره بین ما و پوتین همکاری وجود داشته و در سالهای اخیر مستحکم تر نیز شده است. معتقدم رئیس جمهور پوتین و رئیس جمهور مادورو ما را قادر ساختند تا این همکاری ها را به سطح کنونی ارتقا دهیم . همکاری ها را در زمینه های اقتصادی، صنعتی، کشاورزی و نیز نظامی ارتقا می دهیم . ما با روسیه روابط دوستانه مبتنی بر احترام متقابل داریم.